Amasra gezilecek yerler listesi ile karşınızdayız. Karadeniz’in göz alıcı güzelliklerini tarihi dokusuyla harmanlayan bu güzel ilçeyi keşfetmek için hazır mısınız? Amasra Bartın’da gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutuyor. Tarihi 3000 yıl öncesine dayanan bu şirin ilçe, Batı Karadeniz’in en güzel kasabaları arasında. Antik çağlardan kalma yapıları, masmavi denizi kucaklayan plajları ve nefes kesen manzaralarıyla Amasra, sakinlik arayanların rotasında yer alıyor. Her köşesinde tarih ve doğanın izlerini bulacağınız, Amasra’da gezilecek yerler ve keşfedilmeye değer köşeler için okumaya devam edin.
İçindekiler
- 1 Amasra Müzesi
- 2 Amasra Kalesi
- 3 Kemere Köprüsü
- 4 Ağlayan Ağaç
- 5 Çekiciler Çarşısı
- 6 Kuş Kayası Yol Anıtı
- 7 Direkli Kaya
- 8 Tavşan Adası
- 9 Cenova Şatosu
- 10 Amasra Limanı
- 11 Büyük Liman Plajı
- 12 Küçük Liman Plajı
- 13 Galla Pazarı (Kadın Pazarı)
- 14 Amasra Fatih Camii (Eski Kilise)
- 15 Bedesten
- 16 Küçük Kilise (Şapel)
- 17 Kemerdere Köprüsü
- 18 Gürcüoluk Mağarası ve Tabiat Parkı
- 19 Hisarpeçe Su Galerisi
- 20 Bakacak Tepesi
- 21 Amasra Deniz Feneri
- 22 Göldere Şelalesi
- 23 Çakraz Plajı
- 24 İnkumu Plajı
- 25 Edhem Ağa Konağı
- 26 Şehir Hamamı (Bartın)
- 27 Osmanlı Hamamı
- 28 Güzelcehisar Falezleri
- 29 Güzelcehisar Plajı
- 30 Küre Dağları Milli Parkı
- 31 Felengit Koyu
- 32 Gideros Koyu
- 33 Bozköy Plajı
- 34 Akkonak Köyü Plajı
- 35 Kapısuyu Plajı
- 36 Hatipler Plajı
- 37 Mugada Plajı
- 38 Yeraltı Plajı
- 39 Uluyayla
- 40 Kaymakamlık Evi
- 41 Antik Tiyatro
- 42 Ahlatlar Tabiat Parkı
- 43 Ulukaya Kanyonu ve Şelalesi
- 44 Göçkün Plajı
- 45 Kurucaşile
- 46 Ilgarini Mağarası
- 47 Bambala Tabiat Parkı
- 48 Gezen Yaylası
- 49 Horma Kanyonu
- 50 Ardıç Yaylası
- 51 Tarlaağzı Plajı
- 52 Gökçekale Koyu
- 53 Çötlük Plajı
- 54 Drahna Vadisi
- 55 Barış Akarsu Kültür Parkı
- 56 Gergece Şelalesi
- 57 Çağlayan Piknik Alanı
- 58 Balıkçı Congar Mehmet Anıtı
- 59 Poseidon Mabedi
- 60 Sefa Park
- 61 Amasra Hangi İle Bağlıdır?
- 62 Amasra Neyi İle Meşhur?
- 63 Amasra Gezmeye Değer mi?
- 64 Amasra’ya Nasıl Gidilir?
- 65 Amasra Kaç Günde Gezilir?
- 66 Amasra Hangi Ayda Gidilir?
- 67 Seyahatin Her Alanında Yolcu360!
Amasra Müzesi
Amasra Müzesi, ilçenin ve çevresinin tarihini yansıtan önemli bir müzedir. Tek katlı binada yer alan müzenin, dört ana teşhir salonu bulunuyor. Arkeoloji bölümünde Helenistik, Roma, Ceneviz, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. Müzenin etnografya bölümünde ise yöresel giysiler, duvar saatleri, el yazması Kuranı Kerim örnekleri gibi nadide koleksiyonlar teşhir ediliyor.
Türk vatandaşları Müzekart İle ücretsiz olarak girebileceği müzeye yabancı ziyaretçiler 3 Euro karşılığında gezebilir.
Amasra Kalesi
Amasra’nın en önemli tarihi yapılarından olan Amasra Kalesi, 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Yapımında İlkçağ yapılarından sökülen taşların kullanıldığı kale, Cenevizliler ve Osmanlılar zamanında yenilenerek onarılmıştır. Bu muhteşem yapı, Boztepe’deki Sormagir Kalesi ile anakaradaki Zindan Kale’sinin Kemere Köprüsü İle birleşiminden oluşuyor. İlçenin simgelerinden olan yapı, 800 metreye kadar uzayan surları, 8 adet burcu ve kapılarıyla Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.
Karadeniz’e ve ilçeye panoramik manzaralar sunan bu muhteşem yapıyı yürüyerek keşfedebilirsiniz. Gezi sırasında iç kalede bulunan Fatih Camii ve Küçük Kilise’yi de inceleyebilirsiniz. Amasra’nın tarihinin izlerini sürebileceğiniz bölgeden Karadeniz’in eşsiz manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Kemere Köprüsü
Boztepe Adası’nı Amasra ilçe merkezine bağlayan Kemere Köprüsü, Roma dönemine aittir. 9. yüzyılda yapılan bu taş köprü, bölgenin savunma ve stratejik açıdan en önemli yapısıdır. Karadeniz’in etkileyici manzarası eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz köprüde, muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Çekimlerinizde Tavşan Adası’nı arkanıza almanızı öneriyoruz.
Ağlayan Ağaç
Boztepe’deki Ağlayan Ağaç, rüzgarın etkisiyle yapraklarından su damlaları dökülen, yaklaşık 300-350 yaşında bir Selvi ağacıdır. Bu ağaç, ilkbahar ve sonbahar aylarında denizden ve havadan aldığı nemi bünyesinde tutuyor. Sonrasında da yağmur damlası olarak toprağa bırakıyor. Bölge halkının ağlama olarak yorumladığı bu doğa olayı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bulunduğu tepeye ve çay bahçesine adını veren ağacın çevresi mutlaka gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. Bu tepeden Tavşan Adası, Atatürk heykeli ve Büyük Liman’ın muhteşem manzaralarını izleyebilir, bu huzur dolu atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.
Çekiciler Çarşısı
Amasra’nın en popüler ve tarihi çarşılarından olan Çekiciler Çarşısı, 17. yüzyıldan günümüze uzanan ahşap işçiliği geleneğini yaşatıyor. Amasra Limanı ve kale arasındaki sokaklarda yer alan çarşı, Amasra kültürünü yakından tanımak için harika bir yer. Bu çarşıda, ahşap sandıklardan takılara, ev dekorasyon ürünlerine kadar birçok el emeği ürünleri bulabilirsiniz. Ayrıca, Amasra’nın yöresel lezzetlerini deneyebileceğiniz çarşıyı gezerken ahşap kokusunu hissedebilirsiniz.
Çekiciler Çarşısı’nda öne çıkan hediyelik eşyaların arasında ahşap süs eşyaları, dekoratif ürünler, takılar, mutfak gereçleri, küçük el yapımı objeler bulunuyor. İlçenin kültürel mirasının yaşamasına destek için ahşap el emeği ürünlerden almanızı tavsiye ediyoruz.
Kuş Kayası Yol Anıtı
Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra ilçe merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta önemli bir tarihi yapıdır. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan anıt, antik yolları işaretlemek ve güzergahları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yol ve dinlenme tesisi olarak inşa edilen anıt üzerinde, Roma Hakimiyet Kartalı ve iki yazıt bulunuyor. Türkiye’de tek yol anıtı olma özelliğindeki bu tarihi noktaya özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarını kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Anıtın önünden geçen Roma Yolu’ndan 1 kilometre kadar yürüyerek Cevizlik Vadisi’nde yer alan Kemerdere Köprüsü’ne ulaşabilirsiniz.
Direkli Kaya
Amasra’nın simgelerinden Direkli Kaya, Küçük Liman bölgesinde. Tarihi Cenevizliler dönemine dayanan, 7 metre yüksekliğindeki Direkli Kaya, deniz aydınlatmak ve gözetlemek için yapılmıştır. Burada ayrıca, kayaya oyulmuş basamaklar ve mermerden yapılmış iskele kalıntıları da bulunuyor. Kalıntıların Amasra’ya adını veren Kraliçe Amastrist’in kayalara oyulmuş havuzu olduğuna dair efsanevi söylem olduğunu da belirtmeliyiz. Burada Karadeniz’in huzurlu manzaralarının keyfini çıkarabilir, gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz.
Tavşan Adası
Kemere Köprüsü’nün doğusunda yer alan Tavşan Adası, adını üzerinde yaşayan yabani tavşanlardan alıyor. Boztepe’den rahatlıkla izleyebileceğiniz adada, Cenevizlilerden kalma olduğu düşünülen Kilise kalıntıları bulunuyor. Efsaneleri ile ünlü adanın etrafını tekne turları ile gezebilirsiniz. Dilerseniz, Ağlayan Ağaç’tan adanın tamamını görüntüleyerek, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Cenova Şatosu
Amasra Kalesi’nin bir parçası olan Cenova Şatosu, hem Bizanslılar’ın hem de Cenevizliler’in izlerini taşıyor. Bizanslılar tarafından inşa edilen iç kale, Cenovalılar döneminde şato haline getirilmiştir. Günümüzde aslına sadık kalınarak restore edilen Cenova Şatosu, Amasra’nın zengin tarihini yansıtan müze olarak hizmet veriyor. Müzeyi pazartesi hariç haftanın her günü ücretsiz gezebilirsiniz.
Amasra Limanı
Amasra Limanı, ilçenin en canlı ve tarihi dokusunu en iyi yansıtan noktalar arasında bulunuyor. İlçenin kendine özgü atmosferini hissedebileceğiniz bölge ilçe merkezine oldukça yakın konumdadır. Karadeniz’in masmavi sularına açılan limanda rengarenk sandalları, farklı boyutlarda balıkçı ve gezinti teknelerini bir arada görebilirsiniz. Restoran ve kafelerin yoğun olarak bulunduğu bölgede, taze deniz ürünlerinin lezzetlerini tadabilir, muhteşem gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz. Limandan kalkan gezinti tekneleri ile Amasra’nın koylarını keşfedebilir, balık avlama turlarına katılabilirsiniz.
Büyük Liman Plajı
Büyük Liman Plajı, Amasra’nın en popüler ve geniş plajlarından biridir. İlçe merkezine 500 metre mesafede yer alan plaj, 300 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindedir. Yaz ayları, kalabalıklaşan plaj, incecik kumu ve tertemiz deniziyle dikkat çekiyor. Halka açık olan plajda duş, soyunma kabini, tuvalet, büfe gibi imkanları bulabilirsiniz. Çevresinde restoran ve kafelerin de hizmet verdiği Büyük Liman Plajı’nda, keyifle denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Küçük Liman Plajı
Küçük Liman Plajı, Amasra’nın sakin ve huzurlu plajlarından biridir. Eski Antik Liman bölgesinde yer alan plaj, ince kumlu sahili ile dikkat çekiyor. İlçe merkezine yürüme mesafesinde olan plajda, duş, soyunma kabinleri, tuvalet, şezlong, şemsiye gibi olanaklar sunuluyor. Burada su sporları yapabilir, balık tutabilir, tüm gün denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Galla Pazarı (Kadın Pazarı)
Çekiciler sokağından geçerek ulaşabileceğiniz Galla Pazarı, bölge kadınlarının ürettiği doğal ürünlerin satıldığı otantik bir pazardır. Bartın çevresi ve köylerinden kadın üreticilerin getirdiği taze sebze ve meyveler, köy ekmekleri, süt ürünleri ve yöresel el işleri burada satılıyor. “Galla” yerel dilde kadın anlamına gelir ve Pazar adını bu geleneği sürdüren kadınlardan alır. Salı ve Cuma günleri kurulan bu pazar, renkli ve canlı atmosferiyle yöresel lezzetler ve kültürel deneyimi bir arada sunar.
Amasra Fatih Camii (Eski Kilise)
9. yüzyılda Amasra Kalesi içinde Bizans Kilisesi olarak inşa edilen Fatih Camii, ilçenin önemli tarihi yapılarından biridir. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı fethinden sonra camiye dönüştürülen yapı, ilçenin simgeleri arasında bulunuyor. Yapısal olarak Bizans mimarisinin izlerini taşıyan caminin iç mekanlarındaki sadelik ziyaretçilerine huzur veriyor. “Cuma hutbesini kılıç çekerek okunması” gibi nadir bir gelenek de bu camide yaşatılıyor. Bu nedenle daha ilgi çekici olan Fatih Camii, inanç ve kültür turizminin önemli rotaları arasındadır.
Bedesten
Tarihi Roma dönemine dayanan Bedesten, sahilden yaklaşık 1,5 kilometre güneyde yer alıyor. M.S. 2. yüzyılda, Roma Eyalet Meclisi Sarayı olarak inşa edilen yapı daha sonraları ticari amaçla kullanıldığından bedesten adını almıştır. 18×45 metre boyutlarında olan yapıda 5 adet koridor yer alıyor.
Küçük Kilise (Şapel)
Bizans mimarisinin izlerini taşıyan Küçük Kilise, Amasra Kalesi içinde yer alıyor. Taş ve tuğla işçiliğinin zarif örneği olan şapel, mistik atmosferiyle bölgeyi gezenlerin uğrak noktasıdır. 1319 yılına tarihlenen ve 11×7 metre boyutlarında olan şapelin duvar ve tavan süslemelerinden günümüze ulaşan bulunmuyor. Ancak, Ambon tonozunda “İsa peygamberin göğe yükselişi” betimlendiği biliniyor. 15. yüzyılda mescide dönüştürülen Küçük Kilise, 1930 yılından sonra ibadete kapatılmıştır. Şapel, günümüzde Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor. Birçok sergi ve etkinliğin adresi olan yapıyı pazartesi günleri hariç, haftanın her günü ücretsiz gezebilirsiniz.
Kemerdere Köprüsü
Antik Roma yol ağının bir parçası olan Kemerdere Köprüsü, ilçeye 3 kilometre uzaklıktaki Cevizlik Vadisi’ndedir. Roma döneminin mühendislik harikalarından kabul edilen yapı, Roma-Pontus Savaşlarına atıfta bulunan kabartmalara ev sahipliği yapıyor. Bindirme tekniği kullanılarak inşa edilen yapı 22 metre uzunluğa ve 5 metre yüksekliğe sahiptir. Tek gözlü yapıya sahip olan köprünün Roma döneminde suyolu olarak inşa edildiği düşünülüyor. İlçe merkezinden 15 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğiniz Kemerdere Köprüsü’nde vadinin muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Gürcüoluk Mağarası ve Tabiat Parkı
İlçeye 10 kilometre mesafede olan Gürcüoluk Mağarası ve Tabiat Parkı, bölgenin doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için eşsiz bir duraktır. 49,9 hektarlık geniş bir alana yayılan parkta, doğayla baş başa vakit geçirebilirsiniz. Parka adını veren Gürcüoluk Mağarası, etkileyici sarkıt ve dikitleriyle göz alıcı bir destinasyondur. 169 metre uzunluğundaki mağaranın, genişliği yaklaşık 2,5 metre, yüksekliği ise 4 ile 7 metreye arasında değişiyor. Aslında tek bir galeriden oluşan mağara, sarkıtların zamanla büyümesi ve genişlemesi ile toplamda 15 adet salon ve odacıklara ayrılmıştır. Şekillenmesi halen devam eden bu doğa harikası oluşumu mutlaka keşfetmenizi öneriyoruz.
Hisarpeçe Su Galerisi
Amasra’nın yeraltı yapılarından biri olan Hisarpeçe Su Galerisi, Zindan Mahallesi’nden başlayarak limana doğru ilerliyor. Ana girişten itibaren 30 metre uzunluğundaki bölümü ziyaret edilebilen galeri, 1,55 metre genişliğinde ve 1,80 metre yüksekliğindedir. Roma döneminin mimari özelliklerini taşıyan yapı, ilçenin zengin mirasının bir parçasıdır.
Bakacak Tepesi
Bakacak Tepesi, bölgenin en güzel manzaralarından birini sunan etkileyici bir seyir noktasıdır. Buradan Amasra’nın panoramik manzarasının yanı sıra iki koyu ve Tavşan Adası’nı bir arada görme fırsatı bulabilirsiniz. Burada Karadeniz’in sonsuz maviliğini ve ilçenin doğal güzelliklerini yüksekten izleyebilir, gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz. Tepede bulunan dürbünle ilçeyi yukardan keşfedebilirsiniz. Tepede hizmet veren çay bahçesinde dinlenebilir, dilerseniz piknik yapabilirsiniz.
Amasra Deniz Feneri
1863 yılında inşa edilen Amasra Deniz Feneri, Karadeniz’in en eski fenerlerinden birisidir. Boztepe Adasında bulunan bu yapı deniz seviyesinden 77 metre yükseklikte, denizcilere yol gösteriyor. Fenercinin oturduğu lojman binasının hemen yanında bulunan 3 metrelik kule, kısa boyuna rağmen ışığının 22 deniz mili kadar uzaklara saçıyor. Eskiden gazla çalışan fener, günümüzde elektrikle yol gösteriyor. Amasra’nın en güzel seyir alanlarından olan bölgede, Karadeniz’in huzurlu manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Doğu yönünde Tavşan adasının eşsiz manzaralarına tanık olabileceğiniz alanda, batı yönünde gün batımını izleyebilirsiniz.
Göldere Şelalesi
Çambu Şelalesi adıyla da bilinen Göldere Şelalesi, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin vazgeçilmez adresleri arasındadır. İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede yer alan bu şelale, doğaseverlerin ve yürüyüşçülerin rotasında yer alıyor. Çevresi ormanlarla kaplı olan şelalenin su akışı bahar aylarında güçleniyor. Eşsiz doğa manzaralarına tanık olabileceğiniz bölgede piknik yapabilir, fotoğraf çekebilir, doğanın huzurlu sesini dinleyebilirsiniz. Giriş için ücreti bulunmayan Göldere Şelalesi’ni, mutlaka keşfetmenizi öneriyoruz.
Çakraz Plajı
Küre dağlarının denize ulaştığı noktada bulunan Çakraz Plajı, Amasra’nın en popüler plajıdır. Doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle dikkat çeken plaj, İlçe merkezine 14 kilometre mesafede. Geniş, ince kumlu sahili ile her yaştan tatilciye hitap eden Çakraz, deniz keyfi yapmak isteyenler için ideal bir destinasyondur. Plajda yüzmenin yanında balıkçılık, yelkencilik, su sporları ve doğa sporlarını yapabilirsiniz. Soyunma kabini, duş, tuvalet gibi hizmetlerin sunulduğu bölgede, Haziran’dan Eylül sonuna kadar denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu plaja girişte ücret ödenmiyor.
İnkumu Plajı
Amasra’ya 30 kilometre mesafede bulunan İnkumu Plajı, Karadeniz’in saklı cennetlerinden birisidir. 3 kilometre uzunluğa sahip plaj, ince kumları, temiz deniziyle bölgenin en popüler tatil destinasyonları arasındadır. Ormanların çevrelediği plaj, sığ denizi ile özellikle çocuklu ailelerin tercihi oluyor. Mavi bayraklı olan İnkumu Plajı, temizliği ile yüzmek için ideal bir ortam sunuyor. Duş, soyunma kabini, şezlong, şemsiye gibi olanakların sunulduğu plajda, denizin keyfini çıkarabilir, yürüyüş yapabilirsiniz.
Edhem Ağa Konağı
Kömür madeni işletmesiyle zenginleşen Edhem Ağa’nın ailesi için yaptırdığı bu konak, Amasra’nın önemli tarihi yapıları arasındadır. Türk Ampiri üslubunun en güzel örneklerinden olan konağın yapımında Safranbolu’dan gelen ustalar görev almış. 19. yüzyılda yapılan üç katlı konak, taş kemerli kapısı, geniş terası, mermer detaylarıyla döneminin zengin mimari unsurlarını taşıyor. Küçük Liman bölgesinde yer alan konak, günümüzde ev olarak kullanılıyor. Ancak dışarıdan görebileceğiniz konak, “Gönderilmemiş Mektuplar” filminin çekimlerine ev sahipliği yapmıştır.
Şehir Hamamı (Bartın)
1747 yılında Bartın Voyvodası Çalıkoğlu tarafından inşa edilen Şehir Hamamı, Osmanlı dönemi hamam mimarisinin nadide örneklerindendir. Amasra’ya yaklaşık 20 dakikalık mesafedeki Bartın’da hizmet veren hamam, bir büyük ve üç kubbesiyle öne çıkıyor. Soyunma yeri olan ahşap olan yapının duvarları harçlı moloz taş kullanarak yapılmış. Ortasında küçük bir şadırvan bulunan hamamda sıcaklık ve dinlenme gibi alanlar da mevcuttur. Tarihi dokuyu hissederek, Osmanlı hamam geleneğini deneyimlemek isterseniz, Şehir Hamamı doğru bir duraktır.
Osmanlı Hamamı
17. yüzyılda inşa edilmiş olan Osmanlı Hamamı, döneminin mimari özelliklerini yansıtan nadir örneklerdendir. Yapının ılıklık, üç kurnalı yıkanma bölümü, sıcak – soğuk su bölümleri ve dinlenme bölümü sağlam olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Yapının büyük orta kubbe ve yanlarındaki yarım kubbeler, döneminin mimari izlerini taşıyor. Köşelerde ise Anadolu Selçuklularına ait detaylar bulunuyor. Mistik bir atmosfere sahip olan yapı, ilçe merkezinde bir kafe işletmesinin bahçesinde koruma altında tutuluyor. Yakın bir tarihte restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulması planlanan yapıyı, bu haliyle de görmenizi öneriyoruz.
Güzelcehisar Falezleri
Amasra, dünyanın nadir jeolojik miraslarından birisi olan Güzelcehisar Falezleri’ne ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki bu bazalt kayalıklar 80 milyon yıl önce volkanik aktiviteler sonucunda oluşmuştur. Eşsiz manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan lav sütunları, her yıl birçok ziyaretçinin keşif rotasında yer alıyor. Deniz kenarında sıra dışı görsel şölen sunan falezler, ilçe merkezine 30 kilometre mesafede yer alıyor. Güzelcehisar Falezleri’nin en büyük özelliği, sadece dikey değil yatayda da bazalt oluşumların bulunmasıdır. Bu özelliği ile dünyada sadece 5 örneği olan bölgeyi mutlaka görmenizi öneriyoruz. Ahşap yürüyüş yolları, seyir terası ve iskelesiyle daha yakından görebilme şansı bulacağınız bölgede, Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz. Toplu taşıma seçeneği bulunmayan Güzelcehisar Falezleri’ne özel araç, taksi veya kiralık araç seçenekleriyle ulaşabilirsiniz.
Güzelcehisar Plajı
Karadeniz’in doğal güzellikleriyle çevrili olan Güzelcehisar Plajı, Amasra ilçe merkezine 30 kilometre mesafededir. Arkasında 80 milyon yaşındaki bazalt kayaları yükselen plaj, el değmemiş doğasıyla dikkat çekiyor. 1 kilometre uzunluğunda ince kumlu sahili ve tertemiz sığ deniziyle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için ideal bir ortam sunuyor. Doğal yapısını koruyan plajda soyunma kabini, tuvalet, duş, şezlong, şemsiye gibi hizmetlere ulaşabilirsiniz. Çevresinde kamp alanları da olan plaja toplu taşıma ile ulaşım sağlanamıyor. İhtiyaçlar için işletmelerin bulunduğu Güzelcehisar Plajı’na araçla gelenler için otopark hizmeti sunuluyor.
Küre Dağları Milli Parkı
Doğal güzellikleri ile bilinen Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz bölgesinin en etkileyici koruma alanlarındandır. 37,753 hektar büyüklüğündeki park, 300 kilometrelik Küre Dağları’nı kapsıyor. Uluslararası düzeyde de önemli olan bu bölge, doğayı koruma açısından küresel düzeyde öncelikli ekolojik bölgeler arasında yer alıyor. Milli park küresel düzeyde nesli tehlike altında olan birçok bitki türleri için yaşam alanı sunuyor.
Zengin flora ve fauna çeşitliliğine sahip olan Küre Dağları’nda, kanyonlar, şelaleler, mağaralar gibi doğal harikalar bulunuyor. Dört mevsim büyüleyici manzaralar sunan parkta, kamp kurabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, piknik keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca bölgede olta balıkçılığı, mağara araştırmacılığı, kaya tırmanışı, ATV safari, fotoğrafçılık, bisiklet turu gibi birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Tüm bu güzelliklerin tadını çıkarmak isteyen ziyaretçiler için giriş ücreti 25 TL; İndirimli giriş ücreti ise 15 TL’dir.
Felengit Koyu
Karadan ulaşımın mümkün olmadığı Felengit Koyu, Amasra’nın saklı cennetlerinden biridir. Zor ulaşılan yapısı sayesinde doğallığını koruyan koy, çevresinde yükselen kayalarla dikkat çekiyor. masmavi ve berrak denizi, sakin atmosferiyle Felengit Koyu, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler ve doğa tutkunları için mükemmel bir noktadır. Kumsal alanı olmayan koyda, kayalıklarda güneşlenip, denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Yaklaşık 30 dakikalık deniz yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Felengit Koyu’nda tesis bulunmuyor. Ayrıca duş, soyunma kabini ve tuvalet gibi olanakların bulunmadığı bölgeye giriş ücretsizdir.
Gideros Koyu
Adı Cenevizliler dönemine kadar uzanan Gideros Koyu, doğal sit alanı olarak korumaya alınmıştır. Üç tarafı ormanlarla çevrili olan Gideros, doğanın koynunda huzur arayanlar için saklı bir cennettir. Küçük bir plaja sahip olan koyun, denize açılan kısmı oldukça dardır. Bu nedenle denizi oldukça sakin olan bölgede adeta gölde yüzüyor hissine kapılabilirsiniz. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, bakir doğanın muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.
İlçe merkezine 1 saat mesafede olan koya hem kara hem de deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Koruma alanı içinde yer alan koyda tuvalet, duş, soyunma kabini gibi olanaklar bulunmuyor. Ancak çevrede yer alan küçük işletmelerde yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Çocuklu aileler için uygun ortam sunan bu doğa harikası koy, mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor.
Bozköy Plajı
Çakaz Beldesinde bulunan Bozköy Plajı, Amasra ilçe merkezine 14 kilometre mesafede doğayla iç içe bir plajdır. Yemyeşil ağaçlarla çevrili ve el değmemiş doğal güzelliklere sahip olan plaj, gözden uzak sakin tatil arayanların için ideal bir noktadır. Burası, 2 kilometre uzunluğunda sahili, sığ ve berrak deniziyle bölgenin en sevilen plajları arasında bulunuyor. Sahili gibi denizinin içi de kumlu olan plajın uç kısımlarında, denizin içinde kayalar mevcut. Kumsal ve deniz özellikleriyle Ege denizini aratmayan plaj, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için güvenli bir ortam sunuyor. Ücretsiz girebileceğiniz plajda, duş, şemsiye, otopark gibi hizmetleri alabilirsiniz. Bölgede restoran ve büfe imkanları da bulunmaktadır.
Akkonak Köyü Plajı
Amasra’ya 40 kilometre mesafede bulunan Akkonak Köyü Plajı, sakin ve doğal yapısını koruyan bir plajdır. El değmemiş huzurlu atmosferi, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenlerin tercihi oluyor. Tertemiz ve berrak suları ile doğaseverlerin gözdesi olan plaj, olta balıkçılığı için ideal bir alandır. Birden derinleşen denizi ve kayalık yapısıyla çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için uygun değildir. Ancak burada muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir ve harika fotoğraflar çekebilir, piknik yapabilirsiniz. Şezlong, şemsiye, tuvalet gibi olanakların bulunmadığı plajın sol tarafı beton ile düzeltilmiş. Sağ tarafı da doğal taşlık plaj formunu koruyor. Gözlerden uzak denizin ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için Akkonak Köyü Plajı ideal bir seçenektir.
Kapısuyu Plajı
Amasra’nın Kapısuyu Köyü’nde bulunan ve aynı isimle anılan plaj, ilçe merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alıyor. 1 kilometre uzunluğundaki plaj, tertemiz denizi ve ince kumlu yapısıyla dikkat çekiyor. Denizi genellikle kumluk olmasına rağmen taşlık bölümleri de mevcut. Bu nedenle deniz ayakkabısı kullanmanızı öneriyoruz. Denizi dalgalı olmasına rağmen sığ olan bölgede çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler güvenle denizin keyfini çıkarabilirler. Ayrıca, plajın hemen yakınından denizle birleşen durgun dere, ziyaretçilerine sandalla gezme fırsatı sunuyor. Eşsiz bir doğaya sahip bölgede, kalabalıktan uzak huzurlu bir tatil yapabilirsiniz. Market, restoran, duş ve soyunma kabini gibi olanakların bulunduğu plaja ücretsiz giriliyor.
Hatipler Plajı
Hatipler plajı, Karadeniz’in popüler sayfiye yerlerinden Mugada Köyü sınırında, ilçe merkezine yaklaşık 1,5 saat mesafede bulunuyor. Çam ağaçlarıyla çevrili olan plaj, uzun ve geniş yapısı ve ince kumlarıyla dikkat çekiyor. Doğayla iç içe tatil imkanı sunan plajda, duş, soyunma kabinleri, tuvalet, gibi imkanlar bulunmuyor. Yiyecek, içecek, masa sandalye gibi ihtiyaçlarınızı plaja gelmeden önce temin etmenizi öneriyoruz. Çadır kurmaya elverişli bölgede kamp altyapısı olan bir işletme mevcut değil. Özel aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz Hatipler Plajı’nda denizin ve güneşin tadını dilediğiniz çıkarabilirsiniz.
Mugada Plajı
Amasra merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Mugada Plajı, sığ ve berrak deniziyle öne çıkıyor. Burası, 2 kilometre uzunluğundaki ince kumlu sahili ve çevreleyen yemyeşil doğasıyla bölgenin en popüler plajlarından biri. Yeşille mavinin buluştuğu bu huzurlu plajda hem doğanın hem de denizin tadını çıkarabilirsiniz. Denizi kumlu ve oldukça sığ olan plaj, çocuklu aileler için ideal ortam sunuyor. Bu plajda soyunma kabinleri, tuvalet ve duş gibi hizmetlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, yeme içme ihtiyaçlarınız için market ve restoranlar da mevcut. Mugada Plajı’nda deniz tatili için ihtiyaçlarınızı karşılayan ideal bir destinasyondur.
Yeraltı Plajı
Amasra’ya yaklaşık olarak 50 kilometre mesafede yer alan Yeraltı Plajı, saklı güzelliği ile dikkat çeker. Yüksek kayaların arasında saklanmış gibi duran plaj, huzurlu ve izole yapısıyla doğaseverler için cazip bir kaçış noktasıdır. Karadan ulaşımı olmayan plaja, ilçe merkezinden tekne kiralayarak erişebilirsiniz. Hiçbir yerleşim ve tesis olmayan Yeraltı plajı, zor ulaşımına rağmen huzurlu bir deneyim sunuyor.
Uluyayla
Amasra ilçe merkezine 72 kilometre mesafede yer alan Uluyayla, denizden ortalama 1000 metre yüksekliktedir. Bu yayla, Ahşap evleri ve geniş çimenlik alanları ile benzersiz bir doğal güzellik sunuyor. Sıcak yaz aylarında serin bir kaçış noktası olan Uluyayla’da doğa yürüyüşleri, piknik, kamp gibi etkinlikleri yapabilirsiniz. Muhteşem doğa manzaralarına tanık olabileceğiniz bölgede, fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca her yaz düzenlenen yayla şenliklerine katılarak tatilinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Buraya günübirlik rotalarınıza veya hafta sonu kamp deneyim rotanıza ekleyebilirsiniz.
Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü yaylada, yol koşulları mevsim koşullarına göre değişebilir. Bu nedenle seyahatinizden önce yol durumu hakkında bilgi almanızı, yanınıza fazladan bir hırka almanızı öneriyoruz.
Kaymakamlık Evi
Amasra Kaymakamlık Evi, 1884 yılında Bolu mutasarrıfı İsmail Kemal Bey tarafından ilkokul olarak inşa edilmiştir. Daha sonra Kaymakam Evi’ne dönüştürülen yapı, Kaymakamın oturmayı reddetmesi üzerine müzeye çevrilmiştir. Kaleiçi’nde yer alan müze, ilçenin en önemli tarihi yapıları arasında bulunuyor. 3 katlı ve 7 odalı Kaymakamlık Evi, kent kimliğini yansıtan koleksiyonlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Girişi ücretsiz olan müze, Amasra’nın keşfedilmesi gereken en özel yerlerinden biridir. Dönemin mimari unsurlarını taşıyan bu tarihi yapıyı ve eşsiz koleksiyonlarını mutlaka görmenizi öneriyoruz.
Antik Tiyatro
Roma döneminin ihtişamını günümüze taşıyan Amasra Antik Tiyatrosu, ilçe merkezinde Aya Yorgi Tepesi’nde yer alıyor. 5000 kişilik kapasiteye sahip olan bu tiyatro, M.Ö. 12 yüzyılda Fenikelilere ait bir yerleşim yerinin üzerine inşa edilmiştir. İlçenin katmanlı tarihini gözler önüne seren bu yapının, 1970-1980 yılları arasında ne yazık ki yeterince korunamadığı biliniyor. Günümüzde sadece tiyatronun giriş kapısına ait kalıntıları görebilirsiniz. Ancak, bu muazzam yapının ve çevresinin yeniden gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları planlanıyor. Amasra’da geçireceğiniz süre elverişli ise antik tarihle dolu tiyatroyu ve çevresini keşfedebilirsiniz.
Ahlatlar Tabiat Parkı
Amasra’nın doğa harikalarından olan Ahlatlar Tabiat Parkı, ilçe merkezine 14 kilometre mesafede bulunuyor. 9,3 hektarlık geniş bir alana yayılan park, zengin bitki örtüsü ve huzur veren manzaralarıyla öne çıkıyor. Yürüyüş yollar ve seyir noktalarıyla ıslah edilen parkta, doğa içinde piknik yapabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Ahlat Tabiat Parkı, Amasra’da kışın gezilecek yerler arasında da önemli bir yer tutuyor. Dört mevsimin güzelliklerini izleyebileceğiniz parkta, trekking, dağ bisiklet turları, olta balıkçılığı gibi aktiviteleri yapabilirsiniz. Gözlerden uzak deniz keyfi sürmek istiyorsanız, parkın sahil bölümünde Karadeniz’in tertemiz sularında yüzebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Ahlatlar Köyü’nü gezebilir, yerel halkın el emeği olarak yaptığı tahta hediyelikleri inceleyebilirsiniz.
Ahatlar Tabiat Parkı giriş ücretleri 2024
Eylül 2024 tarihinde normal giriş ücreti 20 TL; İndirimli Giriş Ücreti 10 TL’dir.
Ulukaya Kanyonu ve Şelalesi
Amasra ilçe merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede yer alan Ulukaya Kanyonu, doğayla baş başa vakit geçirebileceğiniz adreslerden. Duvarları 65-70 metre yüksekliğe sahip devasa kayalıklardan oluşan kanyon, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundadır. Bu yüksek kayaların arasından akan berrak sular, bölgenin en etkileyici manzaralarını oluşturur.
Kanyon içinde yer alan Ulukaya Şelalesi ise 25 metre yükseklikten dökülen sularıyla altında muhteşem bir gölet oluşturmuştur. “Aşk acısını dindirdiğine” dair efsaneleri ile bilinen Ulukaya Şelalesi, mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. Burada kanyon boyunca yürüyerek büyüleyici doğal ortamı keşfedebilirsiniz. Muhteşem manzaralara tanık olabileceğiniz kanyonda fotoğraf çekebilir, otla balıkçılığı yapabilirsiniz. Bu kanyonu ücretsiz gezebilirsiniz.
Göçkün Plajı
Karadeniz’in en popüler plajları arasında yer alan Göçkün Plajı, Amasra ilçe merkezine yaklaşık yarım saatlik mesafede yer alıyor. 2 kilometre uzunluğundaki plaj, altın sarısı kumları ve berrak deniziyle bilinir. Bozulmamış doğasıyla sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip olan bölgede, denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Birden derinleşen denize sahip plaj, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için güvenli olmayabilir. Burada şnorkelli dalış yapabilir, kamp kurabilirsiniz. Ücretsiz olarak girebileceğiniz plajda, tuvalet, duş imkanları bulunuyor, ancak yeme-içme ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmenizi öneriyoruz.
Kurucaşile
Günübirlik gezilerle keşfedebileceğiniz Kurucaşile, Amasra ilçe merkezine 40 kilometre mesafede yer alıyor. Ormanlarla kaplı dağların denizle buluştuğu noktada yer alan ilçe, geleneksel yöntemlerle yapılan ahşap tekneleriyle tanınıyor. Karadeniz’in turistik beldeleri arasında bulunan bu şirin belde, otantik atmosferini yansıtan dar sokakları ile dikkat çeker.
Kurucaşile’de Tekkeönü Kalesi, Kurucaşile Köprüsü gibi yapıları inceleyebilirsiniz. Doğayla iç içe bakir kumsalları ve koylarında, su sporları yapabilir, denizin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle, deniz paraşütü, yelken, kano, şnorkelle dalış gibi aktiviteleri bölgede popülerdir.
Ormanlarla çevrili olan Kurucaşile’de, doğa yürüyüşleri yapabilir, kamp kurabilirsiniz. Burada geleneksel Karadeniz mutfağını deneyebilir, yöreye özgü deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Amasra’dan ilçe minibüslerini kullanarak kolaylıkla Kurucaşile’ye gidebilirsiniz. Gezinizin daha esnek ve konforlu olması için Amasra araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
Ilgarini Mağarası
Türkiye’nin en büyük mağaralarından olan Ilgarini Mağarası, Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alıyor. Yaklaşık 860 metre uzunluğunda ve 250 metre derinliğindeki oluşum, ülkemizin dünya çapında ilgi gören hazinelerindendir. Kemerli bir girişe sahip olan mağara, içeri girildiğinde iki kola ayrılıyor. Bir tarafı sarkıtlar ve dikitlerle şekillenen mağaranın diğer tarafının tarihi değeri büyüktür. İnsan eli değmeyen bölümdeki sarkıtlar, dikitler ve doğal galeriler ziyaretçilerine tam bir görsel şölen sunuyor. Tarihi Bizans dönemine uzanan diğer bölümde ise mezar odaları ve 2 katlı şapel gibi yapılar bulunuyor.
Bu mağara, Küre Dağları Milli Parkı’nın önemli yürüyüş rotaları arasında bulunur. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi derinliği olan bölge, gezmenizi önerdiğimiz destinasyonlar arasındadır. Ayrıca, oldukça büyük olan mağarayı rehber eşliğinde keşfetmenizi de tavsiye ediyoruz.
Bambala Tabiat Parkı
Amasra ilçe merkezine sadece 17 kilometre mesafede yer alan Bambala Tabiat Parkı, her yaştan ziyaretçi için keyifli bir kaçış rotasıdır. 175 hektarlık geniş alana yayılan tabiat parkında kır lokantası, büfe, spor sahaları, çocuk oyun alanları gibi olanaklar mevcut. Zengin bitki örtüsü ve çeşitli hayvan türlerinin yaşadığı parkta, dört mevsim farklı güzelliklere tanık olabilirsiniz. Burada, Bambala ve Gökayağı şelaleleri ile Bambala Yaylası gibi doğal güzellikleri keşfedebilir, doğa yürüyüşü, piknik ve kamp yapabilirsiniz.
Bambala Tabiat Parkı Giriş ücreti 2024
Eylül 2024 tarihinde normal giriş ücreti 20 TL; İndirimli Giriş Ücreti 10 TL’dir.
Gezen Yaylası
Gezen Yaylası, Amasra ilçe merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta ve 1400 metre yükseklikte, doğa harikası bir lokasyondur. Çam ağaçlarıyla çevrili yayla, yemyeşil doğası, serin ve temiz havasıyla dikkat çeker. Dört mevsim ayrı güzellikler sunan yaylada piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken 6 kilometre mesafedeki Turna Düzlüğü’nü de gezebilir, muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Gezen Yaylası’na ilçe merkezinden kalkan Uluköy minibüsleriyle ulaşabilirsiniz.
Horma Kanyonu
Küre Dağları Milli Parkı’nın kalbinde yer alan Horma Kanyonu, 3 kilometre uzunluğa ve 100 metre derinliğe sahiptir. Doğal yürüyüş alanları ve dinlenme noktalarının olduğu kanyonun içinden Zarı Çayı akıyor. Ahşap yürüyüş platformu ile düzenlenen kanyon, ziyaretçilerin güvenle doğanın derinliklerine ulaşmasını sağlıyor. Kuş cıvıltılarının ve su sesinin eşlik ettiği yürüyüşte, platform zaman zaman 60 metre yükseklikteki kayaların üzerine çıkıyor. Kanyonun güzelliklerini yukardan görme fırsatı sunan bu ahşap yol, doğa fotoğrafçıları için mükemmel fırsatlar sağlıyor. Parkurun sonunda 15 metreden dökülen Ilıca Şelalesi ve çevresi de ziyaretçilerine görsel ziyafet çekiyor.
Amasra’ya yaklaşık 1,5 saat mesafede olan Homa Kanyonu’na özel aracınızla veya kiralık araç seçeneği ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kanyonun girişinde yer alan otoparka aracınızı bırakarak, bu doğa harikası bölgeyi keşfedebilirsiniz. Horma Kanyonu’nu, Amasra’nın özel olarak gidilecek doğa harikaları arasında; mutlaka görmelisiniz.
Ardıç Yaylası
Ardıç, meşe, köknar gibi ağaçlarla çevrili olan Ardıç yaylası, yeşilin her tonunu bir arada görebileceğiniz doğal güzellikleri içeriyor. 10 hektarlık geniş bir alanı kaplayan yayla, denizden 1500 metre yüksekliktedir. Zengin yaban hayatının yaşam bulduğu bölgede Ardıç kuşlarının sıkça görebilirsiniz. Ardıç yaylası, doğa yürüyüş kulüplerinin tur düzenlediği doğal alanlar arasında bulunuyor. piknik, kamp gibi açık hava etkinlikleri yapabileceğiniz yayla, Amasra’ya 1,5 saat mesafede yer alıyor. Dört mevsim farklı güzellikler sunan yayla, Kasım ve Nisan ayları arasında karlar altında kalıyor. Huzurlu bir kaçış noktası olan yaylaya yağışların olduğu mevsimlerde yüksek araçlarla çıkmanızı tavsiye ediyoruz.
Tarlaağzı Plajı
Tarlaağzı Plajı, ilçe merkezine 15 dakika mesafede yer alıyor. Ormanlarla çevrili plaj, yat limanının hemen yanında bulunuyor. Muhteşem bir manzarası olan plaj, ince kumlu sahili, tertemiz deniziyle tercih ediliyor. Denizinin tabanı da kumlu olan Tarlaağzı Plajı, özellikle ilçe halkı tarafından tercih ediliyor.
Hafta sonları kalabalık olan plajda, duş, tuvalet, soyunma kabinleri, şezlong, şemsiye gibi hizmetler sunuluyor. Ayrıca, yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafe ve restoranlar da mevcuttur. Keyifli bir gün geçirebileceğiniz plaja giriş ücret karşılığında yapılıyor.
Gökçekale Koyu
Gökçekale koyu, temiz ve berrak denizi, sığ ve kumlu plajıyla dikkat çekiyor. Doğal güzellikleriyle öne çıkan koyda, Temmuz ve Ağustos aylarında deniz suyu çekildiğinde sahili kumluk oluyor. Diğer aylarda deniz seviyesi yükselince, kıyı kayalık oluyor ve denize girmek zorlaşıyor. Her dönem farklı manzaralar sunan Gökçekale Koyu’nda kalabalıktan uzak deniz keyfi yapabilirsiniz. Yüzme, şnorkelli dalış, balık tutma gibi aktivitelerin yanında kamp kurabilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Gökçekale Plajı’nda herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle hazırlıklı gelmenizi öneriyoruz.
Çötlük Plajı
Amasra’dan yaklaşık 26 kilometre mesafede bulunan Çötlük Plajı, tertemiz sakin denizi ve çevreleyen ormanlarıyla dikkat çekiyor. Kayalık bir yapıya sahip plajda denize girmenin yanında kamp ta kurabilirsiniz. Bakir bir doğal güzelliğe sahip plajda, şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor. Dilerseniz yanınızda yeme içme ihtiyaçlarınızla birlikte sandalyenizi de getirebilirsiniz.
Drahna Vadisi
Yemyeşil ormanları ve berrak suları bünyesinde barındıran Drahna Vadisi, ilçe merkezine yaklaşık 1 saat mesafededir. Dört mevsim farklı renklere bürünen vadi, Küre Dağlarının eteklerinde yer alıyor. Bu ekolojik değeri yüksek olan bölgenin bozulmamış güzelliğine hayran kalacaksınız. Ulukaya Şelalesi’ne ev sahipliği yapan vadide doğayla iç içe birçok aktiviteyi yapabilirsiniz. Vadi girişinde bulunan Bayrak Tepeye çıkarak, bölgeyi kuşbakışı izleyebilirsiniz. Vadi gezisinde, Karadeniz Bölgesine özgü tarihi ahşap evler görebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Küre Dağları Milli Parkı eteklerinde yer alan köyleri de keşfedebilirsiniz.
Barış Akarsu Kültür Parkı
Amasra’nın merkezinde yer alan Barış Akarsu Kültür Parkı, deniz manzarası ile ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sunuyor. Park, ilçenin tarihi dokusunun kalbinde, Küçük Liman’ın hemen yanında bulunuyor. Bu şirin ilçeyi gezerken mola verip, soluklanacağınız parkta, sanatçının denize bakarken modellenen bronz heykeli bulunuyor. Çay bahçesi ve kafe işletmeleri ile keyifli bir mola vereceğiniz parkta, Barış Akarsu şarkıları eşliğinde dinlenebilirsiniz. Burada deniz manzarası eşliğinde muhteşem gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz.
Gergece Şelalesi
Amasra’nın doğal güzellikleriyle bilinen şelalelerinden Gergece Şelalesi, ilçe merkezine 24 dakika mesafede yer alıyor. Çevresi ormanlık alanlarla çevrili olan şelale, Gergece Çayı, 8 metre genişliği ile yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülüyor. Burada oluşturduğu geniş havuz ve etrafındaki kayalar, ziyaretçileri büyülüyor.
İlçeye yakınlığı ile yoğun ilgi gören şelale çevresinde doğa yürüyüşleri, bisiklet turları yapılabilir. Burada olta balıkçılığı ve piknik gibi doğanın tadını çıkarabileceğiniz aktiviteleri yapabilirsiniz. Bölgede yer alan kamp alanında, çadır ve karavan kampı kurarak doğanın koynunda vakit geçirebilirsiniz.
Çağlayan Piknik Alanı
Amasra’ya yaklaşık 15 kilometre mesafede Çağlayan Piknik Alanı, bölgenin popüler mesire alanlarından biridir. Yaklaşık 4000 metrekarelik geniş bir alana sahip bu alanda 27 oturma alanı bulunuyor. Bartın Çayı kıyısında ve çam ağaçlarının gölgesindeki mesire alanı, çay bahçeleri, yürüyüş parkurları, barbekü alanlarıyla dikkat çekiyor. Her yaş grubunun keyifli zaman geçirebileceği alanda, açık hava etkinlikleri için geniş bir altyapı bulunuyor. Burada balık tutabilir, bisiklet sürebilir, piknik yapabilir; hem dinlenip hem de doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Balıkçı Congar Mehmet Anıtı
Balıkçı Congar Mehmet Anıtı, Amasra’nın büyük Liman girişinde, Yalı Camii’nin arkasında bulunuyor. Karadeniz’in balıkçılarından birini onurlandıran bu eser, bölgenin denizcilik tarihine duyduğu saygıyı temsil ediyor.
Heykel 2013 yılında Congar Mehmet (Mehmet Zor), 80 yaşındayken dikilmiş. Yüzü denize dönük ağlarını toplar şekilde şekledilmiş heykel, Amasra’nın simgelerinden biridir.
Congar Mehmet, 1933 yılında Amasra’da doğmuş deniz tutkunu bir balıkçı. Eşi hastalanıp Ankara’ya gitmesi gerektiğinde bile “Karadeniz’i görmeden nefes alamam” diyerek gidememiş. Neşe isimli kayığıyla bu emekçi balıkçının heykelini mutlaka görmenizi öneriyoruz.
Poseidon Mabedi
Amasra’nın Boztepe Adası’nda deniz fenerinin arkasında yer alan Poseidon Mabedi, Roma Dönemi izlerini taşıyor. Tapınağın kalıntıları meteoroloji binasının hemen yanında bulunuyor. Dikdörtgen planlı tapınağa, Bizans ve Hristiyanlık döneminde çeşitli eklemeler yapıldığı düşünülüyor. İlçeyi ziyaretinizde bu mistik kalıntıları görmeyi ihmal etmeyin. Hazır gelmişken yukarıda bahsettiğimiz Deniz Feneri’ni de inceleyebilir, muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Sefa Park
Amasra’yı gezerken soluklanacağınız bir nokta Sefa Park! Güzel şekilde düzenlenmiş parkta, çay-kahve içerek yorgunluğunuzu atabileceğiniz bir kafe bulunuyor. Sahil boyunca uzanan park, muhteşem manzaralarıyla keyif almak isteyenler için ideal. Parkın girişinde Türk Bizans ve Osmanlı Sanat tarihçisi Semavi Eyice’nin kabartması bulunuyor. Amasra gezisinde bu parkta dinlenerek, ilçenin mistik atmosferine tanıklık edebilirsiniz.
Amasra Hangi İle Bağlıdır?
Amasra Bartın iline bağlı şirin bir sahil ilçesidir. İl merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe, Karadeniz’in önemli turistik destinasyonları arasında yer alıyor.
Amasra Neyi İle Meşhur?
Amasra zengin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında Karadeniz’in taze balıklarının sunulduğu balık lokantalarıyla ünlüdür. Ayrıca, yüzyıllardır süregelen ahşap oymacılık, ilçenin geleneksel zanaatlarının bir parçasıdır. El ile yapılan ahşap oyma ve işlemeciliğinin en güzel örneklerini Amasra Çekiciler Çarşısı’nda bulabilirsiniz. Nesilden nesile aktarılan bu sanatı desteklemek ve korumak amacıyla Amasra gezisinde hediye seçiminizi buradan yapabilirsiniz.
Amasra Gezmeye Değer mi?
Kesinlikle! Amasra, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yaştan ziyaretçiye unutulmaz bir deneyim sunuyor. Burada Karadeniz’in nefes kesen manzaralarına tanık olabileceğiniz gibi ilçenin kültürel derinliğini keşfedebileceğiniz tarihi yapıları da gezebilirsiniz. Keşfedilmeyi bekleyen hazine olan ilçe ve çevresini gezerken toplu taşımanın yanında Amasra kiralık araç seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Böylece keşiflerinizi daha esnek ve konforlu şekilde yapabilirsiniz.
Amasra’ya Nasıl Gidilir?
Amasra’ya karayolu kullanarak tüm şehirlerden ulaşım sağlayabilirsiniz. Buraya çevre illerden ve büyükşehirlerden karşılıklı otobüs seferleri mevcuttur. Eğer bulunduğunuz şehirden ilçeye direkt otobüs seferi yoksa, Bartın aktarmalı gelebilirsiniz. Bartın Otogarı’ndan yarım saatte bir ilçeye minibüs seferleri düzenlenir ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Amasra’da gezilecek yerlerin çokluğunu göz önünde bulundurarak Bartın araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Yolcu360 aracılığıyla en ucuz Bartın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilir ve dakikalar içerisinde güvenle kiralayabilirsiniz.
Amasra Kaç Günde Gezilir?
Amasra bir günde gezilir mi veya kaç günde gezilir sorusu, gezginlerin merak ettiği konular arasında bulunuyor. Bartın Amasra gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir destinasyondur ve Amasra’yı bir günde gezebilirsiniz. Ancak Karadeniz’in bu şirin küçük ilçesi için en az 1-3 gün ayırmanızı öneriyoruz. Bir gününüzü ilçenin kültürel zenginliklerini keşfetmek için ayırarak, tarihi önemi olan yapıları gezebilirsiniz. İkinci ve üçüncü gün ise plajlarda dinlenerek, Boztepe’den Karadeniz’in muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. İlçenin dar sokaklarında gezebilir, yöresel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Eğer çevredeki doğal güzellikleri keşfederek, doğa yürüyüşleri yapmak isterseniz, gezi rotanıza ve yapmak istediklerine göre seyahat süreniz uzatabilirsiniz.
Amasra Hangi Ayda Gidilir?
Amasra’yı ziyaret etmek için havaların ılıman olduğu Mayıs ile Ekim ayları arasıdır. Kalabalığın az olduğu bahar aylarında, daha sakin bir ortamda ilçeyi keşfedebilirsiniz. Deniz ve güneş tatili için deniz suyu sıcaklığını düşünerek Temmuz ve Ağustos aylarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca, Ağustos ayında Amasra Uluslararası Şehir Festivali düzenleniyor. Seyahatinizi bu döneme denk getirerek, ilçeyi tanıtan bir dizi etkinliğe de katılabilirsiniz.
Seyahatin Her Alanında Yolcu360!
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
Add comment