Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Adıyaman gezi rehberi : Bir antik dünya merkezi / Adıyaman’ın nesi meşhur?

Adıyaman gezi rehberi : Bir antik dünya merkezi / Adıyaman’ın nesi meşhur?

Adıyaman ülkemizin turizm vitrininde her zaman ön planda olan bir şehrimiz. Nemrut Dağı’nın o muhteşem manzarası, dünya çapında Türkiye ile özdeşleşmiş görüntülerdendir. Pek çok antik dönem medeniyetine ev sahipliği yapan, dinler tarihinde adı geçen pek çok ismin türbe ve mezarlarının bulunduğu bu güzide şehirimizi sizin için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı.

Adıyaman gezi rehberi

Adıyaman görülecek yerler bakımından Güneydoğu Anadolu’nun en mistik şehirlerinden. Tarihin bilinen en eski kentlerinden biri olma özelliğini taşıyan Adıyaman keşfedilmeli. Kommagene Krallığına ev sahipliği yapan şehir bugün ülkemizin en çok turist çeken şehirlerinden biri olarak tanınıyor. Tarihi ve doğal güzellikleri bakımından zengin şehirde asırlar öncesine ait izlere sık rastlayabilirsiniz.

Nemrut dağı ve buradaki Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı  ve anıtsal heykelleri, dünyanın en büyük Roma şehirlerinden birisi olan Perre antik kenti, tarihi Cendere köprüsü, ülkemizde yer alan birkaç metropolitten birisi olan St Paul Manastırı görülecek başlıca yerlerden sadece bazılarıdır. Anadolu’da insanlık tarihi kadar eski bir yerleşim yeri olan Adıyaman’ı gelin, görün tarihin izlerine dokunun.

Adıyaman’a nasıl gidilir?

Adıyaman’da ziyaret noktaları arasında mesafeler bir hayli uzak ve toplu taşıma çözümleri oldukça kısıtlı. Bu sebeple bu güzel şehri gezerken mutlaka bir araç kiralamanızı tavsiye ederim. Yolcu360’tan Adıyaman araç kiralama ya ada Adıyaman Havalimanı araç kiralama seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Adıyaman’da görülecek yerler 

  • Nemrut Dağı

İlk akla gelen Nemrut dağı ve buradaki heykellerdir. Özellikle burada gün doğumuna eşlik etmenizi öneririm. Şehirden yaklaşık 1.5 saat uzaklığında Kahta ilçesi sınırlarında olan Nemrut dağı ülkemizin turizm açısından gurur kaynaklarından birisidir. Unesco Dünya Mirasında yer alan Nemrut dağı ören yerinde tanrıların ve kralların dev heykellerini görmelisiniz. Kommegene kralı tarafından tanrılarına minnettarlık göstergesi olarak yaptırılan heykellerin muhteşem görselliği bugün ziyaretçilerini büyülemektedir.

  • Karakuş Tümülüsü

Nemrut dağı milli parkı girişinde bulunan Karakuş Tümülüs’ü  Kommegeneli kraliçelere ait anıt mezar olarak bilinir. Heykelin üzerinde yer alan kartal kuşu heykelinden dolayı Karakuş Tümülüsü olarak bilinmektedir.

  • Cendere Köprüsü

Kahta yolu üzerinde bulunan Cendere köprüsü görülecek yerler arasındadır. Roma dönemi eseri olan Cendere köprüsü yapımı ve heybetiyle dikkat çekmektedir. İki kez restorasyon gören ve hala ayakta olan tarihi köprüyü görülecekler listesine almanızı öneririm.

  • Haydaran Mezarları

Adıyaman’dan yaklaşık 20 -25 dakikalık bir araba yolculuğuyla varabileceğiniz Taşgedik köyünde yer alan Haydaran mezarları görülmelidir. Kaya mezarlarının yüzleri maalesef yok edilmiş.

  • Perre Antik Kenti

Adıyaman’da görülecek önemli yerlerden birisi Perre antik kentidir. Şehrin çıkışında yer alan dünya üzerinde en büyük birkaç Roma şehirlerinden birisi olan Perre antik kentini görülecekler listenize mutlaka almalısınız. Antik Roma dönemine ait Nekropol alanında 200’den fazla kaya mezarı bulunmaktadır. Müze kart ile ücretsiz ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

  • Adıyaman Müzesi 

Şehir merkezinde yer alan Adıyaman müzesi de görülebilecek listesine alınabilir. Bu bölgede yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerin küçük bir bölümü müzede sergilenmektedir. Böyle büyük bir medeniyete ev sahipliği yapan şehrin müzesinin biraz daha güzel olmasını beklerdim.

  • Aziz Paul Manastırı

Ülkemizde yer alan Süryani manastırlarının en büyüklerinden olan St Paul Manastırı görülebilecek diğer yerlerden birisidir. Küçük ama şirin bir yerdir Adıyaman.

Adıyaman’ın nesi meşhur?

Adıyaman’da ne yenir sorusunun cevabı tabi ki tabi ki Adıyaman tavasıdır. Şehrin en sevilen yemeğini her yerde bulabilmek mümkündür. Ben çok sevdim hem hafif hem de fazlasıyla sebze var. Patlıcan kebabı ve Kıyma kebabı Adıyaman’da bulabileceğiniz lezzetlerden birisidir. Adıyamanlılar belli ki patlıcanı çok seviyorlar, kebaplarında, yemeklerinde, hatta cacıkta bile kullanıyorlar. Patlıcan cacığı ve Kabak aşı diğer deneyeceğiniz lezzetlerdir. Şıllık tatlısı ve peynir helvası önerimdir. Özellikle irmikten yapılan peynir tatlısı denemenizi öneririm.

Adıyaman’a ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. Şehrin havalimanına İstanbul’dan her gün düzenli uçuş bulunabilir. Yolcu360’tan kiralayacağınız aracınızla Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Malatya gibi çevre illerden de rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Adıyaman’da görülecek yerler şehir merkezinden uzakta olduğu için araçla ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Yollar rahat ve kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

 Adıyaman için öneriler sunacak olursam 3 gün şehirde ki en önemli tarihi yerleri görmeye yeterli olacaktır. Temmuz ve Ağustos sıcaklarında tercih etmenizi önermem. Benim olmazsa olmazım Nemrut dağı ve Perre Antik kentidir. Şehrin lezzetlerini denemeden ayrılmayın.

Yorum ekle