Kütahya’da ne yenir sorusuna cevap bulmak için bir başka gurme yolculuğu ile birlikteyiz. Kütahya denince yemeklerden önce, yemeklerin servis edildiği porselen yemek takımları akla geliyor olabilir. Kütahya porselen ve seramikte bir hayli ilerlemiş bir şehrimiz ancak o mutfaklarda sadece yemek takımları bulunmuyor. Kütahya mutfağı birbirinden güzel lezzetleriyle sizi bekliyor. Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizler için tadına doyulmaz Kütahya yemeklerini aklınıza düşürecek bir gurme rehberi hazırladı…
Kütahya’da Ne Yenir deyince açıkçası aklıma hiç bir şey gelmedi. Yöresel lezzetlerinin birisinden bile haber olmamam benim ayıbım olsa gerek 🙂 Aizonai Antik Kentini ziyaret için geldiğim şehir de yöreye ait lezzetleri denemek için heyecanlıydım.
Bunun için bir sokağı düzenleyerek tarihi Kütahya konaklarını restore ettirmişler. Şehir merkezinden bu sanat sokağına 5 ya da 6 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Burada ki birkaç konak hotel ve restoran olarak hizmet vermekte. Benim de aklımdan geçen ilk yer olan Germiyan konağından daldım içeri. Bu muhteşem konak ilk zaman ki ihtişamı ile ziyaretçilerini ağırlıyor. İçerisin de sergilenen tarihi objeler, tavan süslemeleri, gösterişli kapısı ve ahşap mobilyalarıyla zamana yolculuk yapabilirsiniz. Kütahya mutfağındaki lezzet turumuzdan önce Yolcu360’tan Kütahya araç kiralama seçeneklerine göz atmayı unutmamanızı hatırlatmak istiyorum.
Yöreye özgü neler yerim dediğim de sağ olsun, önüme dizdi Kütahya’ya geldiğinizde deneyimleyeceğiniz lezzetleri. Neler mi, cimcik, mantı, tirit, sıkıcık çorbası. İşte Kütahya’da ne yenir sorusunun cevabı olan Kütahya mutfağı hazineleri…
Kütahya’da ne yenir ?
- Tirit : Köy tereyağı ve köy yufkası ile yapılan üstüne tavuk tiftiklenen bu güzel yemek Tirit, yöreye geldiğinizde mutlaka denemenizi önereceklerimden. Yeme de yanında yat mübarek 😛
- Cimcik : Bir nevi erişteden yapılan cimcik, üstüne yoğurt servis edilerek ateşte eritilmiş tereyağı servis edilip önünüze getiriliyor. Ben erişte severim, denemenizi öneririm.
- Sıkıcık Çorbası : Bulgur tarhana ve baharatla yapılan yöresel çorba ülkemde en sevdiğim çorba listeme girdi. Mutlaka denemenizi öneririm.
- Sini Mantısı : Normal mantıdan büyük olan bu lezzet üstüne yoğurt ile servis edildiği zaman yemeye doyamayız 🙂 Ne yani yemeyelim de taşa mı dönelim 🙂
- Haşhaşlı Gözleme : Haşhaşı severim, hamur işinde de yakıştığını düşünürüm, gözlemeyi ise çok sevdiğimi sağır sultan bilir 🙂 Haşhaşlı gözleme efsane mutlaka denemelisiniz.
- Dolamber Böreği : Diğer adıyla Kütahya böreği olarak da bilinir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı ve patatesli olarak yapılan efsane börek 🙂 Ye be arkadaşım börek candır, gerisi yalan 🙂
- Ağzı Açık : Haşhaşlı hamurun içinde yeşil mercimek ve peynir ile yapılan Ağzı açık ilginç bir lezzet.
Yani Kütahya’ya geldiğiniz de aç kalmayacağınızı bilmenizi isterim 🙂 Tabi kilo almayacağınızı da garanti edemem 🙂 Yolunuz bu küçük ama şirin şehre düşerse Kütahya’da ne yenir diye düşünmeyin, yiyin gari 🙂 Keşfetmeniz dileğiyle..
Add comment