Balıkesir Edremit gezi rehberi ile ilçenin tarihine ve keyifli detaylarına ışık tuttuk. Edremit’e Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan Nasıl Gidilir? Edremit’in nesi meşhur, Edremit’te ne yenir ve daha fazlası için devamını okuyun…
Balıkesir Edremit Gezi Rehberi
Edremit, Türkiye’nin batısında Ege Denizi kıyısında bulunan, Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Balıkesir’in en büyük üçüncü ilçesi olan Edremit, zeytinciliği ve Kazdağları ile ünlü. İlçenin nüfusu yaklaşık yüz elli bin ve Altınoluk ile Akçay gibi ünlü yerleşkeler de bu ilçede bulunuyor.
Edremit’e Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan Nasıl Gidilir?
Edremit’e havayolu ile ulaşım gerçekten kolay. 1997 senesinde hizmete açılan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı Edremit’e 4 kilometre uzaklıkta bulunduğundan kısa bir yolculuk ile ilçe merkezine ulaşabilmeniz mümkün.
Edremit’in Nesi Meşhur?
Edremit ilçesini en ünlü kılan detaylar mutfağında gizli. Bir sahil yerleşkesi olan Edremit’te, deniz mahsulleri çokça tüketiliyor. Bunun yanı sıra üzerinde tavuk parçaları serpiştirilmiş saçaklı mantı, börülce, peynir tatlısı olarak da anılan höşmerim, lokma tatlısını andıran mafiş tatlısı ve özellikle bayramlarda yapılan karanfilli ekmek gibi lezzetler, Edremit’in ününe ün katıyor.
Ek olarak, Edremit’in Kazdağları ve doğal güzellikleri ile Altınoluk ve Akçay gibi mahalleleri de oldukça bilindik. Bir de, Edremit’in zeytinciliği meşhur.
Edremit’te Ne Yenir?
Edremit mutfağı Ege Bölgesi’nde bulunan diğer pek çok yöre gibi oldukça zengin ve ünlü. İlçe, deniz kıyısında bulunduğundan balık ve diğer deniz mahsulleri bu mutfağın sevilen lezzetleri arasında. Saçaklı mantı, höşmerim, börülce ve mafiş gibi diğer lezzetler de Edremit mutfağının tatları.
Edremitli Ünlüler Kimler?
Türk edebiyatının ünlü yazarlarından biri olan Sabahattin Ali, her ne kadar Edremit’te doğmamış olsa da çocukluk ve gençliğinin önemli bir kısmını burada geçirmiştir. Ayrıca klarnet müzisyenleri arasında da saygıyla anılan ve bir idol olan Şükrü Tunar da Edremitlidir.
Edremit’te Gezilecek Yerler Nereler?
Öncelikle yaz turizmi için Altınoluk ve Akçay yerleşkeleri, Edremit’in gözdesi konumunda. Öyle ki, yazın bu yerlerin nüfusu yaklaşık yirmi katına kadar çıkabiliyor. Bunun yanı sıra, doğa turizmi açısından Kaz Dağı, ya da diğer adıyla İda Dağı gezilip görülmesi gereken bir yer. Burası, anadolunun pek çok masalına ve efsanesine de konu olmuş. Kaz Dağı Milli Parkı’nın giriş ücreti beş TL bu arada.
Ayrıca kültür turizmi ile ilgilenenlerin dikkatini Kurşunlu Camii ve Antandros Antik Kenti çekebilir. Kurşunlu Camii 1231 yılında, Seklçuklu döneminde inşa edilmiş oldukça eski bir camii iken Antandros Antik Kenti ise yüz yıllar öncesinden günümüze değin uzanan kalıntılara ev sahipliği eden bir açık hava müzesi.
Edremit Hakkında Bilgiler
Edremit, tarihi bundan yaklaşık bin beş yüz sene öncesine değin uzanan oldukça eski bir yerleşim yeri. Hatta o zaman ki ismi Adramitteion. Bu eski yerleşke Edremit Körfezi ile Kaz Dağı arasında bulunuyor ve uzun bir tarihi süreç neticesinde halen insanların ayak bastığı, doğduğu, büyüdüğü, tatil yaptığı bir bölge olarak kalıyor. Bölgenin en önemli geçim kaynakları arasında turizm, zeytincilik ve balıkçılık bulunuyor.
Altınoluk oksijen açısından gerçekten güzel 🙂