Hepimiz günlük hayat içerisinde bir yerden bir yere gitmek için otomobilleri kullanıyoruz. Çıktığımız yolculuklarda araçların içinde güvende olmak oldukça önemli. Güvenli bir yolculuk için otomobillerde birtakım güvenlik sistemleri mevcut. Araçlardaki aydınlatma sistemleri de bunlardan biri. Özellikle gece yolculuklarında, aydınlatma sistemlerinin eksiksiz ve sorunsuz çalışması gerekiyor. Biz de bu yazımızda far ampulü nedir, far ampulü nasıl değiştirilir gibi çok merak edilen sorulara cevap vermek istiyoruz. Gelin hep birlikte far ampulü nedir ve far ampulü değişimi nasıl yapılır, bir bakalım.
Gece sürüşlerinde farlar, otomobillerin ana ışık kaynağı oluyor. Aracı kullanan kişi farlar yardımıyla nereye gittiğini, yolu, diğer araçların yolda nasıl ve ne koşulda seyir halinde olduğunu görebiliyor. Araçların seyir halindeyken aydınlatma sisteminde yaşanan küçük bir sıkıntı kazalara neden olabilir. Bu nedenle bir ampulün bozulup sürücünün görüş alanını etkilemesi bile oldukça tehlikeli bir durum. Birçok otomobil modeli için otomobilin farını değiştirmek maliyetli olabilir. Fakat far ampulü değiştirmek o denli maliyetli bir işlem değil.
En Çok Satılan Araba Parçaları hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.
Far Ampulü Nedir?
Bu ampul aslında evlerimizi aydınlatan ampullerle aynı prensibe dayanıyor. Far ampulleri de sürücülerin yolunu aydınlatarak güvenli bir sürüş sağlıyor.
İçinden akım geçince parlayan, filaman bulunduran cam ampullere fark ampulü deniyor. Filamanın parlamasıyla fardaki özel açılara sahip reflektörlerle yol aydınlanmış oluyor.
Far Ampulü Kontrolü
Sürücüler olası kazaları önlemek ve daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için otomobillerine düzenli olarak bakım yapıyor. Far ampulü kontrolü de bunlardan bir tanesi.
Far ampulünüzü değiştirmeniz gerektiğini yaptığınız araç kontrollerinde anlayabilirsiniz. Sizler için far ampulünü değiştirmeniz gerektiğini gösteren belirtileri madde madde sıraladık:
- Sürüş esnasında bir farın diğerinden daha kısık ya da daha farklı şekilde yandığını gözlemliyorsanız, far ampulünüzü değiştirebilirsiniz.
- Far ampulü açıldığında eğer titreme ve bunun benzeri sıkıntılar yaratıyorsa, far ampulünüzü değiştirebilirsiniz.
- Eğer otomobilinizdeki farlardan herhangi biri çalışmıyorsa kesinlikle far ampulünüzü değiştirmelisiniz.
Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?
Otomobilinizin farlarında bir sıkıntı olduğunu teşhis ettiyseniz sıra far ampulünü değiştirmeye geliyor. Far ampulü değişimini elektrikçilere giderek yaptırabilirsiniz. Fakat çok zor bir işlem olmadığı için arabaya ilgisi olan sürücüler, far ampulünü kendileri değiştirmeyi tercih ediyor.
Far ampulü değişimi çok zor bir işlem değil. Sizler için far ampulü değişimini madde madde açıkladık:
- Otomobillerin far ampulleri markaya ve modele göre değişiklik gösteriyor. Öncelikle aracınıza uygun far ampulü aldığınızdan emin olmalısınız.
- Otomobilinizin akü kutup başını sökmelisiniz. Sigortaları kontrol etmelisiniz.
- Otomobilinizin markası ve modeline göre farlara ulaşmanız için aracın tamponunu sökmeniz gerekiyorsa, aracın tamponunu sökmelisiniz.
- Farların arkasında bulunan kapağı çıkarmanız gerekiyor.
- Patlayan far ampulünü sökmek için far ampulünün tellerini çıkarabilirsiniz.
- Arızalı far ampulünü otomobilin farından çıkartıp soketi kontrol etmelisiniz.
- Yeni far ampulünü fara monte etmeli ve kontrollerini sağlamalısınız.
- Otomobilin akü kutup başını yeniden yerine takmalısınız.
Far ampullerinin otomobilin modeline ve markasına göre değişiklik gösterdiğini hatırlatalım. Bazı araçlarda yüksek yoğunluklu boşaltma farları mevcut. Bu tarz farları olan araçlar için daha farklı işlemler gerekli.
Aracınız HID ya da LED yani yüksek yoğunluklu boşaltma farlarına sahipse bu farların değişimi daha maliyetli olabilir. Far ampulü değişimi için daha farklı işlemler uygulayabilirsiniz. Bu konuda bilgi sahibi olmak için aracınıza bir aydınlatma incelemesi yaptırabilirsiniz.
Far Ampulü Değişimi Neden Önemli?
Aracınızın farlarının tam kapasite ile çalışıyor olması oldukça önemli bir konu. Trafiğe çıkan bütün sürücülerin bu duruma dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekiyor.
Otomobilin farlarının sağlıklı olması olası kazaları karşı bir unsur. Çünkü araçların farları, gece karanlık bir yolda sürücüye görüş hakimiyeti sağlıyor.
Nasıl ki kimsenin önünü göremediği sisli havalarda çok kaza yaşanıyor. Farları çalışmayan arabaların trafiğe çıkması da aynı şekilde hem sürücüleri hem de yayaları tehlikeye atıyor.
Kendi sürüş emniyetiniz için aracınızın farlarının yandığından emin olmanız gerekiyor. Üstelik aydınlatma sistemi sorunlu bir araçla yola çıkmak suç teşkil ediyor. Eğer aydınlatmanızda bir problem olduğunu bile bile trafiğe çıkarsanız para cezası ödeyebilirsiniz.
Kanunlara göre bir otomobilin gece sürüşü esnasında farlarının yanmaması durumunda sürücü, yüz sekiz lira ceza ödemek zorunda. Ayrıca bu durum kazaya sebebiyet verebileceği için güvenlik ekiplerinin aracı bağlama yetkisi de mevcut.
Far Ampulü Çeşitleri
Araçlarda kullanılan far ampulü çeşitleri, otomobillerin kullanım kılavuzlarında yazan bir bilgi. Otomobilinizin kullanım kılavuzunu okuyarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Aracınızın far ampulünü değiştirmeden önce kullanım kılavuzu üzerinden far ampulü koduna bakabilirsiniz. En sık kullanılan iki çeşit ampul var. Bunlar da H ampul tipi ve T ampul tipi ampuller.
H Tipi Ampul:
Otomobillerin uzun, kısa ve sis farlarındaki bir far ampulü tipi. Genellikle ekonomik segment araçların kısa farlarında H7 tipi ampul kullanılıyor. Ekonomik segment araçların uzun farlarında ise H2 tipi ampul kullanıldığına şahit oluyoruz.
T Tipi Ampul:
T tipi far ampulleri de çok tercih edilen ve kullanılan ampul tiplerinden bir tanesi. Bu far ampulleri genellikle, araçların sürekli yanıp sönen lambalarında kullanılıyor. Otomobillerin çoğunda stop lambaları, park lambaları ve sinyallerinde hep T tipi ampul kullanıldığını görüyoruz.
Bakımları tam bir kiralık araç mı arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment