Oto süspansiyon testi araç sahiplerinin detaylarını öğrenmesi gereken bir konu. Süspansiyon kontrolü ile aracın dengeli bir sürüş elde etmesi sağlanabilir. Araçta süspansiyonu bozan parçalar kontrol edildiğinde fabrika ayarlarına geri dönülebilir. Peki, süspansiyon nedir ve süspansiyon testi nasıl yapılır?
Süspansiyon Testi Hakkında
Süspansiyon, araç ile tekerlek arasında yer alan önemli bir ekipmandır. Aracın, yol bozukluğundan, çukurlardan veya tümseklerden darbe almamasını sağlamaktadır. Söz konusu sistem, aracın yaylanmasını sağlayıp sarsılmasını engellemektedir. Aynı zamanda aracın dengesini sağlayıp virajlarda yol dışına savrulmasını önlemektedir. Süspansiyon testi araçlardaki denge sisteminin doğru bir şekilde işleyip işlemediğini anlamak için yapılan bir testtir.
Süspansiyon sistemi düzgün çalışan bir araç, mükemmel bir yol tutuş performansı sergileyerek konforlu bir yolculuk imkanı sunar. Bu test, ayrıca ekspertiz işlemininde önemlidir. Bu testlerin doğru ve hatasız yapılabilmesi için alanında uzmanlaşmış ekipler tarafından yapılmalıdır. Süspansiyon testi nedir? Neden önemlidir? gelin birlikte bakalım.
Süspansiyon Nedir?
Süspansiyon sözlük anlamı ile ‘bir taşıtta yolun düzgün olmamasından ileri gelen sarsıntıları hafifletmeye yarayan ve taşıtın ağırlığını dingillere aktaran yay’ demektir. Yani bu yapıyı araçtaki konfor olarak düşünmek yanlış olmayacaktır. Yolda bulunan olumsuz koşulları azaltarak araçtaki yolcuların rahatını sağlayan, ani sarsılmaları ve savrulmaları önleyen bir sistemdir. Araçlarda mutlaka bulunması gereken parçalardan biridir. Çünkü kusursuz ve virajsız bir yol henüz yoktur.
Süspansiyonda Sorun Varsa Ne Olur?
Gelişen ve sürekli kendini yenileyen teknoloji sayesinde araçlarda konfor ve güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi adına çalışmalar yapılmaktadır. Sistemin temel amacı lastikler ve yol arasındaki teması üst seviyede tutabilmektir. Araçta günlük kullanımlarda ufak çaplı veya gözle görülür farklılıklar süspansiyonda soruna işaret edebilir, arızadan bahsedilebilir. Düzenli bakım yaptırılan araçta sorun erken fark edilebilir. Süspansiyon arızası ön takımın yerine getirdiği görevlerin aksamasına neden olur. Süspansiyon sisteminin bazı görevleri vardır. Süspansiyonda sorun varsa bu görevlerde aksama olacaktır. Süspansiyon sisteminin görevlerine bakacak olursak;
- Yol Tutuş Seviyesini Arttırmak: Sistemin temel görevi aracın yola bağlı kalmasını sağlamak. Aracın tümseklerden geçerken zıplaması veya düz yolda bile giderken hissedilen ufak çaplı sarsıntılar arızalı süspansiyonun işaretidir. Sürücü ve yolcuların rahatı için arızanın çabuk giderilmesi önemlidir.
- Yol Bozukluklarının Hissedilmemesi: Bu yapının önemli görevlerinden biridir. Yollardaki bozuklukların hissedilmemesini sağlar. Süspansiyonlu araçlarda çukura giren tekerlekte ivme minimum seviyede olur. Çünkü sistemin parçaları aracı istenilen seviyede tutar.
- Virajlarda Dönüş Kabiliyeti: Virajlı yollarda yük, virajdaki dış tekerlere biner. İç tekerler ne kadar iyi yol tutarsa virajda o kadar sorunsuz geçilir. Buda yine sorunsuz süspansiyon sayesinde olur.
Süspansiyon sistemi aracın daima yolla temas etmesini, sürtünmenin hiç kesilmemesini sağlar. Direksiyonu çevirdiğimizde hemen yön değiştirmek veya frene bastığımızda hemen cevap almak için yapı, hayati görevler üstlenmektedir. Araçların zarar görmemesi, süspansiyondaki sorunlar nedeniyle araç hakimiyetinin kaybedilip kazaların yaşanmaması için sistemin iyi incelenmesi gerekir. Süspansiyonda sorun varsa derhal tamir ettirilmelidir.
Süspansiyon testi Nasıl Yapılır?
Araç denge mekanizmasının verimli işleyip işlemediğini tespit edebilmek için araç süspansiyon testi yapılır. Bu test teknik ve profesyonel bir ekiple, son teknolojiye sahip cihazlarla yapılmalıdır. Aracın süspansiyon sistemi hakkında bilgiler veren bu test sırayla şöyle yapılmaktadır;
- Araç test alanına alınıyor
- Test öncesinde güvenlik önlemleri sonrası araç teste uygun hale getiriliyor
- Araç test düzeneğine sabitleniyor
- Test sırasında lazım olan cihazlar hazır hale getiriliyor ve bağlanıyor
- Aracın amortisör sistemine dört farklı koldan titreşim veriliyor
- Titreşim veriliyor ve araçtaki etkileri bilgisayardan inceleniyor
- İncelemeler doğrultusunda hangi tekerin ne oranda etkilendiği değerlendiriliyor
- Bütün değerlendirmeler bir araya getirilerek bir rapor hazırlanıyor
Bilgisayarlı cihazlarla yapılan testler süspansiyon değerlerinin yakından incelenmesini sağlar. Sistemdeki arızanın tespitini kolaylaştırır.
Süspansiyon Testi Neden Gereklidir?
Araçta bulunan her parça gibi süspansiyon da oldukça önemli bir aksamdır. Öncelikle süspansiyon neden önemlidir, inceleyip daha sonra gerekliliği hakkında bilgiler verelim.
- Bu yapı, aracın iskeletinin düzgün bir şekilde durmasını sağlar.
- Aracın virajlarda veya dönemeçlerde savrulmasını önler.
- Direksiyonun doğru bir şekilde yönlendirilmesini yaparak belirlenen yönde gitmesini sağlar.
- Fren sisteminin arızasız çalışması ön takımın düzgün çalışmasına bağlıdır.
- Araç düzgün çalışan ön takım sayesinde güvenli yol tutuş performansı sergiler.
- Aracın yolda yaşayacağı sarsıntıları azaltarak konforlu bir sürüş deneyimi yaşatır.
Görüldüğü üzere, araçta rahat ve düzgün bir yolculuk yapmak için arızasız bir dengeye sahip olmak zorunludur. Bu açıdan bakıldığında sağlıksız bir süspansiyon sistemi riskli bir sürüş demektir. Bütün bunlara baktığımızda araçların belirli periyotlarla bu testlerden geçmesi gereklidir. İlerleyen zamanlarda daha büyük sorunların çıkmasına engel olmak için bakımları zamanında yaptırılmalıdır.
Periyodik Bakımda Süspansiyon Testi Yapılır mı?
Araçlarımızdan; arıza yapmasın, az yakıt tüketsin, yolda bırakmasın gibi pek çok beklentimiz vardır. Bu beklentilerin karşılanabilmesi için aracımızın gereken bakımlarını yaptırmamız gerekir. Periyodik bakım; Araçların belli aralıklarla kontrol edilmesi, ayarlarının yapılması, gerekirse değişim işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Araçların performansı açısından önem taşımaktadır. Periyodik bakım neleri kapsar;
- Lastiklerin Bakımı.
- Motor Yağı Değişimi.
- Yağ Filtresinin Değişimi.
- Hava Filtresinin Değişimi.
- Polen Filtresinin Değişimi.
- Yakıt Filtresinin Değişimi.
- Akünün Bakımı.
- Ateşleme Bujisi Kontrolü.
- Fren Sistemi Kontrolleri.
- Far ve Aydınlatma Sistemi Kontrolleri.
- Klima Sistemi Kontrolleri.
- Süspansiyon Sisteminin Kontrolü.
- Egzoz Sistem Kontrolleri.
Periyodik bakımda süspansiyon kontrolü: Düzenekte boşluk yapmış veya bozulmuş parça varsa tespit edilip değiştirilir.
Aracın Süspansiyonunun İyi Olması Nelere Bağlıdır?
Araçların daha güvenli ve rahatlığa sahip olması, frenleme, hızlanma, viraj alma, yüksek hız yapmak gibi isteklere daha çabuk cevap vermesi ayrıca lastiklerin yolu en iyi şekilde kavraması için gelişmiş bir süspansiyon sistemine ihtiyaç vardır. Sistem, pek çok parçadan oluşmaktadır. Sistemin iyi olmasının gerekliliklerine geçmeden önce parçalara bakmak faydalı olacaktır.
- Amortisör: Yaylar ile birlikte çalışır. Yayların hareketi esnasında dengeyi sağlamak ile görevlidir. Fren mekanizmasının düzgün çalışmasını sağlar ve yol tutuş performansını arttırır.
- Yaylar: Tekerlerin yolla temas halinde olmasını sağlar. süspansiyon sisteminin önemli parçalarından biridir.
- Denge Çubukları: Virajlarda aracın savrulmasını önleyen mekanik parçadır.
- Salıncak Kolları ve Rotiller: Rotiller, aksı salıncaklara bağlar. Pürüzlü yollarda, aksı yukarı doğru iterler ve bağlantıyı korurlar.
Süspansiyon sistemi olmadan rahat yolculuktan söz etmek imkansızdır. Buda sorunsuz bir süspansiyon sistemi ile olur. Süspansiyon sisteminin iyi olması için düzgün çalışan parçalara gerek vardır. Çünkü sistemin her bir parçası kendine göre büyük önem taşımaktadır. Bu parçalar olmadan yada düzgün çalışmadan süspansiyon sistemi görevini tam anlamıyla yerine getiremeyecektir. Düzeneğin iyi olması, ömrünün uzun olması için bazı tekniklere değinelim;
- Kasislerden yavaş geçin.
- Araca çok eşya yüklemeyin.
- Kaldırımlara çarpmaktan kaçının.
- çukurlardan geçerken dikkatli olun.
Kötü / Bozuk Süspansiyonun Sonuçları Nelerdir?
Araçların yolda seyir halindeyken karşılaştıkları olumsuzluklardan olan tümsek, çukur gibi yerlerden geçerken oluşan yalpalamalar, amortisör yayları tarafından emilerek sürücüye rahat bir kullanım sağlamasına yardımcı olur. Virajı alamayıp yoldan çıkan, fren yaptığı halde duramayıp çarpan sürücülerin araçlarında amortisörlerinin bozuk olması büyük olasılıktır. Bir amortisörün ömrü en uzun 80.000 km, ülkemiz şartlarında 50.000 km. ye kadar gerileyebilmektedir. Bozuk amortisörün en büyük tehlikesi aracın yolda tutunmasının kötüleşmesi ve fren mesafesinin uzamasıdır. Süspansiyon sistemindeki sorunlar;
- Direksiyon sertleşir ve titrer.
- Yol tutuşu kötüleşir.
- Süspansiyon yumuşar.
- Araç ıslak yolda kayar.
- Gece görüşü kötü düşer.
- Lastiklerin aşınması hızlanır.
- Frenler zayıflar.
- Araç kullanımı hayli zorlaşır.
Süspansiyon Testi Nerede Yapılır?
Süspansiyon testi, aracınızın güncel verilere sahip olmanızı sağlar. Bu işlem sayesinde beklenmedik zamanda karşılaşacağınız arızalara karşı önlem almanızı sağlar. Testin bir diğer faydasıda aracın diğer parçalarınında kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca fazla masraftanda kurtarır. İkinci el araç alım-satımlarında veya normal kullanım zamanlarında yaptırılan süspansiyon testleri hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Ayrıca testi oto ekspertiz işlemi yapılan noktalarda randevu al.
Binek ya da ticari araç fark etmeksizin tüm motorlu araçlarda süspansiyon çok önemli bir konudur. Aracın dengeli bir şekilde ilerlemesi, süspansiyona bağlıdır. Bozuk süspansiyonda sürücünün hakimiyeti azalacağı için hem söz konusu araç hem de genel olarak trafik için tehlikeli olabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla süspansiyon testi yaptırmak, araç sahiplerinin önem vermesi gereken bir sorumluluktur.
Bakımları tam bir kiralık araç mı arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment