Radar cezasına itiraz nasıl edersiniz? Bu konuyu merak ediyorsanız, bu yazımızda sizin için anlattık.
Trafik Radarında Hatalı Ceza İptali Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere; kara yolları trafiğinin daha güvenli bir şekilde işlemesi için belirli kurallar var. Bunun yanı sıra bu kurallar için düzenli denetimler var. Bu denetimlerde trafik polisinin yanı sıra, elektronik denetim sistemleri de kullanılıyor. Bunlar; mobese, radar, sensör sistemleri şeklinde özetlenebilir.
Elektronik denetleme sistemine kısaca EDS deniyor. EDS; yüksek hız emniyet şerit ihlali, ışık ihlalleri, koridor hız ihlal denetimleri yapıyor. EDS ile cezai sorumluluğu olan aracın kamera, yol kayıtları otomatik olarak tespit ediliyor.
EDS Sistemi Nasıl Çalışıyor?
EDS’de süreç nasıl işliyor; özetleyelim:
- EDS ile ihlal yapan hatalı araç tespit ediliyor.
- Kural ihlali yapan araçların bilgileri Emniyet Müdürlüğü’ne iletiliyor.
- ceza kesiliyor.
- Kesilen ceza tutanakları araç ruhsatının kayıtlı olduğu adrese gönderiliyor. Bu cezalar genellikle tebliğ şeklindedir. Bunun yanı sıra trafik cezaları e-devlet, PTT ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın siteleri kullanılarak da öğrenilebilir.
Radar Cezası Nedir?
EDS sistemi ile tespit edilen bir ceza türüdür. Kara yolları Genel Müdürlüğü’nün 7/24 aktif olan radarlarına yakalanması sonucunda aldığı cezaya radar cezası denir. Radar cezası, kara yolları trafik kanununa göre belirlenmiş hız limitlerinin aşılma oranına göre üç farklı şekilde belirlenmiştir:
- Hız sınırının %30’una kadar 10 ceza puanı
- Sınırın %30 ila %50 arasında 15 ceza puanı
- Hız sınırını %50’den fazla aşanlar 15 ceza puanı olarak ehliyete yansır.
Cezanın parasal karşılığı yıllara göre değişmektedir. Radar cezaları 2021 fiyatlarını inceleyerek tutar öğrenebilirsiniz.
Hız İhlalinde Ehliyet Alınır mı?
Radar cezasında ehliyet alınır mı sorusunun yanıtı da önemli. 2020 yılında yapılan düzenleme ile sadece puan değil bir yıl süreyle sürücü belgesinin geri alınması cezası da eklenmiştir. Buna göre hız sınırını ihlalini aynı yıl içinde beş defa yapan sürücülerin ehliyeti bir yıl süreyle alınır. Yani hız sınırında ehliyet alınır mı sorusunun yanıtı, evet!
Trafik Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Trafik cezaları, Kabahatler Kanunu kapsamındadır. İdari para cezası statüsündedir. Bu nedenle cezanın tebliğ edildikten 15 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Ancak ceza polis çevirmesinde, kişinin yüzüne karşı uygulandı ise uygulama tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilir. Hakkında cezai işlem uygulanan kişi bu süre içinde radara itiraz etmediği takdirde ceza, kesinleşir.
Trafik Radar Cezasına İtiraz Nereden Yapılır?
Trafik radar cezasına itiraz e-devlet üzerinden ve cezanın uygulandığı yerde bulunan sulh ceza hâkimliğine de yapılmaktadır. Ayrıca trafik cezasına itirazı UYAP vatandaş portal girişini kullanarak itiraz etmek mümkündür. Bunun için elektronik imzanızın olması gerekmektedir. Sistemde itirazınızı yaparken yine cezanın uygulandığı yerin sulh ceza hâkimliğine başvuru yapmalısınız.
Trafik cezası, seyahat sırasında ikamet ettiğiniz şehirden farklı bir şehirde yazılmış olabilir. E-devlet, UYAP vatandaş portal gibi internet sitelerini de kullanamıyor olabilirsiniz. Bu durumda itiraz için bu şehre gitmenize gerek yoktur. İtirazınızı herhangi bir adliyeden muharebe kanalıyla ilgili yer sulh ceza hâkimliğine gönderebilirsiniz.
Radar Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?
Trafik radar cezasının haksız olduğunu düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz. Radar cezasına itiraz etmek istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken başlıca konular şunlardır; İlk olarak itirazınızı ücretsiz yapabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra kaybetmeniz halinde size mahkeme masrafı çıkartılabileceğini unutmayınız.
Radara İtiraz İçin Dikkat Edilecekler
- – Radar cezasının düzenlendiği yolda hız sınırı ne kadar?
- – Hız sınırı levhalarla gösterilmiş mi?
- – Radar uygulaması yapılan yolda, radar uygulaması yapıldığını gösterir levha var mı?
- – Aracınızın hızı ceza tutanağına yazılmış mı?
- – Araca ait bilgiler, tarih ve yer bilgileri tutanağa doğru yazılmış mı?
Trafik Cezasına İtirazda Gereken Belgeler Neler?
Trafik radar cezasına itiraz için hazırlanması gereken belgelerin başında itiraz dilekçesi var. Dilekçede tarafınızdan istenilen bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta ise tarafınıza gelen ceza tutanağının tebliğ tarihidir. Yani sizin teslim aldığınız tarih trafik ceza tutanağı zarfının üzerindedir. Ayrıca TC kimlik numaranız ve adres bilgilerinizi doğru olarak doldurmalısınız.
Radar cezası itiraz dilekçesi hazırlarken itiraz sebeplerinizi neden iptal edilmesi gerektiğini açık ve somut bilgilerle belirtmelisiniz. Ayrıca istenilen belgeleri eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir. Dilekçenizde durumunuza uygun emsal kararları da mutlaka yer almalıdır.
Radar Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği
Radar cezasına itiraz dilekçesi örneklerini de inceleyebilirsiniz. Ayrıca İptal davası için aşağıdaki belgeleri tamamlamalısınız.
- Ceza yazılan kişinin ehliyet ve kimlik fotokopileri
- Araç ruhsat fotokopisi
- Trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi
- Trafik cezası tebligat zarfı, (adrese teslim cezalarda)
- Deliller (varsa)
İtiraz başvurusu sırasında dilekçe ekindeki fotokopi olan belgelerin asıllarının da yanınızda olması gerekmektedir.
Trafik Radar Cezası İndirimleri
Diğer tüm trafik cezaları gibi, trafik radar cezalarında indirim uygulanabilir. Cezaların tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılmasıyla ceza tutarında %25 indirim uygulanır. Cezanızın haksız olduğunu düşündüğünüz halde yine de ödeme yapabilirsiniz. Mahkeme sonucunda ceza iptali yaptığında ödemenizi geri alabilirsiniz. Radar cezasına itiraz edecekseniz, ceza ödemesi yaptıysanız dilekçenizin ekine ödemenin dekontunu da eklemeniz gerekmektedir.
Radar Cezası Hangi Durumlarda İptal Edilir?
- Cezanın yazılmış olduğu bölgede herhangi bir uyarı işaret ve hız levhası bulunmuyorsa itiraz edilebilir.
- Sabit olarak yerleştirilen radar aracı, araçların geldikleri yönün tersinde durmalıdır. Ayrıca radar aracı gizlenmiş de olmamalıdır. Yani bir kavşaktan döndüğünüzde köşeyi döndüğünüz sırada karşınıza radar aracı çıkıyorsa da cezayı iptal ettirebilirsiniz.
- Bu karara göre, radar uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez. Çünkü amaç yol kullanıcılarına ceza vermek değildir. Sabit denetim yapılması durumunda radar aracı kara yolunun her iki yönünden kolayca görülebilmelidir.
- Radarla hız denetiminin kara yolunun hangi kesiminde, hangi sürelerde yapılacağı hususunda yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi gerekir. Öneğin bu konuda Yargıtay 7. Ceza Dairesi emsal kararı var. Böylece trafik denetimi hakkında bilgi vermeden cezai işlem yapılamayacağı nettir, diyebiliriz.
- Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz.
- Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
Radar Cezası İptali Emsal Karar: Radar Cezasına İtiraz Yargıtay Kararı
Bu konuda Sinop Sulh Ceza Mahkemesi’nin emsal kararı bulunmaktadır. Buna göre 1 km/sa hızın trafik doğal akışında ayarlamak kolay olmayacaktır. Bu sebeple ceza iptaline karar verilmiştir. Ayrıca mahkeme tutanaklarında “kara yollarında hız” adlı kitaptan alıntı yapılmıştır. Bu kitapta hız ölçüm cihazlarının 2-3 km/sa hata payıyla ölçüm yaptıkları belirtilmiştir.
- Hastanelerin acil bölümüne gidilirken cezai işlem yapılmışsa ve bunun delili varsa itiraz edilebiliyor. Kanunen böyle bir imtiyaz yok ancak itiraz hakkı bulunmaktadır. Ayrıca Kahramanmaraş ve Adana’da uzman hekim yazıları ve hasta kabul evrakları ile itirazlar sayesinde ceza iptalleri gördük.
- Günümüzde trafik cezaları en çok hız limitleri konusunda yazılmaktadır. Radar cihazları sayesinde hız limitlerini ihlal eden araçlar kolaylıkla tespit edilmektedir. Ancak radar cezalarında bazen hukuk dışı uygulamalar görüyoruz. Bu durumda da radar cezasına itiraz edilmesi ve iptal ettirilmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler sırasında kanuni sürelerin kaçırılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Trafik cezasına itiraz davası süreci her bölgenin iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Bunun yanı sıra trafik radar cezalarına itiraz davaları ortalama 3-6 ay arasında sonuçlanmaktadır. Günümüzün yaşam koşulları ve kara yollarında araç sayısının fazlalığı sebebiyle trafik kazaları büyük oranda artmıştır. Kural ihlaline karşı caydırıcı olması ve kazalara engel olması amacıyla cezaların bedeli yüksektir. Bu nedenle hak ihlali yaşamamak için kurallara uymanın yanı sıra itirazlar da zamanında yapılmalıdır.
Otomotiv Dünyası Gündemi için Yolcu360 Blog, Tüm Araç Kiralama İhtiyaçlarınız için Sadece Yolcu360!
Otomotiv dünyasında tüm merak ettiğiniz konular için Yolcu360 Blog’u takip edebilirsiniz. 1 dakikadan kısa sürede en iyi araç kiralama fiyatlarına ise Yolcu360 uygulaması sayesinde ulaşabilirsiniz. Ayrıca zengin filtreleme yapısıyla tam da ihtiyaçlarınıza göre! Uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment