Yolcu360 Blog

Tork Mu Önemli Beygir Mi?

Tork ve beygir çok önemli iki kavramdır. Tork nedir gibi sorular otomotiv ile ilgilenen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Benzer şekilde tork mu beygir mi sorusu da otomobil satın alırken neye dikkat etmesi gerektiğini merak eden kişiler tarafından önemli bulunuyor. Birbiriyle bağlantılı iki kavram da olsalar tork ve beygir farkı da çokça merak ediliyor.Yeni bir araba alırken tork ve beygir gücünün önemini ya da kullanıcıya ne sağlayacağını bilmek önemli. Bilinçli araç alım satımı için de bu konuda bilgilenmenizi önerebiliriz. Peki, tork mu önemli beygir mi?

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Tork Mu Beygir mi?

Bir araç satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi de aracın performansıdır. Aracın performansı ile ilgili en önemli kavramlardan bazıları olan tork ve beygir kavramı sıklıkla birbirleri ile karşılaştırılan iki kavramdır. Biri genelde ivme diğeri ise yüksek hız olarak anlaşılan bu iki kavram aslında birbirleri ile doğrudan bağlantılıdır.

Sahip oldukları bağlantıya rağmen tork ağırlıklı tasarlanmış bir araç ile beygir ağırlıklı tasarlanmış bir araç arasında çok büyük farklar bulunuyor. Otomotiv hakkında sahip olunabilecek en temel ve en önemli bilgilerden olan tork ve beygir kavramı hem otomobilleri hem de motosikletleri anlamak için büyük önem taşıyor. Motor kalibrasyonu yapılırken başlıca uğraşılan tork ve beygir eğrileri ancak düzgün bir şekilde ayarlandığında kullanıcı aracı sürmekten zevk alır. Bu sebeple tork ve beygir optimizasyonu hem mühendisler hem de kullanıcılar tarafından büyük önem verilen bir konu oluyor. 

Tork Nedir?

Tork kavramı fizikte oldukça önemlidir. Lisedeki fizik derslerinden itibaren fizik ve mühendislikle ilgilenen kişilerin sıklıkla haşır neşir olduğu tork kavramını basitçe açıklamak gerekirse tork, bir çeşit kuvvettir. Çizgisel kuvvetler düz bir çizgi doğrultusunda uygulanırken tork kuvveti, bir cisme dönme hareketi yaptırmak üzere uygulanır.. Yani tork için döndürme kuvveti de denebilir.

Bu dönme kuvveti bir tekerlek üzerindeki kuvvet gibi düşünülebilir fakat bunun yanında kapıyı kapamak veya pencereyi açmak için uyguladığımız kuvvetler de bulunur. Herhangi bir eksen etrafında bir yarıçapa sahip olacak şekilde yapılan dönme hareketini gerçekleştiren tüm kuvvetlere tork kuvveti denebilir. Torkun biriminin Newton-Metre (Nm) olmasından da anlaşılabileceği gibi torku hesaplamak için hem cisme uygulanan kuvvetin büyüklüğünü hem de cismin kendi dönüş çemberinin merkezine olan uzaklığını (yarıçapını) bilmek gereklidir. Tork araçlarda yapılan işin hesaplanması için büyük önem taşır. 

Enerji, Güç ve İş Nedir?

Herhangi bir aracın sahip olduğu gücü anlamak için önce aracın yaptığı iş kavramını anlamak gerekiyor. Peki, araçlarda iş nedir? İş denilen durum, fizikte kuvvetin uygulandığı mesafe olarak açıklanıyor. Yani bir kuvvetin ne kadar mesafe boyunca uygulandığını hesaplayarak, kuvveti uygulayan kişinin veya cihazın ne kadar iş yaptığını bulmak mümkün oluyor. Bu noktada yapılan işi artırmak için ya uygulanan kuvvet arttırılmalı ya da kuvvetin uygulandığı mesafe uzatılmalıdır.

Bu noktada daha fazla iş yapılmış olacaktır. Herhangi bir cisim üzerinde iş yapmak için enerji harcanması gerekmektedir. Araçlarda enerji kavramı ise son derece önemli bir kavramdır. Bir araçtan uzun bir mesafe boyunca kuvvet yani iş yapması istenirse araç bu kuvveti o mesafe boyunca uygulayabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu enerjiyi de yakıt tüketerek sağlayacağı için bu kavram doğrudan yakıt tüketimi ile ilgili oluyor. Yani; iş enerji kullanılarak yapılır ve iş uygulanan kuvvet ile bu kuvvetin uygulandığı mesafeye bağlıdır. Peki güç kavramı nerede devreye giriyor? Güç kavramı kısaca birim zamanda yapılan iş olarak açıklanabilir. Yani daha güçlü bir makinenin aynı işi daha güçsüz bir makineden daha kısa sürede bitireceği söylenebilir.

Beygir Gücü Nedir?

Güç kavramı her makine için çok büyük önem taşıyan bir kavramdır. Güç herhangi bir süre içerisinde yapılan işe verilen isimdir. Eğer aynı işi bir kişi diğer kişiden daha kısa süre içerisinde tamamlayabiliyorsa o halde o kişi diğer kişiden daha güçlüdür. Bu noktada işin ne demek olduğunu hatırlanırsa beygir gücü nedir? sorusunun cevabına ulaşılabilir. İş kavramı bir mesafe boyunca yapılan kuvvet olarak açıklanıyordu. Güç ise bu yapılan işin ne kadar sürede yapıldığı ile ilgili bir kavram oluyor. Yani bir formüle dökülecek olursa güç iş/zaman ‘a eşittir denebilir.

Bu noktada herhangi bir makinenin gücünü arttırmak istiyorsa kişi ya aynı süre içerisinde yapılan işi artırmalıdır yada aynı işin yapıldığı süre aralığını kısaltmalıdır. Beygir ne demek ya da neden beygir gücü; sorusu ise bir diğer merak edilen soru oluyor. Beygir kavramının gücün daha rahat anlaşılması için türetilmiş olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gücün SI birim sistemindeki birimi watt’tır. Beygir ise bir at gücü olarak ifade edilebilir. Beygir ismi verilen güç birimi aslında bir atın 75 kilogram ağırlığındaki bir yükü yerden 1 metre mesafede 1 saat boyunca asılı tutması ile türetilen kuvvettir. Yani bir beygir kaç watt hesaplanırsa bir beygirin 745,6 watt’a eşit olduğu görülür.

Beygir Gücü ve Tork Arasındaki Farklar

Beygir ve tork kavramlarını iyi anlayan bir kişi aslında bilindiğinin aksine birbirinden farklı veya zıt şeyler olmadıklarını ve aslında birbirleri ile doğrudan bağlı olduklarını fark edecektir. Eğer tork yüksek olursa uygulanan kuvvet fazla olacağından yapılan iş artar ve aynı süre zarfında daha fazla iş yapıldığı için daha yüksek bir güç sağlandığı söylenebilir. Fakat tork açısından daha zengin bir otomobil ya da motosikletin, beygir açısından daha zengin bir otomobil ya da motosikletten ne farkı olur?

Bir motordan elde edilen kuvvet tekerleklere ve dolayısıyla da yola geçirilmek için şanzımandan yardım alır. Şanzıman parçalarının ve viteslerin ayarlanış şekline göre daha yüksek veya daha düşük beygir sağlamak üzere motorun sağladığı kuvvet değiştirilebilir. Örneğin daha kısa vitese sahip bir araç daha fazla tork sağlayabilir ve dolayısıyla da daha fazla çekişe sahip olur, öte yandan daha uzun viteslere sahip bir araç kıyasla daha az çekişe sahip olsa da sahip olduğu çekişi daha uzun mesafe boyunca sağlayabileceği için daha yüksek hızlara ulaşabilir. 

Araçlarda tork ve beygir farkı özetle şöyledir; daha torklu bir araç daha fazla çekiş ve kuvvet sağlarken daha beygirli bir araç daha uzun mesafeler boyunca kuvvet sağlayacağından daha yüksek hızlara ulaşabilir.

 

Yolcu360 Blog

Add comment