Yaz tatillerinde yurt dışına gitmek istiyorsak, belki komşumuz olduğundan akla ilk gelen yer Yunanistan oluyor. Sadece yakın olduğundan değil güzel tatil yerlerine sahip olduğundan da olabilir tabi. 😊 Yunanistan’ın en güzel tatil yerlerinden biri olan Halkidiki için gezi rehberini Yolcu360 sizler için hazırladı. Hadi hep birlikte Halkidiki gezilecek yerler ve Halkidiki turistik yerler nerelermiş bakalım. Şimdiden söyleyelim, Halkidiki turu için bu yazı takviminizi boş bırakın. 😊
Halkidiki Nerede?
Halkidiki, Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan bir yarımada. Ege denizi üzerinde yer alan muhteşem bir tatil lokasyonu. Halkidiki üç bölümden oluşuyor. Bunlar:
- Kassandra
- Sithonia
- Athos
Halkidiki turu için dilerseniz iki günlük periodlar oluşturarak, Halkidiki’nin her yerini keşfedebilirsiniz. 😊
Yunanistan Selanik araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Kassandra
Halkidiki turu için buradan başlayarak yavaş yavaş ilerleyelim dedik. Halkidiki’ye haritada bakarsanız en sol tarafta yer alan kısım burası. Halkidiki turu için de en popüler yer burası diyebiliriz. Kassandra’nın bu kadar popüler olmasının nedeni çok sayıda plaj ve barın olması olabilir. O yüzden biraz da kalabalık. Ayrıca Kassandra, diğer kısımlara göre daha çok şehirleşmiş. Kassandra’da Foça’ya benzer bir yer göreceksiniz. Buranın adı da zaten Yeni Foça anlamına gelen Nea Fokea. Burada güzel sevimli ve tatlı kafelerde oturarak, denize karşı keyif yapabileceğiniz gibi 1407 yılında inşa edilen Bizans Kulesi’ni de gezebilirsiniz. Eskiden kilise olarak kullanılan yapı günümüzde müze işlevi görüyor.
Yine Bizans Kulesi’nin hemen yakınında Hristiyanlık için önemli olan bir mağara bulunuyor. Mağara’nın ne önemi olabilir ki diye merak ediyorsanız St. Paul, Anadolu’dan Yunanistan’a geçerken burada saklanmış. Hatta hemen mağaranın girişinde bulunan bir taşın üzerinde haç var. Mağaraya adım attığınızda ise çok alçak bir tavan ve dar bir yol ile karşılaşıyorsunuz. Yolun sonunda ise mumlar ve çeşitli eşyalar ile donatılmış bir odaya ulaşıyorsunuz. Kassandra’da gezebileceğiniz bir yer ise Ammon Zeus Tapınağı. Yunan mitolojisinin buradan ortaya çıktığı düşünülüyor.
Evet sıra geldi Kassandra’nın denizine. Deniz o kadar güzel ve berrak ki. Bizce önce gezin sonra öğlen de denize gelin. Sabah gördüğünüz güzelliklerin etkisiyle güneşlenirken dinlenirsiniz.
Küçük bir not:
Eğer tatilinizi hem sakin hem de eğlenceli bir şekilde geçirmek istiyorsanız, Halkidiki turu sizin için çok uygun. Çünkü burada her ikisini de deneyimleyebilirsiniz. Kassandra’nın kalabalık ve eğlence yerlerinin çok olması demek diğer iki kısmında böyle olduğu anlamına gelmiyor. 😉
Sithonia
Halkidiki turu için bir sonraki durağımız Sithonia. Evet, burası Kassandra’ya göre daha sessiz. Daha dinlenmelik bir yer. Amma ve lakin denizin güzelliği değişmiyor. Deniz hep çok güzel. Kumlar çok yumuşak. Pamuk da yürümek gibi. Bir de eğer çocuğunuzla birlikte buraya geliyorsanız birlikte kumdan kaleler yapmanızı öneririz. Kumun yapısı o kadar iyi ki şak diye bozulmadan bir kale elde etmiş oluyorsunuz. 😊 Şahsen yetişkinlerin bile hoşuna gidiyor bu durum. Biz bile eğlenirken çocuklar nasıl eğlenmesin.
Halkidiki turu kapsamında Sithonia’ya geldiğinizde huzura adım attığınızı anlıyorsunuz. Mavinin ve yeşilin buluştuğu bir yaz tatili cenneti burası. Tertemiz ve açık berrak bir denizde yüzmek, insana o kadar iyi hissettiriyor ki bütün bir yılın stresini burada atabiliyorsunuz.
Burada Athos Yarımadası manzaralı Sarti bölgesinde kamp da yapabilirsiniz. Sabahı böyle bir manzara ile karşılamak yeterince güzel bir şey zaten. 😊 Bunun dışında Sithonia’nın Neo Marmara bölgesi tam bir liman merkezi. Neo Marmara’da birçok kafe, restoran ve taverna var. Sabah kahvaltılarınızı burada yapabilir, akşam tavernalarda eğlenebilirsiniz. Burada da denize girecek plajlar mevcut.
Midilli gezilecek yerler için tıklayınız.
Athos
Dikkat dikkat! Sadece Halkidiki turu için değil, aynı zamanda dünyadaki en ilginç yerlerden biri. Neden mi? Çünkü Halkidiki turu kapsamında turizm amaçlı bile kadınlar bu adayı ziyaret edemiyor. Şaka değil, gerçekten kadınlar Athos’a giremiyor. Hatta erkeklerde özel bir izin vasıtası ile adaya girebiliyorlar. 1 günde 100 erkekten fazla kişi buraya giremiyor. Adayı ziyaret edenlerin sayısı 100 erkekle sınırlandırılmış. Halkidiki turu yapmayı düşünüyorsanız ve kadınsanız, adaya 1045’ten beri tek bir kadın bile giremediğini bilmenizde fayda var.
Bu bölgede sadece manastır çalışanları yaşıyor. Ada içerisinde 20 adet manastır bulunuyor. Belki de bu yüzden buraya Tapınmaya Adanmış Kutsal Dağ veya Keşişler Diyarı deniyor. Din adamları burada komünyal bir yaşam sürüyorlar. Sabahın en erken saatlerinde kalkıp, dua ediyorlar. Dönem dönem oruç tutuyorlar. Kısacası dünyevi hayattan uzaklaşarak, maneviyata dayalı bir hayat sürüyorlar.
Yunanistan Vizesi
Halkidiki turu için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Schengen vizesi başvurusu için İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerinden randevu almanız gerekiyor. Yunanistan vize başvurusu ise konsolosluk tarafından genellikle 7 ve 15 gün içerisinde sonuçlandırılıyor.
Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.
Halkidiki Turu Kapsamında Araba İle Yola Çıkmak
Öncelikli olarak, eminiz ki araba ile Yunanistan’a nasıl gidilir, hangi evraklar gereklidir diye merak ediyorsunuzdur. Halkidiki turu için araba ile yolculuk etmek isteyenlerin Beynelmilel ehliyet, araç ruhsat sigortası ve aracın yeşil sigortasının yaptırmış olması gerekiyor. Eğer başkasının arabası ile seyahatinize başlayacaksanız, arabanın sahibinden vekalet almalısınız. 2016 yılı ile yenilenen ehliyetlere sahipseniz, beynelmilel ehliyete sahip olmanıza gerek yok. Yeni ehliyetleriniz ile Halkidiki turuna çıkabilirsiniz.
Eğer Halkidiki turu için araba ile yola çıkmaya düşünüyorsanız, Edirne İpsala Sınır Kapısı’ndan çıkmanız gerekiyor. Daha sonrasında Feres, Hellas konumunda Egnatia Odos/A2/E90 hedefine gitmek için E84 rotasını takip edip, Rentina konumunda E90 hedefine gitmek için Egnatia Odos/A2 rotasını izlemelisiniz. Egnatia Odos/A2/E90 ara yolunda ilerledikten sonra Rentina Stavros’dan çıkın. Egnatia Odos/A2/E90 üzerinde sol taraftan yola devam edin ve Εγνατία Οδός tabelalarını izleyin. Mikri Volvi yönünde Rentina Stavros’dan çıkın. Epar.Od. Galatista-Vavdou rotasından devam ettikten sonra Halkidiki turu için tatilinize başlayabilirsiniz.
İpsala sınır kapısı Halkidiki arası yaklaşık 340 kilometre ve 3 saat 53 dakika sürüyor.
En güzel Yunan Adaları yazısı için tıklayınız.
Yunanistan’a Nasıl Gidilir?
Halkidiki turu için hava yolu üzerinden Yunanistan’a geçmek istiyorsanız, Selanik Havalimanı olan Selanik Macedonia Havalimanı / Selanik Uluslararası Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. Türkiye üzerinden direkt olarak bu havalimanına uçuşlar mevcut. Selanik Uluslararası Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakarak, Halkidiki’ye 54 dakika içerisinde varabilirsiniz. Selanik Halkidiki arası 63,5 kilometre.
Halkidiki turu sonrasında İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.
Halkidiki gezi rehberi bitiminde Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.
Halkidiki seyahatini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.
Add comment