Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Patara Plajı ve Patara Antik Kenti Gezi Rehberi

Patara Plajı ve Patara Antik Kenti Gezi Rehberi

Antalya gezilecek yerler arasında olan Patara‘yı daha önce ziyaret etmiş miydiniz? Patara Plajı ve Patara Antik Kenti hakkında merak ettikleriniz ve görmeniz gereken yerler yazımızda!

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
 

Patara Nerede?

Patara, Antalya’da Fethiye-Kalkan arasında bulunuyor. Kaş ve Fethiye’ye yakın konumda olan Patara Plajı, ismini burada bulunan antik şehirden alıyor. Kiralık araba seçeneklerinden faydalanarak sizde Antalya merkezden Patara Plajı’na D330 üzerinden 2 saat 55 dakika içerisinde varabilirsiniz. Antalya araç kiralama opsiyonlarından faydalandıktan sonra, şehir merkezi ve Patara arasındaki 223 kilometreyi kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Patara Antik Kenti

Patara’nın şanı şöhreti sadece günümüze özgü değil, çok eskiden de Patara oldukça meşhurmuş. Bunun sebebi ise Apollon’un burayı bir kehanet merkezi olarak göstermesi ve Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholaos’ın Pataralı olması.

Ayrıca Likya’nın en önemli şehirleri arasında bulunan Patara’nın tarihi Demir çağına kadar dayanmakta. O dönem denize açılabilecek tek yer olduğu için Patara’nın ne kadar önemli olduğunu tahmin edersiniz. Bu yüzden Patara, birçok uygarlığın egemenliği altına girmiş. M.Ö. 3. yüzyılda Patara, Ptolemaios ve M.Ö. 2. yüzyılda ise Seleukos Krallığı egemenliği altına girmiş. Seleukos ile birlikte Patara, Likya’nın başkenti olmuş. Daha sonra Roma’nın hakimiyetine giren kent, daha sonrasında Türkler tarafından alınmış.

Patara Antik Kent’e giriş yapacağınız yer Roma Zafer Takı. M.S. 100 yılda inşa ettirilen zafer takı, bütün heybeti ile sizi karşılıyor. Biraz ilerlediğinizde mezarlıkları görüyorsunuz. Antik kent içerisinde Helenistik döneme ait tiyatro, Vespasian hamamı, Korinth tapınağı ve meclis binası gibi tarihi yapılar da mevcut. Özellikle tiyatronun üzerinde bulunduğu Kurşunlu Tepe, adeta şehri ayaklarınızın altına seriyor.

Aman dikkat sizde Patara Antik Şehri’ni gezerken buranın eşsiz manzarası ve değişik atmosferine kapılıp gidebilirsiniz. Patara, o kadar güzel ve görkemli bir yer ki buraya hayran kalmamak neredeyse imkansız. Patara’yı gezerken Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından neden 2020 yılının Patara Yılı ilan edildiğini daha iyi anlayacaksınız. Gerçekten herkes tarafından gidilip ziyaret edilmesi gereken bir antik kent.

Ayrıca Patara Antik Kenti Dünya’nın ilk meclis binasına sahip kent olma özelliğini taşıyor. Likya Birliğine bağlı kentler bu meclis binasında kararlar almış. Öyle önemli bir kent ki asırlar sonra bile bu kadim kentin meclisi Amerikan Anayasası’na bile ilham oldu. Nice imparatorlarında ayak bastığı Patara Antik Kenti’ne zamanında Roma İmparatoru Hadrian (Hadrianus) ayak basmış, Nero ise kente Dünya’nın en güzel deniz fenerlerinden birini diktirtmiş. Tanrı Apollon Patara’da dünyaya gelmiş. Dahası Dünya’da Noel Baba olarak ünlenen Aziz Nikola (St. Nikolaos)’nın doğduğu yer Patara.

2020 yılının Patara Yılı ilan edilmesiyle birlikte Patara’nın önemi ve kıymeti nihayet anlaşılıyor diyebiliriz. Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, 2006’daki Mozart Yılı anısına bir bale müziği bestelemiş ve adını da “Patara” koymuştu. Fazıl Say’ın Patara’yı tüm dünyaya duyurma çabası büyük alkış toplamıştı.

Patara Plajı

Tüm senenin yoğun çalışma temposuna ve yorgunluğuna iyi gelecek bir tatile herkes ihtiyaç duyar. Yeni yerler görerek hem stresten uzaklaşmak hem de dinlendirici bir tatil yapmak istiyorsanız Patara Plajı’nı tatil rotanıza eklemelisiniz. Bu doğa güzelliğine sahip plaj altın sarısı kumsalı ile deniz ve güneşin keyfini sonuna kadar çıkarabileceğiniz bir yer olma özelliği taşıyor. 

Türkiye’nin Akdeniz kıyıları, uzun ve muhteşem güzellikteki kumsallara ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin en uzun kumsalı Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Samandağ Plajı’dır. 14 kilometreyi uzunluğu ülkemizdeki en uzun plaj olma özelliği taşıyan Samandağ’ı ise Patara Plajı izler. Patara Plajı’nın yaklaşık uzunluğu 12 kilometredir. Bu iki plajımız Dünya’nın en uzun kumsalları listesinde yerlerini almaktadır. Patara Plajı’nın genişliği yer yer 250 metre ile 300 metreyi bulmaktadır.

Patara Plajı, beyaz kumu, uzun sahili, dalgalı ve sığ denizi ile en muhteşem plajlarımızdan biridir. Burayı aynı zamanda farklı ve özel kılan şey, bir adım ötesindeki tarihi Patara Antik Kenti’dir. Patara sadece bir plaj değil aslında. Çünkü Patara asırlar boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış nadir bir kenttir. 12 kilometreye sahip sahili ile sadece bugünün değil geçmişin de yükünü omuzlarında taşıyan muazzam bir kenttir. Likyalılar tarafından kurulan Patara Antik Kenti, bir zamanlar Akdeniz’in en büyük liman kentlerinden biriydi. Yüzyıllar boyu ticaret yapan gemiler buradaki limana uğrayarak alışverişini yapar kente vergi bırakırdı.

 

Patara Plajı içerisinde duş ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kabinler mevcut. Aynı zamanda acıkır veya bir şeyler içmek isterseniz, Patara Plajı kafeteryasından da faydalanabilirsiniz.

Patara Plajı’na Hangi İlde?

Patara Plajı’nın hem Muğla hem de Antalya ilinin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Plaj Muğla’nın Seydikemer ilçesi ve Antalya’nın batısında yer alan Kaş’ın Gelemiş adı verilen köyünün sınırlarında bulunmaktadır. Ören Yeri ve Patara Antik Kenti’nin deniz kıyısında yer alan Patara Plajı için Kaş-Fethiye karayolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Patara Kumsalı Kaç Km?

Patara Plajı’nın genişliği 280 ve 1500 metre arasında değişiklik göstermektedir. Bu özelliği ile plaj dünyanın en uzun plajları sıralamasında on birinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de ise kumsallara bakıldığında uzunluk bakımından ikinci sırada gelmektedir.

Patara Plajının Denizi Nasıl?

Patara Plajı oldukça uzun olup aldığı yoğun rüzgâr nedeniyle deniz oldukça dalgalıdır. Yüzmeye çalışırken biraz zorlanabilirsiniz çünkü dalgalar kulaç atmanıza engel olmaktadır. Denizin seviyesi oldukça sığdır. Dolayısıyla denize girdiğinizde su direkt derinleşmez. Bu sebeple eğer derinlere gidip yüzmek istiyorsanız bir süre denizin içinde yürümeniz gerekmektedir. Plajın yapısı kumdan oluşur. Kumun yapısı da oldukça ince ve yumuşaktır. Yaz aylarındaki yüksek sıcaklığı nedeniyle kumda yürümek pek mümkün olmamaktadır.

Pataralı Aziz Nikola Kimdir?

Dünyanın birçok şehrinde, yüzlerce insan için aralık ayı dünyada pek çok ülke ve milyonlarca insan için yeni yıl heyecanı, sevdiklerine aldıkları hediyeler ve süslenen çam ağaçları kısacası Noel Baba demektir. Çocuklar için hediyeler, yetişkinler için umut veren dünya literatüründen en bilinen ismiyle Santa Claus aslında Anadolu’da doğan bir şahsiyet.

Aziz Nikola, Aziz Nikolas, Aziz Nikolaos gibi küçük nüanslarla yazılıp söylense de Noel Baba diye bilinen karakterin adı Aziz Nikolaos’tur. Anadolu coğrafyasında yetişmiş bir isim olan Aziz Nikola günümüzdeki Teke Yarımadası’nda Likya Uygarlığı sınırları içerisinde bulunan Patara kentinde M.S. 3. yüzyıl sonlarına doğru dünyaya gelmiştir. Her ne kadar Aziz Nikola, Myra (Demre) şehriyle özdeşleşmişse de asıl doğum yeri aslında Patara’dır.

Piskoposluk yaptığı yıllarda Myra’da (Demre’de) hayatını kaybettiği için mezarı burada yer alır. Mezarı Demre bir hac noktası haline geldiği için yılın her zamanında yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Yüzlerce Hıristiyan her yıl Demre Noel Baba Kilisesi’ni ziyarete etmektedir. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde mütevazılığı ve yaptığı iyiliklerle bilinen Aziz Nikola yaşadığı dönemde yardımseverliği ile ün yapmış bir kişi olmuştur. Onunla ilgili anlatılan en önemli şey, yaptığı bütün iyilikleri gizli bir şekilde yapmış olmasıdır. Aziz Nikolas, 6 Aralık 343 günü vefat etmiştir. 73 yaşında öldüğü bilinen Aziz için ölümünün ardından birçok Avrupa ülkesinde kiliseler inşa edilmiştir. Nikolas Myra’daki mezarlığa gömülmüştür.

Patara’da Temel İhtiyaçlarımızı Nasıl Sağlarız?

Patara tabelasını görüp içeri girip devam ettiğinizde yaklaşık üç kilometre süren Gelemiş yolunu takip edebilirsiniz. Bu yol üzerinde bulunan Patara Çarşısı’nda birçok market ve restoran bulunmaktadır. Ek olarak çarşı içerisinde cafe de vardır. Bu işletmeler üzerinden günlük ihtiyaçlarınızı kolayca alabilirsiniz.

Patara Plajı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Patara Plajına girişler Patara Antik Kenti ile iç içe olduğu için ve aynı yerden giriş yapılmaktadır. Dolayısıyla Müze Kart geçerlidir. Müze Kartınız varsa ücretsiz geçiş yapabilirsiniz. Tatilinizde Patara Plajı’na birkaç kez üst üste gelmek istiyorsanız çoklu kart ile de 10 gün boyunca giriş çıkış yapabilirsiniz. Aracınızla geldiyseniz otopark ücretsiz.

Patara Plajı ziyaret saatleri ise sabah 08.00 ve akşam 19.00 arasındadır. Saat 20.00 ile 08.00 arası plaj tamamen kapalıdır. Çünkü Patara Plajı dünyaca ünlü Caretta Carettaların yumurtalarını bıraktığı plajlardan biridir. Bu yüzden bu saatler arası plaja giriş yapmak kesinlikle yasaktır.

Patara’da Ne Yenir?

Asıl adı Gelemiş olan fakat herkes tarafından Patara olarak bilinen bu köyde yeme içme alternatifleriniz oldukça fazla. Köyde pek çok restoran ve kafe bulunuyor. Patara’da hem doğaya hem tarihe hem de benzersiz lezzetlere rastlamak mümkün.  Gelemiş’te köy içerisinden oldukça fazla pide bulabilirsiniz. Özellikle yörenin lezzetli etleri ile hazırlanan

Patara’da Konaklama Nasıl?

Patara’da konaklamak için yine Gelemiş Köyü içerisindeki otelleri tercih edebilirsiniz. Köy çevresinde yer alan bu oteller oldukça mütevazı, şirin ve sıcak aile işletmesi oteller. Bir çok tesisin bulunduğu Patara’da sakin ve huzur dolu, doğa ile tarihin içerisinde mis gibi bir tatil ve konaklama için plan yapabilirsiniz.

Patara’yı Gezdikten Sonra Nerelere Gidebilirim?

Patara Plajı’ndan sonra mutlaka Patara Antik Kentini görmelisiniz. Kumlar içerisinde yer alan bu antik kent hem Likya’yı tanımanıza hem de çok daha güzel bir tatil geçirmenize imkân tanıyacaktır.

Tepecik civarında bulunan Patara Deniz Feneri de görülmesi gereken bir başka yer. Buna ek olarak, Patara Kum Plajı Tepeleri, Kaputaş Plajı, Kalkan, Saklıkent, Bezirgân Yaylası, Patara Ören Yeri, Antik Deniz Feneri ve Tepecik Yerleşkesi görülmesi gereken diğer yerlerden. 

Antalya Patara tatili yaparken çevredeki diğer güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Eğer aracınızla tatile çıkmadıysanız bu keşifler için araca ihtiyacınız olabilir. Bu amaçla yolcu360.com rehberliğinde iyi fiyata araç kiralama yapabilirsiniz. Hem Patara’dan araç kiralama yapabilirsiniz hem de Antalya Havalimanından araç kiralama sağlayabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment