Kışın araba kullanmanın püf noktaları var elbette. Zira, kışın yol şartları, epeyce zorlayıcı olabiliyor. Peki, kışın güvenli araba kullanmanın ipuçları var mı? Kışın araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve detaylar için okumaya devam edin…
Kışın Araba Kullanmayı Zorlaştıran Etkenler
-
Sis
Sis, görüş açısını kısıtlar hatta bazen tamamen engeller. Karşıdan gelen aracı görememek, yoldaki canlı ya da araçları veya cisimleri görememek korkunç derecede rahatsız edicidir. Bu durumda yapılacak ilk şey, mümkünse kenara çekip sisin geçmesini beklemek. Ama bu mümkün değilse sis farlarını yakın ve mümkün olduğunca yavaş ilerleyin.
Araç Far Temizli Nasıl Yapılır? Öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
-
Kar
Kar, yolu kapattığında ilerlemek imkansız olur. Yolda tuzlama varsa kar kitlesi yolu tamamen kapatamaz ama araçların güvenle ilerlemesine de imkan vermez. Bu durumda kar lastiği, zincir takmak ve bu şekilde yavaş hızda ilerlemek en doğrusu.
Karlı ve Yağmurlu Havalar için Uzun Yol Tavsiyeleri için yazımıza göz atabilirsiniz.
-
Buz
Buz, kışın araba kullanırken bir sürücünün belki de en çok korktuğu doğa olayıdır. Buzlu zeminde aracın direksiyonu kontrolden çıkar. Araç kayar, kontrolsüzce yön değiştirir, kaza olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle buzlu yola çıkmamak en iyisi ama çıkmak zorunda kaldığınızda da kış lastiği takmış olmalısınız.
‘Kışın Aracınız Yolda Kayarsa Ne Yapmalısınız? yazımıza göz atabilirsiniz.
-
Yağmur
Yağmur da zemini kayganlaştırarak yine sürüş güvenliğini tehlikeye sokar. Diğer yandan sağanak yağış sileceklere rağmen görüşü engeller. Bazen yavaşlamak ya da durarak yağmurun kesilmesini beklemek gerekebilir.
Yağmurlu Havalar için Yan Ayna Tavsiyeleri yazımıza göz atabilirsiniz.
-
Soğuk
Soğuk hava silecek suyunun donmasına, yağların ve sıvıların donmasına neden olabilir. Ayrıca sürücünün üşümesi, ellerinin ve ayaklarının uyuşması da araç kullanmasını zorlaştırabilir. Camlardaki sıvıların donması da sileceklerin işlevini yitirmesine neden olabilir.
Soğuk Havada Araba Nasıl Çalıştırılır? yazımıza göz atabilirsiniz.
-
Diğer sürücüler
Siz, kış lastiği, zincir, antrifiriz suyu gibi tüm önlemleri almış olsanız bile bu kadar dikkatli davranmayan diğer sürücüler hala sizin için risk teşkil eder. Bu nedenle takip mesafesine dikkat etmek gerekir.
Antifriz Nedir ve Arabaya Nasıl Konulur Öğrenmek İçin Göz Atabilirsiniz
Kışın Araba Kullanmanın Püf Noktaları
Kış şartlarında yolda daha güvenli araba kullanmak için dikkat edebileceğiniz birkaç detay var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Ani fren yapmayın! Kaygan zeminde aniden fren yapmak aracın kaymasına neden olabilir. Bu nedenle ani fren-ani gaz gibi eylemlerden kaçının.
- Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
- Yokuş çıkarken arabanız patinaj yaparsa gaza yüklenmek yerine yavaş ve kademeli olarak çıkmaya çalışın.
- Karlı zeminde araç kullanırken ezilmemiş yerlerden gitmeye çalışın. Çünkü en azından donmamıştır.
- Karlı yolda vitesi boşa almak da çok sık yapılan bir hata. Bu, tekerleklerin çekiş gücünü yok eder ve tehlikelidir.
- Hava çok soğuk olsa da camları açmak da işe yarayabilir. Cam açık olunca diğer araçların seslerini duymak kolaylaşır. Ayrıca camlardaki buğu ve dışarıdaki sisin görüş açınızı engellemesi de önlenir.
Kışın araç kiralama yaparken ek hizmetlere kış lastiği eklemeyi unutmayın.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Add comment