Yolcu360 Blog
Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi hakkında bilgi arıyorsanız okumaya devam edin! Türkiye’deki tarihi kaleler yazı dizisinde konumuz: Ardahan Kalesi. Doğu Anadolu’nun en çok ziyaret edilen tarihi kalıntılarından biri olan Ardahan Kalesinin tarihçesine ve özelliklerine baktık. 

Ardahan Kalesi

Türkiye’nin tarihi kaleleri hakkında keyifli bir yazı dizisi hazırladık. Yazı dizimizin amacı, ülkemizde hemen her ilde hatta ilçede bazen köylerde bile bulunan ve kentlerin simgesi haline gelen kaleler. Bodrum Kalesi, Amasra Kalesi gibi çok popüler kale mimarilerinin yanı sıra fazla keşfedilmemiş muhteşem kaleleri de tanımak istedik. Bir dönem, insanların yaşam alanı olan bu kaleleri tanımak, keşfetmek ve anlamak istiyoruz. Yazı dizimizin bugünkü konuğu da Ardahan’daki kale. 

Ardahan Kalesi Hakkında

Eski ve yeni Ardahan’ı birbirinden ayıran bir ırmak var: Kura Irmağı. Bu güçlü ırmağın sularını bıraktığı çok verimli bir ova var. Ovanın tepesinde de sanki alanın çatısı gibi bir konumda olan Ardahan Kalesi. 

Ardahan Kalesi’ni kim yapmış bilinmiyor. Ancak bugüne ulaşan kalıntılar Ardahan Kalesinin tarihi konusunda Ortaçağa işaret ediyor. Bu kalenin en hareketli dönemlerinden biri de Osmanlı – İran savaşlarına denk geliyor. 

Kanuni’nin İran Savaşı kararlarını aldığı kaledir!

Kanuni Sultan Süleyman, savaşlar sırasında bu kalede kalmış ve savaş bitince de onarım yaptırmış. Osmanlı’nın Anadolu’daki nadir eserlerinden biri de denilebilir onun için. Bugün kalenin giriş kapısı üzerinde bir taş kitabe var. Bu kitabedeki Osmanlıca yazıda Kanuni Sultan Süleyman emriyle yapılan onarım anlatılıyor. 

Ardahan Kalesinin kapıları önemli…

Ardahan Kalesinin üç kapısı var: Su kapısı / Huruç kapısı / Uğrun Kapısı. Kalenin surları 750 metre uzunluktadır. Kale içinde mescid, hamam kalıntıları bulunuyor. Yakın zamana kadar askeri bölgede bulunması kalenin iyi korunmasının ve bugüne ulaşmasının nedenidir. 

Ardahan’ı Keşfet!

Ardahan, Doğu Anadolu’nun en güzel kentlerinden biri. Soğuk havasına rağmen bu şehri görmek gerek çünkü bozulmamış tertemiz doğası, balı, hayvancılığın sunduğu kaliteli eti ile önemli. Ardahan gezisi için arabaya ihtiyaç duyarsanız Ardahan araç kiralama fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz. 

 

Yorum ekle