Yolcu360 Blog
ucak-korkusu.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Uçak Korkusunu Yenmek İçin Bilimsel Yöntemler ve İpuçları

Uçak Korkusunu Yenmek İçin Bilimsel Yöntemler ve İpuçları

Uçak korkusu artık bir sorun olmayacak! Uçakla yolculuk günümüzün en hızlı ve konforlu seyahat yollarından biridir. Özellikle kıtalar arası yolculuklarda veya iş seyahatleri gibi kısa sürede ulaşım gerektiren durumlarda uçakla seyahat tercih ediliyor. Ancak bazı insanlar için bu konforlu seyahat adeta “korku tüneli” haline gelebiliyor. Bazı bireyler için uçağa binme düşüncesi bile kaygıya neden olabiliyor. Hatta tamamen bu sebepten çok uzun süreli karayolu seyahatlerine katlanmak zorunda kalabiliyor, merak ettikleri yerler için seyahat planı yapamıyorlar. Oysa uçakla seyahat etmek, diğer ulaşım araçlarıyla karşılaştırıldığında en güvenli seçenekler arasında yer alıyor. 

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Aviophobia

ucak-korkusu.jpg

Uçak Korkusu (aviophobia), uçağa binmeden çekinme, uçak kazası korkusu veya kapalı alanda kalmaktan rahatsız olma gibi farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bu korku, hem profesyonel hem de kişisel yaşantınızı ciddi derecede kısıtlayabilir. Yeni kariyer fırsatlarından, ziyaretlere hatta acil durum seyahatlerine kadar pek çok konu stres haline gelebilir. Uçakla yolculuk yapmaktan hoşlanmıyor ve her seyahatte kaygı mı yaşıyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz! Bizimle uçuş endişelerinizi nasıl azaltabileceğinizi ve uçuş sırasında kendinizi nasıl güvende hissedeceğinizi keşfedeceksiniz. Hadi, kendi sınırlarınızı kaldırıp, korkularınızı geride bırakıp, gökyüzünde güvenle seyahat etmenin sırlarına birlikte bakalım. 

Uçak Korkusu Nedir?

Uçak Korkusu ya da uçak korkusu olarak bilinen aviophobia, birçok kişinin yaygın olarak yaşadığı bir durumdur. Bu korku, uçağa binme düşüncesi veya uçağa binme ile tetiklenen aşırı kaygı durumu olarak açıklanabilir. Bu rahatsızlığın varlığı ilk olarak Birinci Dünya Savaşı yıllarında uçuş personelinin uçmak istememe, uçuş önce anormal davranma, çekinme gibi davranışlarıyla açığa çıkmıştır. Uçak Korkusu, havacılığın sıklıkla rastlanan psikolojik problemleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Farklı şekillerde kendini gösteren uçak fobisi, kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, uçağın kontrolden çıkabileceği veya terör saldırısı gibi birçok korkuları temel alabiliyor. Bazı kişiler türbülans sırasında panik atak geçirirken bazısı da uçağa binmeden ya da daha kapılar kapanırken yoğun stres altında kalabiliyor. Unutmamanız ki Uçuş fobisi, kişisel ve profesyonel yaşamı etkileyerek seyahat planlarını, iş fırsatlarını, sosyal etkinlikleri sınırlayabilir. Aşırı ve anlamsız korkular içinde değerlendirilen bu rahatsızlık, üstesinden gelemeyeceğiniz bir problem değildir. Bu konuda daha etkili çözüm için uzman desteği alabilir, doğru yöntemlerle yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. 

En Çok Kimler Uçağa Binmekten Korkar?

Her yaştan ve her kesimden kişilerde Uçak Korkusu oluşabilir. Kaygı bozuklukları, ölüm endişesi gibi duygular uçak korkusunu tetikleyebilir. Bunun yanında daha önce şiddetli türbülans, acil iniş gibi travmatik uçuş deneyimleri yaşayanlar, genel anlamda anksiyete bozukluğu olan kişilerde Uçak Korkusu gelişebilir. Tabi ki, sarsıntılı iniş kalkış anında ya da uçak türbülansa girdiğinde herkes tedirgin olabilir. Ancak bu tedirginlik kısa sürede geçer. Bu uçak korkusu anlamına gelmez. Uçak korkusu olan kişilerde anlık değişikliklerde duyulan endişe yerine uzun süreli derin ve kalıcı panik durumu oluşuyor. Bu korkuların özünde hafıza, felaketleştirme, kötüye yorma, önyargı, medya haberleri gibi bilişsel sebepler de olabiliyor. Her ne kadar korkuların sebepleri kişiden kişiye değişse de uygun yöntemler ve profesyonel destekle üstesinden gelinebilir. 

Uçak Yolculuğu En Güvenli Ulaşım Şeklidir!

Dünya genelinde güvenli ulaşım hakkında birçok istatiksel araştırmalar yapılıyor. Uçak kazalarının sıklığı diğer ulaşım araçları ile kıyaslandığında oldukça düşüktür. Örneğin,dünya genelinde en ölümcül ve yaygın kazalar hemen hemen her gün kullandığınız karayollarında oluyor. Karayolu ulaşımı, trafik yoğunluğu, stres, sürücü hataları gibi birçok nedenden yüksek kaza riski taşıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri, Ulaştırma İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre ticari uçaklar diğer ulaşım araçlarına göre açık ara en güvenlisidir. 2010 ile 2019 yılları arasında Amerika’da uçak kazasında sadece 16 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu süreç zarfında araba ile 125.725, kamyonet ile 97.067, kamyon ile 7.358 kişi hayatını kaybetmiştir. Rakamların 9 yıllık zaman dilimini kapsadığını unutmadan tekrarlayalım; uçak yolculuğu en güvenli ulaşım şeklidir. Uçaklar, beklenmedik türbülans veya kötü hava koşulları gibi durumlarda güvenli uçuşu sağlayacak özelliklerle donatılıyor. Uçaklar, yolcularının ve uçuş personelinin maksimum güvenliğini sağlayacak teknik detaylarla üretiliyor. Uçağa binişlerde yine yüksek güvenlik tedbirleri uygulanıyor.  

Uçak Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

ucak-korkusu.jpg

Uçak korkusu farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. Bazı insanlar daha seyahat planı yaparken tedirgin olmaya başlarken, bazıları da uçağa binmeye kadar rahat olabiliyorlar. Uçak korkusunun yarattığı endişe, vücut üzerinde hayati tehlike algısı yaratarak, fiziksel belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtiler kişiden kişiye değişse de belli psikolojik ve fiziksel tepkiler karakteristik özellikler taşıyor. Bunların başında bilet almadan havaalanına gelmeye, hatta uçağa binme sırasında yaşanan huzursuzluk ve korku hali yer alıyor. Ayrıca, titreme, terleme baş dönmesi, çarpıntı, bulantı, nefes alamama ve boğulma hissi yaşanabiliyor. Sinirlilik, küçük şeylere aşırı tepki verme, ileri durumlarda ölüm korkusuna eşlik eden panik atak gibi gözle görülen belirtiler Uçak Korkusunu gösterebiliyor. 

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

ucak-korkusu.jpg

Uçak Korkusu birçok kişinin seyahat deneyimini olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu korkunun, üstesinden gelinemeyecek bir sorun olmadığını bilmelisiniz. Bu korkuyu yenmek için fiziksel tepkilerinizi mantığınızla değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Bunun yanında uçuşla ilgili her detay hakkında bilgi sahibi olmanızı da önemlidir. Böylece havalimanına girişten güvenlik kapılarından geçmeye,  uçağın kalkışından türbülansa bilinçli olmanızı sağlayacaktır.

  • Uçağın en güvenli ulaşım aracı olduğunu ve hava olaylarına dayanacak özelliklerde modellenerek üretildiğinin farkına varmalısınız. 
  • Korkunuzu kaynağını belirlemelisiniz. Kalkış anında oluşacak seslerden mi, yoksa türbülansta kontrolü kaybetme korkusunu mu yaşıyorsunuz? Korkunuzu tetikleyen unsurları anlayarak, kendinizi rahatlatacak ve korkunuzla baş edebileceğiniz stratejiler geliştirebilirsiniz. 
  • Gevşeme hareketleri ile rahatlamayı deneyebilirsiniz. Meditasyon yaparak nefesinizi düzenleyebilir ve düşüncelerinizi boşaltabilirsiniz. Yavaş, derin ve uzun soluklu nefeslerle sakinleşerek, rahatlayabilirsiniz.
  • Koltuk seçiminde dikkatli olmalısınız. Klostrofobik bir yaklaşımınız bulunuyorsa seçiminizi koridor tarafından yapabilirsiniz. Böylece daha geniş bir alanda oluyor duygusunu oluşturabilirsiniz. Ön sıralar ve cam kenarları da seyahatinizde dikkatinizi dağıtarak konforunuzu artırabilir.
  • Uçuş sırasında dikkatinizi bedeninizden uzaklaştırmak için hayal kurmayı deneyebilirsiniz. Gideceğiniz yeri, yapmak istediklerinizi düşünebilir ve bu hayallere odaklanabilirsiniz. 
  • Uçuş sırasında yapmaktan zevk alabileceğiniz aktiviteleri planlayın. Film izlemek, bulmaca çözmek dikkatinizi dağıtarak rahatlamanıza yardımcı olabilir. 
  • Uçuş korkunuzu yenmek için müzik dinleyebilir, kitap okuyabilir veya uyumayı deneyebilirsiniz.
  • Sık sık su içmek fiziksel olarak rahatlayabilirsiniz.
  • Uçak fobinizi yenmek için havayolu şirketleri tarafından düzenlenen kurslara katılabilirsiniz. Burada pilotlardan ve korkusunu yenenlerden deneyimleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Uçuş fobiniz, hayatınızı kısıtlıyor, seyahate çıkamıyorsanız uzman desteği almanız gerekebilir. 

Uçak Korkusunu Yenmek İçin Tavsiyeler

Uçak korkusu, çoğu kişinin anlatmak istediği bir fobidir. Çünkü günlük hayatı büyük ölçüde etkileyebilir. Bu bilinç kişileri uçak korkusu nasıl yenilir sorusunun cevabını aramaya iter. Uçak korkusunu aşmanın ilk yolu uçak seyahati ve süreci hakkında bilinçlenmektir. Korkunuzu yenmek için, öncelikle havayolu seyahatinin en güvenli seyahat tipi olduğunu bilmelisiniz. Uçak seyahati sırasında, kabin görevlilerinin size yardım edebileceğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Yani, uçakta yalnız değilsiniz ve korkunuzu gidermeye yardımcı olacak profesyonel bir ekip uçakta sizi destekleyecek. Uçak yolculuğu sırasında, varış noktasında yapacağınız keyifli ve eğlenceli aktiviteleri düşünerek, odak noktanızı değiştirebilirsiniz. Bu yöntemler dışında uygulayabileceğiniz daha pek çok yöntem var. Uçak korkusu nasıl geçer sorusuna verebileceğiniz diğer yanıtları aşağıda listeledik;

  • Uzman Desteği Alın

Uçak korkusu, başlangıç seviyesinde ise, kişiler destek almadan bu süreci atlatabiliyor. Fakat ileri düzeyde uçak korkusundan mustaripseniz, uzman desteği alabilirsiniz. Örneğin, bu durumu bir psikolog veya durumunuza bağlı bir psikiyatrist ile görüşebilirsiniz. Bazen, kişiler sahip oldukları korkuları yaşayan kişilerle tanıştığında, mevcut korkuyu yenmek için daha rahat güç alıyor. Siz de bu gruba dahilseniz, grup terapileri tam size göre. Uçak fobisinin yaygın olması, uçak korkusunu yenme kurslarını doğurdu. Siz de bu gruplara katılarak, korkunuzu geride bırakabilirsiniz. 

  • Yakın Güzergahlar İle Başlayın

Uçak kullanarak, dünyanın bir ucuna gidebileceğiniz gibi, yarım saatte varabileceğiniz yerleri de tercih edebilirsiniz. İlk etapta, yakın güzergahlara giderek, kendinizi havayolu seyahatine alıştırabilirsiniz. 

  • Koltuk Seçimine Dikkat Edin

Uçak korkusunu yenmenin en önemli yollarından biri koltuk seçimidir. Bu konuyu şöyle açıklayalım. Kendinizi konfor alanınızda hissettiğinizde stres seviyeniz azalır. Bu nedenle uçak seyahati sırasında kendi konfor alanınızı oluşturmalısınız. Örneğin, yükseklik korkunuz varsa, koridor kenarını tercih edebilirsiniz. 

  • Erkenden Havaalanına Gidin

Havalimanına erken giderek, etrafı gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda havalimanında geçirdiğiniz vakit sırasında, seyahat fikrine daha rahat alışabilirsiniz. Havaalanında rahat bir şekilde dolaşan kişilerin bu duygu durumları sizin üstünüzde sakinleştirici bir etki yaratabilir. 

  • İlginizi Dağıtacak Ekipmanlar Bulundurun

Seyahat sırasında, kitap okuyabilir veya müzik dinleyebilirsiniz. Bu etkinlikler sizi, endişe duyduğunuz konuyu düşünmekten alıkoyar. Bu sayede seçtiğiniz etkinliğe odaklanabilir ve korku seviyenizi minimuma indirebilirsiniz. 

Uçak korkusu kalıtsal bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle doğru yöntemler ile korkularınızı geride bırakabilirsiniz. Korkunuzu yenmek istiyorsanız, kendinizi zorlamadan ufak adımlar ile başlayabilirsiniz. 

Uçak Korkusunu Yenerek Özgürleşin!

Birçok insanın farklı seviyelerde uçaktan ve uçmaktan korkuyor. Ancak, bu korku üstesinden gelinmeyecek bir problem değil. Buna teslim olmak yerine sorununuzu çözmeye yöneldiğinizde daha özgür olabilirsiniz. Seyahat özgürlüğü kazanarak yeni yerler keşfetme, farklı kültürlerle tanışma ve iş fırsatlarını değerlendirme imkanı bulabilirsiniz. Uçak Korkusunu yenerek hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz. Ayrıca, bu korkuyu yenerek genel kaygı seviyeniz de düşeceğinden huzurlu ve dengeli bir yaşam sürebilirsiniz. 

Uçak Korkusunu yenmeye hazır mısınız? Cevabınız “evet” ise yeni yerler keşfetmeye ve özgürce seyahat etmeye de hazırsınız. Öncelikle kısa mesafeli uçuş planları ile işe başlayabilirsiniz. Bu planlarda görmeyi çok istediğiniz yerleri önceliğinize alarak, hedefinizi sizin için cazip hale getirebilirsiniz. Böylece uçuş hedefinizde sizi muhteşem bir ödülün beklemesini sağlayabilirsiniz. Sonrasında Türkiye ve dünyanın önde gelen havayollarının uçuşlarını Yolcu360 üzerinden listeleyebilirsiniz. Böylece uygun fiyata uçak bileti bulma konusunda hızlı sonuç alabilirsiniz. Yolcu360, seçtiğiniz varış yeri ve tarihleri için size en uygun uçuş alternatiflerini sıralayarak seçim yapmanızı kolaylaştırıyor. Buradan uygun fiyatlı uçak biletlerine ulaşabilir, bütçenize en uygun bileti kolaylıkla ve güvenle satın alabilirsiniz. 

Yorum ekle