Yolcu360 Blog
rumeli-hisari-2

15 Maddede Rumeli Hisarı

15 maddede Rumeli Hisarı’nı daha yakından tanımaya ne dersiniz? Boğaz’ın tam karşısında, büyüleyici manzarası ile Rumeli Hisarı’nın yapım aşamasından, mimari özelliklerine kadar her şeyi ele alıyoruz.

rumeli-hisari.jpg
Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Rumeli Hisarı Nerede?

Rumeli Hisarı, Boğaziçi’ndeki Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in vakti zamanında boğazdan gelebilecek saldırıları önlemesi adına inşa edilmiştir. 

Rumeli Hisarı’na Nasıl Gidilir?

rumeli-hisari-.jpg

Sarıyer ilçesinde yer alan Rumeli Hisarı’na nasıl gidilir? Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün altında yer alan hisara gitmek için pek çok alternatifiniz bulunmaktadır. Anadolu yakasından gelmek isteyen ziyaretçiler için öncelikle Kadıköy limanına ulaşmak ardından da Beşiktaş vapuru ile karşıya geçmek daha kolay olacaktır. 

15 Maddede Rumeli Hisarı

rumeli-hisari-1.jpg

Görkemli duruşu ile tarihe meydan okuyan Rumeli Hisarı dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Yüzyıllar boyu İstanbul’u vazgeçilmez kılan, tüm hükümdarların gözdesi yapan tarihi dokusu ile bütünleşen hisar görenleri büyülüyor. Bizler her ne kadar İstanbul’un fethini kolaylaştırmak için yapıldığını bilsek de daha pek çok detay hisarın yapımında söz konusudur. İşte 15 maddede Rumeli Hisarı:

  1. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden önce Boğaz’ı tamamen kontrol altına alabilmek adına inşa ettirdiği Rumeli Hisarı, fethe büyük bir güç sağlamıştır. Bu yüzden 15 maddede Rumeli Hisarı listemizin en önemli maddelerinden biridir.
  2. Boğaz’ı kontrol altına alan Rumeli Hisarı Osmanlı Dönemi’nde “Boğazkesen Hisar” ve “Yenice Hisar” olarak da adlandırılmıştır. 
  3. 1451 yılında Karaman Seferi’nden dönmekte olan Sultan Mehmet Han, Anadolu Hisarı bölgesinden karşı kıyıya geçerken Boğaz’ı epey bir incelemiştir. Nitekim yaptığı incelemeler sonucunda Boğaz’ın hakimeyetinin tamamen Osmanlı Devleti’ne geçmesi gerektiğini düşünmüştür. Hal böyle olunca 15 Nisan 1452 yılında temeli atılan Rumeli Hisarı’nın 4 ay gibi kısa bir sürede inşası tamamlanmıştır. 15 maddede Rumeli Hisarı listemizde bizleri hayrete düşüren maddelerden biridir. 
  4. Boğazkesen Hisarı’nın yapımında ülkemizin farklı şehirlerinden inşaat malzemeleri tedarik edilmiştir. İznik ve Karadeniz Ereğlisinden getirilen keresteler başta olmak üzere taşlar ve kireçler de Anadolumuzun çeşitli bölgelerinden temin edilmiştir. Hatta inşaatında kullanılan taşlar çevrede yer alan eskimiş; harabeye dönmüş Bizans yapılarından sağlanmıştır. 
  5. Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi’ye göre Rumeli Hisarı’nın yapımında ortalama 300 usta, 800 işçi, 200 arabacı ve sayısız tayfa çalışmıştır. 
  6. 60.000 metrekare alanı kapsayan tarihi yapının hacmi ise yaklaşık 57.700 metreküpe sahiptir. 
  7. Rumeli Hisarı’nın “Saruca Paşa”, “Halil Paşa” ve “Zağanos Paşa” olmak üzere üç büyük burcu bulunmaktadır. Bunların yanı sıra küçük burçları ile birlikte toplamda 13 adet burcu bulunmaktadır.  
  8. Zemin katlarını da hesaba katarsak Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı olmakla birlikte Zağanos Paşa Kulesi 8 katlıdır. 
  9. Saruca Paşa Kulesi’nin çapı 23.30 metre, duvar kalınlığı 7 metre ve yüksekliği 28 metredir. Zağanos Paşa Kulesi’nin ise çapı 26.70 metre, duvar kalınlığı 5.70 metre ve yüksekliği 21 metredir. Son olarak Halil Paşa Kulesi’nin çapı 23.30, duvar kalınlığı 5.70 ve yüksekliği de 22 metreyi bulmaktadır. 
  10. Aslına bakarsanız saymış olduğumuz bu burçların isimleri rastgele verilmemiştir. Burçlara ismi verilen komutanlar bizzat Rumeli Hisarı’nın inşa çalışmalarında görev almıştır.  
  11. “Koskoca Osmanlı padişahı inşaatta çalışır mı?” demeyin. 1452 yılında yapımına başlanan hisarın baş koordinatörü Sultan Mehmet Han imiş. Sürekli çalışanlar ile iletişim halinde olan Sultan Mehmet Han, inşaatın en ince ayrıntısına kadar bizzat ilgilenmiş. Nitekim bu durum Rumeli Hisarı’nı diğer hisarlardan ayırıp, bambaşka bir silüete bürünmesini sağlamıştır. 
  12. Hemen hemen her tarihi kalede, sarayda ya da hisarda yer alan gizli geçitler burada da yer almaktadır. 15 maddede Rumeli Hisarı listemizde hisarda bulunan gizli kapılardan bahsedelim. Öncelikle Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana kapı mevcuttur. Fakat bunların haricinde yönü güneye bakan kulenin yakınında cephane ve erzak mahzenlerine doğru giden 2 adet gizli kapı da yer almaktadır. 
  13. 1509 yılına geldiğimizde Büyük İstanbul Depremi ile büyük zarara uğrayan Rumeli Hisarı, o yıllarda onarım görmüştür. Fakat ardından yaşanılan 1746 yılındaki yangın ile ahşap kısımları epey harap olmuştu. Nitekim Rumeli Hisarı III.Selim Dönemi’nde yani yaklaşık 1789 ile 1807 yılları arasında tekrar onarım görmüştür. 
  14. 1900lü yıllara geldiğimizde ise dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından verilen talimat sonu Türk kadın mimarlarımız tarafından restorasyon çalışmalarına başlandı. Değerli mimarlarımız Cahide Tamer Aksel, Selma Emler ve Mualla Eyüboğlu Anhegger tarafından hisarın onarımı için gereken tüm çalışmalara başlanmıştır. 
  15. 15 maddede Rumeli Hisarı listemizin son maddesinde ise hisarın, günümüzdeki kullanım amacına değinelim. Günümüzde müze olarak hizmet veren Rumeli Hisarı göz kamaştırmaya devam etmektedir. Aynı zamanda sergi salonlarının yer aldığı hisarda birbirinden ilginç tarihi eserler de sergilenmektedir. Bu sergilenen eserlerin başında İstanbul’un fethi sırasında kullanılan toplar, güller ve Haliç’i kapattığı söylenen zincir de yer almaktadır. 

 

Batuhan

Add comment