Yolcu360 Blog
phaselis-antik-kenti-.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Phaselis Gezi Rehberi: Antalya Phaselis’te Görmeniz Gereken 9 Yer

Phaselis Gezi Rehberi: Antalya Phaselis’te Görmeniz Gereken 9 Yer

Phaselis Antik Kenti, eşsiz doğası ve deniziyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Antalya’nın Kemer ilçesinin Tekirova beldesinde yer alan kent, M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslu kolonisiler tarafından kurulmuştur. Üç limanı ile antik dönemin önemli ticaret merkezlerinden olan Phaselis, Faselis adıyla da tanınıyor. Bilge Umar, kitabında Phaselis adının Luwi kökenli olup “Deniz Kentçiği” anlamına geldiğini belirtiyor.  Helen dilinde ise “Tanrı esirger” anlamına gelen Phaselis, günümüze kadar iyi şekilde korunarak ulaşmıştır.  

Akdeniz kıyısında bir yarımada üzerinde yer alan Phaselis Antik Kenti, Antalya’nın önemli tarihi bölgeleri arasında bulunuyor. Yaklaşık olarak 28,8 hektarlık bir alanı kaplayan kent, iki tepe ve bu tepeler arasındaki düzlükte kurulmuştur. Büyük bir bölümü orman içinde yer alan kent, şehir planı, sosyal yapıları, buluntuları ile ziyaretçilerini antik dönemlerde bir yolculuğa çıkarıyor. Tarih, Kültür ve eğlenceyi bir arada bulacağınız Phaselis, Antalya’da gezilecek yerler arasında önemli yer tutuyor. Antik dönemin muhteşem yapılarını gördükten sonra Akdeniz’in berrak sularında serinleyebileceğiniz Phaselis Antik Kenti için gezi rehberi hazırladık. Bu rehberde, Antalya Phaselis tarihçesinden nasıl ulaşabileceğinize, gezilecek yerlerinden yapılacak aktivitelere ihtiyacınız olan önemli bilgileri bulabilirsiniz. 

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Yolcu360’ın Antalya ucuz kiralık araç seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek, Phaselis Antik Kenti’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Phaselis Tarihi

Antik Dönemin ünlü liman kenti Phaselis,  M.Ö. 7. yüzyılda Lakios önderliğinde Rodoslu koloniciler tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar Likya bölgesinin liman kenti ve ticaret şehri olan Phaselis’de üç liman bulunuyor; Kuzey Limanı şehrin kurulduğu yarımadanın kuzeyinde yer alıyor. Güneydoğusunda Askeri Liman (Korunmuş Liman) ve güneybatısında Güney limanı yer alıyor. Coğrafi açıdan stratejik bir konuma sahip olan şehir, Pers ve Karya Satrabı Mausolos’un egemenliği altında kalmıştır. Phaselis, M.Ö 334 yılında Büyük İskender’i altın taçla karşılaması ve kenti savaşmadan teslim etmesiyle tarih sayfalarında yer almıştır.  

M.Ö. 42 yılından sonra Likya kenti olan Phaselis, yaklaşık 250 yıl boyunca refah içinde yaşamıştır. M.S 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’ın (Hadrian) kenti ziyareti onuruna bir kapı inşa edilmiştir. Sonrasında Bizans egemenliğine giren kent,  barbar akınları ve korsan saldırılarıyla kent parlak günlerini geride bırakarak küçülmeye başlamıştır. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Phaselis, 1158 yılında Selçukluların egemenliği altına girmiştir. Depremler ve limanların işlevini kaybetmesi ile önemini kaybeden şehir, 13. Yüzyılın başlarında tamamen terk edilmiştir. Türkiye’nin en önemli antik kentleri arasında yer alan Phaselis, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenerek korumaya alınmıştır.

Phaselis Antik Kenti’nin Yapıları

Phaselis, tarihi boyunca Mısır, Suriye ve Yunanistan arasındaki deniz ticaretinin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Bulunduğu coğrafyanın zenginliklerinden faydalanan kentin ticaret ürünleri arasında zambak yağı, gül yağı, kokulu kremler ve orman ürünleri yer alıyordu. Bu ticaret sayesinde büyük refaha kavuşan kent, yapılarının mimari detayları ve gelişmiş altyapısıyla günümüzde de oldukça dikkat çekicidir. 

Phaselis’in özellikle su dağıtım sistemini oluşturan su kemerleri, kanalizasyon ve drenaj sistemleri dönemin şehirciliğine ışık tutuyor. Genişliği 20 metre olan caddesi, üç basamakla çıkılan kaldırımlarıyla Phaselis, döneminin gelişmiş kentlerindendir. 125 metrelik caddenin altındaki kanalizasyon ve drenaj sistemi, antik dönemin mühendislik harikalarından kabul ediliyor. Hamam kalıntıları da görebileceğiniz ören yerinde, antik çağlardaki hamamların ısıtma sistemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Phaselis Antik Kenti, kalıntılarıyla döneminin ihtişamını günümüze taşıyor. Burada hayal gücünüzü zorlamadan antik çağlara yolculuğa çıkabilirsiniz. 

Phaselis Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Phaselis Antik Kenti, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve plajlarıyla her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Antik dönemin bütün ihtişamını günümüze taşıyan bu eşsiz kent, arkeolojik kalıntıları ve büyüleyici manzaralarıyla öne çıkıyor. Phaselis’te gezilecek yerler arasında su kemerleri, agoralar, tiyatro gibi tarihi yapılar bulunuyor. Burada antik döneme tanıklık yaparken, çam ve sedir ağaçları arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Birbirinden güzel üç limanında da denize girebileceğiniz ören yerinde, yüzerken denizin dibindeki kalıntıları görebilirsiniz. Çevresi ağaçlarla çevrili kaplanmış plajlarda Phaselis’in muhteşem atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz. 

  • Sütunlu Cadde (Ana Cadde)

Askeri Liman ile Güney Limanı’nı birbirine bağlayan ana cadde Phaselis Antik Kenti’nin ana hattını oluşturuyor. Güney Limanı’ndan doğrudan kentin içine ilerleyen cadde, 225 metre uzunluğu ve 20 – 25 metre genişliğiyle dikkat çekiyor. Taş kaplama olan caddenin her iki yanında 3 basamakla çıkılan yürüyüş yolu bulunuyor. Bazı tarihçiler burasının aynı zamanda kentin stadyumu olarak da kullanıldığını öne sürüyorlar. Caddenin her iki yanında bulunan yüksek kaldırımların, antik çağlarda üzerinin ahşapla kapatılarak stoa benzeri yapı oluşturulduğunu savunuyor. 

Her türlü muhteşem bir görüntüsü olan caddenin her iki yanında belli aralıklarla heykel kaideleri de yer alıyor. Caddenin genişliği basamaklar, hem heykeller hem de kitabeler için hazırlanmış kaideler, buranın sadece yaya trafiği için kullanılmadığını göstermektedir. Günümüzde çam ağaçlarının gölgesinde gezebileceğiniz cadde, kentin ihtişamını gözler önüne seriyor. 

  • Su Kemeri (Aquaduct)

Phaselis Antik Kenti’nde, su temini ve dağıtımı için kullanılan su kemeri, antik dönem mühendisliğinin önemli örnekleri arasında bulunuyor. Otoparka geldiğinizde tüm ihtişamıyla karşınıza çıkacak olan yapı, su kemerinin günümüzde ayakta kalan kısmıdır. 

phaselis-antik-kenti-.jpg

Erken dönemlerde şehrin su ihtiyacı sarnıçlar ve kuyularla karşılanırken M.S. 2. yüzyılda su kemeri inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde 450 metre uzunluğa sahip olan bu yapı, Roma Dönemi eseridir. Kentin kuzeyinde yer alan tepelerden ve Tahtalı Dağı’ndan şehre su taşıyan kemer, şehir girişinden sonra künk ve kanallar vasıtasıyla şehrin her noktasındaki su ihtiyacını karşılıyordu. Su kemeri, hamamlardan çeşmelere ve kamu yapılarına kadar su temini sağlayarak Phaselis’in zenginliğini yansıtmada etkili olmuştur. 

  • Kuzey Limanı

Bir yarımada üzerinde kurulu olan Phaselis Antik Kenti’nde, tüccarların rüzgarın yönüne göre girebileceği korunaklı üç liman bulunuyor. Günümüzde yüzmenin serbest olduğu bu koylar, tarih tutkunları ve deniz severlerin rotasında yer alıyor. 

Kuzey Limanı, Tahtalı dağından gelen nehrin ve denizin taşıdığı alüvyonların etkisiyle yuvarlak çakıl taşlarıyla kaplıdır. Buradaki demirleme alanları, uzak yoldan gelen gemilerin Güney Limanı’na mal indirmeden önce veya indirdikten sonra beklemeleri için kullanıldığı doğrultusunda yorumlanıyor. 

Günümüzde Kuzey Limanı, çok rüzgar aldığı ve açık deniz olduğundan yüzmek için pek tercih edilmiyor. Ancak doğa fotoğrafçılarının, tarih tutkunu gezginlerin, sakin bir ortamda güneşlenmek isteyenlerin favori noktaları arasında bulunuyor.

  • Güney Limanı

Antik dönemde, ticari malların yüklenmesi ve boşaltılmasında kullanılan Güney Limanı, yaklaşık olarak 750 metre uzunluğundadır. İnce kumlu sahil şeridine sahip olan koy, kuzeydoğu ve kuzey rüzgarlarına karşı korunaklıdır. Sığ ve kumlu denizi ile dikkat çeken koy, antik kentin en popüler ve büyük plajıdır. Bu nedenle  Phaselis Antik Kenti plajı olarak genellikle Güney Limanı tercih ediliyor. Antik kente deniz yoluyla gelen turistler bu limandan giriş yapıyor. İnsan trafiği yoğun olan limanın çevresi ağaçlarla çevrilidir. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği Güney Limanı, günübirlik plaj keyfi yapmak isteyenlerin favori plajı oluyor. Duş, soyunma kabini, WC gibi hizmetlere otopark alanını geçince ulaşabilirsiniz.

phaselis-antik-kenti-.jpg

  • Askeri Liman (Orta Liman)

Helenistik dönemde askeri liman olarak kullanılan Orta Liman, geç antik çağda ticari faaliyetler için kullanılmıştır. Burada, limana ait mendireklerin parçalarını su altında görebilirsiniz. Neredeyse hepsi batı yönünde yıkılmış mendirekler, ziyaretçilerinin hayal güçlerini zorluyor. 

phaselis-antik-kenti-5.jpg

Sığ ve dalgasız olan Orta Liman, diğer koylara oranla daha küçüktür. Daire şeklinde ağaçlar ve taşlarla çevrili olan koy, sakinlik arayanların tercihi oluyor. Bu eşsiz güzellikteki koy, tarihin ve doğanın içinde dinlenmek isteyenlerin kaçış rotasında yer alıyor.

  • Phaselis Antik Kent Tiyatrosu 

Akropolis tepesinin eteklerinde yer alan Phaselis Antik Kent Tiyatrosu, Helenistik dönem izlerini taşıyor. Sahne binası Roma döneminde eklenen yapının, sahne arkası duvarı günümüze kadar gelememiş. Üst sıraları yıkılmış olduğundan kaç kişilik olduğu tam olarak belirlenememiş olan yapının, sahne binasının ilk katında yer alan niş ve kapılar mevcuttur. Tahtalı Dağı’nın manzarasına sahip tiyatroyu mutlaka görmenizi öneriyoruz.  

phaselis-antik-kenti-.jpg

  • Küçük Hamam (Tiyatro Hamamı)

Yapım tekniği ile tam bir Roma Dönemi yapısı olan küçük hamam, tiyatroya yakın konumuyla “Tiyatro Hamamı” olarak biliniyor. Döşeme altındaki ısıtma sistemi (Hipokaust Sistemi) ile dikkat çeken yapının, M.S. 240 yılındaki deprem sonra inşa edildiği düşünülüyor. Duvarlarında farklı dönemlere ait yapıların izleri taşıyan taşlar kullanılan hamam, İ.S 8. Yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülüyor. Antik dönemin mühendislik ve mimarlık yeteneklerini gözler önüne seren yapıyı mutlaka incelemenizi öneriyoruz. 

  • Latrina (Umumi Tuvaletler)

Phaselis Antik Kenti’nde agoranın tiyatro tarafında yer alan Latrina, Roma kültürünün zarif bir parçasıdır. Zemini mozaik kaplı olan yapı, döneminin en güzel örnekleri arasında bulunuyor. Latrina, kanalizasyon sistemine bağlı olup, birden fazla kişinin yan yana ihtiyacını karşıladığı açık hava umumi tuvaletidir. Bu alanlar, siyasetten günlük olaylara kadar her konunun konuşulduğu ve kent halkının sosyalleşme mekanı işlevi görüyordu. 

Genellikle hamam yanlarında inşa edilen tuvaletler,  hamamdan gelen atık suyun kanalizasyonundan geçmesi ile temizleniyordu. Phaselis’te de tuvaletler, küçük hamam yanında konumlanmıştır.

  • Büyük Hamam 

M.S. 3. Yüzyılda inşa edilen bu hamam tipik Roma hamamı özelliğini taşıyor. Hipokaust Sistemi adı verilen ısıtma tekniği kullanılan yapının zemin ve duvarlarında ısı kanalları bulunuyor. Agoranın güneyinde yer alan büyük hamamın aynı zamanda Gymnaisum yani beden eğitimi için de kullanıldığı düşünülüyor.

Phaselis Antik Kenti Nerede? Phaselis’e Nasıl Gidilir? 

Antalya Körfezi’nin batısında yer alan Phaselis, Antalya’ya 55 km, Kemer’e de yaklaşık 15 km mesafedir.  Ulaşımı oldukça kolay olan antik kent, Adrasan’a 40 km, Çıralı’ya 25 km uzaklıkta yer alıyor. Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde yer alan Phaselis Antik Kenti, Çamyuva ve Tekirova tatil beldeleri arasında. 

Antalya veya Kemer’den Tekirova minibüslerini kullanarak antik kent gişelerine kadar gelebilirsiniz. Buradan 30 dakikalık yürüyüşle Phaselis’e ulaşabilirsiniz. Özel araçla veya kiralık araçla bölgeyi keşfetmek isteyenler için antik kentin girişinde otopark bulunuyor. Kiralık araç arayışını Yolcu360 üzerinden yapabilirsiniz. Burada, seyahat konforunuz için ihtiyacınız olacak araç modelleri arasından bütçenize en uygununu kolaylıkla seçebilirsiniz. Antalya araç kiralama seçenekleri ile gezi planınızı daha esnek ve rahat gerçekleştirebilirsiniz. 

Phaselis Antik Kenti Giriş Ücreti 2024

Phaselis Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olup, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Müzekart ile ücretsiz gezebilirler. Eğer Müzekart’ınız yoksa akıllı telefonunuza Müzekart uygulamasını indirerek pratik şekilde edinebilirsiniz. Yabancı ziyaretçiler ise sadece € 10 karşılığında ören yerini keşfedebilirler.   

Phaselis Antik Kenti, yaz döneminde her gün 08:00 ile 21:00 saatleri arasında, Kış döneminde ise her gün 08.00 ile 18.00 arasında ziyarete açıktır. Bilet fiyatları ve ziyaret saatleri ile ilgili en güncel bilgileri muze.gov.tr adresinden alabilirsiniz. 

Phaselis Antik Kenti Hakkında Uyarılar

Phaselis Antik Kenti’ni ziyaret ederken keyifli bir deneyim için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Phaselis Antik Kenti’ne gitmeden önce Müzekart’ınızı hazırlayarak gişelerde beklemeden geçebilirsiniz.
  • Ören yerinde mangal yakmak, kamp yapmak, tüp yakmak yasaktır.
  • Yanınıza suyunuzu ve atıştırmalığınızı aldığınızda gününüzü daha konforlu geçirebilirsiniz. Otoparkta bir büfe bulunuyor. Ancak, yaz mevsiminde ziyaretçi yoğunluğu yaşandığından, tüm olasılıkları düşünerek hareket etmenizi öneriyoruz.
  • Antik kent ziyaretinizde güneş kremi, şapka gibi kişisel koruyucularını yanınıza almayı unutmayın. Bunun yanında taşlı koylar için deniz ayakkabısı kullanmanızı öneriyoruz.
  • Phaselis Antik Kenti’ni gezerken, buranın tarihi bir zenginlik olduğunu ve bu mirası korumanın önemini unutmayın. Çöplerinizi ören yerinde bırakmayın ve tarihi dokuya zarar verecek davranışlardan kaçının.

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

Yorum ekle