Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kayaköy : Terkedilmiş evlerin hikayesi / Fethiye / Muğla

Kayaköy : Terkedilmiş evlerin hikayesi / Fethiye / Muğla

Kayaköy muhteşem bir doğanın içinde koca bir tarihi saklayan çok özel bir tatil rotası.

Kayaköy gezi rehberi

Küçük kaya parçacıklarına benzeyen İnşaasında çoğunlukla taş malzemesi kullanılan Rum evlerini ziyaret ettiniz mi ? Kayaköy Fethiye‘nin Uzunyurt Mahallesi‘nde yer almaktadır. 1922 yılında burada yaşayan Rumların nüfus mübadelesi nedeniyle Yunanistan‘a göç etmesi ve Yunanistan‘dan gelen Türklerin buraya yerleştirilmesi ama Türklerin yaşam tarzına uymaması nedeniyle (Atlarını bağlayacak ahırlarının olmaması, akarsu kıyısında bulunmaması gibi nedenlerden dolayı) başka yerlere göç etmeleri sonucu o yıllardan beridir kullanılmamakta, boş bulunmaktadır. Kayaköy koruma altında olduğu için de şu an sadece sit alanı olarak yerli ve yabancı turistlere hem tarihi hem görsel açıdan muhteşem manzaralar sunmaktadır. Köy’ün en yüksek yerinde bir kilise bulunmaktadır.

Eski çağlarda Rum halkının ibadetlerini burada gerçekleştirdiği düşünülmektedir. Şimdi ise seyir terası olarak da kullanılmaktadır. Kiliseden köye bakıldığında adeta kaya parçalarını andıran sıra sıra gölgesi arkasında eve düşmeyecek şekilde matematiksel hesaplar ile inşa edilmiş küçük taş evler görülmektedir. Evlerin çatısı kapı ve penceleri 1957 Fethiye Rodos depreminde yıkılmıştır. Kayaköy‘e hayalet bir şehir izlenimi oluşmasında depremin de etkisi büyük olmuştur.  Evlerin kare şeklinde olması bir tepeden aşağıya doğru sıralanması Yunanistan‘daki evleri aratmamaktadır. Burayı güzel yapan şeylerden biri de farklı kültürün özelliklerini taşımasıdır.Aynı zamanda burada koca bir dağ ve birkaç mağara da bulunmaktadır. Biraz daha tepeye çıkıldıkça deniz manzarası görülmektedir.

Kayaköy‘ün yolları düzgün taşlar ile döşenmiştir. Köyü gezmeye devam ettikçe Yunan Ortodoks Kilisesi‘ni göreceksiniz. Tavanlardaki işlemeler, farklı mimarisi ile kendinizi başka bir ülkede hissetmenize neden olabilecek bir Kilise. Çok eski olmasına rağmen gayet iyi durumda görünmektedir.  Kayaköy‘e giriş ücreti vermenize gerek yoktur, birtek girişten giriş ücreti olarak 5 TL alınıyor. Açık bir alan olduğu için farklı girişleri deneyebilirsiniz.

Kayaköy terkedilmiş evler nerede ve nasıl gidilir? 

Kayaköy Fethiye merkeze 14km uzaklıktadır. Ulaşım oldukça kolaydır. Yolcu360‘tan araç kiralama rezervasyonu yapmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Muğla Dalaman Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Dileyenler Muğla araç kiralama tekliflerini de değerlendirip şehir merkezinden yola çıkabilirler.

Arabanızı park etmek için 100 metre mesafede ücretsiz otoparklar mevcuttur ücret ödemeye gerek yoktur.

Kayaköy ‘de ne yenir?

Yaz sezonunda tüm yemek seçenekleri mevcut olup istediğiniz türde yemek bulabilirsiniz. Kış sezonunda açık yer bulmanız zorlaşabilir. Fethiye‘nin meşhur lokantası olan Cinbal’ı tavsiye ederim. Kendin pişir kendin ye tarzında kendi şadırvanlarınızın olduğu samimi şirin bir yerdir.

Kayaköy civarında nerede kalını? Konaklama tavsiyeleri

Ölüdeniz‘e yakın olması nedeniyle birçok konaklama seçeneği mevcut. Butik otellerin sayısı çok fazla .Kayaköy maalesef kamp yapmaya pek uygun değil. Ama çok istiyorsanız çadırınızı kurabilirsiniz .

1 yorum