Yolcu360 Blog

Efes Antik Gece Müzesi Turu

Efes Antik gece müzesi turlarıyla artık gece de ziyaretçilerini ağırlıyor! Efe Antik gece müzesi nerede, nasıl gidilir, neler yapılabilir birlikte bakalım!

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Tarih, geçmişin izleri ile geleceği anlamak şeklinde yorumlanabilir. Bu çok genel tanımın yanında yüzlerce yıldır antika eserleri biriktirme alışkanlığı, müzeler inşa etme çabası gösteriyor ki insanoğlu geçmişiyle bağ kurmak istiyor. Geçmişin emanetini taşımak gibi bir gizli amacımız var belki de. Hatta geçtiğimiz aylarda Vuslat Doğan Sabancı bu tema ile bir sergi açtı ve bu da çok ilgi gördü. Emanet aldıklarımızı korumak ve gelecek nesillere emanet etmek bilgiyi kuşaklar boyunca aktarmak için çok kıymetli. Diğer yandan içinde kısa bir süre kaldığınızda bile çok özel hissettiren mekanlar ve yapı kalıntıları var.

Bunlardan biri İzmir Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti. Genel planı, günümüze ulaşmış sağlam kalıntılarının heyberi, içindeki heykel ve figürlerle Efes Antik Kenti yıllardır ziyaretçilerini ağırlıyor. Güzel haber şu ki, dünya genelinde eşine az rastlanır şekilde düzenlenen muhteşem bir gece müzeciliği örneği de burada sergileniyor. Efes Antik kentini gece ziyaret ederseniz bu konuda gurur duyabilirsiniz. Bu içeriğimizde size Efes Antik Kenti gece müzesi hakkında kapsamlı bir rehber sunmak istedik.

Efes Antik Kenti Hakkında Temel Bilgiler

efes-antik-gece-muzesi-.jpeg

Efes, çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği eden kocaman bir liman kenti. Zamanın en zengin en büyük en parıltılı kentlerinden biri olan bu alanda bu bilgiye paralel olarak zengin tarihi kalıntı var. Sütunlar, kaideler, taşa oyulu her bir detay ve kentin planı bile çok değerli. Bu arada bu kentin planından ilham alınarak 2000’li yılların başlarında Ege Üniversitesi arkasına bir alışveriş merkezi inşa edildi: Forum Bornova. Antik Kenti forumu yani çarşısından esinlenen bu AVM’de antik kentin simgelerine rastlayabilirsiniz. 

Efes Antik Kentinde Neler Var?

efes-antik-gece-muzesi-.jpeg

Efes Antik Kenti, birçok tarihi ve arkeolojik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Kentin tamamını gezmek yaklaşık 1,5 saat sürer. Tabi bu hızlı bir yürüyüşle. Detaylı olarak incelemek istediğinizde çok daha uzun sürecektir. Efes Antik Kentinde bulunan yapı kalıntıları listesi aşağıdaki gibidir. 

  • Celsus Kütüphanesi: Roma dönemine ait olan bu kütüphane, antik dünyanın en önemli kütüphanelerinden biri olarak kabul edilir.
  • Artemis Tapınağı: Artemis’e adanmış bu tapınak, antik dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinir.
  • Büyük Tiyatro: Yaklaşık 25 bin kişilik oturma kapasitesine sahip olan bu tiyatro, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmıştır.
  • Agora: Ticaretin ve toplumsal yaşamın merkezi olan Agora, antik kentte önemli bir yer işgal eder.
  • Domitian Çeşmesi: Efes’in en iyi korunmuş çeşmelerinden biridir ve Roma İmparatoru Domitian tarafından yaptırılmıştır.

Bu yapılara ek olarak büyük bir stadyum, birkaç hamam kalıntısı, çok sayıda tapınak da bulunur. Ayrıca sarnıçlar ve diğer antik kalıntılar da Efes Antik Kenti’nde görülebilecek diğer önemli yapılar arasındadır.

Efes Antik Kenti’nde Görmeniz Gereken 9 Yer

Efes Antik Kenti Nerede ve Efes’e Nasıl Gidilir?

Efes Antik Kenti, İzmir’e bağlı Selçuk ilçesindedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan araçla bölgeye ulaşmak 1 saat sürebilir. Bornova merkezden ise 40 dakika yeterli olabilir. Özel araçla bölgeye ulaşmak hem daha konforludur hem de daha kolay olacaktır. Ancak Otogardan Selçuk dolmuşlarına binerek de buraya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Yolcu360’ın İzmir araç kiralama seçenekleri arasından dilediğiniz aracı en uygun fiyatla kiralayarak da rahatlıkla Efes Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Efes Müzesi ve Efes Antik Kenti Farklı mı?

Efes Müzesi ve Antik Kent alanı farklıdır. Selçuk Arkeoloji Müzesi olarak da bilinen büyük müze, aşağıdaki ana yol üstündedir. Efes Antik Kenti Müzesi ise ona yürüyerek 30 dakika uzaktadır. 

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Müze giriş ücretleri sürekli güncellenmektedir. Bu nedenle Efes Antik Kenti giriş ücreti için rakam vermek doğru olmaz. Ancak Müze Kart ile giriş yapabileceğinizi ekleyelim. 

Efes Antik Kenti’nin Tarihi Önemi Nedir?

8 km²lik bir alana yayılan çok büyük bir antik kent kalıntısıdır. Çok farklı dönemlere ait ortak değerli alan olması önemlidir. Efes, Arkaik-Klasik-Hellenistik-Roma ve Bizans Devri komplike yaşam alanıdır. Buradaki Ayasuluk Tepesi, en erken Hıristiyanlık dünyası ibadet alanlarındandır. Artemision dünyanın yedi harikasından biridir. Selçuk ise Selçuklu ve Osmanlı Dönemi önemli bir modern kentidir. Umumi tuvalet ve aşk evi adlı iki kalıntının eşsiz olması da burayı özel kılmaktadır. 

Efes Antik Gece Müzesi

efes-antik-gece-muzesi-.jpeg

Efes Antik Kenti gece açık mı diye merak edenler için Türkiye’nin en iyi gece müzelerinden biri olarak hizmet verdiğini söyleyerek başlayalım. Yıl boyunca konserler de verilen bu alanda gece ışıklandırması çok keyifli bir atmosfer yaratır. Peki, gece müzesi ne demek ve Efes gece müzesinde neler var?

Efes Gece Müzesinin Farkı Ne?

Tarihi kalıntıları gündüz güneşi altında tüm yıkık dökük halleri ile görmeye alışkınız. Bu görüntü, çoğu zaman onların görkemini algılamamıza engel oluyor. Ancak bu özenle ortaya çıkarılmış ve kısmen restore edilmiş yapıları gece ışıklandırma altında görmek çok etkileyici. Efes Gece Müzesi de özellikle kütüphane alanı önünde bakınca çok etkileyici görünüyor. Farklı bir ambiyans sunan bu görüntü, müzikle de destekleniyor. Alanı gezip öğrenmekten ziyade onu yaşamak ve kendinizi binlerce yıl önce yaşanmış sokaklarda geçmişle bir bütünlük içinde hissetmek üzere bu deneyim kaçmaz. 

Gece Müzeciliği Nedir?

Gece Müzesi, genellikle gece saatlerinde ziyaret edilebilen müzeler için kullanılan bir terim. Bazı müzeler özel etkinlikler düzenleyerek ziyaretçilerine gece müze deneyimi sunarlar. Gece müzeleri, normalde gündüz saatlerinde ziyaret edilebilen müzelerin aksine farklı bir atmosfer ve deneyim yaşatır. Müze, ışıklandırma ve tematik etkinliklerle çok daha zengin ve etkileyici bir izlem sunar. Her müze farklı konseptlerle gece müze etkinlikleri düzenleyebilir. Bazen bir konser eşlik eder bazen de bir ışık gösterisi sunulur. 

Keyifli Bir Selçuk Efes Gezisi Planı 

efes-antik-gece-muzesi-3.jpeg

Türkiye’nin en özel tarihi alanlarından biri Efes Antik Kentidir.  İzmir iline bağlı Selçuk ilçesinde bulunan bu antik kent, çevresindeki kalıntılarla birlikte çok özel bir gezinti alanı sunar. Bölge; Antik Yunan döneminden Roma İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Agora gibi önemli yapılarıyla ünlüdür. Bu yapıların çoğu felsefe kitaplarında, bilimsel çalışmalarda, dizi ve filmlerde geçer. Zamanında Anadolu’nun en büyük liman kenti olan Efes, zengin bir ticaret kentinin bundan binlerce yıl önceki görünümü hakkında fikir verir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, yıl boyunca binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır ve tarihi zenginlikleriyle önemli bir turistik destinasyondur. Ülkemizde bulunan ve çok iyi bir müzecilik anlayışıyla ziyarete sunulan bu özel alanı mutlaka gezip görün. Efes gezisi için plan yaparken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. 

  1. Sabah erkenden yola çıkın ve ilk önce Efes Antik Kentini gezin. Alan çok büyük olduğu için yorulmanız olası. Şapka, güneş gözlüğü, su, güneş kremi gibi eşyaları yanınızda bulundurun. Antik kenti sabah saatlerinde gezdikten sonra Efes’te yöresel ürünlerle bir kahvaltı yapın. 
  2. Selçuk’ta bulunan ve antik kente yakın olan Selçuk Müzesi’ni gezin. Müzede, Efes Antik Kenti’nden çıkarılmış eşyalar, heykeller, süslemeler göreceksiniz. 
  3. Öğle yemeği için 15 dakika uzaklıktaki Şirince’ye gidin. Şirince’de çok lezzetli bir öğle yemeği deneyimlerken köyü gezerek de yediklerinizi hazmedebilirsiniz. Köy içinde bir matematik köyü de var. Ziyarete izin veriliyor ise çocukların çok hoşuna gidebilir. 
  4. Selçuk’ta gezinirken bir çay bahçesinde kahve içebilirsiniz. Sonra hava kararmaya başlarken tekrar Efes Antik Kenti’ne gidebilir ve müzenin gece sunduğu inanılmaz ambiyansta günü sonlandırabilirsiniz. 

Tüm bu gezi boyunca kendi arabanızın konforuyla seyahat etmek için araç kiralama yapabilirsiniz. Selçuk kiralık araç fiyatlarına da Yolcu360 üzerinden bakabilirsiniz. Selçuk kiralık araç fiyatlarını listeleyerek bütçenize uygun seçeneği hemen keşfedebilirsiniz. 

Yorum ekle