Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dubrovnik gezi rehberi / Gezilecek yerler / Hırvatistan

Dubrovnik gezi rehberi / Gezilecek yerler / Hırvatistan

Dubrovnik özellikle Balkan turuna çıkan herkesin mutlaka görmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Avrupa Birliği üyesi olan Hırvatistan’a vize ile gidilebiliyor ve Dubrovnik’i görmek isteyenlerin vize sahibi olması gerekiyor. Bu güzel şehri sizler için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakzleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı…

Dubrovnik ‘e nasıl gidilir?

Dubrovnik, Adriyatik kıyısının en güzel şehirlerinden birisi. Benimse gezdiğim şehirler arasında en sevdiklerim arasında yerini almayı başardı. Rönesans dönemine ait insanın başını döndüren mimarisiyle adeta buram buram tarih kokan bir şehirdir Dubrovnik. Yeryüzünün cenneti, Adriyatik’in mücevheri gibi bir çok övgüyü fazlasıyla hakkediyor.

1979 yılında Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilen Dubrovnik bölgenin en güzel şehirleri arasındadır. Yunanlıların ilk yerleşimi yaptığı şehirde daha sonra Venediklilerin yerleşmesiyle şehir değerlenmiş. Öyle ki etrafı surlarla çevrili eski şehir içindeki kiliseler, sokaklar, müzeler ve yapılar insanda hayranlık uyandırmaktadır. Surların uzunluğu 2 kilometre, yüksekliğiyse 20 metredir.

Bu güzel şehri hakkını vererek gezmek için Yolcu360‘tan kolayca bir araç kiralayabilirsiniz. Cilipi Dubrovnik Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirip tatil planınızı şimdiden yapabilirsiniz.

 

Dubrovnik gezi rehberi

Dubrovnik harika mimarisi, düzenli cadde ve sokakları, yeşil parklarıyla insanı mutlu eden bir şehir. Özellikle old town olarak adlandırılan eski şehir bölgesi çok güzel. Kale içinde yer alan eski şehirde geçirdiğim zaman beni fazlasıyla mutlu etti. Eski şehrin giriş için Pile, Ploce, Peskarija, Ponta isimli dört kapısı var. Pile kapısı genellikle eski şehre en çok giriş yapılan kapısıdır. Buradan geçerken sizi ortaçağdaki askeri kıyafetli askerler karşılıyor. Pile kapısından girdiğinizde karşınıza ilk çıkan sanatsal bir yapısı olan büyük Onofrio Çeşmesidir. Hemen karşısındaysa Fransisken Manastırı bulunmaktadır.

Manastırın içindeyse Avrupa’nın en eski eczanesi bulunmaktadır. Kütüphanesinde 700.000 den fazla kitap olduğu söyleniyor, gerçekten inanılmaz bir şey. Önünde bulunan cadde ise Stradun’dur. Eski şehirde en çok sevdiğim yerlerin başında geliyor. Bu caddede yürümek inanılmaz keyifliydi. Cadde boyunca cafeler ve hediyelik eşya dükkanları mevcut. Eski şehrin içerisinde görülecek yerlerden biriside Sponza Sarayıdır. 

Şehir çan kulesi,  ve şehrin en eski yapılarından olan Rektör sarayı..Dubrovnik’in  sembollerinden olan şehre girmeden sizi karşılayan  beyaz renkli “Franjo Tudman“ köprüsü büyülüyeciydi. Ploce kapısı ve limana yakın olan Domanican manastırı ise 12. Yüzyılda yapılmaya başlanmasına rağmen 15. Yüzyılda son şeklini almış, ziyaret edilmesi gereken güzellikteki yerlerdendir. Dubrovnik Katedrali rivayet edilen efsaneye göre aslan yürekli Richard’ın 1192 yılında katıldığı bir haçlı seferinden dönerken Dubrovnik açıklarında yakalandığı büyük fırtınadan geminin Lokrum Adası’nda karaya oturmasıyla ölümden kurtulmuş. Tanrı’ya şükranlarını sunmak için Dubrovnik Katedralini yaptırdığı söylenmektedir.

St.Basiluis Kilisesi görülmesi gereken diğer yerlerdendir. Roma‘daki ünlü İspanyol merdivenlerine benzetilen St. Jesuit merdivenleri ve St. Jesuit kilisesini görmenizi öneririm. Kilisenin karşısındaki yoldan kalenin surlarını daha iyi gezebilirsiniz. Eğer zamanınız bolsa kesinlikle buradan Adriyatik sahillerini seyredin eminim sizde benim gibi büyüleneceksiniz. Güneşin doğuşunu ya da batışını seyretmenizi öneririm. Kale surlarının hemen dibindeki yerleşim yerlerini de görebilirsiniz.

İnce dar sokakları, taş evleri, tarihi mimarileri insanı büyülüyor. Gerçekten Ortaçağ’dan kalma mükemmel korunmuş bir şehir. Hediyelik eşya alacaklara ise önerim dükkanlardan daha uygun olan Ivan Gundulic Meydanı ve pazar yeri. Burada tezgah açan yerel halktan yöreye özgü hediyelikleri alabilirsiniz. Ben gidememe rağmen teleferikle Srd dağına çıkıp Dubrovnik’i, Adriyatik denizini ve adaları fotoğraflayabilirsiniz. Liman olarak kullanılan Ploce kapısından kalkan teknelerle kişi başı ücret 25 – 30 € ödeyerek ada turu yapabilirsiniz.

Dubrovnik ‘te ne yenir ne içilir?

Dubrovnik Adriyatik kenarında olduğu için deniz ürünleri öncelikle önerim. Restoran önerimse Ploce kapısına yakın olan Poklisar’dır. İtalya’ya yakınlığı nedeniyle pizza ve dondurmayı çok iyi yaptıklarını söyleyebilirim. Komşularından bir şeyler kapmışlar diye düşünüyorum 🙂  Pizza, kola, kalamar için 15 € hesap ödedim. Burada dondurma yemeyi es geçmeyin 😉 Dubrovnik aynı zamanda birası ile de ünlü bir şehir.

Konaklama önerisi

Diğer Balkan ülkelerine göre daha pahalı bir şehir. İlk gün konaklamamı ana kapı karşısında bir evde yaptım. Bir gece konaklama için 50 € ödedim. Terminale indiğinizde ellerinde sobe yazılı dövizlerle sizi karşılayacak olan teyzeler amcalar sizi çekeceklerdir. Hostel önerimse araştırdığım ama gidemediğim Hostel Amnesia, old town bölgesinde yer almaktadır. Benim büyülendiğim bir şehir oldu. Dubrovnik’in daracık taş sokaklarında kaybolmak benim için büyük keyifti. Geceyse Stradun caddesinde yanan meşalelerin aydınlattığı caddede yürümek inanılmaz duyguydu. Ayrıca gece gösterileri yapan eski çağ kıyafetli korsanların Stradun caddesinde gösterilerini izleyebilirsiniz.

Dubrovnik iki günlük hafta sonu gezisini keyifli hale getirebileceğiniz güzel destinasyonlardan birisi. Balkanlardan daha pahalı olan şehir, kalacak zamanı dengelemenizi öneririm.Gerçekten insanı büyüleyen bir doğal güzelliği var Dubrovnik‘in. Ben çok sevdim şehri, mutlaka görülecekler listesine eklenmeli. Buraya geldiyseniz hemen yanıbaşında yer alan Bosna Hersek’in önemli şehirleri Saraybosna’yı Mostar’ı, Kotor ve Budva’yı gezebilirsiniz.

Dubrovnik gezilecek yerler ve yapılacaklar listesi

  • Ülkenin en eski eczane müzesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Gece Stradun caddesinin büyüsünde mutlaka dolaşmalısınız.
  • Teleferikle tepeye çıkıp şehri kuşbakışı izlemelisiniz.
  • Harikulade adalara sahip, tekne turu yapmalısınız.
  • Şehir nefis İtalyan dondurmaları satan dükkanlara sahip, özlemini dindirebilirsiniz
  • Kotor  yaklaşık 1 saat uzaklıkta buraya kadar gelmişken görebilirsiniz.

Keşfetmeniz dileğiyle…

 

Yorum ekle