Yolcu360 Blog
chopin-3
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Frederic Chopin: Harika Çocuk!

Frederic Chopin: Harika Çocuk!

“Harika Çocuk”u daha önce duymuş muydunuz? Chopin ‘in neden bu unvana layık görüldüğünü biliyor musunuz? Peki sizce hangi alanda profesyonel? Gelin birlikte Harika Çocuk kimmiş öğrenelim.

Klasik Müzik Tarihi: Klasik Müzik Hakkında Merak Ettikleriniz yazımız için tıklayın.

 

Chopin Kimdir?

chopin-2.jpg

Müzik dinlemek, güzel ezgilere eşlik etmek ruhumuzu her zaman dinlendirir. Gözlerimizi kapatıp, notaların ahenginde kaybolmak hepimize iyi gelir. Özellikle klasik müzik kalbimize doğru açılan ferahlatıcı bir kapıdır. Hani derler ya: “Tam şuramda; kalbimde hissediyorum.” diye. İşte klasik müzik öylesine derin bir iz bırakır.

Klasik müziğin önde gelen sanatçıları vardır. Chopin de klasik müzik sanatçılarından biridir. Peki Chopin kimdir? Tam adı Frederic François Chopin olan sanatçı müziğin dehasıdır. 1810 yılında Polonya’da dünyaya gelmiştir. 

Piyanoya can veren sihirli dokunuşları çok küçük yaşlarda başlamıştır. 

Chopin aşk ve özlemi bir arada yaşayan bir sanatçıdır. Eserlerinde yoğun olarak hissedilen özlem, vatanının düşman işgaline uğramasından gelir. Notalarında sevinç kelebeklerinin dans edişin kaynağı yaşadığı heyecan dolu aşktır. Chopin’in eserlerine kulak verince, bu iki duygunun ahengine hayran kalacağınıza eminiz. 

39 yaşında aramızdan ayrılan Frederic Chopin, kısa ama bir o kadar da başarılı bir hayat yaşamıştır. Sayısız eseriyle kendinden sonrakilere ilham kaynağı olmuştur. Yıllar geçse de üstünden bu kalpler Chopin’i hala dinlemeye devam ediyor. 

Harika Çocuk: Frederic Chopin

chopin-1.jpg

Sizce Chopin’i diğer sanatçılardan ayıran nedir? Onun eserlerini bu denli muhteşem kılan fark nedir? Bize sorarsanız Chopin’i özel yapan, duygularını yoğun yaşaması ve dinleyicilere bu duyguları aktarabilmesidir. 

Müzik ile ilk kez annesi sayesinde tanıştı. Henüz 6 yaşındayken mükemmel beste düzenlemelerine imza attı. 8 yaşına gelince Bohemyalı piyanist Zyvny’den eğitim almaya başladı. 

Daha çok küçük yaşlarda boyundan büyük şaheserler yaratmaya başladı. Ünlü besteciler Bach’tan, Mozart’tan, Beethoven’dan eser incelemeleri yaptı. Her geçen gün kendini geliştiren Frederic Chopin, “Harika Çocuk” diye adından söz ettirmeye başladı. Hatta 12 yaşına gelince, öğretmeni: “Benden öğrenebileceği artık bir şey kalmadı.” diyerek piyano derslerini sonlandırdı. Klasik müzik bir deha daha kazandı. 

Chopin’den Mektup Var

Chopin ailesine bağlı bir sanatçıdır. Onlarla vakit geçirmek de oldukça keyif alır. Hatta aile sevgisinden arkadaşı Tytus Woyciechowski’ye sıklıkla bahseder. Woyciechowski: “ Ailesinden ayrı kalmayı hiç istemez. Yaz tatillerinde ayrı kaldığı 1 ay bile onları çok özler.” der. 

1830 yılında Chopin yine aile özleminin ağır bastığı bir gün bir mektup kaleme alır. Mektupta şöyle der: “İleride evden bir aydan daha uzun bir süre ayrı kalmam gerekeceğini düşünüyor, şimdiki ayrılığı onun bir prelüdü (tiyatroda hazırlık parçası) olarak görüyorum.” Henüz 20 yaşında bu satırları yazan Chopin’e, arkadaşları veda partisinde Polonya toprağı ile doldurulmuş gümüş bir kupa hediye ederler. Memleket hasreti, aile özlemiyle yanıp tutuşan Chopin bu gümüş kupayı ömrü boyunca yanından eksik etmez. Ve ekler: “Eminim ki bir daha Varşova’ya gelemem, o yüzden vatanıma ebediyen veda ediyorum.” der. Nitekim öyle olur. Bu Chopin’in son kez Varşova’yı görüşüdür.  

Chopin’in Gizli Dünyası

1822  yılında Varşova Konservatuarı’na başlayan Frederic Chopin, kısa sürede adından söz ettirmeyi başarır. Sonrasında konservatuvarda okurken güzeller güzeli Constantia adlı bir genç kıza aşık olur. Ona çok aşıktır. Hatta ilk bestelerinden birini Constantia için yapar. Fakat bu aşk fazla uzun sürmedi. 

1837 yılında Fransa’ya giden Chopin, burada George Sand adında Fransız bir yazar ile tanıştı. 3 çocuklu ve kendinden 6 yaş büyük olan Sand’in azmi Chopin’in dikkatini çekti. Çünkü George Sand toplum kurallarını hiçe sayan, kendini sınırlayan çizgilere karşı çıkan, çılgın bir ruha sahipti. 

Chopin ile Fransız yazar George Sand arasındaki duygu yüklü bu ilişki 1847 yılına kadar devam etti. Yani Chopin’in sanat kariyerini şekillendiren, ona ilham kaynağı olan bu birliktelik onun ezgilerini yıllarca besledi. 

Chopin’in Ölümsüz Eserleri

Pek çok başarılı besteye imza atan Chopin’in ön plana çıkan eserlerine kısaca göz atalım.

  • Nocturnes, Op.9 
  • Waltzes
  • Piano Concerto No. 1
  • Piano Concerto No. 2
  • Cenaze Marşı
  • Piano Sonata No. 3
  • Fantasie İmpromptu
  • Grande Valse Brilliante
  • Waltzes No. 6
  • Waltzes No. 7
  • Prelüd No. 15 
  • Ballade No. 1
  • Cello Sonata

Son olarak Chopin’in vasiyeti üzerine kalbi Varşova’da bir kiliseye gömülmüştür. Memleket aşkı hiç bitmeyen “Harika Çocuk”un kalbi halen Varşova’da atmaktadır. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle