Yolcu360 Blog

Azerbaycan Gezilecek Yerler 2024

Azerbaycan gezilecek yerler listesi hazır! Kardeş ülke olarak bildiğimiz Azerbaycan oldukça zengin bir kültüre sahip. Başkenti Bakü olan Azerbaycan bünyesinde 56 eyalet ve 75 şehir barındırıyor. Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan Kafkasya Bölgesi’nde yer alıyor. Azerbaycan zengin tarihi, kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle öne çıkan ülkeler arasında yer almakta. Müzeler, sahne sanatları, operalar, camiler ve parklar gibi gezip görebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer alan Azerbaycan halıları ile de ünlü. Azerbaycan gezi rehberini birlikte inceleyelim.

Azerbaycan’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Azerbaycan’a hava yoluyla ulaşım sağlanabilir. Başkent Bakü’de yer alan Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuşlar düzenleniyor. Yolcu360 ucuz Azerbaycan uçak bileti seçenekleri ile uçuşunuzu planlayabilirsiniz. Aynı zamanda Yolcu360 araç kiralama hizmetinden de yararlanarak Azerbaycan gezinizi kolay hale getirebilirsiniz. En uygun Bakü kiralık araç seçeneklerinden dilediğinizi seçerek yola Yolcu360 güvencesiyle çıkabilirsiniz.

Azerbaycan’da Görmeniz Gereken Yerler

Azerbaycan’da görmeniz gereken yerler arasında birçok nokta ön plana çıkıyor. Gidilecek yerler listesindeki yapılardan birçoğunun başkent Bakü’de olduğunu söylemek mümkün. Özellikle Bakü’de bulunan Kız Kalesi ve Halı Müzesi şehrin en ünlü sembolleri arasında yer alıyor. Azerbaycan’da görmeniz gereken yerleri sizler için listeledik:

  • Bakü Bulvarı

azerbaycan-baku-bulvari.jpg

Azerbaycan Bakü Bulvarı, Hazar Denizi kıyısında konumlanıyor. Azerbaycan’ın en önemli turistik mekanlarından biri olarak biliniyor. 1909 yılında inşa edilen bu bulvar, Azerbaycan’ın en eski parklarından biri olarak ziyaretçilere tarihi zenginlik sunuyor. Binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Bulvarın en dikkat çekici yönlerinden biri, Hazar Denizi kıyısındaki yürüyüş yolu. Bu yürüyüş yolu oldukça ferah. Deniz manzarası eşliğinde huzurlu bir yürüyüş deneyimi yaşamak isterseniz buraya uğramanızı tavsiye ederiz. Bulvar üzerinde çeşitli heykeller ve anıtlar bulunuyor. Buradaki heykel ve anıtlar Azerbaycan’ın zengin tarihini ve kültürünü yansıtıyor. Bulvarda gezerken durup soluklanmak isterseniz çeşitli restoranlar ve kafeler de burada mevcut. Ailecek keyifli vakit geçirebileceğiniz çocuk oyun alanları, spor tesisleri ve lunapark gibi yerler Bakü Bulvarı’nda yer alıyor.

  • Şirvanşahlar Sarayı

azerbaycan-sirvansahlar-sarayi.jpg

Azerbaycan’da bulunan Şirvanşahlar Sarayı, Bakü’nün tarihî ve mimari hazinelerinden biri olarak biliniyor. Şirvanşahlar hanedanı tarafından inşa ediliyor. Söz konusu saray; Azerbaycan’ın zengin geçmişini ve o dönemin mimari zarafetini en iyi şekilde yansıtıyor. Saray içerisinde; ana bina, divanhane, şadırvan, türbe ve cami yer alıyor. Ana bina iki katlı. Burada birçok oda bulunuyor. Bu odalar, hanedanın özel yaşam alanlarından hükümet işlerinin yürütüldüğü mekanlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Mimari açıdan oldukça zengin olan saray, göz alıcı süslemelerle de ön plana çıkıyor. Saray içinde bulunan türbe, Şirvanşahlar hanedan üyelerinin defnedildiği kutsal bir mekan olarak öne çıkıyor. Saray kompleksi içindeki cami, hanedanın dini ibadetlerini yerine getirdiği kutsal bir alanı temsil ediyor.

  • Bakü Ateşgahı (Ateş Tapınağı)

Bakü Ateşgahı, Zerdüşt inancına ait kutsal mekanlarından biri olarak biliniyor. Ateş mabedi anlamına geliyor. Ateş Tapınağı, doğalgazın sızdığı bir bölge üzerine inşa ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Ateşgah, Zerdüştler tarafından oldukça kutsal ve önemli bir mekan. Aynı zamanda burada kutsal ateşin bulunduğu bir oda bulunuyor ve odanın duvarlarında çeşitli süslemeler mevcut. Ateşgah hemen hemen her yıl yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. 

  • Kız Kalesi

azerbaycan-kiz-kalesi

Bakü Kız Kalesi, adeta şehrin tarihine ve kültürel zenginliklerine bir kapı aralıyor. 28 metrelik kız kalesi hala tarihi dokusunu koruyor. Şirvanşahlar Hanedanlığı’nın savunma stratejilerine hizmet etmek üzere inşa edildiği düşünülen Kız Kalesi, zaman içinde Bakü’nün savunma unsuru olarak kritik bir rol oynuyor. Mimari açıdan da oldukça göz kamaştırıcı. Kız Kalesi, sadece mimari bir eser değil, aynı zamanda Azerbaycan’ın ulusal kimliğinin önemli bir simgesi olarak da biliniyor. Tarih boyunca birçok efsane ile dilden dile dolaşıyor. Efsanelere göre, bir prenses bir adama aşık oluyor. Padişah babası bu aşkın önüne geçebilmek için kızını bu kaleye kapatıyor. Ancak bu hasrete dayanamayan kız o dönem denizin içerisinde olan kaleden kendisini denize bırakıyor ve hayatını kaybediyor. O günden sonra yapı Kız Kalesi olarak anılmaya başlıyor.

  • Halı Müzesi

azerbaycan-hali-muzesi.jpg

Azerbaycan Halı Müzesi, Bakü’de yer alıyor. Burada birçok halı bulunuyor. Dünyanın en büyük halı koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. tarih boyunca üretilmiş yaklaşık 6.000 adet halı burada sergileniyor. Azerbaycan’ın kültürel zenginliği de oldukça ön plana çıkıyor. Aynı zamanda Ovçulug, Karabağ ve Gence gibi ün kazanmış Tebriz halıları da burada sergileniyor. Halı Müzesi, ziyaretçilere halı dokuma sanatının detaylarını keşfetme ve bu zanaatın geçmişine daha yakından bakma imkanı sunuyor.

  • Nargin Adası

azerbaycan-nargin-adasi

Nargin Adası Boyuk Zira olarak da biliniyor. Ada, Bakü şehri yakınlarında, körfeze yakın bir konumda.  Nargin Adası ve çevresinde ender bulunan hayvan türlerine de rastlamak mümkün.  Ada, stratejik önemi ve tarihi olaylarla bilinir. Özellikle I. Dünya Savaşı sırasında Rus İmparatorluğu tarafından esir kampı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise terk edilmiş durumdadır ve nadiren ziyaret edilmektedir, ancak tarihi ve stratejik önemi nedeniyle dikkat çekmektedir.

  • Bibiheybet Camii (Bibi-Heybat Camii)

azerbaycan-Bibi-Heybat-camii.jpg

Tarihi ve mimarisi ile oldukça dikkat çeken Bibiheybet Camii Bakü’de. Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından inşa ediliyor. 1930 yılında yıkılıyor ancak tekrar inşa ediliyor. Şirvanşah II. Ferruhzad’ın kızı Ukeyma Hanım’ın mezarına da ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan’ın en büyük camilerinden biri olarak biliniyor. Camii 4 minareden oluşuyor. Dikdörtgen bir yapısı bulunuyor. Mimarisinde mavi ve yeşil tonlarda süslemeler mevcut. Camii, tarih boyunca bölgedeki dini ve kültürel yaşamın önemli bir parçası olma özelliği taşıyor. 

  • İçeri Şehir 

azerbaycan-iceri-sehir
azerbaycan-i

Bakü gezilecek yerler listenizde de mutlaka bulunması gereken yerlerden biri İçeri Şehir. Ama buraya ayrıyetten değinmek istedik çünkü kendisi Bakü tarihinin merkezi. Kireç taşından inşa edilmiş binaları, dar sokakları ile burası Bakü’nün kurulduğu yer. Bakü’nün en eski yerleşim yeri olan İçeri Şehir, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenmiş. Bu eski şehrin ise üç tarafı kalın bir kale duvarı ile çevrelenmiş. Diğer kısmı ise Hazar Denizi’ne baktığı için açık bırakılmış.

  • Abşeron Milli Parkı

azerbaycan-abseron-milli-parki
azerbaycan-abseron-milli-parki

Yarı kurak bozkır içerisindeki Absheron Ulusal Parkı’nda çeşitli kuşlar, tilkiler, çakallar, kaplumbağalar ve yılanlar yaşıyor. Toplamda, 25 bitki türü ile birlikte 50’den fazla memeli ve kuş türü burayı ev olarak kullanıyor. Milli parkın amacı özellikle nesli tükenmekte olan hayvanları koruyup kollamak.

  • Kobustan Millî Parkı

azerbaycan-milli-park
azerbaycan-

Azerbaycan gezilecek yerler arasındaki Gobustan, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar çok sayıda medeniyete ait olan eserlerin sergilendiği bir açık hava müzesi. 4400 hektarlık bir alana sahip olan milli park içerisinde petrol, gaz yatakları ve çamur volkanları yer alıyor.

  • Şirvan Millî Parkı

azerbaycan-seki-milli-parki
azerbaycan-seki-milli-parki

Gobustan çamur volkanlarını, yarı çöl manzarasını ve Azerbaycan vahşi doğasının nadir canlılarını burada yakından görebilirsiniz. Canlıların doğal hareketlerine ve yaşam alanlarındaki reflekslerine yakından tanıklık edebilmek gerçekten büyüleyici bir fırsat. Özellikle vahşi yaşama ilgi duyanlar,  Şirvan Milli Parkı’nı mutlaka Azerbaycan gezilecek yerler listesine eklemeli.

  • Şeki

azerbaycan-seki
azerbaycan-seki

Şeki, bölgedeki zengin ve çeşitli kültürel kalkınma dönemi olan Orta Çağ’dan bu yana İpek Yolları boyunca hayati bir ticaret merkezi olarak önemini korumuş turistik bir şehir. Kafkas Dağı’nın eteklerinde yer alan ve Gurjana Nehri tarafından ikiye bölünmüş olan şehir, Azerbaycan tarihinde de büyük bir öneme sahip. Safavi, Kaçar ve Rus yapısından etkilenen mimarisi ile aynı zamanda tam bir kültür noktası. Khan Sarayı, Kish Kilisesi ve tüccar evleri bu bölgenin belki de en dikkat çekici yapılarından bazıları.

  • Yanar Dağ 

azerbaycan-yanardag
azerbaycan-yanardag

Azerbaycan gezilecek yerler arasındaki en popüler yerlerden biri de Yanar Dağ. Azerbaycan’a Ateş Ülkesi ismini tam olarak bu yanar dağ verdi işte. 🙂 Eğer sizde ilk kez bir yanan dağ görüyorsanız sizi şaşırtması ve korkutması gayet doğal. Ancak burada yaşayan yerel halk için hiç de korkutucu değil. Çünkü bu yangınların Zerdüştlüğün yaratılmasında önemli bir rolü olduğuna inanılıyor. Asla sönmeyen 10 metrelik bu ateş duvarının asıl sebebi ise gaz rezervleri ve yeraltı basıncı arasındaki ilişki. Basınç azaldıkça gaz yukarıya alev olarak çıkmak durumunda kalıyor.

Azerbaycan’a Ne Zaman Gidilir?

Azerbaycan’ın iklimi ılıman karasal iklim şeklinde. Kış ayları oldukça soğuk yaz ayları ise oldukça sıcak olabiliyor. Bu sebeple nisan, mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları Azerbaycan seyahati planlamak için ideal dönemler olarak tercih edilebilir.

Azerbaycan için Vize Gerekli mi?

Azerbaycan’a Türkiye’den ulaşmak için vize gerekiyor mu diye ziyaretçiler tarafından merak ediliyor. İki ülke arasında yapılan Vize Muafiyeti Anlaşması’na göre, umuma mahsus pasaport sahibi olan Türk vatandaşları 30 günü aşmamak şartı ile Azerbaycan’a vizesiz seyahat edebiliyor. Azerbaycan’ın kara sınır kapısında vize verilmiyor. 30 günden fazla Azerbaycan’da kalmak isteyen Türk vatandaşları Bakü Haydar Aliyev Havaalanı ya da Gence Uluslararası Havaalanında 30 günlük vize alabiliyor. Azerbaycan’a gidebilmek için maksimum 30 gün konaklama şartı ile vize zorunluluğu aranmıyor.

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Mina Araç

Merhaba! Benim adım Mina. Bilgisayar mühendisiyim ve yaklaşık 3 yıldır teknik alanda çalışıyorum. Aynı zamanda çeşitli alanlarda içerik yazarlığı yapmaktayım. İçerik yazmak benim için oldukça keyifli ve heyecan verici. Üniversite yıllarından bu yana sektöründe önde gelen birçok yerel ve global firma için SEO uyumlu ürün ve kategori içerikleri yazdım. Amacım, okurlara ilgili konu hakkında bilgi ve ilham vermek oluyor. Okurların hayatlarına değer katacak içerikler sunmak oldukça keyifli ve mutlu edici :)

Yorum ekle