Yolcu360 Blog

Amasra Turu Rehberi Hazırladık!

Amasra nerede, Amasra’da gezilecek yerler nereleri diye merak edenler için keyifli bir Amasra turu rehberi… Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Amasra gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz?

Amasra Turu Rehberi Hazırladık!

M.Ö.12. yüzyıla tarihlenen geçmişiyle Amasra, tarih boyunca pek çok devletin egemenliğine girmiş, bu çeşitlilikten kaynaklı olarak da farklı kültür izlerinin fazlasıyla gözlemlendiği bir ilçemizdir. Amasra’yı tatil planınıza almanız için size yol gösterecek bir Amasra turu rehberi hazırladık.

Amasra

Amasra Hakkında

Amasra turuna şehri tanıyarak başlamak gerek. Bilinen ilk adı Sesamos olan Amasra, tarihinde Gasgaslar, Hititler, Fenikeliler, İonlar, Lidyalılar, Persler, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler ve son olarak da Osmanlı egemenliğine girmiş bir bölgede bulunuyor. Karadeniz kıyısında, Bartın iline bağlı şirin ve doğal güzellikler içerisinde yer alan ilçe, tarihi ve doğası ile öne çıkıyor.

Türkiye’nin En Güzel Sahilleri yazı dizinde Amstris Sahili tanıtımı var, ona da bakın!

Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra’ya gitmek için, otobüs ya da havayolu alternatiflerini kullanabilirsiniz. Eğer uçakla gitme planı yapıyorsanız en yakın havalimanı Zonguldak’ta.

Zonguldak Havalimanı Amasra yol tarifi şöyle: D10 karayolunu kullanarak Bartın üzerinden katedeceğiniz 52 km’lik ve ortalama 50 dakika kadar süren bir yolculuk yapmanız gerekiyor.

Şehri keyifle gezmek için Zonguldak Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Amasra Kalesi yazısı için tıklayınız.

Amasra’nın Nesi Meşhur?
Amasra

Amasra’nın nesi meşhur bakalım: tel kırma çeşitleri, ahşap kavanozlar, el oyması ağaç eşya ve süsler, el dokuma kumaşlar ve bu kumaşlardan yapılan süs eşyalarıdır diyebiliriz. Tüm bu saydıklarımızı, tüm çeşitleriyle hem de tek bir mekanda bulma şansınız da var Amasra’da.

Amasra’da Mutlaka Görülmesi Gerekenler ve Yapılması Gerekenler

Roma döneminde inşa edilen, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde gördüğü ciddi tadilatlarla bugüne ulaşmayı başarmış olan Amasra Kalesi görülmesi gerekenler listesinde ilk sırada. Sormagir kalesi ve Zindan kalesi adında 2 parçadan oluşan kale köprü ile Amasra’ya bağlanıyor. Kalenin tepesinden görülebilen, muhteşem Amasra manzarasını izlemelisiniz mutlaka.

Kalenin iç kısmında yer alan Küçük Kilise ile 9. Yüzyılda Bizans kilisesi olarak yapılmış ama şehir Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiğinde Fatih Camisi olarak yapılandırılmış ibadethaneler de listenizde yer almalı. Fatih döneminden bu yana, cami imamının hutbeyi kılıçla okutmakta olduğunu da belirtelim.

Bedesten bölgesi, Edhem Ağa Konağı, Kuşkayası yol anıtı ve Amasra Müzesi de gezebileceğiniz diğer yerler.

Amasra’da Ne Yenir?

Karadeniz kıyısındaki bir ilçede ne yemeyi düşünürsünüz bilemeyiz ama balık burada da ön planda. Amasra salatası, ballı yoğurt, çöven ekmeği, macun helva gibi yöresel lezzetleri de mutlaka deneyimlemelisiniz. Unutmadan, organik meyvelerden yapılan Amasra reçellerinden almanız, damak tadınız açısından yararınıza olacaktır.

Amasra’da Alışveriş

Amasra’dan ayrılmadan önce hatıralık bir şeyler almak istiyorsanız, tarihi Çekiciler çarşısına uğramadan geçmeyin. Az önce bahsettiğimiz el işi hediyelikleri ve daha fazlasını Çekiciler çarşısında bulabilir, esnafla hoş sohbetler yapabilirsiniz.

Amasra’lı Ünlüler

Anadolu Rock müziği içerisinde bir anda parlayarak yıldız haline gelen ama elim bir kaza sonucu kaybettiğimiz Barış Akarsu, Amasralı’dır. Ziyaret etmek isterseniz diye, Akarsu’nun mezarının da Amasra’da olduğunu belirtelim.

Yorum ekle