Yolcu360 Blog

Abana Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’in cennet köşesi Abana, doğanın tüm renklerini bir arada görebileceğiniz, huzurlu atmosferine hayran kalacağınız şirin bir ilçedir.  Kastamonu’nun Karadeniz kıyısındaki bu küçük ilçesi, uzun sahil şeridi, tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra sakin atmosferi, doğanın kucağında konumuyla tercih edilen Abana’da gezip görebileceğiniz birçok yer var. 

Doğa ve tarih tutkunlarının rotasında olan Abana ilçe statüsüyle Batı Karadeniz’in önemli turistik merkezlerindendir. Ayrıca bu güzel ilçenin 11 kilometrelik kıyı şeridinin yaklaşık olarak 6-7 kilometresi kumsallardan oluşuyor.  Keyifli bir tatil için burayı tercih edebilirsiniz. Güneşin deniz üzerinden doğup yine deniz üzerinden battığı bu şirin ilçe, Karadeniz’in az bilinen tatil lokasyonları arasında yer almaktadır. 

Ünlü coğrafyacı Strabon’a göre M.Ö 7. Yüzyılda kurulan Abana, antik çağlardan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçe çevresinde Danişmentlilerden Selçuklulara, Candaroğullarından Osmanlılara birçok medeniyet hüküm sürmüştür. Bunun yanı sıra Milli Mücadele yıllarında Kastamonu’nun ilk telsiz hatlarından birine sahip olan ilçe, dikenli tel ihtiyacını karşılamak için telefon tellerini sökerek cepheye yollamasıyla tarihe geçmiştir.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle turistik anlamda oldukça zengin olan ilçede yeni keşifler yapabilirsiniz. Ayrıca unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Tatiliniz için yemi rotalar oluşturmanıza destek olmak için kapsamlı bir gezi rehberi hazırladık. Burada, Abana nerede ve burada neler yapılır sorularının çok yönlü cevaplarını bulabilirsiniz. Hazırsanız, keyifli keşifler!

Abana Nerede? Nasıl Gidilir?

Kastamonu’nun Karadeniz kıyısında yer alan Abana, Küre Dağları’nın eteklerinde konumlanmıştır. Abana’ya ulaşım için hem kara yolunu hem de hava yolunu kullanabilirsiniz. 

Zonguldak ve Bartın gibi yakın illerden buraya karşılıklı otobüs seferleri bulunuyor. Sonrasında u illerden şehirlerarası otobüsleri kullanarak ilçeye gelebilirsiniz. Ayrıca buraya özel aracınızla gelmeyi tercih ederseniz, Kastamonu üzerinden ilçeye giden yol üzerinde muhteşem manzaralara tanık olabilirsiniz.

Kastamonu Abana arası kaç km? 

Kastamonu’ya 100 kilometre mesafede olan ilçeye, birçok ilden karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor. Ankara ve İzmir’den ilçeye direkt otobüs seferi bulunmuyor. İstanbul’dan aktarmasız olarak Kastamonu’ya 8 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.  Ankara ve İzmir’den ise ilçeye direkt otobüs seferleri bulunmuyor. Bu illerden ilçeye Kastamonu aktarmalı olarak gelebilirsiniz.

Abana’da Nasıl Araç Kiralarım? 


abana araç kiralama
Abana tatiliniz için kiralık araç arıyorsanız en iyi
Kastamonu araç kiralama seçenekleri için Yolcu360’da arama yapabilirsiniz. Buradaki görülmeye değer yerleri özel bir araçla keşfetmek istiyorsanız, en iyi Kastamonu araç kiralama fiyatları için Yolcu360 bölgedeki firmaları sizin için listeleyecektir. 

Abana Kastamonu’ya uçuş var mı? 

Abana’ya havayolu ile ulaşım için Kastamonu Havalimanı’nı kullanmalısınız. Havalimanı ile Abana arası 114 kilometre olup 1 saat 30 dakikada ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca havalimanından Abana’ya ulaşım için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylece ilçe ve çevresini daha konforlu şekilde keşfedebilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz toplu taşımayı kullanarak Kastamonu merkeze geçebilir, otobüs aktarması ile ilçeye ulaşabilirsiniz.

Kastamonu uçak bileti arayışlarını Yolcu360 üzerinden yapabilirsiniz. Binlerce uçuşu tek platformda toplayan Yolcu360, seyahat tarihinize uygun uçuşları ve en uygun fiyatlılarını tek sayfada listeler. 

Kastamonu Abana Gezilecek Yerler

Abana’nın muhteşem coğrafyası, batısında Ezine Çayı ve İlişi Çayı, doğusunda da Hacıveli Kanyonu ve Kuğu Çayı ile şekilleniyor. Tabiatın cömert davrandığı ilçe, ayrıca Iğrava Mağarası, Karabalçık Mağarası, Hacıveli koyu ve ayrıca Siyerik Kayaları gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. 

Abana, yemyeşil doğasıyla Kastamonu’nun en çok turist çeken ilçelerindendir. Kastamonu gezilecek yerler arasına kesinlikle eklenmelidir. Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini keşfetmek için mükemmel yer olan bu ilçede fotoğraf çekebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Dilerseniz, Karadeniz’in berrak sularında denizin ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. 

kastamonu abana gezilecek yerler

1. Hacıveli Kanyonu

Hacıveli Mahallesi’nde yer alan Hacıveli Kanyonu, ilçe merkezine 8 kilometre mesafededir. Kanyoniçinde yaklaşık olarak 3 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolu bulunuyor. Etkileyici doğal güzellikleri ve muhteşem manzaraları ile dikkat çeken kanyonda, tabiatla iç içe vakit geçirebilirsiniz. Burada trekking yapabilir ve doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Hacıveli Çayı’nın şekillendirdiği kanyon, özellikle yaz ve bahar aylarında zengin bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Burada doğal kayalıkları, sık ağaçlık alanları ve eski değirmen kalıntılarını görebilirsiniz. Yaz tatilinizde biraz serinlemek, doğayla baş başa kalmak, biraz da zorlu parkurda heyecan yaşamak için bölgeyi gezmenizi tavsiye ediyoruz. 

2. Vaftiz Teknesi

İlçenin tarihi zenginlikleri arasında yer alan Vaftiz Teknesi, ilçe belediyesinin bahçesinde sergileniyor. Bizans devrine ait olduğu düşünülen eserin üzerinde bir haç, yazılar ve kabartmalarla dikkat çekiyor. Geçmişte çeşme yalağı olarak kullanılması, zamanla yazı ve kabartmaların silinmesine neden olmuştur. Belediye bahçesinde ilk çağdan kaldığı düşünülen birkaç buluntu daha sergileniyor. Bunlar arasında özellikle Abana Çayı ve çarşı arasından çıkarılan sütun başı dikkat çekiyor. İlçe tarihine ışık tutan Vaftiz Teknesi’ni ve buluntuları, Abana Belediyesi bahçesinde ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. 

kastamonu abana gezilecek yerler

3. Abana Kent Müzesi

Abana’nın tarihine ve kültürel mirasına ışık tutan Abana Kent Müzesi, 16 Mart 2024 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Abana Belediyesi’nin mülkiyetine kazandırdığı ve restore ettirdiği tarihi konağın giriş katında hizmet veriyor. Bölgenin kent belleğini canlı tutmayı hedefleyen bu müzede, ilçe halkının etnografık katkılarıyla oluşan zengin bir koleksiyon bulunuyor.  İlçenin zengin tarihi, sosyal yaşamı ve kültürel dokusunu keşfedebileceğiniz bu müzeyi gezmenizi öneriyoruz. 

4. Abana Müzesi

Hükümet Konağı bahçesinde yer alan Abana Müzesi, ilçenin merkezinde yer alıyor. 2007 yılında açılan müzede, ilçe tarihine ışık tutan birçok değerli eseri barındırıyor. İlçenin gelişmesinde katkıda bulunan kişilere ait dosyalar, ilçeye ait özel lezzetlerin anlatıldığı eserler, el ve mutfak aletleri gibi etnografik eserleri burada görebilirsiniz. Aynı zamanda, ilçe hakkında yayınlanan önemli haberlerin gazetelerini inceleyebilirsiniz. Ilçenin kültürel dokusuna dair önemli ipuçlarını bulabileceğiniz müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.

kastamonu abana gezilecek yerler

5. Harmason Camii

1846 yılında inşa edilen Harmason Camii, önceleri zaviye olarak hizmet vermiştir. Osmanlı dönemi Cami mimarisi özelliklerini taşıyan yapıda Selçuklu mimarisinin de esintileri görülebiliyor. Mevlana Camii olarak da bilinen yapı, sade ve klasik görünüşüyle dikkat çekiyor.  İlçenin dini ve tarihi zenginlikleri arasında yer alan Harmason Camii, inanç turizmine ilgi duyan turistlerin gezi durakları arasında bulunuyor. 

6. Toza Seyir Tepesi

Konakören Mahallesi’nde yer alan Toza Seyir Tepesi,  ilçe merkezine 12 km mesafede bulunuyor. Abana’nın eşsiz doğal manzaralarını panoramik şekilde sunan seyir tepesinde, iki seyir balkonu bulunuyor. Burada, Karadeniz’in muhteşem maviliğine ve ilçenin yemyeşil manzaralarına tanık olabilirsiniz. Bunun yanı sıra gün doğumunda ve gün batımında muhteşem manzaralar sunan Toza Seyir Tepesi, ilçenin güzelliklerini keşfetmek için muhteşem bir destinasyondur. Manzarasına hayran kalacağınız seyir terasında, muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Toza Seyir Tepesi’ni Abana’da görülecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz.  

7. Abana Aqua Park – Abana Tatilya Resort

Abana’nın gözde eğlence merkezlerinden biri olan Aqua Adana, ilçe merkezine çok yakm konumlu. Ailelerin ve arkadaş gruplarının keyifle vakit geçirebileceği bu park, geniş su kaydırakları ve yüzme havuzları ile eğlence dolu bir gün sunuyor.

Abana’da Denize Girilecek Yerler

Karadeniz kıyısında yer alan Abana plajları, kalabalıktan uzaklaşmak ve doğanın içinde tatil yapmak isteyenlerin tercihi oluyor. Bunun yanı sıra tertemiz denizi ve ince kumlu plajları ile dikkat çeken ilçe, uzun yaz tatillerinin yanında hafta sonu ve günübirlik kaçamaklarında uğrak noktasıdır. Abana’da denize girmek için en uygun zaman Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İlçede Karadeniz’in serin suların ve güneşin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz plajlar arasında Abana Plajı, Hacıveli Plajı ve Deniz Yıldızı plajı var. Bunun yanında girişi ücretsiz olan, aldığınız hizmet karşılığında ödeme yapabileceğiniz beach club’ler de hizmet veriyor. Bunlardan, Abana Beach Club ve Toza Beach ilçe merkezine yakın işletmeler arasında yer alıyor. 

8. Abana Plajı

İlçe merkezinde yer alan bu doğal plaj, yaklaşık olarak 2 km uzunlukta ve 50 metre genişliğindedir. Girişi ücretsiz olan plaj, ince kumlu sahili ve tertemiz deniziyle öne çıkıyor. Denizi de kumla kaplı olan plaj, yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezidir. Plaj çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz büfe ve restoranlar bulunuyor. Ayrıca plaj içinde şezlong, şemsiye, duş, soyunma kabini, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz olanaklar mevcut. 

9. Hacıveli Plajı, Koyu ve Kayalıkları

Abana’nın Hacıveli mahallesinde bulunan Hacıveli Koyu Plajı, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. 500 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğindeki plaj, gri çakıl taşlı ve kumludur. Çakıl taşları deniz zemininde de devam ettiğinden deniz ayakkabısı kullanmanızı öneriyoruz. Bu plaj, sığ başlangıçlı ve kademeli olarak derinleşen denizi nedeniyle, çocuklu ailelerin ve yüzme bilmeyenlerin tercihi oluyor. Plaj içinde yeme-içme, şezlong şemsiye, soyunma kabini, duş gibi hizmetleri alabileceğiniz mekanlar var. Ücretsiz gireceğiniz plajda tüm günü geçirebilirsiniz. Ayrıca burada muhteşem gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz. 

1o. Deniz Yıldızı Plajı

Deniz Yıldızı Plajı, Abana’nın popüler plajlarından birisidir. Gri çakıl taşlı plajı, berrak denizi ile bilinen plaj, sakin atmosferiyle tercih ediliyor. Ancak, birden derinleşen deniz nedeniyle çocuklu ailelerin ve yüzme bilmeyenlerin dikkatli olmalarını öneriyoruz. Ayrıca gün boyu denizin keyfini çıkarabileceğiniz plaja ücretsiz olarak girebilirsiniz. İlçe merkezine 10 kilometre mesafede olan plaja özel aracınızla veya kiralık araç tercihini kullanarak ulaşabilirsiniz. 

Abana’da Neler yapılabilir?

Mavi ve yeşilin en güzel şekilde uyumlandığı Abana’da yapabileceğiniz birçok aktivite var. Burada, ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfederken, eğlenebileceğiniz etkinliklere de katılabilirsiniz. Doğa içinde dinlenebileceğiniz, çadır kampı ve karavan kampı yapabileceğiniz alanlar var. Hacıveli Koyu’nda ve Hacıveli Kanyonu, kamp yapmak için ideal yerler arasındadır.  

İlçe, güneşin denizden doğup denizden battığı özel yerler arasında. Bölgede gün doğumunun ve gün batımının muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. Hacıveli Kanyonu’nda tabiatın en canlı ve hareketli görüntülerini yakalayabilirsiniz. Ayrıca Hacıveli Mahallesi’nin tarihi dokusunu ölümsüzleştirebilirsiniz. 

Abana sahilinde her yıl temmuz ayının son haftası veya Ağustos ayının ilk haftası şenlik yapılıyor. Bunun yanı sıra tüm ilçenin ve ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdikleri Abana Kültür Sanat Ve Deniz Şenlikleri Festivali, tatilini kumsal eğlenceleri ile taçlandırmak isteyenlerin tercihi oluyor.

Abana’da Ne Yenir?

Abana’da, taze deniz ürünlerini, yöresel otları, Karadeniz’e özgü yemekleri deneyimleyebilirsiniz. İlçede yerel ve uluslararası mutfakların lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar var.  Etli ekmek, mantı, kıymalı nokul, tirit, döner, oğmaç çorbası, ala pilav gibi lezzetleri bir de burada denemenizi öneriyoruz. Burada geleneksel yemeklerin yanında tirit, kulaklı makarna, çarpan çorbası, kaşık helvası, pastırma, ekşili pilav, mıhlama gibi özgün lezzetleri de bulabilirsiniz.

Abana Kalınacak Yerler

Abana, Karadeniz’in büyüleyici doğasında huzurlu bir tatil arayanlar için birçok konaklama seçeneğine sahip. Sahil kenarındaki lüks otellerden, doğa ile iç içe pansiyonlara kadar farklı bütçelere hitap eden birçok seçenek sizi bekliyor.

Kastamonu Abana Otel Seçenekleri

  • Tatilya Resort Hotel: Denize sıfır konumda, su kaydıraklı havuz, restoran, ve şık odalarıyla konforlu bir tatil imkanı.
  • Berrunil Otel: Panoramik deniz ve orman manzaralı, özel plajlı bir otel. Ayrıca rahat aile odaları ve yüzme havuzu mevcut.
  • Saraçoğlu Otel: Merkezde bulunan, 40 odalı, uygun fiyatlı bir konaklama seçeneği.
  • Abana Garden Hotel: Modern ve rahat odalar sunan, sahile yakın bir otel.
  • Quiet Abana & Hacıveli Konağı: Denize sıfır, huzurlu bir ortamda geleneksel konaklama imkanı.
  • Elit Otel: Ekonomik fiyatlarla, Karadeniz manzaralı odaları olan bir aile oteli.

Abana Pansiyon Fiyatları

  • Albatros Bungalov Pansiyon: Doğa ile iç içe, ekonomik bir konaklama seçeneği.
  • Ümit Pansiyon: Ev sıcaklığında, samimi bir ortamda uygun fiyatlı konaklama.
  • Sahil Pansiyon: 6 odalı, butik bir pansiyon, bağımsız ve özgür bir tatil arayanlar için ideal.

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

Yorum ekle