Ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli araçlar olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın her yerinde araç kullanmak için ehliyet zorunlu olsa da günümüzde bazı istisnai durumlar mevcut. Elbette trafiğe çıkmanın koşullarının kurallarla bağlı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Dünya genelinde ehliyetsiz kullanılan motorlu ve motorsuz araçlar var. Tabi bizim konumuz; ehliyetsiz kullanılan motorlu araçlar. Peki, ehliyetsiz kullanılan araçlar hangileri?
İçindekiler
- 1 Elektrikli Araçların Çevre Dostu Özellikleri ve Teşvikleri
- 2 Elektrikli Araç Kullanmak için Hangi Ehliyet Gereklidir?
- 3 Her Elektrikli Araç İçin Ehliyet Gerekiyor mu?
- 4 Türkiye’de Satılan Ehliyetsiz Kullanılabilen Elektrikli Araçlar
- 5 Türkiye’de Şimdilik Satışı Olmayan Ehliyetsiz Kullanılabilen Araçlar
- 6 Ehliyetsiz Kullanılan Elektrikli Motorlar
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
Özellikle elektrikli araçlar alanında bazı özel modeller, düşük hız ve güç seviyeleri ile ehliyetsiz kullanıma olanak tanıyor. Henüz ehliyet almamış ve trafik deneyimi yaşamak isteyenler, ehliyetsiz kullanılan elektrikli araçlara yöneliyorlar. Avrupa’nın bazı ülkelerinde bu tip araçlar, ehliyet alma aşamasında trafiği öğrenmek için kullanılıyor. Ehliyetsiz kullanılan arabalar hangileri gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık; Kullanımı oldukça kolay, ekonomik, çevre dostu bu araçlar, geleceğin ulaşım koşullarının şekillendirilmesinde büyük rol oynuyor. Şimdi, Ehliyet almadan araç kullanma, ehliyet gerektirmeyen araba hangisi gibi birçok sorunun cevabı ve fazlası için hazır mısınız?
Elektrikli Araçların Çevre Dostu Özellikleri ve Teşvikleri
Çevre dostu ulaşım alternatifi olan elektrikli araçlar, geleneksel içten yanmalı motora sahip araçlara kıyasla çok az ya da hiç karbon emisyonu üretmiyor. Bu araçlar, yenilenebilir enerji kaynaklarının ürettiği elektrikle şarj edildiğinde, tamamen karbon salınımından arınmış bir sürüş sağlıyor. Karbon ayak izini azaltmak ve küresel ısınmayı engellemek için alınan önlemlerin arasında elektrikli araçların kullanımı, önemli yer tutuyor. Küresel düzeyde destek gören elektrikli araçlar, sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor. Bu nedenle birçok ülkede elektrikli araç sahipleri için çeşitli teşvikler ve vergi indirimleri sunuluyor. Ülkemizde de elektrikli araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimleri bulunuyor.
Elektrikli Araç Kullanmak için Hangi Ehliyet Gereklidir?
Elektrikli araç kullanımı, küresel ısınmayı en aza indirmek ve çevre dostu ulaşımı desteklemek amacıyla hem markalar hem de devletler tarafından destekleniyor. Popülerliği günden güne artan bu araçlar hakkında merak edilen birçok detay bulunuyor. Özellikle, bu araçların ehliyetsiz kullanılabilir olup olmadığı, ehliyeti olmayan kişilerin sıkça merak ettiği konular arasında yer alıyor.
Ülkemizde kullanılan araçlar boyutuna ve özelliklerine göre farklı sınıflarda ehliyet sınıflarına ayrılıyor. Bir aracı kullanabilmek için ilgili sınıf ehliyetine sahip olmanız gerekiyor. Ehliyetler, aracın boyutuna ve motor özelliklerine göre A, B, C, D, E, F ve G sınıfı olarak kategorize ediliyor. B sınıfı ehliyet sahipleri ister içten yanmalı isterse elektrikli motora sahip otomobil ve kamyonet kullanılabiliyor. Motosiklet kullanabilmek için A sınıfı ehliyet şartı aranıyor. Yani ilgili araca ait ehliyetiniz varsa, motor sistemi elektrikli olduğu için ayrı bir ehliyet almanız gerekmiyor. Bu özellik, elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasını destekleyen önemli bir faktördür.
Bunun yanında belirli bir motor gücünün altındaki otomobil ve motosiklet için sürücü belgesi zorunluluğu aranmıyor. Aracı ehliyetsiz kullanmanız için motor gücünün 250 Watt’ın altında ve hızın 45 km saatin üstüne çıkmaması gerekiyor. Ancak kullanıcının yaşının 16 ve üzerinde olması gerekiyor.
Her Elektrikli Araç İçin Ehliyet Gerekiyor mu?
Ehliyetin gerekliliği, elektrikli araçların motor gücüne ve hızına bağlı olarak değişiyor. Gelişmiş ülkeler, fosil yakıt kullanımını azaltarak tamamen elektrikli araçlara geçmeyi planlıyorlar. Alt yapı konusunda da desteklenen elektrikli araç kullanımı, bazı kurallarla daha cazip hale getiriliyor. Elektrikli araç modellerini ehliyet ve ruhsata ihtiyaç duymadan kullanabilmeniz için motor gücü ve saatte yapabildiği hız büyük önem taşıyor. Yasal olarak, 250 W motor gücünün altında ve 45 kilometre hızın altındaki elektrikli araçlar ehliyet zorunluluğu bulunmuyor.
Otomobil firmaları düşük motor gücüne sahip elektrikli araç modelleri ile ehliyetsiz araç kullanmak isteyenleri hedef alıyor. Hem hızlı hem de motor gücü sınırda olan bu araçlar, basit ve pratik kullanımı, ekonomik avantajları ile dikkat çekiyor. Şarj istasyonu alt yapısı da günden güne gelişen ülkemizde, ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli araçlar geniş kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Ehliyet gerektirmeyen araçlar listesi 2024 yılında birçok modeli ile çeşitlilik sunuyor.
Türkiye’de Satılan Ehliyetsiz Kullanılabilen Elektrikli Araçlar
Türkiye’de satışa sunulan ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli araçlar, şehir içi ulaşımda çevre dostu ve pratik bir alternatif olarak öne çıkıyor. Düşük hızları, kompakt boyutları ve kullanım kolaylığı ile dikkat çeken modeller, özellikle gençlerin ve öğrencilerin ilgisini çekiyor. Birçok marka, hızı ve motor gücü sınırlı olan elektrikli araçlar geliştiriyor. Sürekli yenilerinin modellenerek tanıtımları yapılan araçların hepsi Türkiye’de satışa sunulmuyor. Ancak, ülkemizde popüler olan birçok markanın, ehliyetsiz kullanılabilecek modeli bulunuyor. Yerli markaların da katılımıyla oldukça çeşitli seçenekler sunan modellerden bazılarını sizler için araştırdık.
-
Citroen Ami One
Fransız otomobil üreticisi Citroen tarafından geliştirilen Citroen Ami One, şehir içi kullanım için tasarlanmıştır. İki kişilik olarak tasarlanan araç, minimalist ve modern tasarımıyla dikkat çekiyor. 6 kW’lık bir elektrikli motorla donatılan Citroen Ami One, maksimum 45 kilometre/saat hız yapabiliyor. Tamamen elektrikli olan bu aracın menzili yaklaşık 70 ila 75 kilometre arasında. Yaklaşık 3 saatte tamamen şarj olabilen aracı 16 yaş ve üzeri kullanabiliyor. Marka, Ami One modelini sadece talepler doğrultusunda üretiyor.
Citroen Ami One 2024 fiyatı, 30 Nisan 2024 tarihine kadar 437.000.- TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu tarihten sonra fiyatlar değişebilir. En güncel fiyat bilgisi için lütfen yetkili satıcılarımızla iletişime geçiniz.
-
Werer Mıo
%100 elektrikli olarak tasarlanan Werer Mıo, kompakt boyutları ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor. Şehir içi ulaşım için ideal olan bu araç, şık tasarımıyla da göz kamaştırıyor. Üç farklı donanım seviyesi olan model, kullanıcılarına ihtiyaçlarına yönelik çeşitli seçenekler sunuyor. Werer Mio donanımlarına göre Easy, Sport, Cargo adlarıyla farklı donanımlarla tüketime sunuluyor. Arka kanat, ön- arka difüzör, alaşımlı jantlar Mio Sport modelinin opsiyonları arasında bulunuyor. Ekstra perde (+95L), Mio Cargo modelinin artıları arasında yer alıyor. 5,5 kWh kapasiteli bataryaya sahip Werer Mıo’nun 75 km menzili bulunuyor. 16 yaşından itibaren herkesin ehliyetsiz kullanabileceği model, yerli üretim olup Ankara Kazan’da üretiliyor.
Werer Mio fiyatları donanımlarına göre değişiyor. Werer Mio Easy fiyatları 399.000.-TL’den başlıyor. Werer Mio Sport fiyatları, 429.000.- TL’den başlayan ederlerle satışa sunuluyor. Werer Mio Cargo fiyatları ise 419.000.- TL olarak belirlenmiştir. Tam bir fiyat performans ürünü olan modeller, şehir içi ulaşımı daha konforlu hale getirmek için alternatifler sunuyor.
-
Fiat Topolino
Şehirdeki hayatınızı daha keyifli ve renkli hale getirebilecek olan Fiat Topolino, özenle hazırlanan detaylarıyla modern ve çekici bir görünüm sunuyor. 6 kW gücündeki elektrikli motoru ile tasarlanan Fiat Topolino, şehir içi trafiğinde hızlı ve çevik bir sürüş sunar. 45 km/s azami hızıyla, şehirdeki her yola uyum sağlayarak, ulaşımınızı kolaylaştırır. 75 km menzile sahip araç, günlük kullanımınız için yeterli bir sürüş mesafesi sağlayabilir.
Fiat Topolino 2024 fiyatı 449.900 TL’den başlayan ödemelerle kullanıcılarını bekliyor. Ancak, bu fiyatların 02.04.2024 – 02.05.2024 tarihleri arasında geçerli olduğunu belirtmekte fayda var. Fiyatlar ilerleyen zamanda değişebilir, bu nedenle en güncel bilgileri almak için bayinize danışmanız önemlidir.
-
Fiat Topolino Plus
Fiat’ın yeni modeli Topolino Plus, şehirdeki yaşamınıza konfor ve stil katıyor. Fiat Topolino ile aynı teknik özelliklere sahip olan model, arka taşıma ünitesi, gümüş detaylı aynalar, ön konsol saklama alanı gibi özel detaylarıyla dikkat çekiyor. Modern tasarımı ve pratik özellikleriyle öne çıkan araç, hareketli yaşantınızı daha da kolaylaştırabilir.
Fiat Topolino Plus 2024 fiyatı 479.000,-TL’den başlıyor. Ancak, 02.05.2024 tarihinden sonra fiyat güncellemesi olabileceğinden, ilerleyen zamanlarda bilgi almak için yetkili satıcıya danışmanızı öneriyoruz.
-
Yuki Hector Pro
Akıllı ve çevreci ulaşımı destekleyen Yuki, Hector Pro modeli ile kullanıcılarına şehiriçi ulaşımda pratik çözüm sunuyor. 3000W motor ve 72V/100AH lityum iyon batarya ile donatılan model, maksimum 45 km/s (kilometre/saat) hız yapıyor. Geri kamera ve çift TFT LCD gösterge paneli gibi modern güvenlik ve konfor özellikleri ile donatılan model, sürücüye güvenli bir sürüş imkanı sunuyor. 35/70R-12 ön ve arka tekerlekleriyle stabil bir sürüş sağlayan araç, 70-80 km menziliyle günlük şehir içi kullanımlar için ideal bir sürüş mesafesi sağlıyor. Yuki Hector Pro 2024 fiyatı, 285.360.- TL’den başlayan bedelle tüketicilerine ulaşıyor.
-
Yuki AMY
Çevre dostu ve ekonomik ulaşım seçeneği sunan Yuki Amy, 4000 W’lık güçlü motoru ile dikkat çekiyor. 72V/100AH x 6 batarya ile tasarlanan model, 80–100 km menzili ile şehir içi mesafelerde ideal seçenek sunuyor. Maksimum 45 km/saat hıza sahip araç, kompakt boyutları, dar sokaklarda kolaylıkla manevra yapabiliyor. Yuki Amy 2024 fiyatı, 434.130.-TL’den başlıyor.
-
Yuki AMY Lithium
Yuki AMY’e kıyasla daha gelişmiş bir akü teknolojisine sahip olan Yuki AMY Lithium, yüksek enerji yoğunluğu ile daha uzun menzil yapabiliyor. Aynı 4000W’lık güçlü motor ve 45 km/saat maksimum hızı yapabilen araçta, 72V/100AH tek bir lityum-iyon batarya kullanılıyor. Yuki AMY Lithium, sürüş keyfini artırırken, daha hızlı şarj olma özelliğiyle de pratik bir kullanım sağlıyor. Yuki AMY Lithium 2024 liste fiyatı 564.630.-TL’den başlıyor.
Türkiye’de Şimdilik Satışı Olmayan Ehliyetsiz Kullanılabilen Araçlar
Tanınmış birçok marka, düşük motor gücü ve hızla modellediği araçlarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Markalar kendi satış politikaları doğrultusunda kimi zaman pilot bölgelerde kimi zaman ise sınırlı satışlarıyla araçlarını, Türkiye pazarına sunamıyor. Ancak ilerleyen süreçte ülkemize gelmesi beklenen araçlar da bulunuyor. Farklı markaların geliştirdiği bu modeller, geleceğin de ulaşım trendlerine yön veriyor.
2024’te Türkiye’ye Gelecek Elektrikli Arabalar: Heyecanla Beklenen 5 Araç
-
Opel Rocks e-Xtreme
Opel’in geleceğe yönelik tasarımı Rocks e-Xtreme, Off-road yeteneklerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Avrupa’nın en çok satan hafif motorlu aracı, 471 kilogram ağırlığa ve 2,41 metre uzunluğa sahip. Büyük ve geniş çamurlukları ile dikkat çeken araç, 5.5 kWh’lik bataryası ile maksimum 75 kilometre menzil sunuyor. Opel Rocks e-Xtreme, tek bir elektrik motorundan gelen 8 beygir gücü ile zorlu arazi koşullarında etkileyici bir performans sergiliyor. Ön tasarımı, Led farları, arkadaki büyük kanatlarıyla araç, şıklığı ve sportifliği bir arada sunuyor. Bu muhteşem otomobilin fiyatı için bayilerle iletişime geçebilirsiniz.
-
Microlino Lite (2024)
BMW İsetta tarzındaki sevimli Retro tasarımlarının devamını Microlino Lite modeliyle sunuyor. Microlino Lite, 6 kW nominal güç ve 9 kW pik güç ile donatılmıştır. Bu güç, 45 km/s azami hızla şehir içi trafiğinde rahat bir sürüş sunuyor. Bu model 2024 yazından itibaren başta İsviçre’de satışa sunulacak.
-
Bellier Jade Classic
Fransız otomobil üreticisi Bellier tarafından üretilen Jade Classic, maksimum 45 kilometre hıza ulaşabiliyor. Elektrikli motoru sayesinde sessiz ve çevreci bir sürüş deneyimi sunan araçta 16 litrelik yakıt deposu bulunuyor. Şık tasarımı ile tam bir şehir aracı olan model, kullanım kolaylığı ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor. İki kişi taşıma kapasitesine sahip araç, 390 kilo ağırlığındadır.
-
Aixam Coupe
Fransız otomotiv şirketi Aixam’ın ürettiği Aixam Coupe, 45 km/saate kadar hız yapabiliyor. 50cc’ye kadar motor gücüne sahip olan araç çevikliği ile Avrupa’nın popüler elektrikli araçları arasında yer alıyor. Aracın mikro boyutları, dar şehir sokaklarında kolay manevra yapabilmeye imkan tanıyor. Ayrıca, güvenlik donanımı ile dikkat çeken Aixam Coupe, şık tasarımı ve modern iç yapısı sayesinde konforlu sürüş sağlıyor.
-
Bellier Jade Racing
Avrupa’da oldukça popüler olan Bellier Jade Racing, şık tasarımı ve sportif görünümüyle dikkat çekiyor. Saatte 40 kilometreye kadar hız yapabilen araç, spor koltukları ile adından söz ettiriyor. İki kişilik olarak tasarlanan Bellier Jade Racing, spor tasarımı ve pratik kullanımıyla öne çıkıyor.
Ehliyetsiz Kullanılan Elektrikli Motorlar
Elektrikli motorların kullanımıyla ilgili ehliyet gerekliliği, motorun gücüne göre değişiklik gösteriyor. 250 watt veya daha az motor gücüne sahip olan motorlar, “hafif elektrikli motor” olarak adlandırılıyor ve bunlar için ehliyet zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, motor gücü 250W’ın üzerinde olan ve daha ağır elektrikli motosikletler için M sınıfı veya B sınıfı ehliyet şartı aranıyor. Ayrıca elektrikli kaykaylar ve elektrikli scooterlar için de ehliyet istenmiyor. Bu araçların kullanımında ehliyet istenmese de, özellikle kask ve kişisel koruyucuların kullanılması ve trafik kurallarına uymaları gerekiyor.
Elektrikli araçlar, gelişen teknoloji ve artan çevre bilinciyle birlikte hızla yaygınlaşmaya ve popülerleşmeye başlıyor. Sıfır emisyonla çalışan araçlar, sessiz çalışmaları ile şehirlerde gürültü kirliliğini azaltarak, yaşam kalitesine destek sağlıyor. Daha az hareketli parçaya sahip araç modelleri, düşük enerji ve bakım maliyetleriyle öne çıkıyor. Ehliyet zorunluluğu olmayan ürün modelleri, ehliyet için başvuran veya ehliyet almak istemeyenlere de pratik çözüm oluyor. Araç kiralama ve uçak bileti gibi seyahat hizmetleri sunan Yolcu360 ile seyahatlerinizi keyifli kılabilirsiniz.
Add comment