Dedeağaç gezilecek yerler rehberimizde merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. “Dedeağaç’ta denize girebileceğim en güzel yer neresi?”, “Dedeağaç günübirlik turlarda nereler geziliyor?” gibi pek çok soruyu cevapladık. İşte tekmili birden Dedeağaç gezi rehberi.
Dedeağaç Nerede?
“Schengen vizemin tarihi dolmadı, yurtdışına ucuz bir seyahat yapsam?” diyorsanız Dedeağaç size göre. Dedeağaç, kendi aracınızla sadece dört saat yol giderek İstanbul’dan yurt dışına çıkabileceğiniz bir yer. Evet, kulağa çok tatlı ve uzak bir ihtimal gibi geldiğini biliyoruz. Ancak Dedeağaç, İpsala sınır kapısına yalnızca 40 km uzaklıkta olduğu için bu mümkün.
Dedeağaç, Yunanca adı ile Alexandroupoli, Yunanistan’ın Evros bölgesinin merkez şehri. Dedeağaç İstanbul arası mesafe 308 km. Şehir deniz kıyısında yer aldığı için tatil yapanların sıkça tercih ettiği bir adres.
Dedeağaç’a Nasıl Gidilir?
Dedeağaç, Yunanistan’ın İstanbul’a en yakın şehirlerinden birisi. Kendi aracınızla rahatlıkla Dedeağaç’a gidebilirsiniz. Özel araçla yurt dışına çıkmanın şartlarını öğrenmek için Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bir diğer seçenek ise İstanbul Dedeağaç otobüs seferleri arasından seçim yapmak. Dedeağaç’a ulaştıktan sonra da yurtdışı araç kiralama seçeneğinden faydalanmak.
Hem yurtiçi hem de yurt dışı daha rahat ve konforlu yolculuklarınız için Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 aracılığıyla aracınızı seçebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Dedeağaç Tarihi
Enez Körfezinde yer alan Dedeağaç’ın tarihi M.Ö 340 yıllarına dayanıyor. İskender tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bu nedenle Dedeağaç’ın Yunanca adı; İskender’in şehri anlamına gelen Alexandroupoli. Osmanlı hakimiyetinden itibaren de şehir Dedeağaç adını almış.
Dedeağaç 1912 yılında Bulgarlar tarafından işgale uğramış. 1913 yılında ise Dedeağaç, anlaşma ile Bulgarlar’a teslim edilmiş. 1919’da ise şehir Yunan yönetimine geçmiş.
Dedeağaç Gezilecek Yerler Nereler?
Dedeağaç, denize kıyısı olan sevimli bir şehir. Günübirlik Dedeağaç gezisi yapıyorsanız görmeden dönmeyin dediğimiz şu yerleri not edebilirsiniz:
Dimokratias Caddesi
Demokrasi caddesi, şehrin en büyük ve hareketli yeri. Cadde üzerinde tavernalar, dükkanlar ve restoranlar var. Akşamları trafiğe kapatılan caddede hoş bir akşam yürüyüşü yapabilirsiniz.
Dedeağaç Gezilecek Yerler: Tarihi Deniz Feneri
Sahil boyunca bir dizi tarihi eser sizi bekliyor. Öncelikle şehrin simgelerinden deniz fenerini görebilirsiniz. Tarihi deniz feneri 1880 yılında Sultan Abdülhamit döneminden beri ayakta.
Her ne kadar deniz feneri olsa da gözünüz bu yapıyı denizde aramasın. Deniz feneri Demokrasi caddesi üzerinde. 27 metre uzunluğundaki deniz feneri şehrin birçok noktasından rahatlıkla görülebiliyor.
Tarihi Heykeller
Deniz fenerinin yanı sıra sahil boyunca görebileceğiniz diğer tarihi eserler ise şunlar: Sporcuları tasvir eden kırmızı renkteki Anatais Delta heykeli ve 21 Kahraman Anıtı.
Dedeağaç Gezilecek Yerler: Dedeağaç Tarihi Müzesi
Müze, 1976 yılında bir kiliseymiş. Günümüzde ise Hristiyanlık ile ilgili 400 eser barındıran bir müze unvanıyla ziyarete açık.
Dedeağaç Camii
Dedeağaç camisi, şehirde Osmanlı döneminden kalan, ibadete açık tek camii. 1895 yılında inşa edilen Dedeağaç camisinin bahçesinde azınlık okulu var. Ayrıca cami yakınında Faik Hüseyin Paşa’nın kabri de yer alıyor. Cami iki sefer yanarak zarar görmüş. Fakat restore edilmiş.
Dedeağaç Gezilecek Yerler: Ermeni Ortodoks Kilisesi
Kilise 1875 yılından beri ayakta. Bugün de Ermeni’lerin uğrak yerlerinden olan kilise, şehrin iki büyük caddesinin kesiştiği yerde.
Dedeağaç Folklor Etnoloji Müzesi
1899 yılında yapılan müze binası neoklasik mimari yapısı ile dikkat çekiyor. Müzede Trakya kültürüne ait eşyalari görebilirsiniz. Müze pazartesi hariç haftanın tüm günleri ziyarete açık.
Dedeağaç’a günübirlik değil de birkaç günlüğüne geldiyseniz de şuraları görmeden dönmeyin:
Dedeağaç Gezilecek Yerler: Makri Köyü
Dedeağaç merkeze 12 km uzaklıkta bulunan Makri köyü, Dedeağaç’ın en meşhur yerlerinden. Bu sıcak köyde denize girebilirsiniz. Ayrıca taze balık yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra Ege mezelerinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Ayrıca Makri Köyündeki Kiklop Polifimus mağarasını gezebilirsiniz. Kiklop, Yunan mitolojisinde alınlarında tek gözü olan devlere verilen ad. Efsaneye göre, Odysseus bir mağarada Kiklop’u sarhoş eder ve gözüne kazık sokarak onu kör eder. İşte Homeros’un Odysseia’sında geçen bu sahneye konu olan yer Kiklop Polifimus mağarası. Mağara, Neolitik döneme ait yerleşim yerlerinden birisi.
Vistonida Gölü
Vistonida gölü, Porto Lagos bölgesinde, Dedeağaç merkeze 95 km uzaklıkta. Göl, kuş gözlemcileri için tam bir hazine. Kışın Vistonida gölünde 422 kuş türü yaşıyor. 42.000 dönümlük alanı kaplayan göl Trakya bölgesinin en büyük gölü.
Gölün üzerinde iki kilise var. Göl üzerindeki ahşap köprü ile Agios Nikolaos Kilisesine yürünebiliyor. Buradan da göldeki diğer kilise Virgin Mary Pantanassa Ortodoks Kilisesi’ne geçilebiliyor.
Dedeağaç’ın En Popüler Plajı Neresi?
Dedeağaç’ın merkezi denize girmek için tercih edilmiyor. Şehrin en güzel plajlarını Makri köyünde bulabilirsiniz. Makri denizinin dibi kum ve pırıl pırıl. Makri’nin en ünlü plajı ise Aya Yorgi Plajı. Aynı zamanda plajın restoranu da var. Makri’deki plajlarda şezlong ücreti ödemenize gerek yok. Burada yemek yiyip içmeniz yeterli.
Dedeağaç’ta Nerede, Ne Yenir?
Dedeağaç bir sahil şehri olduğu için buraya balık kültürü hakim. Mevsimin en güzel balıklarını, eşsiz Ege mezeleri ile birlikte tadabilirsiniz. Şehrin en ünlü mekanlarından birisi ise Nisiotiko Taverna. Burada ünlü ızgara ahtapotu deneyebilirsiniz. Hem uygun fiyatlı hem lezzetli deniz ürünleri yemek için de Sarikas restorana gidebilirsiniz.
Mezeye doymak için de yine şehir merkezinde bulunan Ouzeri Alexis restoranı tercih edebilirsiniz. Makri köyünde ise Aya Yorgi Restoran ya da Filarakia’da yemek yiyebilirsiniz.
Dedeğaç’tan Ne Alınır?
Dedeağaç’ta Türkçe konuşan mekan sahipleri ve çalışanlarına sık sık rastlayabilirsiniz. Bu nedenle rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Ancak şimdiden uyaralım, pazar günleri mağazalar kapalı olduğu için alışveriş yapamayabilirsiniz.
Dedeağaç’ta alışveriş yapmak için Demokrasi caddesine gidebilirsiniz. Burada birçok hediyelik eşya mağazası bulabilirsiniz. Dedeağaç’a gitmişken kahve, uzo ve mis gibi bir zeytinyağı satın alabilirsiniz.
Add comment