Yolcu360 Blog
midilli-adasi-
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Midilli Adası Gezilecek Yerler: Midilli’de Görmeniz Gereken 5 Yer

Midilli Adası Gezilecek Yerler: Midilli’de Görmeniz Gereken 5 Yer

Midilli Adası gezilecek yerler listesi hazır! Midilli Adası, diğer adıyla Lesvos, Yunanistan’ın Türkiye sahillerine en yakın adalarından biri. Yunan Adaları arasında en büyük üçüncü ada olma özelliğine sahip olan ada, Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alıyor. Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ile arasında sadece birkaç kilometre mesafe olan Midilli, kristal berraklığında suları ve zengin kültürel mirasıyla tanınıyor. Dikili ve Ayvalık’tan gözle görülebilecek mesafede olan ada,  Türkiye’den yurtdışı gezisine çıkmak isteyenlerin ilk rotalarında yer alıyor. Yoğun bitki örtüsü ile yeşilin her tonunu taşıyan ada, “Zümrüt Ada” olarak da tanımlanıyor. Yunanistan’ın en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan ada, zeytinyağının kalitesi ile tanınıyor. Ayrıca ada, Yunanistan’ın ünlü anasonlu içkisi Ouzo’nun (Uzo) en iyi üretim merkezlerine ev sahipliği yapıyor. 

30 Mart 2024 tarihinden itibaren Yunanistan’ın Türk turistler için başlattığı kapıda vize uygulaması sayesinde Midilli Adası’na seyahat etmek artık daha kolay. Avrupa seyahat planlarınıza eşsiz bir Ege deneyimi eklemek isterseniz, kapıda vize seçeneğini de değerlendirerek Midilli’yi rotanıza alabilirsiniz. Tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği bu ada, hem deniz hem de kültür tatili yapmak isteyen gezginlerin hayalini süsleyen bir destinasyon. Midilli’de gezilecek yerler arasında birbirinden sevimli balıkçı köyleri, antik kaleler ve müzeler bulunuyor. Zümrüt yeşili doğası, birbirinden güzel koylarıyla Midilli, Yunanistan’da gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutuyor. Ege’nin saklı hazinelerinden olan bu adaya seyahat planı yapmadan önce “Midilli için vize gerekiyor mu?”, “Midilli kaç günde gezilir?” sorularının cevabını arayanlar için gezi rehberi hazırladık. 

Midilli Adası’na Nasıl gidilir?

midilli-adasi-liman.jpg

Türkiye’den Midilli’ye ulaşım için Balıkesir’in Ayvalık ilçesini çıkış noktası olarak kullanabilirsiniz. Buradan yıl boyunca düzenli olarak her gün feribot seferleri düzenleniyor. Yaz aylarında ise Dikili ve Küçükkuyu’dan da adaya feribot seferleri bulunuyor. Eğer özel aracınızla seyahat etmek isterseniz, Ayvalık’tan arabalı vapur ile 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşım sağlayabilirsiniz. Midilli Adası’nda özgürce dolaşmak ve keşfedilmemiş köşelere ulaşmak için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Ulaşımınıza en uygun lokasyonlardan, kullanımınıza ve bütçenize uygun kiralık araç seçimlerinizi Yolcu360 üzerinden yapabilirsiniz. Geniş tedarikçi ağı ile işbirliği içinde olan Yolcu360’ı kullanarak kısa sürede Midilli kiralık araç rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

Midilli Adası’na Vize Gerekli Mi?

Midilli Adası gezi planınız bulunuyorsa, seyahatinizi sorunsuz ve keyifli hale getirmek için bazı detayları bilerek hazırlık yapmalısınız. Adaya giriş ile ilgili en çok merak edilen konuların başında “Midilli Adası’na kimlikle giriliyor mu?” sorusu bulunuyor. Adaya kimlikle girilmiyor. Yunanistan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlikle giriş yapabileceği ülkeler arasında bulunmuyor. 

midilli-kapida-vize.jpg

Midilli Adası’na seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (diplomatik, hususi ve hizmet pasaportları hariç) Schengen vize uygulamasına tabidir. Ayrıca pasaportun vize süresi bittikten 90 gün geçerlilik süresi olması gerekiyor. Ada seyahatinizi, Yunanistan gezisi ya da Avrupa turu gibi bir program dahilinde gerçekleştirecekseniz, Schengen vizesi ile giriş yapmalısınız.

 Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları sadece Türkiye’den Midilliye seyahat etmek istediklerinde kapıda vize uygulaması ile giriş yapabiliyorlar. Bu kısa süreli vize ile Midilli Adası ve geçerli olan diğer adalarda en fazla 7 gün 6 gece kalabilirsiniz. Ancak bu vize ile Yunanistan’ın diğer şehirlerine veya farklı bir Schengen ülkelerine giriş yapabilmeniz mümkün değildir. Kapıda vize uygulamasında vize süresini de uzatma seçeneğiniz bulunmuyor. 

Midilli Adası’na Ne Zaman Gitmeli?

Dört mevsim farklı güzellikler sunan adaya ziyaret için en uygun mevsimler bahar ve yaz aylarıdır. Ilık havaların yaşandığı ilkbahar ve sonbahar, kalabalıktan uzak, huzurlu tatil arayanlar için Midilli ideal rota haline getiriyor. Sonbaharda deniz suyu sıcaklıkları yüzme ve su sporları için uygundur; Bu aylarda hem plaj keyfi yapabilir hem de adanın zengin kültürel mirasını keşfedebilirsiniz. 

midilli-adasi

Güneş, kum ve deniz üçlüsünün keyfini çıkarmak isteyenler için yaz ayları Midilli Adası tam bir cennete dönüşüyor. Bu mevsimde, adanın birbirinden güzel koylarını keşfedebilir, Ege’nin serin sularında serinleyebilirsiniz. Dünya çapında tanınan festivale ev sahipliği yapan adada, pek çok etkinlik yaz aylarında düzenleniyor. Bu aktivitelere katılarak ada anılarınızı unutulmaz kılabilirsiniz.  

Midilli Adası Tarihi

Zengin tarihi geçmişi olan Midilli Adası’nın kökleri, Paleolitik döneme kadar uzanıyor. Antik Yunan döneminde önemli bir kültür merkezi olan ada, ünlü şair Sappho’nun memleketi olarak biliniyor. Çağının feministi olarak nitelendirilen Sappho, İ.Ö. 6. Yüzyılda yaşamıştır. Ortaçağ süresince Bizans İmparatorluğunun bir parçası olan ada, 1462 yılında Osmanlı İmparatorluğunun himayesine girmiştir. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan tarafından işgal edilen ada, Lozan Antlaşması ile Yunanistan sınırları içerisinde kalmıştır. Midilli Adası’nda kalan Türk nüfus, 1922 yılındaki mübadele antlaşması ile Anadolu’daki Rum nüfusla yer değiştirmiştir. adanın tarihi dokusu, Bizans kaleleri, Osmanlı camileri, antik tiyatrolar ve geleneksel taş evlerle harmanlanmıştır. Adanın tarihi zenginliği, günümüzde turistik cazibesinin de temelini oluşturuyor. Her yıl binlerce turist, adanın dar sokaklarında dolaşmak ve antik kalıntıları keşfetmek için buraya geliyor.

Midilli Gezilecek Yerler

Ayvalık’ın karşı kıyısı olan Midilli Adası, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile her türden gezginin ilgisini çekiyor. Üç büyük körfeze ve birçok koya ev sahipliği yapan ada, antik kaleleri, geleneksel taş evleri, dar sokakları ile her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Ada’da gezilecek yerler arasından mutlaka görmelisiniz diyebileceğimiz noktalarla karşınızdayız. Burada kasabalar arasında seyahat etmek için otobüsleri ve kiralık araç seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Seyahat rotanıza göre Midilli limanından otobüs güzergahlarını ve saatlerini öğrenebilirsiniz. Kısa zamanda çok yer gezmek ve saatlere takılmak istemiyorsanız Midilli kiralık araç seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 

  • Molivos Köyü (Mithymna)

Antik dönemlerden günümüze yerleşim alan Molivos, Midilli Adası’nın en iyi korunmuş ortaçağ yerleşimlerinden biridir. Canlı gece hayatıyla bilinen köy, adanın en güzel ve popüler noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Ortaçağ’dan kalma Molivos Kalesi, köyün en dikkat çekici yapıları arasında yer alıyor. Dar ve taş kaplama sokakları, geleneksel mimarisi ile Molivos, ziyaretçilerine adeta zamanın durduğu hissi veriyor.  Denize girilebilecek plajlarıyla ünlü olan Molivos’ta, deniz kenarındaki tavernalar ve kafelerde Yunan mutfağının geleneksel lezzetlerini bulabilirsiniz. 

  • Sikaminia Köyü

midilli-adasi-scamia

Adanın Lepetimnos Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir köy burası. Midilli gezilecek yerler arasında bulunan köy içerisinde taştan yapılmış ufak tefek evler ve konaklar bulunuyor. Bu köyü gezerken Rumların geleneksel mimarisine şahitlik ediyorsunuz. Sikaminia kelimesinin Türkçe anlamına bakarsanız, dut ağacı olduğunu görürsünüz. Köyün ismi de köyün içerisinde bulunan çok sayıdaki dut ağacından gelmekte. 😊

  • Eressos Köyü 

Midilli Adası’nın batı kıyısında yer alan Eressos köyü, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınıyor. Köy, Antik Eressos ve Skala Eressos olarak iki ana bölgeye ayrılıyor. Antik bölgede köyün tarihi geçmişini gözler önüne seren kalıntılar bulunuyor. Sahil bölgesi olan Skala Eressos ise 3 kilometre uzunluğundaki plajı, kumlu ve sığ denizi ile tanınıyor. Burada başta rüzgar sörfü olmak üzere çeşitli su sporu yapılabiliyor. Eressos, tarihte bilinen ilk kadın şair olan Sappho’nun yaşadığı köy olarak da ünlüdür.  Aşk ve erotizm temalı lirik şiirleriyle bilinen şairin anısına her yıl Eylül ayında Kadın Festivali düzenleniyor. “Sappho Women” Uluslararası Kadın Festivali, dünyanın her tarafından kadınların Eressos’ta bir araya getiriyor.  Midilli Adası’nı festival zamanı ziyaret ederseniz, adanın en canlı ve renkli yüzünü görme fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Petra

midilli-adasi-petra

Petra, Midilli gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken bir yer. Petra, taş ve kaya anlamında. Neden böyle bir isimi verdiklerini merak ediyorsanız, köyün ismi meydanda bulunan 35 metre yüksekliğe sahip kocaman bir kayadan geliyor. Bu kocaman kayanın hemen üzerinde ise Panagia Glikofilusa Kilisesi bulunuyor. Kilisenin adının Türkçe karşılığı sevgiyle öpen Meryem Ana. Bu kiliseye ulaşabilmek için 114 basamak çıkmanız gerekiyor. Bizce yapabiliyorsanız çıkın, çünkü yorulduğunuza değiyor.

  • Plomari

Çok sayıda kilise ve dua yerleri içeren Plomari, tatlı ve güzel bir Yunan kasabası. Midilli gezilecek yerler arasında Plomari ziyaret edilebilir. Plomari içerisinde çok güzel sahiller var. Yaz tatili için adaya geliyorsanız, mutlaka buradaki sahillerden birini tercih edin. Yunanistan’ın milli içkisi olan Uzo’nun ve zeytinyağı sabununun ilk üretildiği yerde burası. Eskiden burada Uzo ve zeytinyağı sabunu üreten birçok fabrika varmış. Ama günümüzde taşınmışlar ve küçük işletmeler kalmış. Midilli gezilecek yerler için Plomari’de gezerken iki katlı ve çoğu ahşap evlerle dolu olan dar sokaklardan geçeceğinizi de belirtelim.😊 Ayrıca, küçük bir bilgi verelim. 1473 yılında Barbaros Hayrettin Paşa’nın Plomari’de doğduğunu biliyor muydunuz?

Midilli Adası’nda Neler Yapılır?

midilli-adasi-2.jpg

Tarihi ve doğal güzellikleri ile Midilli, kelimelere sığmayacak kadar güzel ve yapılacak şeyler de bir o kadar fazla. Fuarlardan tadımlara, tarihi keşiflere kadar pek çok aktiviteye katılarak, gezinizi daha unutulmaz kılabilirsiniz. 

  • Uzo Fabrikasını Gezin

Plomari bölgesinde yer alan Uzo Müzesi, Barbayanni ailesi tarafından işletilen tesisin bir parçasıdır. Burada, Uzo’nun nasıl damıtıldığını ve yıllar içinde nasıl evrildiğini görebilirsiniz. Farklı Uzo türlerini deneyebilir, Yunan gelenekleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz.  

  • Mantamados Seramik Atölyelerine Katılın

Dar sokakları, taş evleri ile tam bir Ege kasabası olan Mantamados, adanın seramik üretiminde önemli rol oynuyor. Seramik atölyeleri ve galerileriyle tanınan bu kasaba, mutlaka görmenizi önerdiğimiz lokasyonlar arasında bulunuyor. Ağustos ayında düzenlenen seramik fuarı ile canlanan Mantamados’ta geleneksel Yunan motifleriyle süslenmiş eseri inceleyebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Ladotiri peynirini de denemelisiniz. 

  • Zeytinyağı Müzesi 

Agia Paraskevi köyünde yer alan Zeytinyağı Müzesi, adanın zeytincilik geleneğini ve zeytinyağı üretiminin tarihini ziyaretçilerine yansıtıyor. Kültürel ve tarımsal mirası koruyarak tanıtan müzede zeytin hasadından yağ üretime geçen süreçte kullanılan makineleri görebilirsiniz.

  • Taşlaşmış Orman

Tarihi geçmişi yaklaşık olarak 20 milyon yıl öncesine uzanan Taşlaşmış Orman, Midilli Adası’nın benzersiz doğa harikaları arasında yer alıyor. Sigri köyü yakınlarında bulunan bu fosil orman, volkanik faaliyetler sonucunda oluşmuş ve zamanla taşa dönüşmüş ağaçlardan oluşuyor. UNESCO tarafından koruma altına alınan bu alan, dünyanın en önemli jeolojik miraslarından kabul ediliyor. 286 dönümlük geniş bir alanı kaplayan Taşlaşmış Orman’da farklı kalınlıkta ve boyda taşlaşmış ağaç gövdelerini görebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Lesvos Fosil Parkı Doğal Tarih Müzesi ve küçük balıkçı köyü olan Sigri’yi gezmenizi öneriyoruz.

Midilli Adası Plajları

midilli-adasi-deniz

  • Skala Eressou Plajı

Hem Midilli gezilecek yerler hem de yaz tatili için adaya geliyorsanız, mavi bayraklı ve 2.5 kilometre uzunluğundaki bu plajı gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Adanın merkezine yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, aynı zamanda burada konaklayabileceğiniz yerlerde var.

  • Sigri Plajı

Sığ bir denize sahip olan plaj özellikle çocuklu aileler için çok uygun. Şemsiye-şezlong hizmetleri de mevcut. Ayrıca suyu o kadar temiz ki burada yüzmek çok keyifli. En güzel yanı ise deniz kabukları. Burada bolca deniz kabuğu ile karşılaşıyorsunuz. Muhakkak bunlardan birini alıp deniz çantanızın içerisine atın. İleride çok güzel bir hatıra oluyor.

  • Vatera Plajı

Adanın en geniş plajı diyebiliriz. 9.5 kilometre uzunluğundaki plajın sahili ise geniş çakıl-kum karışımı. Sabah deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkartırken akşam tavernalarda keyifli anlarda yaşayabilirsiniz.

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

Add comment