Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Adıyaman Gezilecek Yerler: Adıyaman’da Görmeniz Gereken 9 Yer

Adıyaman Gezilecek Yerler: Adıyaman’da Görmeniz Gereken 9 Yer

Adıyaman gezilecek yerler bakımından son derece zengin ve dünyaca ünlü! Türkiye’nin önemli turizm noktalarından olan Adıyaman, zengin kültürel mirasıyla doğa ve tarih tutkunlarının rotasında. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen görkemli Nemrut Dağı, şehrin en önemli simgeleri arasında. 

 Adıyaman’da Gezilecek Yerler

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman, gezilecek yer bakımından oldukça zengindir.  “GAP turu” gibi birçok gezi planının rotasında yer alan kent, her yıl yüzbinlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Adıyaman’ın tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasından sizin için derlediklerimizle karşınızdayız.  

  • Adıyaman Kalesi (Hısn-ı Mansur)

adiyaman-gezilecek-yerler-adiyaman-kalesi.jpg

Hısn-ı Mansur yani “Mansur’un kalesi”, Cumhuriyet dönemine kadar Adıyaman’a ismini veren yapıdır. Kale, M.S. 752 yılında başta Samsat yolu olmak üzere diğer yolların da kontrolü için yapılmıştır. Askeri üs, savunma kalesi ve yaşam alanı olarak kullanılan bu kale bölgenin ilk yerleşim yeri olarak biliniyor.  8. Yüzyılda Harun-ür Reşit tarafından restore edilen kale, yaklaşık 25 metre yüksekliğinde yığma bir höyük üzerinde bulunuyor. Birçok efsaneye konu olan kalede, günümüzde kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenleniyor. Buradan Adıyaman manzaralarının muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. 

  • Cendere Köprüsü 

adiyaman-gezilecek-yerler-cendere-koprusu

Cendere Çayı üzerinde yer alan yapı, tarihi bir Roma köprüsüdür. M.S. 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Septimius Severus döneminde inşa edilen yapı, dünyanın en eski taş köprülerinden biri olarak biliniyor. 120 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde olup, devasa kesme taş blokların ustalıkla bir araya getirilmesiyle yapılmıştır. Roma mühendisliğinin en iyi örneklerinden olan Cendere köprüsü, 32,20 metre uzunluğundaki tek kemeri ile dikkat çekiyor.

Köprü inşa edildiğinde, her iki tarafında imparator eşi ve iki oğlunu simgeleyen dört sütun bulunuyordu. Çıkan taht kavgasında kardeşlerden biri ölünce diğeri onun onuruna dikilen sütunu yıktırmıştır. Günümüzde üzerinde üç sütun bulunan köprü, çevresindeki doğal güzellikleriyle Adıyaman’a gelen ziyaretçilerin rotasında yer alıyor. 1997 yılında araç geçişine kapanan köprü, ziyaretçilerine hem tarihle iç içe olma hem de manzaranın tadını çıkarma fırsatı sunuyor. 

  • Nemrut Dağı Milli Parkı

adiyaman-gezilecek-yerler-nemrut.jpg

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, Türkiye’nin en önemli tarihi ve doğal alanları arasında bulunuyor. Kommagene Krallığı’nın arkeolojik kalıntılarına ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, büyük boyutlu heykelleri ile biliniyor. M.Ö.1. yüzyılda yapılan bu heykeller ve yapılar, doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Boyları 8 ile 10 metre arasında değişen heykellerin yapımında kireçtaşı blokları kullanılmıştır. Doğu ve batı teraslarında tanrı ve tanrıça heykellerinin yanında Kral Antiochos, aslan ve kartal heykelleri de yer alıyor. Kuzey terasında ise küçük yapılar ve mezar höyüğü yer alıyor. “Doğu ve batı uygarlığının köprüsü” olarak nitelendirilen Nemrut Dağı Milli Parkı, sadece heykellerle değil görkemli gün doğumu ve batımı manzaralarıyla da ünlüdür. 

Nemrut Dağı Gezi Rehberi: Nemrut Dağı Nerede? Nemrut’ta Neler Yapılır?

Tarihi keşfin yanında doğa yürüyüşleri de yapabileceğiniz park, kış sezonu boyunca kapalıdır. Açık olduğu dönemde tüm hafta saat 04:00 ile 18:30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Nemrut Dağı Milli Parkı’na Türk vatandaşları Müzekart ile ücretsiz girebiliyor. Ören yerine giriş ücreti yabancı ziyaretçiler 10 Euro’dur. 

  • Perre Antik Kenti

adiyaman-gezilecek-yerler-perre-antik.jpg

Adıyaman gezilecek yerler listenizde yer alması gereken duraklardan birisi de Perre antik kentidir. Şehrin çıkışında yer alan dünya üzerinde en büyük birkaç Roma şehirlerinden birisi olan Perre antik kentini görülecekler listenize mutlaka almalısınız. Antik Roma dönemine ait Nekropol alanında 200’den fazla kaya mezarı bulunmaktadır. Müze kart ile ücretsiz ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan Adıyaman müzesi de görülebilecek listesine alınabilir. Bu bölgede yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerin küçük bir bölümü müzede sergilenmektedir.

  • Haydaran Mezarları

adiyaman-gezilecek-yerler-haydaran-mezarlari.jpg

Adıyaman’dan yaklaşık 20 -25 dakikalık bir araba yolculuğuyla varabileceğiniz Taşgedik köyünde yer alan Haydaran mezarları görülmelidir. Kaya mezarlarının yüzleri maalesef yok edilmiş.

  • Arsemia Ören Yeri

adiyaman-gezilecek-yerler-arsemia.jpeg

M.Ö. 2. yüzyılda Kommagene uygarlığının yazlık başkenti olarak inşa edilen Arsemia Antik Ören Yeri, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alıyor. Kraliyet ailesine ait yerleşim yeri olarak bilinen kent, Roma ve Pers kültürlerinin izlerini taşıyor. Arsemia Antik Kenti içinde bulunan sarayda tanrıların ve kralların el sıkıştığı kabartmalara ev sahipliği yapıyor. Kommagene Krallığı’nın yönetim merkezi olan kent, kralların tahta çıktığı ve önemli kararların alındığı yer olarak bilinir. Arsemia Antik Kenti yer altına inen uzun tünelleri ve yollarıyla dikkat çekiyor. Dönemin yaşam şekli hakkında detaylı bilgi veren yerleşim 6 Şubat 2023 yılındaki depremde büyük hasar gördü. El sıkışma kabartmasının sağlam kaldığı Arsemia’nın yeniden ayağa kalkması için restorasyon çalışmaları büyük önem taşıyor. 

  • Kahta Kalesi

adiyaman-gezilecek-kahta-kalesi.jpg

Komagene, Roma, Memlük, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından askeri amaçlı kullanılan Kahta Kalesi, Nemrut Dağı’nın eteklerinde yer alıyor.  Kahta’nın 20 kilometre kuzeyinde Kocahisar Köyü’nde bulunan kale, Fırat Nehri’ne hakim bir noktada sarp kayalıklar üzerine kuruludur. Ortaçağ boyunca çeşitli eklemeler ve onarımlardan geçen kele, stratejik konumuyla her dönemde dikkat çekmiştir. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Kahta Kalesi’nden Fırat Nehri ve çevresinin güzelliklerini keşfedebilirsiniz. 

  • Palanlı Mağarası

adiyaman-gezilecek-yerler-palanli-magarasi

Palanlı Mağarası, şehrin 10 kilometre kuzeyindeki Palanlı Köyü sınırında. Mağara, Prehistorik döneme ait kalıntılar ve kaya resimleriyle biliniyor. Tarih meraklılarının rotasında yer alan mağara arkeolojik sit alanı içinde yer alıyor.  Mağaranın yer aldığı derin vadi, Adıyaman’ın doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Mağarayı ziyaretinizde tarihin izlerini sürerken aynı zamanda çevresindeki doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. 

  • Gerger Kanyonu

adiyaman-gezilecek-yerler-gerger-kanyano

2004 yılında Adıyaman turizmine kazandırılan Gerger Kanyonu,  Atatürk Baraj Gölü ile Fırat Nehri’nin buluştuğu noktada yer alıyor. Yeşille mavinin en güzel şekilde bir araya geldiği kanyon, yüksek kayalıklarla çevrilidir. Şehrin saklı cennetlerinden olan Gerger Kanyonu’na özel aracınızı kullanarak ulaşabilirsiniz.

Adıyaman’ın Tarihi Ve Doğal Zenginlikleri

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman’da gezilecek yerler oldukça fazladır. Tarihi ticarey yollarının geçtiği bölgede yer alan Adıyaman, tarihi dini yapıları, köprüleri, anıtları ile kültür gezisi yapmak isteyenlerin rotasında yer alıyor. Karakuş Tümülüs’ü, Adıyaman Müzesi, Keleş Konağı, Gümüşkaya Mağaraları, Ulu camii, Gerger Kalesi, Üzeyir Peygamber Türbesi, Gerger Gözetleme Kulesi bu muhteşem kentin tarihi yerlerinden sadece birkaç tanesidir.

Bölge, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla yükseklerde karasal iklim görülürken düzlük yerleri Akdeniz iklim etkisinde kalıyor. Bu da kentin doğal güzelliklerinin çeşitliliğini artırıyor. Adıyaman’ın gezilecek doğal güzelliklerinin arasında yaylalar, tabiat parkları, içmeler de yer alıyor. 

Adıyaman Hakkında 

“Medeniyetler şehri” olarak bilinen Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Orta Fırat’ın zengin topraklarında yer alıyor. Geçmişi M.Ö. 40.000 yılına kadar uzanan bu kadim kent, zengin kültürel mirası ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor. Eski tarihçilerin “Bereketli Hilal” adını verdikleri bölgede kurulu olan şehir, coğrafi konumu sayesinde tarihin her döneminde önemli yerleşim yeri olmuştur. Doğu Anadolu bölgesi ve Güney Anadolu bölgesi sınırında yer alan Adıyaman’da kısmen Akdeniz iklimi de görülebiliyor. Şehrin bu özelliği hem bitki örtüsü hem de faunasının çeşitliliğine katkı sağlıyor..

Adıyaman Hititler, Persler, Kommagene Krallığı, Doğu Roma İmparatorluğu, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Özellikle Kommagene Krallığı, bölge tarihinin en önemli dönemlerinden biridir. 

Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman’a hem karayolunu kullanarak hem de havayolu ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin birçok şehrinden bölgeye otobüs seferleri düzenleniyor. Örneğin, Ankara’dan Adıyaman’a otobüsle yaklaşık 6 saatte ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla seyahat etmeyi planlıyorsanız, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş ve Diyarbakır üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Kente ulaşmanın en hızlı yolu havayolu ile seyahat etmektir. Şehir merkezine 15 kilometre mesafedeki Adıyaman Havalimanı’na Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlerden direkt uçuşlar bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine toplu taşıma, taksi ve kiralık araba seçeneklerinden birini kullanarak ulaşabilirsiniz. Hem Adıyaman Havalimanı‘ndan hem de şehrin farklı noktalarından Yolcu360 aracılığıyla ucuz Adıyaman kiralık araç seçeneklerini listeleyebilir ve dakikalar içerisinde güvenle kiralayabilirsiniz.

adiyaman-kiralik-arac

En uygun Adıyaman uçak bileti aramaları için Yolcu360’ı kullanabilirsiniz. Birçok havayolu firmasının uçuş seçeneklerini bir arada sunan Yolcu360 ile en uygun uçak bileti fiyatlarını bulabilir ve anında satın alabilirsiniz.

ucak-bileti

Adıyaman’a Ne Zaman Gidilir?

Adıyaman’ın güneyinde yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı iklim görülüyor. Adıyaman’ı gezmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Mart ile Mayıs ve Eylül ile Kasım aylarında hava ılımandır. Bu da açık havada rahatça gezmenizi sağlar. Bahar dönemlerinde hem tarihi hem de doğal güzelliklerin tadını en iyi şekilde çıkarabilirsiniz.

Adıyaman’da Ne Yenir?

Güneydoğu Anadolu’nun benzersiz güzelliklerine sahip olan şehir, zengin mutfak kültürüyle de öne çıkıyor. Adıyaman mutfağı, çevre illerle benzerlik gösterse de yapım şeklinden sunum şekline lezzetlerde değişim olabiliyor. Besni tavası, Adıyaman Tavası, Parmak kebap, dövmeç, kavurmalı sıcak köfte, kel köfte, etsiz çiğ köfte, pirpirim salatası bölgede tatmanızı önerdiğimiz lezzetler arasında. marul cacığı, şilik tatlısı, ekşili köfte ziyaretinizde tatmadan dönmeyin diyebileceğimiz lezzetler arasındadır.

Seyahatin Her Alanında Yolcu360!

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

 

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

Add comment