Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ordu Gezilecek Yerler: Ordu’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Ordu Gezilecek Yerler: Ordu’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Ordu gezilecek yerler listesi hazır! Orta ve Doğu Karadeniz’in kesişim noktasında yer alan Ordu, doğal güzellikleri ve zengin tarihi mirasıyla benzersiz bir şehir. Bu güzel şehri birlikte keşfetmeye hazır mısınız?

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu, Karadeniz’in eşsiz doğası ve zengin kültürel mirasıyla keşfedilmeyi bekleyen birçok güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Karadeniz turlarının merkezinde yer alan kent, doğallığını koruyan sahilleri ve zengin florasıyla her mevsim keşfedilecek yeni güzellikler sunuyor. Yaz mevsiminde ince kumlu plajlarda dinlenebilir ve Karadeniz’in berrak sularında serinleyebilirsiniz. Boztepe’den muhteşem Karadeniz manzarasını izleyebilir, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları gibi yerel aktivitelere katılabilirsiniz. 

Boztepe

ordu-gezilecek-yerler-boztepe

Boztepe, Ordu’nun en simgesel yerlerinden olup, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte yer alıyor. Şehri panoramik olarak görebileceğiniz bu noktadan Karadeniz’in ve Ordu’nun muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Boztepe’ye teleferikle veya karayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Piknik alanları, kafe ve restoranların bulunduğu bölgeye yılın her dönemi gelerek, kentin güzelliklerini farklı bir açıdan keşfedebilirsiniz. 

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi (Ordu Müzesi)

ordu-gezilecek-yerler-ordu-muzesi

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında dönemin zengin tüccarlarından Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Cephe süslemeleri ile dikkat çeken yapıda, kat araları ve köşelerdeki sütun şeklinde söveler oldukça çekicidir. Dönemin taş işçiliğinin en güzel örneklerini taşıyan yapı, üstü saçaklı pencereleri, balkon ve çatı kenarlarındaki işlemeleri ve zarif balkon korkuluklarıyla da öne çıkıyor. Taşları Ünye’den, ahşap malzemeleri de Romanya’dan getirilen konak, günümüzde etnografya müzesi olarak kullanılıyor. 

Zemin katı sergi salonu olarak hizmet veren müzenin, birinci katında, şehir tarihinde kullanılan ve bölgede bulunan silahlar, takılar ve giysiler gibi eşyalar sergileniyor. İkinci kat ise mobilya ve aksesuarlarıyla 19. Yüzyıl yüzyılda konağın yöresel düzenlenmesini yansıtıyor. Ordu Müzesi, kenti ziyaretinizde mutlaka gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. 

Taşbaşı Kilisesi (Taşbaşı Kültür Merkezi)

ordu-gezilecek-yerler-tasbasi-kilisesi.jpg

Altınordu ilçesi, Taşbaşı Mahallesi’nde yer alan kilise, 1853 yılında Rum Ortodoks cemaatine hizmet vermek amacıyla inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan yapı, kesme taştan yapılmış olup, 2000 yılında kültür merkezine dönüştürülmüştür. Taşbaşı Kilisesi, mimari açıdan sade ama etkileyici bir yapıdır. Dönemin mimari özelliklerini yansıtan yapı, şehir tarihini ve kültürünü keşfetmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 

Yason Burnu

ordu-gezilecek-yerler-yason-burnu

Yason Burnu, Perşembe ilçe merkezine 15 kilometre mesafede Çaytepe köyündedir. Karadeniz’in kuzey kıyısında yer alan bu etkileyici oluşum, Yason Yarımadası olarak da biliniyor. Adını antik Yunan mitolojisindeki Yason’dan alan Yason Burnu, doğal güzellikleri ve eşsiz kıyı şeridiyle ünlüdür. Yüksek kayalıkları, tertemiz denizi ve yemyeşil doğasıyla dikkat çeken burun üzerinde bir de kilise yer alıyor. 1869 yılında inşa edilen Yason Kilisesi, 1. Derece arkeolojik ve 2. Derece doğal sit alanı içinde yer alıyor. 

Atik İsmail Paşa Camii

Tarihi ve mimari açıdan önemli olan Atik İsmail Paşa Camii, Altınordu ilçesinde yer alıyor. İlk olarak 1770 yılında kütük olarak inşa edilen yapı, zamana yenik düşüp tahrip olunca,  1802 yılında tekrar inşa edilmiştir. İki şerefeli minaresiyle dikkat çeken cami, sade fakat zarif bir mimariye sahiptir.  Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan yapı, şehrin tarihini yansıtan önemli kültürel miraslar arasındadır. 

Kurul Kalesi

ordu-gezilecek-yerler-kurul-kalesi

Bayadı Mahallesi’nde yer alan Kurul Kalesi, şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafedeki önemli bir arkeolojik alandır. M.Ö.2. yüzyıla tarihlenen kale, deniz seviyesinden yaklaşık 570 metre yükseklikte yer alıyor. Karadeniz Bölgesi’nin ilk arkeolojik kazı alanlarından olan Kurul Kalesi ve Yerleşkesi alanında 3000 yıl öncesi tapınak ve kale duvarlarına rastlanmıştır. Kalenin en dikkat çekici keşiflerinden biri Ana Tanrıça Kybele heykelidir. 2016 yılında çıkarılan bu heykel, Türkiye’de yerinde bulunan ilk Kybele heykeli olmasıyla büyük öneme sahiptir. 

Ulugöl

ordu-gezilecek-yerler-ulugol

Ulugöl’e ulaşmak için önce Ordu şehir merkezinden 1.5 saat mesafedeki Gölköy ilçesine gitmeniz gerekiyor. Buradan 8km mesafedeki Ulugöl’e rahatça ulaşabilirsiniz. Ulugöl Tabiat Parkı içerisindeki Yeşil Sülük Gölü’nü görmeden dönmeyin. Yürüyüş yollarında muhteşem doğa içerisinde vakit geçirebileceğiniz gibi bungalovlarda konaklayabilirsiniz.

Perşembe Yaylası

ordu-gezilecek-yerler-persembe-yaylasi.jpg

Karadeniz’in en güzel yaylalarından olan Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçesine yaklaşık 17 kilometre mesafede yer alıyor. Deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yer alan yaylada, mesire alanları ve yürüyüş parkurları ile doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Başta menderesleri olmak üzere, yemyeşil çayırları ve tertemiz havasıyla ziyaretçilerini cezbeden yaylayı, ilkbahardan sonbaharın sonuna kadar gezebilirsiniz. Burada yamaç paraşütünden safariye pek çok aktiviteyi yapabilirsiniz. Perşembe Yaylası’nda görülecek yerler arasına Çişeli şelalesi, Karga Tepesi ve tarihi kümbetleri ekleyebilirsiniz. Muhteşem manzaralara tanık olacağınız Karga Tepesi’nde yaylanın panoramik manzaralarına tanık olabilirsiniz. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Çiseli şelalesi ise mutlaka görmenizi öneriyoruz. Ayrıca, her yıl Temmuz ayında düzenlenen Aybastı Perşembe Yaylası Yağlı Güreş Festivali bölgenin en önemli etkinliklerindendir. Bu şenliklerde folklor gösterilerinden konserlere, at yarışlarından yağlı güreşe birçok etkinlik düzenleniyor. 

Bolaman Kalesi

ordu-gezilecek-yerler-bolaman-kalesi

Fatsa ilçesine bağlı Bolaman Köyü’nde yer alan Bolaman Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.  Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen kalenin kale gözetleme ve karakol amacıyla kullanılmıştır. Osmanlı Döneminde geliştirilerek iç kalenin üzerine ahşap malzeme ile konak inşa edilmiştir. Kademoğlu Konağı olarak bilinen konak, iç kale üzerine çift cumbalı olarak yapılmıştır. Alt kısmı kesme taş, üst kısmı ahşap olan Bolaman Kalesi, şehrin simgeleri arasında önemli bir yere sahiptir.  

Uzundere Şelalesi

ordu-gezilecek-yerler-uzundere-selalesi

Akarsuları bakımından oldukça zengin olan Ordu’da 300 civarında şelale bulunuyor. Hepsi birbirinden etkileyici olan bu şelalelerin arasında Uzundere Şelalesi, şehrin büyüleyici doğal güzellikleri arasında öne çıkıyor. Yaklaşık 105 metre yükseklikten dökülen şelale, toplamda 7 kademeden oluşuyor. Kamp yapabileceğiniz bölgede, doğayla iç içe vakit geçirebilir, şelalenin oluşturduğu doğal havuzda serinleyebilirsiniz. 

Ordu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karadeniz’in kıyısında uzanan 100 kilometrelik kıyı şeridi, sakin plajları, benzersiz yaylaları ve şelaleleri ile kent, Karadeniz’in cennet köşeleri arasında. “Karadeniz turu planlarının tam ortasında yer alan Ordu’nun bilinen ilk yerleşimi şimdiki adıyla Bozukkale olan Kotyora’dır. Ordu’nun ilk sakinlerinin Türkçe konuşan bir kavim olan Kut’lar olduğu ve ilk yerleşiminin adının da (Kut yöresi/ Kut yorası) buradan geldiği öne sürülüyor. Bu tarihi zenginliklerin yanında Ordu’nun sunduğu doğal güzellikler de şehri cazip kılan önemli unsurlar arasında.

ordu-gezilecek-yerler.jpg

Karadeniz bölgesinin doğusunda yer alan Ordu, Melet Nehri’nin beslediği ovada, Boztepe’nin eteklerinde kuruludur. Dağlık ve engebeli araziye sahip olan Ordu, akarsu bakımından oldukça zengindir. Yemyeşil ormanlar ve zengin bitki örtüsüyle çevrili şehrin yüksek kesimlerinde yaylalar, alçak kesimlerinde ise bereketli tarım arazileri bulunuyor. Şehrin muhteşem coğrafyasında başta Melet Irmağı olmak üzere akarsuları büyük rol oynuyor. Ordu, yeşille mavinin muhteşem şekilde birleştiği, Karadeniz’in cennet köşeleri arasında bulunuyor.  

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ordu’nun geçmişi, M.Ö.7. yüzyıla kadar uzanır. Günümüz Ordu’sunun 5 kilometre batısında yer alan Bozukkale kentin ilk yerleşim yeridir. Ordu ve çevresi, M.Ö 675 yılından itibaren Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalılar Pontuslar, Bizanslılar ve Osmanlılar hakimiyeti altında kalmıştır. Tüm bu medeniyetlerin her biri, kentin zengin kültürel mirasının oluşumunda etkili olmuştur. Ordu’da antik kalıntılardan kalelere, camilerden köprülere kadar birçok tarihi yapıyı keşfedebilir, doğal güzellikleri içinde huzur bulabilirsiniz. 

Ordu’ya Nasıl Gidilir?

Karadeniz bölgesinin en güzel şehirlerinden olan Ordu’ya karayolu ve havayolu ulaşabilirsiniz. Karayolu ile seyahat etmek isterseniz, Türkiye’nin pek çok noktasından Ordu’ya düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Özel aracınızla seyahat etmeyi tercih ederseniz, Karadeniz Sahil Yolu üzerinden kente rahatça ulaşabilirsiniz. 

Ordu’ya daha hızlı ve konforlu ulaşmak seçeneği arıyorsanız, havayolunu tercih edebilirsiniz. 2015 yılında hizmete açılan Ordu- Giresun Havalimanı şehir merkezine 18 kilometre mesafede yer alıyor. Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin birçok büyük şehrinden Ordu’ya direkt uçak seferleri bulunuyor. Ankara – Ordu arası aktarmasız uçuş süresi aktarmasız 1 saat 10 dakikadır. İstanbul Havalimanı ve Ordu arası direkt uçuş süresi 1 saat 45 dakika sürüyor. Yolculuğunuzu daha planlı hale getirmek isterseniz Yolcu360 üzerinden uygun fiyatlı Ordu uçak bileti seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Ordu seyahatinizin konforu ve esnekliği için Yolcu360’ın en ucuz Ordu kiralık araba seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Böylece hem kent merkezini hem de çevresini sınırlanmadan keşfedebilirsiniz.

ordu-arac-kiralama

Ordu’ya Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Ordu, yılın her dönemi farklı güzellikler sunuyor. İlkbahar ve yaz ayları, yaylaların ve denizin keyfini çıkarabileceğiniz bir dönemdir. Özellikle bu mevsimlerde düzenlenen yayla festivallerine seyahat planınızı denk getirerek Ordu’nun geleneklerine ve kültürüne yakından tanık olabilirsiniz. Sonbaharda, altın sarısı ve kırmızı tonlarına bürünen Ordu, doğa fotoğrafçıları için muhteşem manzaralar sunar. Ordu kış mevsiminde gezilecek yerler bakımından da oldukça zengindir. Çambaşı Kayak Merkezi, Türkiye’nin denize en yakın kayak merkezidir. Kış sporlarının tadını çıkarabileceğiniz bölgede, gönlünüzce eğlenebilirsiniz.

Ordu Kaç Günde Gezilir?

Ordu’yu keşfetmek için ideal süre, ziyaret etmek istediğiniz yerlere göre değişebilir. Şehir merkezini ve yakın çevresini gezmek için 2-3 gün yeterli olabilir. Bu süre zarfında Boztepe, Paşaoğlu Konağı, Yason Burnu, Saraçlı Mahallesi gibi popüler yerleri rahatça ziyaret edebilirsiniz. Ancak, yaylalar, şelaleler, kanyonlar gibi doğa harikalarını keşfetmek için en az 4-5 günlük plan yapmanızı öneriyoruz. Özellikle Perşembe Yaylası, Çiseli Şelalesi, Çamaş Kanyonu, Ulugöl Tabiat Parkı, Gaga Gölü, Küpkaya Kanyonu gibi doğal güzellikleri gezmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilirsiniz.

Seyahatin Her Alanında Yolcu360!

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

1 comment