Yolcu360 Blog
Air Photos
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Boyabat Gezilecek Yerler : Sinop Boyabat’ta Görmeniz Gereken 9 Yer

Boyabat Gezilecek Yerler : Sinop Boyabat’ta Görmeniz Gereken 9 Yer

Boyabat gezilecek yerler listesi ile karşınızdayız! Boyabat son dönemlerde Karadeniz’in gözde noktalarından biri. Özellikle Sinop sahillerinin deniz tatili için tercih edilmeye başlaması, Boyabat‘ın da yeni bir gezi ve keşif rotası olmasını sağlıyor. Boyabat’ta hem tarihe hem doğaya hayran kalmanızı sağlayacak birçok yer bulunuyor. Bu güzel coğrafyayı keşfedebilir, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Gaggaşlar, Hititler, Paflagonyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Pontuslar, Romalılar ve Bizanslılar gibi çok sayıda hükümdarlığa ev sahipliği yapan Boyabat ilçesi oldukça zengin bir kültürel yapıya sahip. Peki son yıllarda giderek cazibesi artan Boyabat’a nasıl gidilir ve ne yapılır? 

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Yolcu360’ın Sinop ucuz kiralık araç seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek, Boyabat’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Boyabat Nerede? Boyabat’a Nasıl Gidilir?

Sinop şehir merkezinden Boyabat’a gitmek için D030 kara yolunu takip edebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürer.

Sinop Boyabat Gezilecek Yerler

Bölgedeki nüfusun büyük bölümü dışarıda yaşıyor. Yine de buna rağmen, Sinop’un en kalabalık ilçesi olma özelliğini yıllardır kaptırmıyor. Köklü bir geçmişe sahip olan ilçede çok sayıda tarihi yapı ve kalıntı bulunuyor. Burası aynı zamanda Sinop’un en güzel sahillerine yakın olmasıyla, ayrı bir cazibeye de sahip.  Boyabat’a gitmeden önce uygun fiyata kiralık araç kiralamak için Yolcu360 yanınızda. Ziyaret ettiğiniz tüm noktalara kendi aracınızın konforuyla ulaşabilirsiniz. Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla Sinop Boyabat’ta görmeniz gereken yerleri birlikte inceleyelim.

  • Salar Köyü Kaya Mezarı

Boyabat Salar Köyü Kaya Mezarı

Kaya Mezarı, Boyabat gezilecek yerler listesinin başında yer alıyor. İlçeye 15 km uzaklıktaki Salar Köyünün güneydoğusunda yer alan bu tarihi yapı, 200 metre yüksekliğindeki kalker kayalar oyularak inşa edilmiş. Kaya mezarı üç sütundan oluşmakta ve üzerinde bulunan kabartmalar oldukça dikkat çekici. MÖ. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapılan Kaya Mezarı günümüzde oldukça iyi durumda olan eserler arasında yer alıyor. Salar Köyü Kaya Mezarlarını dilediğini her gün ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca buraya giriş ücretsizdir.

  • Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi

Gökırmak Vadisinde karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kuruluyor. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da izlerini taşıyor. Kalenin üzerinde bulunduğu tepe aslında bir yer altı şehrinin dış çeperlerinden oluşuyor. Bu yer altı şehri belediye tarafından temizlenip, ışıklandırılarak ziyarete açılıyor. Kesinlikle bu tarihi noktayı ziyaret etmeden geçmeyin deriz. Bölgenin en gözde ve turistik noktaların biri olarak karşımıza çıkıyor. Dilediğiniz gün kaleyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

  • Boyabat Çırabozan Tünelleri Yeraltı Şehri

boyabat-yeralti-tunel

Çırabozan Yeraltı Şehri, meşhur kalenin altında. Bu tüneller 2005 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkıyor. Çırabozan Tünelleri uzun süre içi toprak dolu olarak ziyarete kapalı kalıyor. 2007 yılında ise kale restorasyonuna başlanıyor. Bu restorasyon ile tüneldeki toprak da boşaltılıyor. Sonrasında ziyarete açılıyor. 

  • Boyabat Kırkkızlar Kayası

Kırkkızlar Kayası, kaleden sonra rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz yer arasında. Kırkkızlar Kayası’nın en önemli özelliği bıçak gibi kesilmiş bir görüntüye olması. Aynı zamanda bura ile ilgili birçok efsane de bulunuyor. Kırkkızlar Kayası daha önce bitişik bir yapıda. Sonrasında ise kayanın üzerine kale inşa ediliyor. Bu hali ile Kırkkızlar Kayası’ndan düşmanın kaleye girmesi mümkün hale geliyor. O dönemlerde düşman sayısı oldukça çok olduğu için komutanlardan biri kaleyi korumak için alternatif yollar arıyor. Bir anda kılıcını çeken komutan, kayayı kılıçla ikiye bölüyor.

boyabat baraj

İkiye bölünen kayanın arasından bir nehir akmaya başlıyor. Böylece düşmanın kaleye ulaşması imkansız hale geliyor. Buna rağmen kayanın üzerinde 40 tane kadın mahsur kalıyor. Rivayetlere göre kadınlar;  “Allah’ım, bizi ya taş yap, ya kuş yap, kurtar” diye dua etmeye başlıyor. Kadınlar bir anda taşa dönüşüyor. Bu efsanevi olaydan sonra Kırkkızlar Kayası olarak anılmaya başlıyor.

  • Boyabat Bazalt Kaya Sütunları ve Vadisi

Boyabat Bazalt Kaya Sütunları ve Vadisi

İlçe merkezine 15 km uzaklıkta Kurusaray Köyü civarında Fındıklı Mevkiinde yer alan Bazalt Kaya Sütunları 30-40 metre yüksekliğe sahip olup, yine görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre bu kaya sütunları 3-5 milyon yıllık bir geçmişe sahip. Kayalıklardan akan şelaleler muhteşem bir görünüme sahip olup, bölgeye gelen turistlerin uğrak noktaları arasında. Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı doğa yürüyüşleri yapmak için oldukça ideal. Vadinin sonunda Bazalt Kayaları arasından akan şelaleyi de görebilirsiniz. Ayrıca buraya yaz aylarında giderseniz ormanda böğürtlen de toplayabilirsiniz.

  • Boyabat Evleri

Boyabat Evleri

Boyabat evleri ilçenin kültürel kimliğinin önemli bir parçası. Geleneksel Türk Evi ve yakın dönem Osmanlı Mimari örneklerini ilçede yoğun olarak görebilirsiniz. Tarihi evler ahşap bir yapıya sahip. Söz konusu evler genellikle üç katlı olarak inşa ediliyor. İlçenin sokaklarında gezerken adeta bir açık hava müzesindeymişsiniz gibi hissetmenizi sağlayacak tarihi evleri ziyaret etmenizi öneririz. Burada tarihi fotoğraflar çekebilir, dönemin atmosferini hissedebilir ve mimari yapıları inceleyerek güzel vakit geçirebilirsiniz.

  • Boyabat Tarihi Çarşı

Tarihi çarşıs, Orta Çarşı olarak da biliniyor. İlçesin tam ortasında. Bu tarihi çarşıda dükkan, han, otel, kahvehane, el sanatları ve geleneksel meslekleri barındıran birçok yere rastlamak mümkün. Boyabat’a gelmişken çarşıyı gezip bölgenin kültürel yapılarını incelemenizi öneririz.

  • Boyabat Çukurhan Köyü Şelalesi

Boyabat Çukurhan Köyü Şelalesi

Boyabat’a bağlı Çukurhan Köyü’ndeki Çukurhan Köyü Şelalesi, ilçe merkezine 29 km. uzaklıkta yer alıyor. Köyden geçen çayın üstünde Gökbögüt mevkiinde bulunuyor. Aynı çay içerisinde irili ufaklı başka şelalelere de rastlamak mümkün. Şelaleye yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Doğa severler için güzel ve eğlenceli bir doğa aktivitesi olarak değerlendirilebilir.

  • Boyabat Beyazıt Camii

Boyabat Beyazıt Camii, Büyük Camii olarak da biliniyor. Dikdörtgen planlı ve tek minareli olarak inşa ediliyor. Geçmişte çeşitli sebeplerden yıkılan camii, 2017 yılında restore çalışmaları ile tekrar inşa edilerek halka açık hale getiriliyor.

Boyabat’ın Tarihi

Boyabat’ın kelime anlamı uzun ova olarak biliniyor. Boy ve abat kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Yöres; Danişment hükümdarı Gümüş Tekin tarafından Bizanslılardan alınıp, 1175 yılında, Selçukluların eline geçiyor. Selçuklular’dan da, 1309 yılında, Candaroğlu Süleyman Paşa alıyor. Daha sonraki süreçte, Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan şehir, Ankara Savaşından sonra, tekrar Candaroğullarının eline geçiyor. 1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet, yöreyi tekrar ele geçirdikten sonra Osmanlı Devleti yıkılana kadar ilçede başka bir hükümdarlık egemen olmuyor. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Sinop’a bağlı bir ilçe olarak günümüzde varlığını sürdürüyor. İlçede yer alan tarihi evler Osmanlı Döneminden kalmış ve gerçekten görülmeye değer. Genellikle ahşaptan yapılan bu tarihi evler Osmanlı mimarisini yansıtıyor.

Boyabat Panayırı

Boyabat gezilecek yerler listesindeki bu renkli panayır, her yıl, ekim ayının ikinci çarşamba günü bir hafta süre ile düzenleniyor. Panayırın mazisi 100 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Çeltik hasadı yapılıp, ambara konulduktan sonra, köylüleri büyük bir sevinç kaplıyor. Bu sevinçle kasabaya indiklerinde pazara gidenler ekonomik güçleri oranında alışveriş yapıyor. Panayırda, pehlivan güreşleri başta olmak üzere çeşitli oyun ve eğlenceler düzenleniyor. Son yıllarda lunapark ile canlandırılmaya çalışılıyor.

Boyabat Panayırı

 

Mina Araç

Merhaba! Benim adım Mina. Bilgisayar mühendisiyim ve yaklaşık 3 yıldır teknik alanda çalışıyorum. Aynı zamanda çeşitli alanlarda içerik yazarlığı yapmaktayım. İçerik yazmak benim için oldukça keyifli ve heyecan verici. Üniversite yıllarından bu yana sektöründe önde gelen birçok yerel ve global firma için SEO uyumlu ürün ve kategori içerikleri yazdım. Amacım, okurlara ilgili konu hakkında bilgi ve ilham vermek oluyor. Okurların hayatlarına değer katacak içerikler sunmak oldukça keyifli ve mutlu edici :)

Add comment