Aydos Ormanı, şehrin hayatının yoğun temposundan sıyrılmak isteyenler için mükemmel bir kaçış noktasıdır. Anadolu Yakası’nda, Kartal ve Sultanbeyli ilçeleri arasında bulunan bu doğal cennet, ulaşım kolaylığı sayesinde huzur arayanların rotasında yer alıyor. Yerleşim alanlarının tam ortasında kalan Aydos Ormanı, doğayla baş başa kalmanın en güzel yollarından birini sunuyor.
Günlük rutinlerden uzaklaşarak, temiz orman havasında yenilenmek için burası tam bir biçilmiş kaftan! Burada kuş sesleri eşliğinde doğa yürüyüşleri yapabilir, piknik keyfi yaşayabilirsiniz. Her mevsim farklı manzaralarla büyüleneceğiniz Aydos Ormanı’nda Aydos Kalesi’ni gezebilir, göl kenarında mangal yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Şehrin kalbinde doğaya kaçabileceğiniz Aydos Ormanı hakkında bilmek isteyeceğiniz detaylarla karşınızdayız. Sizin için hazırladığımız gezi rehberinde Aydos Ormanı’na nasıl gidebileceğinizden yapacağınız aktivitelere, gezilecek yerlerine kadar merak ettiğiniz konuları bulabilirsiniz.
İçindekiler
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Yolcu360’ın İstanbul ucuz kiralık araç seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek, Ayasofya’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Aydos Ormanı Nerede?
Aydos Ormanı, İstanbul’un Kartal ilçesinde yer alıyor. Ormanın kuzeyinde Sultanbeyli, güneyinde Kartal’ın Karlıtepe mahallesi ve Pendik’in Çınardere mahallesi bulunuyor. Merkezi konumuyla dikkat çeken Aydos Ormanı’na İstanbul’un hemen her noktasından kolaylıkla ulaşılabiliyor. Gelişmiş ulaşım ağı sayesinde orman, İzmit ve çevre illerin de doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Aydos Ormanı’nda Gezilecek Yerler
İstanbul’un ender doğal alanlarından Aydos Ormanı, muhteşem doğal güzellikleri ve temiz havasıyla dikkat çekiyor. Batısında Kayışdağı Ormanı ve Büyükbakkal Ormanlık alanı ile geniş bir hat oluşturan bölge, dört mevsim birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Dönemi’nde av alanı olarak kullanılan bölge, oldukça geniş çeşitlilikte bir bitki örtüsüne sahiptir. Aydos Ormanı, 537 metre yüksekliği ile İstanbul’un en yüksek tepelerinden Aydos Tepesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zengin bitki örtüsü, tarihi kalıntıları, muhteşem manzaraları, yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanlarıyla Aydos Ormanı, ziyaretçilerine eşsiz deneyimler sunuyor.
-
Aydos Ormanı Gölü
Aydos Ormanı iç yolları mıcır ve toprak malzeme ile düzenlenmiştir. Ormana girdikten yaklaşık 5 km sonra Aydos Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Göl bölgesine ulaşmak için özel aracınızı kullanabilirsiniz. Bunun yanında orman girişinde bisiklet kiralayabilir veya yürüyebilirsiniz. Aydos gölü yaklaşık 400 – 500 metre uzunluğunda ve 150 metre genişliğindedir. Göl çevresinde yürüyüş parkuru ve piknik yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Burada dinlenirken doğanın ve göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Aydos gölünde balık tutabilir, deniz bisikleti ve kano gibi motorsuz su sporları yapabilirsiniz. Yaklaşık olarak 9 kilometre çevresi olan göl çevresinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
-
Aydos Tepesi
Bölgeye adını veren Aydos Tepesi, İstanbul’un en yüksek noktasıdır. Gündoğumu ve gün batımlarında muhteşem manzaralar sunan tepe, şehre yağan ilk karın da adresi oluyor. Aydos Tepesi’ne ormandaki yürüyüş parkurlarını kullanarak çıkabilirsiniz. İstanbul’un tüm panoramik manzaralarını seyredebileceğiniz tepeye çıkarken, ormandaki çeşitli fauna ve flora türlerini gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz.
-
Aydos Kalesi
Aydos Tepesinin 325 metrelik uzantısında yer alan Aydos Kalesi ve çevresi, 1. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilerek korumaya alınmıştır. Bizans İmparatorluğunun savunma amaçlı inşa ettiği kalenin 11. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 26.000 metrekare alan üzerine oturan kale, 1328 yılında Osmanlı dönemine geçmiştir. Restorasyonu tamamlanarak 2022 yılında turizme açılan Aydos Kalesi kazılarında, surlar, burçlar, sarnıçlar, kilise, su sistemleri, tahıl saklama ambarları gibi yapılar ortaya çıkarılmıştır. Pazartesi günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatleri açık olan müze, tarih ve doğa meraklıları için popüler bir destinasyondur.
Aydos Kalesi, çevresindeki yürüyüş parkurları ile doğa gezileri için ideal bir konumda bulunuyor. Türkler ve Rumlar arasında uzun yıllar anlatılan büyük bir aşk hikayesine ev sahipliği yapan kale, orman alanında görmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. Aydos Kalesi, İstanbul’da gezilecek yerler listesinde önemli bir konumu olan kale, Aydos Ormanı’nın gezilecek noktalarından biridir.
Aydos Ormanı Parkurları
Yeşil Aydos Ormanı’nda doğa yürüyüşleri, koşu ve bisiklet sporu için farklı zorluk seviyelerinde parkur imkanları bulunuyor. Patikalar, orman yolları ve geniş alanlardan oluşan yürüyüş parkurları, bazen toprak bazen de çakıl zeminden oluşuyor. Aslında Aydos Ormanı’nda tam anlamıyla parkur bulunmuyor. Engebeli araziye sahip olan ormanda göl çevresi, Aydos Tepesi, kale yolu gibi farklı uzunluklarda rotalar bulunuyor. Trekking grupları ve bisiklet kulüplerinin sık sık etkinlik düzenlediği bölgede, genellikle 12 kilometrelik yürüyüş parkuru tercih ediliyor. Ayrıca orman alanında, 27 km uzunluğuna kadar yürüyüş parkuru oluşturulabilecek güzergah çeşitliliği de bulunuyor. İstanbul’un en güzel manzaralarına tanık olabileceğiniz Aydos Ormanı’nın bol oksijenli ortamında yürüyüş, koşu, bisiklet gibi outdoor sporlarını yapabilirsiniz.
Aydos Ormanı Mesire Alanı
Aydos Ormanı’na gelenlerin çoğu şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, doğal güzellikler arasında piknik yapmayı tercih ediyor. Parkurları kadar piknik alanları ile adını duyuran bölge, dört mevsim ziyaretçi akınına uğruyor. Aydos Ormanı Mesire yeri, Aydos gölü etrafında yer alıyor. Göl kenarında, ağaçlar altında piknik yapabilmeniz için gerekli altyapı bulunuyor. Aydos Ormanı mesire alnında mangalınızı getirerek pikniğinizi yapabilirsiniz. Ancak mesire alanı dışında ağaçlık alanlarda mangal ve semaver yakamazsınız. Burayı ziyaretinizde gerekli teçhizatınız yoksa ve canınız mangal çektiyse, bölgede “kendin pişir kendin ye” sistemi ile hizmet veren yerler bulunuyor. “Aydos Ormanı’nda piknik ve mangal yapılır mı?” sorusuna, “Burası İstanbul mangalcılarının favori yeri” diye cevap verebiliriz.
Not: Artan orman yangınları sonucunda, İçişleri Bakanlığı Kararı ile bazı tarihler arasında ormanlarda mangal ve semaver yakmak yasaklanıyor. Aydos Ormanı piknik planlarınızda bu kararı göz önünde bulundurmanız ve İstanbul Valiliği’nin duyurularını kontrol etmenizi öneriyoruz. Aynı şekilde kamp yapmak da zaman zaman bazı bölgelerde yasaklanabilir ya da kontrol/bilgi gerekebilir.
Aydos Ormanı kahvaltı ve piknik için sıklıkla tercih edilen yerler arasında bulunuyor. Tüm günü doğayla baş başa geçirmek isteyenler göl kenarındaki yeme içme tesislerinden faydalanabilirler. Aydos Ormanı Sosyal Tesisleri’nden sıcak ve soğuk birçok yiyeceği temin edebileceğinizi de belirtmek isteriz. Piknik dışında da birçok yeme içme seçeneği sunan Aydos Ormanı, her mevsim ziyaretçilerine keyifli zaman geçirme imkanı sağlıyor.
Aydos Ormanı’na Ne Zaman Gidilir?
Tabiatın her türlü güzelliklerini izleyebileceğiniz Aydos Ormanı’na, yılın her dönemi gidebilirsiniz. Her mevsim farklı güzellikler sunan ormana, ilkbahar ve sonbaharda gitmenizi öneriyoruz. Doğanın canlanıp çiçek açtığı bahar aylarında, doğa yürüyüşleri, piknikler ve bisiklet turları yapabilirsiniz. Doğanın büyüleyici dönüşümüne tanık olabileceğiniz sonbahar ayları da Aydos Ormanı’na gitmek için en uygun zamanlar arasında bulunuyor. Bu dönem doğa yürüyüşleri ve fotoğraf çekimleri için uygun zamanlar sunar. İstanbul’un en yüksek noktası olan bölge, yazın sıcak günlerinde de serin bir atmosfere sahiptir. Kış aylarında ise fazla popüler olmayan Aydos Ormanı, şehirden birkaç saatliğine uzaklaşmak isteyenlerin tercihi oluyor. Bu dönem kar manzaraları eşliğinde Aydos Ormanı’nda mangal yakmak, kışın tadını çıkarmak için ideal zamanlardır.
Aydos Ormanı Giriş Ücreti 2024
Aydos Ormanı’na giriş için ücret alınıyor.
Öğrenci: 20 TL
Yaya/ Bisiklet: 25 TL
Motosiklet: 60 TL
Otomobil: 70 TL
Midibüs: 240 TL
Otobüs:450 TL
Aydos Ormanı’na Nasıl Gidilir?
Anadolu Yakası’nda yer alan Aydos Ormanı, şehrin içinde merkezi konumdadır. Bu nedenle oldukça popüler olan ormana ulaşım son derece kolaydır. Aydos Ormanı’na toplu taşıma, minibüs ya da özel araç alternatiflerini kullanarak ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma için öncelikle Kadıköy’e gelmenizi öneriyoruz. Avrupa Yakası’ndan Marmaray’ı kullanarak yarım saatte Kadıköy’e ulaşabilirsiniz. Burada Çemazer durağından 19F veya 21U Uğurmumcu – Kadıköy otobüslerini kullanarak “Çamlık” durağında inebilirsiniz. Ayrıca Kartal Köprüsü üzerinden geçen 132 C, 131 ÇK ve 131 V otobüslerini de ormanın 1. ve 2. kapısına kadar gidebiliyor.
Aydos Ormanına minibüsle gitmek için Kadıköy’den metro ile Kartal’a gelebilirsiniz. Buradan Aydos minibüslerini kullanarak, Aydos Orman Parkı Sosyal Tesisleri’nde inebşlirsiniz.
Aydos Ormanı’na özel aracınızla gitmek için E-5 ve TEM bağlantılarını kullanarak Kartal- Yakacık ve Sultanbeyli istikametlerini takip edebilirsiniz. İstanbul’da araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek seyahatinizi daha esnek ve konforlu hale getirebilirsiniz. Kiralık araç ile toplu taşıma saatlerine bağlı kalmadan keşiflerinizi yapabilir, piknik malzemelerinizi rahatça taşıyabilirsiniz. Kullanımınıza uygun kiralık araç seçenekleri için Yolcu360 üzerinden arama yapabilirsiniz.
Add comment