2024 trafik sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri içeriğimizde detaylı şekilde inceledik.
İçindekiler
- 1 Trafik Poliçesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
- 2 Trafik Poliçesi Ne İşe Yarar?
- 3 Trafik Poliçesi Olmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Nedir?
- 4 Trafik Poliçesi Nasıl Sorgulanır?
- 5 Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?
- 6 Trafik Poliçesi Yenileme Nasıl Yapılır?
- 7 Trafik Sigorta Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- 8 2024 Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl?
Trafik Poliçesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Trafik poliçesi, trafiğe çıkan her araçta bulunması zorunlu bir sigorta çeşididir. Seyir halindeyken kaza yapılması halinde karşı tarafta oluşabilecek hasarları karşılamak için yapılan düzenlemedir. Kurallar 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenir. Her yıl yenilenmesi ve takip edilmesi gerekir. Araçların trafik poliçesi olmadan trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Sigortasız trafiğe çıkan araçlar için cezai işlem uygulanır. Sıfır araçlara alındığı gün mutlaka trafik sigortası yaptırılmalıdır. İkinci el araçlarda ise noter satışı yapıldıktan sonra 15 gün içinde trafik sigortası yaptırılmalıdır. Eğer varsa mevcut sigorta yeni araç sahibinin üzerine devredilmez ancak bu 15 gün içinde eski sigorta kullanılabilir.
Trafik Poliçesi Ne İşe Yarar?
Ülkemizde her gün birçok trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların çeşitli sebepleri vardır. Bu kazalarda trafik sigortası çok önemli bir yere sahiptir.
- Kaza anında oluşabilecek her türlü maddi hasarın karşılanabilmesi için zorunlu trafik sigortasına ihtiyaç vardır.
- Trafik sigortası karayolu üzerinde seyir halinde ilerlerken yapılan kazalarda karşı tarafın maddi hasarını karşılar.
- Trafik sigortaları sizi, aracınızı ve karşı tarafın aracını güvence altına alır.
- Kaza anında fiziksel anlamda zarar görülmesi halinde masraflar trafik sigortası teminatı kapsamındadır.
Trafik Poliçesi Olmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Nedir?
Trafiğe çıkan her aracın trafik poliçesi yaptırması ve her yıl yenilenmesi zorunludur. Sigortasız trafiğe çıkan araçlar için cezai yaptırımlar söz konusudur. 2024 yılında sigortasız araç kullanmanın cezası 690 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Eğer ceza kesildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa, cezadan %25 indirim sağlanır ve bu durumda ödenecek miktar 517,5 TL’ye düşer. Sigortasız araç kullanırken denetime tabi tutulma veya kazaya karışma halinde araca el koyma ve trafikten men edilme gibi cezalar da söz konusu olabilir. Bu durumda sigortasız geçirilen süre göz önünde bulundurulur. Eğer aracın sigortası biteli çok uzun süre olmuşsa görevliler tarafından araca el konularak otoparka çekilir. Buradaki çekici ve otopark masrafları araç sahibi tarafından karşılanır.
Diğer yandan trafik sigortası olmayan araçlar araç muayenesi yaptıramazlar. Bu hususta da trafik sigortası oldukça önemlidir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için trafik sigortası bitiş tarihi takip edilmeli ve günü gelen trafik poliçesi yenilenmelidir.
Trafik Poliçesi Nasıl Sorgulanır?
Trafik poliçe durumu sorgulama için e-Devlet üzerinden trafik sigortanızın durumunu kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. e-Devlet ile sorgulama yapmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
- Eğer yoksa öncelikle e-Devlet şifresi almalısınız.
- Bu şifre ile tarayıcı üzerinden e-Devlet sayfasına giderek veya e-Devlet uygulaması üzerinden sisteme giriş yapın.
- Arama butonuna araç poliçe bilgileri yazarak aracınıza ait trafik sigorta bilgilerine, başlama ve bitiş tarihine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketleri de sizlere trafik poliçe bilgileri konusunda yardımcı olacaktır. Poliçenizi yaptırdığınız şirket ile iletişime geçerek aracınıza ait poliçe bilgilerini sorgulayabilirsiniz. Sigorta şirketleri genelde sigorta bitiş tarihinden birkaç gün önce müşterilerini telefon, sms veya e-mail yoluyla bilgilendirmektedir.
Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak için öncelikle sigorta şirketleriyle iletişime geçmelisiniz. Bu şirketlerden aracınıza ait trafik sigortası için teklif almalısınız. Bu teklif içerisinde sigorta teminatları ve fiyat bilgisi yer alır. Teminatları dikkatlice okuyup incelemelisiniz. Olası bir kazada poliçeniz neleri kapsıyor bilmekte fayda var. Size verilen tekliflerden teminat ve fiyat konusunda en uygun olanı seçerek işlemleri başlatabilirsiniz. Trafik sigortası yaptırmak için sigorta şirketi sizlerden aşağıdaki evrakları isteyecektir:
- T.C. kimlik numarası
- Araç plakası
- Araç ruhsatı belge seri numarası (aracın eski kayıtlarına bakarak en uygun teklifi vermek için gerekli olan bilgidir)
- Aracın markası, modeli, kullanım şekli(binek araç, ticari araç vb.)
Trafik sigortası yaptırmak için internet üzerinden de birçok sigorta acentesinden teklif alabilirsiniz. Ayrıca sigorta hizmeti veren banka şubelerine de başvurabilirsiniz.
Trafik Poliçesi Yenileme Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortaları 1 yıl süreli yapılmaktadır ve her yıl mutlaka yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde sigortasız araçlar trafiğe çıkamaz, çıkarsa da cezai işlemler ile karşılaşır. Bu durumlardan kaçınmak için yenileme süresi gelen her aracın trafik sigortasını günü geçmeden yenilemesi zorunludur. Ayrıca günü geçen trafik sigortaları için gecikme zammı uygulanır. Bunun için araç sahipleri aşağıdaki hususları dikkate almalıdır:
- Trafik sigortası bitiş tarihi takip edilmelidir.
- Sigorta şirketinden gelen trafik sigortası bitiş tarihi ikazları dikkate alınmalıdır.
- e-Devlet uygulaması üzerinden trafik sigortası başlama bitiş tarihine ulaşılabilir.
- Trafik sigortaları 1 gün bile atlamamak adına mutlaka henüz mevcut sigorta bitmeden yenilenmelidir. Yeni sigorta mevcut sigortanın süresi tamamlandıktan sonra devreye girer.
- Trafik sigortası yenileme işlemleri başta olduğu gibi sigorta acenteleri ve banka şubelerinden kolaylıkla yapılabilir.
- Eğer mevcut sigorta şirketiniz ile işlemlere devam edecekseniz araç bilgileriniz zaten karşı tarafta kayıtlı olacaktır. Bunun için yeniden gerekli evrak ve bilgileri göndermenize gerek kalmaz. Yalnızca aracınıza yeni çıkacak fiyat teklifini ve teminatları incelemeniz gerekir.
- Trafik sigortaları yenilenirken hasarsızlık indirimi çıkabilir. Bunun için aracın 1 yıl içinde hiç kaza yapmaması ve hasar almaması gerekir. Hasarsızlık indirimini aracın markası, modeli ve yaşı belirlemektedir. İndirim oranları sigorta şirketlerinde göre de farklılık gösterebilir.
Trafik Sigorta Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Trafik sigortası trafiğe çıkan her türlü motorlu taşıtta bulunması gereken önemli bir sigortadır ve zorunludur. Sıfır bir araç da olsa ikinci el bir araç da olsa trafik sigortası yaptırması gerekir. Trafik sigorta fiyatlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Öncelikle bir araç için her sigorta şirketi farklı fiyat verebilir.
- Araç sahibinin hasar basamağı sigorta fiyatını önemli ölçüde etkilemektedir.
- Aracın plakası(plakanın bulunduğu il) önemli faktörler arasındadır. Sigorta şirketleri kaza oranlarını şehirlere göre belirler ve kaza oranı en yüksek olan il de sigorta primi de en yüksek çıkar.
- Araç sahibinin yaşı ne kadar büyükse ödenecek sigorta fiyatı da o kadar yüksektir. Bu yüzden yaş da önemli kriterler arasındadır.
- Aracın hasar kaydı hasarsızlık indiriminden faydalanabilmek için önemlidir. Eğer araç hiç kazaya karışmamış hasar almamışsa sigorta primi de düşük çıkar.
- Sigorta şirketleri için aracın marka, model ve model yılı oldukça önemlidir. Eğer yeni model yüksek donanımlı bir araç ise sigorta primi düşük çıkar. Ancak eski model bir aracın hasar alma oranı daha yüksek olduğu için sigorta primi yüksek çıkar.
2024 Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl?
2024 trafik sigortası fiyatları birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Aracın yaşı, modeli, hasar kaydı, araç sahibinin yaşı, hasar basamağı ve plakanın bulunduğu il önemli etkenler arasında.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 04.04.2023 tarihli açıklamasına göre 2023 yılı Mayıs ayından itibaren geçerli olmak üzere 9 basamaklı sisteme geçiş yapıldı. Böylece 5 yıl boyunca hiç kaza yapmayan iyi sürücüler için 8. basamak hasarsızlık indirimi devreye girdi.
Yeni basamak sistemine ek olarak aylık artış oranında da bir düşüş yapıldı. %4,75 olan oran %2 ye düşürüldü.
Add comment