Uçakta taşınması yasak olan şeyler hakkında bilgi sahibi olmak, seyahatlerinizde tatsız sürprizlerle karşılaşmamak adına son derece önemli. Günümüzün en hızlı, pratik ve konforlu ulaşım yöntemi olan uçak seyahati, yüksek güvenlik standartları ile diğer ulaşım şekillerinden ayrılıyor. Zamanı iyi değerlendirmede etkili olan uçak seyahatlerinde, uçuş güvenliğini sağlamak için bir dizi önlemler alınıyor. Uçak ve yolcular için potansiyel risk taşıyan eşyaların uçağa alınmaması da bu tedbirler arasında yer alıyor. Havayolu firmaları ve uluslararası güvenlik kuralları ile belirlenen bu malzemeler, bazen yada ısrar durumunda yolcunun da uçağa alınmamasına bile neden olabiliyor.
Her havayolunun bagaj kısıt kuralları farklı olabilir. Bu kurallar, bagaj ağırlıklarından boyutlarına ve uçağa alınmayan ürünlere kadar değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca, uçuş güvenliğini sağlama konusunda ülkelerin havaalanı yönetmeliklerinde de farklılıklar oluşabiliyor. Bu nedenle yolcuların ve mürettebatın güvenliği için kontrol noktalarında kabin bagajı ve valizler titizlikle inceleniyor. Eğer yanınızda uçağa alınması yasaklı eşyalardan bulunuyorsa, çantanız uçağa alınmayabilir ya da güvenlik kapısında ondan vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamamak için Uçağa alınmayan eşyalar hakkında bilginiz olması gerekiyor. Böylece çantalarınızı hazırlarken, eşyalarınızı uçağa alınabilecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu da güvenlik kapılarından hızlı geçmenize ve havalimanında vakit kaybetmeden uçağa ulaşmanıza yardımcı olur. “Uçağa ne alınmaz?”, “kabin bagajına alınmayan şeyler nelerdir?” gibi birçok sorunun cevabı için buradayız.
İçindekiler
Uçak Bagajına Alınmayan Eşyalar
Bagajlar, kargo bölümünde taşınan uçak altı bagajı ve yanınıza alabileceğiniz kabin bagajı olarak ikiye ayrılıyor. Uçak bileti satın alma işlemi ile birlikte bu iki bagaj hakkını da belli boyut ve ağırlıklarda satın almış oluyorsunuz. Havayolu şirketleri ve uluslararası havacılık otoriteleri, uçuş güvenliğini sağlamak için yanıcı, patlayıcı, kesici ve kimyasal içerikleri bulunan malzemelerin uçağa alınmasına izin vermiyor. Uçakta özellikle basınçtan etkilenebilecek, içinde sıkıştırılmış gaz bulunan sprey türevi eşyalar kabul edilmiyor. Alkali veya radyoaktif maddeler, sıvı yakıt, patlayıcı özelliği taşıyan ekipman gibi basınç altında tahribata yol açabilecek malzemelerin taşınmasına izin verilmiyor. Yolculuk sırasında ciddi risk oluşturabilecek bu eşyaların detaylarını öğrenerek güvenli bir yolculuk için hazırlıklı olabilirsiniz.
-
Yanıcı Ve Patlayıcı Cisimler
Uçak seyahatinde yanıcı ve patlayıcı maddelerin taşınması hem kabin hem de kargo bagajında taşınması kesinlikle yasaktır. Uçağa dinamit, gaz bombası, el bombası, havai fişekler, yangın tüpü, meşaleler, çakmak, kibrit benzeri yanıcı malzemeler kesinlikle alınmıyor.
-
Ateşli silahlar
Tabancalar, av tüfekleri, hava tabancaları, mermiler gibi ateşli silahlarla uçağa binemezsiniz. Ayrıca, görsel olarak da tehdit oluşturabileceği için oyuncak silah ya da silah şeklinde olan herhangi bir eşya uçağa alınmıyor. Ancak, ruhsatlı silahı olan yolcular veya asker, polis gibi görevi gereği silah taşıyanlar için havayolu firmalarının ve ülkelerin belirlediği özel prosedür olabiliyor. Bu kurallar çerçevesinde silah taşıma yükümlülüğü olanlar, yasal şekilde silahını taşıyabilir.
-
Kesici Aletler
Makas (12 cm den büyük ve /veya sivri uçlu), mini çakı, bıçak, tıraş bıçağı, şiş, tığ, tornavida, ustura, matkap gibi keskin ve delici aletlerin valizde olması kabul edilmiyor. Herhangi bir eylemde kullanılma ihtimali olan bu eşyalar, uçak güvenliği açısından sakıncalı sayılıyor.
-
Yanıcı Ve Patlayıcı Sıvılar
Benzin, mazot, tiner, boya çözücü gibi yanıcı sıvılar da yasaklı malzemeler arasında yer alıyor. Bunun yanında çamaşır suyu, deterjan, asit, tuz ruhu gibi kimyasal içerikli sıvılar uçağa giremiyor. Kolay tutuşabilen bu malzemelerin valiz ya da kabin bagajında taşınması mümkün olmuyor.
-
Aerosol İçeren Ürünler
Uçakların kabin ve kargo bölümlerindeki basınç değişiklikleri, aerosol kutularının içinde bulunan basınçlı gazların genleşmesine veya büzülmesine neden olabilir. Bu durum patlama, yangın gibi riskleri beraberinde getireceğinden deodorant, saç spreyi gibi aerosollar uçağa alınmıyor. Hem bu ürünlerin içeriği ve olası patlama sonrasında soluma tehlikesi ürünlerin yasaklı olmasında etkili oluyor.
-
Batarya, Lityum Pil
Batarya ve lityum piller, aşırı ısınma, kısa devre veya hasar durumunda yangın ve patlama riski taşıyabiliyor. Uçuş sırasındaki basınç değişikliklerinin bu enerji kaynaklarının stabilitesini bozabileceğinden, patlama nedenli can güvenliğini riski bulunmaktadır.
Bu piller cep telefonundan diz üstü cihazlara, kayıt cihazlarından saatlere, pek çok alanda kullanılıyor. Ancak bu cihazlarda kullanılan lityum miktarı, olası risk miktarının altında bulunuyor. Bu cihazlarınızı kabin bagajında, el bagajında ve kargo bölümünde taşıyabilirsiniz.
Lityum pillerin içindeki kimyasal miktarı, gücü, kısa devreye karşı korunmuş olması gibi konularda havayolu firmalarının sıkı kuralları bulunuyor. Yanınıza alacağınız yedek batarya ve lityum pil seçimlerinizde uçak bileti aldığınız firmanın taşıma kurallarını kontrol etmelisiniz.
-
Elektronik Sigara
Elektronik sigara uçakla taşınmayan eşyalar arasında yer alıyor. Ancak bu konuda havayolu firmalarının farklı uygulamaları olabiliyor. Bazı firmalar kargo bölümünde taşınmasına izin verirken, bazıları hiç uçağa almıyor. Elektronik sigaralar lityum pil içerdiğinden, aşırı ısınma veya mekanik arıza nedeniyle patlama riski oluşturabilir. Ayrıca, sigaranın kimyasal içeriği patlama sonrasında ani kimyasal salınımı nedeni ile solunum problemi olan yolcular için ciddi tehdit oluşturabilir. Elektronik sigaranızı yanınıza almadan önce uçak bileti aldığınız firmanın bagaj kurallarına dikkat etmelisiniz.
-
Kendini Dengeleyen Cihazlar
Kendini dengeleyen ulaşım cihazları, hem ağırlıkları hem de teknolojik özellikleri ile risk oluşturabileceğinden uçağa alınmayan eşyalar arasında bulunuyor. Bunlar arasında elektrikli kaykay, ginger, segway, elektrikli motor, şişme kızaklar gibi cihazlar örnek verilebilir.
-
Yiyecek Ve İçecekler
Kabin bagajında sıvı kısıtlaması nedeniyle 100 ml’yi aşmayacak şekilde içeceği yanınıza alabilirsiniz. Katı ve bozulmayacak yiyecekleri, bagaj hakkınızı geçmeyecek ağırlıkta valizinizde taşıyabiliyorsunuz. Kokulu, kolay bozulan, sıvıya geçebilen veya alerjen yiyecekleri bagajınızda taşıyamıyorsunuz. Yoğurt, reçel, pekmez, tereyağı, konserve balık gibi birçok yiyecek uçağa alınmıyor. Yine de uçuş öncesinde havayolu şirketinin ve varış noktasının yiyecek taşıma kurallarını öğrenerek hazırlıklarınızı yapmalısınız.
Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin 10 Altın İpucu
Kabin Bagajı İle Uçağa Alınmayacak Eşyalar
Uçaktaki kabin bagajı, uçakta yanınıza alabileceğiniz eşyalar anlamına geliyor. Kabine bagajına alınmayan eşyalar, uçağa alınmayan eşyalardan nispeten fazladır. Buraya da yanıcı, kesici, delici eşyalar alınmıyor. Bunun yanında reçetesini göstermediğiniz ilaçlar, 100 ml sınırını aşan sıvılar da kabin bagajına konulmuyor. Yanınıza alacağınız ilaçların reçetesini göstermeniz gerekiyor. Aksi takdirde ilacınız uçağa alınmaz. Parfüm, kontak lens solüsyonu gibi sıvı maddeleri yanınıza alırken, bunların orjinal ambalajlarında ve 100 ml’den daha küçük boyutlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca hepsini 1 litrelik şeffaf poşet içinde olması gerekiyor. Bunun yanında bebekleriyle yolculuk yapanlar için sadece yolculuk süresince yetecek kadar bebek mamasına izin veriliyor.
Uçağa Alınmayan Eşyalar 2024
Havayolu seyahatlerinin temel önceliğinde uçuş güvenliği yer alıyor. Bu nedenle, yolcuların havayolu şirketlerinin ve uçuş otoritelerinin belirlemiş olduğu kurallara uyması gerekiyor. Uçağa alınmayan eşyalar, ana hatları ile belli olsa da her yıl listeye yenileri eklenip çıkarılabilir. Bunun yanında uçak firmaları da her yıl güncel listelerini yayınlayarak, yolcularının mağduriyetini azaltmayı hedefliyor. Bu nedenle, seyahate çıkmadan önce uçağa alınmayan eşyaların güncel listesi hakkında bilinçli olmalısınız.
2024 yılı uçağa alınmayan eşyalar hakkında detaylar:
- Mengene, Tornavida, Çekiç, Balta, El Baltası, Buz Kazması, Matkap, Testere, Satır, Kargı
- Sivri Uçlu Metal Makas, Maket Bıçağı, Mektup Açacağı, Tığ Ve Şiş, Bıçak Gibi Ürünler, Jilet Ve Jilet Bıçağı, Metal Çatal Bıçak Kaşık Takımı
- Hançer, Mızrak, Kılıç, Fiske, Yıldız Bıçağı, Buz Pateni, Golf Sopası, Beyzbol Ve Hokey Sopası, Bilardo Istakası, Kayak Sopaları
- Kimyasal Toksinler, Sıkıştırılmış gaz ve patlayıcı maddeler, El bombası, Mayın, Patlatıcı İşaret fişekleri, Dinamit, Fünye Kordonu, Patlayıcı Meşale, Havai Fişek
- Aerosol içeren ürünler, Yanıcı sıvılar, Tehlikeli uçucu kimyasal maddeler, Zehir, Güçlü asidik maddeler
- Şok tabancası, Üfleme Borusu, Mancınık, Av sapanı, Ok ve yay, Balistik bıçak, İtici gaz, Patlayıcı mekanizmalar, Kablo Bağları, Cop, Sopa, Metal ya da odun parçaları, Kuru Buz
- Lityum pil, Kelepçe, Duman kartuşu, Enjektör (Medikal amaçlı olanlar bazı özel izinlerle alınabilir ama durumu resmi kurumlardan alınmış belge ile kanıtlamalısınız)
Uçakta Neler Yasak Neler Değil?
Uçakta taşınması yasak olan eşyalar, aynı zamanda uluslararası kurallar kapsamında belirleniyor. Yinede uçakta taşınması yasak olan şeyler, ülkelere veya hava yolu şirketlerine göre de değişebiliyor. Eğer eşyalarınız yasak olanlar içindeyse valizinizden çıkarttırılıyor.
Eşya Türleri ve Aletler | El Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
Yüz nemlendiricileri (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Diş macunu ve ağız temizleme suyu (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Köpük (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Yüz losyonu (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Tonik (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Jöle ve saç spreyi (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Şampuan (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Duş jeli (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Sabun (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Makyaj mazemeleri (100 ml kadar) | Evet | Evet |
Yoğurt | Evet | Evet |
Bebek arabası | Нayır | Evet |
Müzik enstrumanları (büyüklüğüne bağlı) | Evet | Evet |
Çiçek | Evet | Evet |
Kamp gazı ve sprey gibi gazlar | Hayır | Hayır |
Skateboard | Hayır | Evet |
Zıpkın | Hayır | Evet |
Hokey gibi spor takımları | Hayır | Evet |
Bowling topları | Evet | Evet |
Paten | Hayır | Evet |
Sabres | Hayır | Evet |
Demir çubuk | Hayır | Evet |
Uçakla seyahatlerinde valiz hazırlamak yolculuğun en önemli sürecidir. Havalimanında fazla vakit harcamamak ve güvenli bir seyahat için bagajlarınızı uçağa alınacak şekilde düzenlemelisiniz. Havayolu firmaları, yolcularının eşyaları konusunda mağduriyet yaratmadan ve güvenli şekilde ulaşmalarını sağlamaya yönelik tedbirler alıyor. Siz de bu kurallara uyarak, hem güvenlik kapılarından vakit kaybetmeden geçebilir hem de girişte çok sevdiğiniz bir eşyadan vazgeçmek zorunda kalmazsınız. Uçak yolculuğu için bilet seçimlerinizi Yolcu360 üzerinden yapabilirsiniz. Birçok havayolu firmasının uçuş alternatiflerini tek sayfada görebileceğiniz Yolcu360 ile bütçenize en uygun uçuşları kolaylıkla inceleyebilir, en uygun tarih için seçiminizi yapabilirsiniz.
Masa Üstü Fan Uçağa Almak Yasak mı
Yani El Bağaşina benimki asonic As_F20 Masa üstü Fan
o markaya ait bir yasak olabilir
Altın takı el bagajında yasak mı
Oyuncak arabayi kabin valizle goturebiliyormuyuz
Gimball kabin bagajında taşınabilir mi?
Fön makinesi nası yasak olur anlamiorum alıası lazım…
Sac boyası kac tane ala bilirim alt baqajda?
Uçakta alt bagajda taşınacak saç boyası miktarı havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, el bagajında sıvı kısıtlamaları bulunsa da alt bagajda bu kısıtlamalar daha esnektir. Ancak, saç boyası gibi kimyasal maddelerin taşıma kuralları da değişkenlik gösterebilir. Taşımadan önce havayolu şirketinizin kurallarını kontrol etmenizi öneririz.
Saç boyası almak yasakmı oksidan toz saç açıcısı vs.
Uçakta alt bagajda taşınacak saç boyası miktarı havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, el bagajında sıvı kısıtlamaları bulunsa da alt bagajda bu kısıtlamalar daha esnektir. Ancak, saç boyası gibi kimyasal maddelerin taşıma kuralları da değişkenlik gösterebilir. Taşımadan önce havayolu şirketinizin kurallarını kontrol etmenizi öneririz.
Iyi akşamlar yurt dışından geleceğim çakı bıçak mutfak malzemeleri getirebikirmiyiz uçak altı
Merhaba civi cakma makinasi bagajda tasinabilirmi. elektrikli aletlere giriyor sanirim
Selamlar, biletinizi aldığınız havayolu firması ile iletişime geçerek taşıma kuralları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Uçak Bagajınaa veriliyor. Kabinde yasak.Naylon ambalaja sağlamca sarılması gerekiyor. Yoksa orada veriyorlar 75 ya da 150 TL olacak.
Araç parçası götürebilir miyim valizimde demir parça boğaz kelebegi deniliyor
Selamlar, demir araç parçası gibi spesifik örnekler için genel kurallarda değişiklikler olabilmektedir, en sağlıklı bilgiyi seyahat edeceğiniz hava yolu firması ile iletişime geçerek alabilirsiniz.