Yolcu360 Blog
kayakoy-panaromik.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kayaköy Gezilecek Yerler : Fethiye Kayaköy’de Görmeniz Gereken 7 Yer

Kayaköy Gezilecek Yerler : Fethiye Kayaköy’de Görmeniz Gereken 7 Yer

Kayaköy, Fethiye’nin büyüleyici hayalet köyü olarak biliniyor. Tarih kokan beldelerden biri olan Kayaköy, uzun yıllar Rum’lara ev sahipliği yapıyor. Bir zamanlar canlı bir topluluğa ev sahipliği yapmış olan bu köy, bugün ziyaretçilerine hem tarihi hem de kültürel açıdan zengin bir deneyim sunması açısından önemli bir nokta. Geçmişin izlerini taşıyan bu köy; evleri, kiliseleri ve dar sokakları ile oldukça dikkat çekiyor.  Fethiye Kayaköy ile ilgili daha çok bilgi almak gezilecek yerleri öğrenmek için Kayaköy gezi rehberini inceleyebilirsiniz.

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Yolcu360’ın Fethiye ucuz kiralık araç seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek, Kayaköy’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

kayakoy-2.jpg

Fethiye Kayaköy Nerede? Kayaköy’e Nasıl Gidilir?

“Fethiye Kayaköy nerede?” diye bakacak olursak Muğla’da yer aldığını söylemek mümkün. Ege Bölgesi’nin dağ yamaçlarında kurulu bir köy olarak karşımıza çıkıyor. Fethiye ilçesinin iç kesimlerine konumlanmış durumda. Söz konusu köy, arkeolojik ve turistik açıdan oldukça önemli. Fethiye Ölüdeniz’e oldukça yakın konumda olan Kayaköy’ü gezerken Ölüdeniz’e de uğrayabilirsiniz.

“Fethiye Kayaköy’e nasıl gidilir?” diye merak ediyorsanız farklı birkaç seçenek bulunuyor. Muğla Ölüdeniz’e oldukça yakın olduğu biliniyor. Beldeye ulaşım için bu yolu kullanabilirsiniz. Hem özel araçlarını ile hem de diğer toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ölüdeniz Hisarönü mevkiinden hareket eden toplu taşıma araçları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Fethiye Kayaköy ve Çevresinde Görmeniz Gereken 7 Yer

Kayaköy köklü bir tarihe sahip. Bölgenin turistik yerlerinin başında geliyor. 1925’ten sonra halkın göç etmesiyle ve boş kalan tarihi evleriyle de oldukça meşhur bir yer. Buradaki taş evlerin hikayesi de oldukça ilgi çekici. Bölge günümüzde canlı müze niteliğine sahip. Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Tarihi Örenyeri’nde tarihin farklı dönemlerine ait arkeolojik kalıntılar mevcut. Fethiye Kayaköy’de görmeniz gereken yerleri sizler için listeledik:

  • Kayaköy Terkedilmiş Rum Evleri

kayakoy-.jpg

Bölge, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. 1923 yılında olan nüfus mübadelesi sonrası birçok ev terk edilmiş halde kalıyor. Yunanistan’a gönderilen Rum’lar dan sonra evlere Türkler yerleştiriliyor. Ne yazık ki yeni bölgeye gelen Türkler köyde uzun süre kalmayarak bölgeyi terk ediyor. Sonrasında Kayaköy, Fethiye’de terk edilmiş ya da hayalet köy olarak anılmaya başlıyor. Köyde ortalama 3500 taş ev var. Bu evler, mimari açıdan oldukça dikkat çekici. Rum evleri tek katlı ya da iki katlı evlerden oluşuyor. Evler birbirine çok yakın ve sık bir şekilde inşa ediliyor. Evlerin ve bu sokakların arasında dolaşanlar kendilerini adeta bir labirentteymiş gibi hissedebilir. Ayrıca bu evlerde hala Rum kültürüne ait izler görmek de mümkün.

  • Kayaköy Af Kule Manastırı

kayakoy-manastir.jpg

Af Kule Manastırı, bölgenin tepesinde yer alıyor. Asıl adı Hagios Elefterios Manastırı olsa da halk arasında Af Kule olarak biliniyor. Tarihi köye ortalama 3 km uzaklıkta. Etkileyici manzarası ile Kayaköy’de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Burası, Fethiye sahillerini bir tepeden kuşbakışı seyredebileceğiniz bir yer. Manastıra özel araçlarınız ile ulaşmak oldukça kolay. Araç yolu ile belirli bir yere kadar ulaşım sağladıktan sonra manastıra ulaşmak için yürümeniz gerekiyor. Kayaköy’de gezip ziyaret edebileceğiniz bu manastırın tarih koktuğunu söylemek mümkün. Manastıra çıktığınızda kısa bir soluklanıp etkileyici deniz manzarasını seyredebilirsiniz.

  • Yukarı Kilise (Taksiyarhis Kilisesi)

kayakoy-kilise-1.jpg

Alandaki tarihi kiliselerden biri de Yukarı Kilise. Fakat söylentilere göre kilise 7 yıldır kapalı. Yunanistan’dan ve Rodos’tan gelen turistlerle yöreye inanç turizmi açısından gelir sağlayan kiliselerin kapalı olması bölge halkının tepkisini çektiği de söyleniyor. Kayaköy’ün tepesi üzerinde kurulmuş olan Yukarı Kilise, siyah ve beyaz çakıl taşlarının oluşturduğu geometrik desenli mozaik döşeme ile kaplı atriumu ile dikkat çekiyor.

  • Gemile Koyu

gemile-koyu

Gemile Koyu, Kayaköy’e yaklaşık 6 km uzaklıkta. Huzur dolu bir atmosfere sahip olan Gemile Koyu, zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili.  Gemile Koyu’na hem kara hem de deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Deniz havası almak isteyen ziyaretçiler genellikle tekne yolculuğunuzu tercih ediyor. Aynı zamanda dalış severler için de Gemile Koyu oldukça doğru bir tercih olabilir. Koyda keyifle dalış yapıp tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Darboğaz Koyu

darbogaz-kayakoy

Sahil rotası sevenler için Darboğaz oldukça güzel bir yer. Fethiye’nin en güzide sahilleri arasında yer alıyor. Kayaköy’den Darboğaz’a ulaşım için deniz yolunu tercih etmenizi öneririz. Tekne turları ile Darboğaz’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Turkuaz ve pürüzsüz suları ile Fethiye’nin en temiz kumsallarından biri olarak da biliniyor. Darboğaz’ın yemyeşil ormanlık bir alanı da bulunmakta. Burada da temiz hava alabilir, kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

  • Gemili Plajı

Gemili Plajı Kayaköy’den özel araçlarınız ile 10 dakikalık bir mesafede. Fethiye’nin bilinen sahillerinden biri. İnce kumlu zemini, turkuaz ve sığ suları ile ziyaretçiler tarafından tercih edilen plajlar arasında yer alıyor. Eğer köyü yaz aylarında ziyaret ederseniz bu plaja uğramanızı da tavsiye ederiz. Denize girmek istemezseniz ya da kapalı bir hava varsa akşamüstü yürüyüşleri için de oldukça ideal bir yer. 

  • Kelebekler Vadisi

Fethiye’nin en bilinen yerlerinden biri de Kelebekler Vadisi. Kelebekler Vadisi Kayaköy’e yaklaşık 25 dakikalık bir uzaklıkta bulunuyor. 1987 senesinde Faralya köylülerinden satın alınıp bu vadi oluşturuluyor. Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi tarafından Kelebekler Vadisi korunuyor. Tarihi köye gelirseniz ve buraya uğrarsanız çeşitli aktiviteler de yapabilirsiniz. Trekking ve tırmanış gibi sporlar için oldukça elverişli. Aynı zamanda vadide 80’den fazla kelebek türü bulunuyor.

Kelebekler Vadisi Gezisi: Ulaşım, Aktiviteler ve Konaklama

Fethiye Kayaköy Neden Terk Edilmiş?

Terk edilmiş Kayaköy hikayesinin dramatik bir geçmişe sahip olduğu söyleniyor. Köyün geçmişi, M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Köyün eski adı Levissi. Zamanla önemli bir Rum yerleşim yeri haline geliyor. Geçmiş zamanlarda bu bölge, canlı bir ticaret merkezi ve kültürel bir yerleşke olarak biliniyor. Ancak 1923’de gerçekleşen nüfus mübadelesi sırasında köyün kaderi de değişmeye başlıyor. Bu köyde yaşayan Rumlar Yunanistan’a gönderiliyor. Türkiye’deki çeşitli bölgelerde yaşayan nüfusla yer değiştiriliyor. Nüfus mübadelesi, bölge sakinlerinin köylerini hızla terk edilmesine yol açıyor.

kayakoy-kilise.jpg

Köye yerleşen Türk nüfus ise ne yazık ki bölgenin tarımsal yapısına uyum sağlayamadığı için köyü terk etmek zorunda kalıyor. Bu süreç boyunda köy iyice boşalıyor ve evler terk edilmiş halde kalıyor. Köy, hayalet şehir haline geliyor. Köyün terk edilmesi, mimarisinin ve kültürel mirasının korunmasını da sağlıyor. Kayaköy Fethiye, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giriyor. Sadece evler değil kilise ve manastırlarda nüfus mübadelesinden payını alıyor. Bölgede terk edilmiş kilise ve manastır görmek de oldukça mümkün. Kayaköy’ün terkedilen bu evleri ve sokakları ziyaretçileri büyülüyor. Her sene binlerce ziyaretçi buraya akın ediyor. Bu tarihi köyü ziyaret ederseniz geçmişin esintilerine rastlamanız oldukça mümkün.

Mina Araç

Merhaba! Benim adım Mina. Bilgisayar mühendisiyim ve yaklaşık 3 yıldır teknik alanda çalışıyorum. Aynı zamanda çeşitli alanlarda içerik yazarlığı yapmaktayım. İçerik yazmak benim için oldukça keyifli ve heyecan verici. Üniversite yıllarından bu yana sektöründe önde gelen birçok yerel ve global firma için SEO uyumlu ürün ve kategori içerikleri yazdım. Amacım, okurlara ilgili konu hakkında bilgi ve ilham vermek oluyor. Okurların hayatlarına değer katacak içerikler sunmak oldukça keyifli ve mutlu edici :)

1 yorum