Yolcu360 Blog

5 Maddede Artvin Karagöl

Karagöl Artvin, Türkiye’nin Karadeniz kıyısında ve Gürcistan’ın sınırında. Artvin ilinin cenneti denilecek güzellikteki Karagöl, Borçka ilçesine bağlı. Artvin Karagöl arası mesafe yaklaşık olarak 60 kilometre. Borçka ile Karagöl arasındaki mesafe ise yaklaşık 26 kilometre kadar.

Dünyanın ve ülkemizin en güzel gölleri arasındaki Karagöl, Klaskur yaylasının yakınında meydana gelen toprak kayması sonucu ortaya çıkmış. Bakanlar Kurulu tarafından 2002 senesinde bölge tabiat parkı olarak ilan edildi.

Yeşilin bütün tonlarını görebileceğiniz doğası, bol oksijeni, benzersiz yaylaları ve şelaleleri ile herkesi kendisine hayran bırakıyor. Haydi gelin Karagöl nerede, Karagöl nasıl bir yer hep birlikte bir bakalım.

Borçka Karagöl Nerede, Nasıl Gidilir?

Eşsiz bir güzelliğe sahip Karagöl, Artvin ilinin Borçka ilçesinde. Karagöl, Artvin il merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta. Karagöl’ün Borçka ilçesiyle arasındaki mesafe ise yaklaşık 26 kilometre.

 

Artvin’den Karagöl’e gitmek için il merkezinden göl alanına kadar tabelaları takip edebilirsiniz. Artvin il merkezinden 33 kilometre sonra Borçka – Macahel yolu geliyor. Bu yoldan 20 kilometre daha ileride Karagöl tabelası sizleri karşılıyor. Karagöl sapağına gelindiğinde yaklaşık 6 kilometre sonra Karagöl’e ulaşmış oluyorsunuz. 

Borçka ilçesinden tabiat parkı Karagöl’e ulaşım için ise merkezden minibüslere binebilirsiniz. Bunun dışında aracınızla tabelaları takip ederek 26 kilometre yol kat edebilirsiniz.  Tabiat parkına ulaşım yollarının 4 – 5 kilometre kadarı taşlarla döşenmiş durumda. Bu nedenle aracı sürüş esnasında dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Karagöl’ün Gezip Görülecek Yerleri

Türkiye’nin en gözde gölleri içerisinde yer alan Karagöl’ün keşfedilmeye değer gezip görülecek birçok yeri var. Eşsiz güzelliklere sahip Karagöl, Klaskur yaylasının yakınında meydana gelen toprak kayması sonucu meydana gelmiş. Tabiat parkı toplamda 368 hektarlık bir alana sahip. Karagöl ve çevresi ise yaklaşık 5 hektarlık alanda. 

Tabiat parkı içerisinde oyun alanları ve kamp alanları da var. Bu alanlarda çadır kiralayabilir ya da kendi çadırınızla kamp yapabilirsiniz. Kamp alanlarının dışında özellikle göl kıyısında kamp yapılmasına izin verilmiyor. Ayrıca gölde gezebilmek için sandal kiralama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Aktiviteler bunlarla sınırlı değil. Eğer isterseniz bölgede doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz.

Kamp yaşamına alışkın olmayanlar için diğer bir seçenek, bölgeden yaklaşık 5 – 10 kilometre uzaklıktaki pansiyonlarda konaklamak olabilir. Karagöl, kamp yapmayı sevenler ve doğa tutkunları için tatil listelerinin ilk sıralarında yer alan çok popüler bir bölge.

Karagöl ve Doğa Manzarası

Gölün üzerinde bir platform mevcut. Bu platforma çıkarak muhteşem bir doğa manzarasına tanık olabiliyorsunuz. Tabiat parkı içerisinde yer alan kamp alanları dışında, piknik alanları ve karavanlara ait alanlar da yer alıyor. Karagöl her yıl yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapıyor. Tabiat parkına girişler ücretli, ister bireysel ister araçla gelin kişi başı ücretlendirme yapılıyor. Eşsiz bir doğaya sahip Karagöl Tabiat Parkı tesisleri, Borçka Belediyesi tarafından işletiliyor. Borçka Karagöl Tabiat Parkı, ekim ayından itibaren her yıl yaklaşık 102 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Karagöl, Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı olan Camili’ye giden yol üzerinde. Her mevsim ayrı güzellikte olan Karagöl, çevresindeki vadiler ve yeşilin tüm tonlarını barındıran ormanlarla kaplı. Karagöl, şehirden uzakta dağların arasına saklanmış keşfedilmeyi bekleyen büyülü bir doğa harikası. Yaklaşık 1450 metre rakımdaki Karagöl’ün en derin yeri yaklaşık 25 metre kadar.

Genellikle yöre halkı ve çevre iller tarafından piknik yapmak ve dinlenmek amacıyla ziyaret ediliyor. Karagöl, yağmur ormanları ekosistemi ile benzerlik gösteren iklim şartlarına sahip. Bu durum bölgeye benzersiz bir özellik katıyor. 

Kış aylarında da çokça ziyaretçinin geldiği Karagöl, beyaz haliyle güzel bir kartpostalı aratmıyor. Fotoğrafçılar tarafından da gezilip görülen, rağbet edilen bir bölge. 

Borçka Karagöl’ün Ayırt Edici Özellikleri

Artvin Şavşat ilçesinde bir Karagöl daha var. Genelde bu iki göl, insanlar tarafından çok karıştırılıyor. Göl çevresinde bulunan ormanlarda, vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçileri, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar gibi birçok yabani hayvan görebilirsiniz. Bu da bölgeye çeşitlilik kazandırıyor.

Karagöl’de sayısız alabalık görmeniz de mümkün. Avlanmanın yasak olması sebebiyle bol miktarda, yöreye özgü kırmızı pullu alabalık gölde yaşıyor. Alabalıklara ekmek atıp besleyerek hem doğanın hem de gölün keyfini çıkarabilirsiniz.

Borçka Karagöl ve Şenlikler

Bu bölgede her yıl birçok şenlik ve etkinlik gerçekleşiyor. Karagöl yöresel müzik eşliğinde dans edip keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Aynı zamanda yöresel farklı lezzetleri tadabileceğiniz aktiviteler de bulabilirsiniz.

Doğa insanı dinlendiriyor, insana huzur ve yaşama sevinci veriyor. Şehir hayatından bir nebze uzaklaşıp doğa ile baş başa tatil yapmak için kesinlikle tercih edilesi bir yer.

Karagöl’ün çevresinde keşfedilmeyi bekleyen çok yer mevcut. Göle çok uzak olmayan Kafkasör yaylasına çıkarak bolca oksijen depolayabilirsiniz. Bunun dışında eğer isterseniz bungalov tarzı evlerde konaklama imkanı bulabilirsiniz. Doğa harikası Karagöl çevresinde yer alan, gezerken keşfedebileceğiniz Atatepe’ye gidebilirsiniz. Burası tüm şehri seyredebileceğiniz bir nokta. 

Karagöl, doğal güzellikleriyle meşhur bir yer. Burada birçok yöresel lezzetin tadına bakabileceğiniz tesisler de var. Bu tesislerde Karadeniz’in meşhur kuymağını ve leziz balıklarını tadabilirsiniz.

Artvin’de Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Artvin araç kiralama seçeneklerinde birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle