Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Zilkale | Rize Gezilecek Yerler | Karadeniz Gezilecek Yerler

Zilkale | Rize Gezilecek Yerler | Karadeniz Gezilecek Yerler

Karadeniz bölgesi içerisinde Rize gezilecek yerler arasında olan Zilkale tam bir orta çağ yapısı olarak asırlardır Karadeniz’in yeşil dağlarına bekçilik yapıyor. Günümüzde Rize’nin önemli turistik noktalarından biri Zilkale Rize…  Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak Zilkale tarihi ve Rize Zilkalesi hakkında bilgileri vermek üzere sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı…

Zilkale Rize: Masallarda anlatılan o şatolar gibi

Masallardaki ormanlar kadar yeşil olan Çamlıhemşin’de, masallardaki şatolardan çok daha güzel bir yer; Zilkale. Sanki üzerinde bulunduğu tepede inşa edilmemiş de başka bir yerde yapılıp oraya gücü kudreti bilinmez bir el ile konulmuş gibi. İnsan Zilkale’ye çıkmadan önce uzaktan şöyle bir bakınca, bu düşünceye kapılıyor farkında olmadan. Karadeniz turu yapma planlarınız varsa bu rotayı mutlaka ekleyin.

Rize’ye bağlı Çamlıhemşin ilçesinin 12-13 km kadar uzağında bulunuyor Zilkale. Kale’ye doğru ilerlerken tepelere çıkıyor, bulutlara yaklaşıyor ve mutluluğu en zirvede yaşıyorsunuz. Sonra tam karşınıza geliyor, etrafını sarmış bulutlarıyla, ihtişamıyla, sağlamlığıyla göz doldurarak. Sessiz, kimsesiz bir noktada, Fırtına Deresi’nin üstünde, dağlarla dost, bulutlara yakın, yıllardır tek başına ve sapasağlam duruyor yerinde. Kaleye çıktığınızda ise uzaktan bakarken hissettikleriniz öyle cılız kalıyor ki. Yüksek dağlar arasında çokça yüksek bir kale, aşağıda Fırtına Deresi, deli esen bir rüzgar ve sessizlik… İşte tüm bunlar Zilkale’yi görmeye değer yapan şeyler.

Rize’ye kadar gelip Ayder’i görmemek olmaz. Bunca güzel cümleyi okuduktan sonra Ayder’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen noktalardan biri olan ve ihtişamı ile göz dolduran Zilkale’yi görmeden hiç olmaz. Yani Rize’ye kadar gelip de buralara uğramadan döneyim demeyin sakın. Ayder Yaylası ziyaretiniz sırasında ya da Doğu Karadeniz turu kapsamında Zilkale ve çevresindeki yerleri görmek için gelebilirsiniz Çamlıhemşin’e.

Rize Zilkale Tarihi

Zilkale’nin inşa tarihinin 5 veya 6. yüzyıl olduğu ve ilk yapının ahşap olduğu düşünülüyor. Şu anki haline gelmesi ise 13. yüzyılda gerçekleşmiş. Kalenin bu kadar yüksek bir tepede olmasının ana sebeplerinden biri her yere hakim olabilmek ve burayı gözetleme kalesi olarak kullanabilmekmiş. Tam da yapım amacına uygun olarak, Bizanslılar tarafından, gelebilecek tehlikelere karşı koyabilmek için gözetleme kalesi olarak kullanılan Zilkale, Osmanlı Dönemi’nde ise ticaret yollarının korunması ve kervanların konaklaması amacına hizmet etmiş. İlk adı Zir Kale olan ve aşağı kale anlamına gelen bu ihtişamlı yapının adı zamanla Zilkale olarak değişmiş ve günümüzde kullanılan halini almış. Yapı hakkında çok daha detaylı bilgileri geziniz sırasında kalenin girişinden başlayan ve pek çok noktaya yerleştirilmiş olan bilgilendirme tabelalarından edinebiliyorsunuz.

  • Osmanlı Döneminde Zilkale

Kanuni Sultan döneminde yani 16.yy tahrih defterlerinde kaleden Kale-i Zir ( aşağı kale) olarak bahsedilmektedir. Bu kayıtlara göre kalede 30 nefer görevlendirilmiştir. Kalede bulunan iki prinç döküm el topu önemli bir eser grubunu oluşturur.Üzerlerinde süs halkaları bulunan Osmanlılar’a tarihlendirilen toplar günümüzde Trabzon Müzesi’nde sergilenmektedir. Trabzon Müzesi’ni de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Zilkale Hakkında

Zilkale, Rize’nin 15 kilometre güneyindeki Çamlıhemşin ilçesinde, Fırtına Vadisi’ndeki bir geçide hakim konumdadır. Arazinin doğal yapısına uygun yüksekçe bir tepe üzerinde bulunan sekiz burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan Zilkale, savunma hendeği durumundaki Zil Deresi’ne merdivenle inilen bir yapıdır.

 Detaylı Karadeniz gezilecek yerler / Karadeniz turu için yazımıza tıklayınız.

Zilkale Mimarisi

Düzenli bir plana sahip değildir.Duvarlar moloz taşla yapılmıştır.orta kale içerisinde üç önemli yapı mevcuttur.Yamuk planlı bu yapıların muhafız barınakları olduğu düşünülmektedir.İzlerden iki katlı bir yapı olduğu belirlenmiştir.Duvar kalınlığı yaklaşık iki metre ve dört katlı olduğu düşünülen kulenin duvarları üzerinde, doğu istikametinde kemerli pencereler ve mazgal yerleri vardır.Kulenin üstünün dendanlı  bir teras şeklinde olduğu düşünülmektedir.İç kale olarak tanımlanan bölüm güney istikametinde duvarlarla çevrelenmiş olan alandır.Batı yönünde dikdörtgen planlı bir burç bulunmaktadır.Yapının tarihlendirilmesi hayli zordur.Genel kanı kalenin Trabzon Kommenosları zamanında yerel yöneticiler tarafından yaptırıldığıdır. Fakat daha öncesine dair bir tarihlendirme yapılamamıştır. Osmanlıların bölgedeki hakimiyetinden sonra kale, uzun bir süre daha kullanılmıştır.

Zilkale’de Ne Yapılır?

 

Rize’ye gelirken en çok görmeyi hayal ettiğimiz yerlerden biri için yola çıkmış olduk biz. Resimlerine bakıp hayran olduğumuz Zilkale’yi bir de çıplak gözle görebilmek, acaba gerçekten o kadar güzel mi sorusunun cevabını alabilmek için düştük yollara. İyi ki de gitmişiz, muhteşem doğasıyla bizi kendine hayran bırakan Çamlıhemşin, Zilkale’siyle de adeta bizi büyüledi. Burada yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri de tabii ki büyülenmek.  🙂 Kalenin içine atılmış banklardan birine kurulun ve kalabalık şehirlerde bulamayacağınız tertemiz havayı içinize, manzarayı ise zihninize çekin. Kaydedin, ezber yapın. Sonra çok özlüyorsunuz Fırtına Deresi’ni tepeden görmeyi, eşsiz bulutları izlemeyi… Tabi bol bol fotoğraf çekinmeyi, bu eşsiz anları ölümsüzleştirmeyi de unutmayın.

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü için tıklayınız.

Zilkale Nerede?

Zilkale Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 15 km güneyinde yer alır. Rize’nin en dikkat çekici tarihi alanlarından biri. Aynı zamanda 1. derece arkeolojik sit alanı içinde bulunuyor. Zilkalesi meşhur Fırtına Deresi’nin yamaçlarında konumlanmış. Zilkalesi bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiş, denizden 750 metre, dere yatağından ise yaklaşık 100 metre yükseklikte.

Zilkale’ye Nasıl Gidilir?

Bu eşsiz güzelliği görebilmek için ilk durak Rize. Sonrasında Pazar ilçesinden içeri doğru girecek ve Çamlıhemşin’e ulaşacaksınız. Çamlıhemşin’den yaklaşık olarak 12 km kadar güneye ilerlediğinizde ise hedefinize ulaşmış olacaksınız. Rize Zilkale kaç km sorunuzun cevabı 86 kilometre. Rize araç kiralama yaparak yaklaşık 1 buçuk saatte ulaşabilirsiniz.  Karadeniz yaylalarının meşhur bozuk yollarını sıkça duymuşsunuzdur muhtemelen ama Zilkale’ye gelen yollar çok düzgün. Kalenin girişine kadar aracınızla rahatça gidebiliyorsunuz. En rahat şekilde ulaşmak için Yolcu360’tan Aylık araç kiralama için Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Rize Gezi Rehberi için Tıklayın!

Rize’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Rize kaç km? İki şehir arası mesafe 1.141,8 kilometre olup, ucuz araç kiralama için İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4, E80 ve D010/E70 üzerinden 13 saat 09 dakika’da Rize’ye varılabilir. İstanbul ucuz araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, seyahatinizi dolu dolu geçirebilirsiniz. 🙂

Ankara Rize kaç km? Ankara ve Rize arasındaki mesafe 813,6  kilometre. Ankara’dan Rize için yola çıkanlar, oto kiralama için Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 10 saat 04 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler. Ankara rent a car opsiyonlarını inceleyerek, seyahatinizi eğlenceli ve unutulmaz kılabilirsiniz.

Trabzon Rize arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Rize’ye D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Araba kiralama için Trabzon merkez araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 79,8 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Trabzon havalimanı araç kiralama imkanları ile rotanızı kolaylıkla Rize’ye çevirebilirsiniz.

Yorum ekle