Yolcu360 Blog
togg nedir açılımı ne demek
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Araç inceleme > TOGG Hakkında Her Şey: 10 Soruda TOGG Nedir? TOGG Fiyatı Ne Kadar?

TOGG Hakkında Her Şey: 10 Soruda TOGG Nedir? TOGG Fiyatı Ne Kadar?

TOGG yerli otomobil Türkiye üretimiyle karşımıza çıkacak. Kendisi, ayrıca büyük bir kısmı yerli üretim parçalarla entegre bir elektrikli otomobil. Alanında ünlü tasarımcılar ve mühendislerle birlikte üretim aşaması süren araç modelleri, kullanıcıları heyecanlandırıyor.

Sahip olduğu elektrik sistemi, güvenlik ve şıklık odaklı tasarımı, motor gücü ve teknik özellikleri ile TOGG hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara buradan yanıt bulabilirsiniz. TOGG ne demek, ne zaman satışa çıkacak, Tasarımcısı kimdir gibi sorularınızın yanıtları için okumaya devam edin.

1 – TOGG Ne Demek? TOGG Açılımı Nedir?

TOGG, merkezi Türkiye’de bulunan bir otomobil üretim şirketidir. 25 Haziran 2018 yılında Kocaeli’de kurulan şirketin CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş’tır. TOGG arabanın üretimi için proje esaslı devlet yardımı duyurusunun ardından 21 Mayıs 2020’de Gemlik’te fabrika için ilk çalışmalar başladı.

Şirket, Ağustos 2020 tarihinde TOGG markasıyla üretim yapmaya karar verdi ve bu kararı basınla paylaştı. Yerli modelin ismi de merak ettiğimiz konular arasındaydı. TOGG açılımı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” şeklinde. Yerli otomobili Anadolu Grubu, Turkcell, Zorlu, BMC ve TOBB ortaklığı ile üretiliyor.

togg ces 2022

2 – TOGG Araba Fiyatları Nasıl?

Yerli otomobil, ilk kez ABD’de düzenlenen bir fuarda uluslararası bir tanıtımda karşımıza çıktı. Bu tanıtımda TOGG araba fiyatları ve bu fiyatların ne zaman belirleneceği hakkında çeşitli bilgilerle karşılaştık. 2023 yılında satışa çıkacağı konusunda bilgi aldık.

Ayrıca otomobil için 40.000 Euro maliyet fiyatı bilgisi diğer duyduğumuz konular arasında. Fakat açıklanan TOGG fiyat bilgisi henüz netlik kazanmadı. TOGG fiyat listesi günümüzde hala bir merak konusu.

Otomobil sektöründe ön satış fiyatları her zaman liste fiyatından daha farklı olduğu için bu konuda da kullanıcılar net bir yanıt arıyor. Fiyat bilgisine dair net bir açıklama bulunmuyor olsa bile 2022 yılında seri üretime geçileceği bilgisi netlik kazanıyor. TOGG araba üretim süreci 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak ve piyasaya sürülecek.

togg nedir, açılımı ne demek

3 – TOGG Tasarımcısı Kimdir?

TOGG tasarımcısı ve tasarımı özelinde birçok tartışma bulunuyordu. Bu tartışmaların odağında tasarımın başka bir otomobilden alındığı üzerineydi. Fakat bu bilgi açıklanan veriler ışığında tam anlamıyla doğru değil.

Otomobil, bir prototip araba tasarımı üzerinden yeniden tasarlandı. Bu prototip araba tasarımının sahibi Pinifarina isimli bir şirket olarak açıklandı. Pinifarina şirketinin tasarladığı ve Avrupa’da üretilen bir araç konsepti yerli otomobile çok benzetiliyor.

Pinifarina birçok otomotiv firmasıyla anlaşması bulunan bir şirket ve tasarımlar yapıyor. Bu alanda oldukça başarılı tasarımları bulunan şirket, otomobil için de bir prototip tasarlıyor. Aynı zamanda otomotiv sektöründe oldukça ünlü olan Murat Günak’ta Türkiye’ye geldi ve şimdi TOGG tasarım ekibinin “lideri” olarak görev alıyor.

Daha önceden Volkswagen ve Mercedes-Benz şirketlerinde baş tasarımcı görevi bulunan Murat Günak, modellerin tasarım tarafında büyük katkılar sunmayı planlıyor.

togg fabrikası nerede

4 – TOGG Fabrikası Nerede?

TOGG fabrika ve üretim için oldukça büyük bir araziyi kullanıyor. 1,2 milyon metrekare alana kurulmuş olan bu fabrika Gemlik’te. 2030 yılına kadar 5 farklı model otomobil hedefi bulunan TOGG, fabrikası ile bu üretimi yapabilecek bir kapasiteye sahip.

Fabrikanın kurulum aşaması yerli otomobil için proje bazlı devlet desteğinin açıklanmasından itibaren gerçekleşti. 21 Mayıs 2020’de Gemlik’te fabrikanın kurulumu için ilk çalışmalara başlanıldı. Kısa süre içerisinde fabrika kurulduktan sonra güçlü bir ekip de kuruldu.

Bu ekiple birlikte fabrikanın kurulduğu günden bu yana otomobilin üretimi için çalışmalar sürmeye devam ediyor.

togg iç tasarım

5 – TOGG’un Yüzde Kaçı Yerli?

TOGG Sedan otomobilin ne kadar yerli olduğu sorusu da merak ediliyor. Şirket, bu soruya açık bir yanıt veriyor. Yerli otomobil ilk aşamada %51 oranında yerli üretim parçalar kullanılarak üretiliyor. Bu parçaların üretiminde ve aracın tasarımında 121 mühendis görev alıyor.

TOGG Euro NCAP çarpışma testlerine tabi tutulduğunda beş yıldız alarak en yüksek güvenliği sağlaması amaçlanarak tasarlanıyor. 27 Aralık 2019’da Gebze Bilişim Vadisi’nde yapılan etkinlikte tanıtılan yerli otomobilin 2023 ilk çeyreğinde satışa sunulması hedefleniyor.

TOGG ne kadar yerli sorusuna şirketin SEO’su yanıt veriyor. 2022 yıl sonunda seri üretime başlanacak olan otomobilin %51 oranında yerliliği yakalandığı belirtiliyor. Bu oran yarısından fazlasının yerli üretim olacağı anlamına geliyor. İlk modelin ardından gelecek diğer modellerde ise yerlilik ve yerli parça kullanımının ciddi oranda artırılacağı bilgisi de paylaşılıyor.

togg 2022 ces lansman

6 – Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri Nedir?

TOGG özellikleri arasında göze çarpan detay elektrikli yönü. Gücünü elektrikten alan araç lityum iyon pillerle çalışıyor. Ayrıca tamamen dolu bataryası ile 300 kilometre – 500 kilometre arasında bir menzili var.

Bataryanın 30 dakikalık bir şarj ile %80 civarında dolum gerçekleştirebilmesi planlanıyor. Elektrikli otomobillerde kullanılan rejeneratif fren sistemi sayesinde ise otomobil, kendini şarj edebiliyor. Yavaşlama sırasında motorun bir dinamo özelliği göstererek çalışması pili tekrardan şarj edebilecek ve bu şarj ile menzil %20 oranında artacak.

Aynı zamanda model, 4G ve 5G internet bağlantısı kullanıyor. Bu bağlantı sistemi sayesinde otomobil fabrika ile sürekli etkileşim halinde oluyor. Araç yazılımında bir güncelleme oluştuğu zaman otomatik olarak sistem güncellemesini tamamlayabiliyor.

Bunun yanında araçta herhangi bir arıza iletişim sistemi sayesinde aynı anda fabrikaya ulaşacak. Böylece uzaktan müdahale mümkün. Yerli otomobil hakkında motor özellikleri ve teknik özellik tarafında detaylı özellikler ilerleyen günlerde kullanıcılarla paylaşılacak.

togg iç mekan

7 – TOGG’un Motor Özellikleri Nedir?

Yerli otomobil motor özellikleri tarafında performanslı ve akıcı bir kullanımla karşımıza çıkıyor. İki farklı çekiş sistemi ile üretiliyor. Araç, arkadan çekişli ve ayrıca dört çeker sistemi tercihleriyle göreceğiz. Bu iki çekiş sistemi için farklı motor gücü sağlıyor.

Arkadan itiş modunda 200 HP motor gücüne sahip olan model, dört çeker sistemine 400 HP ile üretiliyor. Bunun yanı sıra otomobilin son hızı açıklandığı üzere 180 kilometre saat olacak. 400 HP dört çeker modunda aracın 100 kilometre hıza ulaşması 4.8 saniye sürecek.

İsteğe bağlı şekilde arka çekiş moduna geçiş yapabilen aracın 200 HP gücünde 100 kilometre hıza ulaşma süresi 7.6 saniye.

togg grafik

8 – Türkiye Yerli Arabası TOGG Ne Zaman Çıkacak?

Türkiye arabası TOGG ne zaman çıkacak? Bu sorunun yanıtı şirketin SEO’su tarafından 2023 yılının ilk çeyreği olarak belirtiliyor. 2023 yılının ilk çeyreği için beklemedeyiz. Gemlik’te bulunan fabrikada çalışmaları süren otomobil, 2022 sonlarına doğru seri üretime geçiş yapacak. Seri üretimin ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde kullanıcılarla buluşacak. Aracın elektrikli sistemi, güvenlik ve şık bir görünümü dikkatimizi çekti.

9 – Kiralık TOGG Fiyatları Ne Kadar Olacak?

Yerli otomobil, henüz pazara sunulmadı. Bu nedenle TOGG kiralama fiyatları ekseninde bir veriye ulaşmak mümkün değil. Ancak yerli otomobil pazara sunulduğunda ülkemizdeki rent a car firmalarında kendisini görebileceğiz. Araç kiralama alanında çok tercih edilen modellerin de yerli otomobilden olacağı öngörülüyor.

Bu yazıda TOGG hakkında 9 soruya yanıt verdik ve paylaşılan veriler ekseninde otomobili değerlendirdik. Bakalım, gelecek bize neleri gösterecek?

10 – Yerli Otomobil TOGG Fiyatı Ne Kadar?

Togg’un resmi satış fiyatı  belli oldu. Açıklamaya göre 16-27 Mart’ta Trumore dijital platformu ve Togg’un web sitesi üzerinden ön siparişler toplanacak ve Togg T10X modelinin fiyatı 953 bin liradan başlayacak.

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

1 yorum