Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Yazın ayrı kışın ayrı güzel: Petran Yaylası / Rize

Yazın ayrı kışın ayrı güzel: Petran Yaylası / Rize

Bir yayla düşünün, hem dünyaca ünlü bir kayak merkezi hem de karlar altında olmasa bile cennetten bir köşe: Petran Yaylası. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, gezgin yazarımız Elif Omput‘un Rize yaylalarındaki turu devam ediyor. Bu sefer ki durağı Petran Yaylası. Gelin birlikte hem yaz hem de kış aylarında göz kamaştıran bu seyahat rotasına doğru bir yolculuğa çıkalım…

Petran Yaylası

Yeni bir keşifte tekrar merhaba seyahat ve doğa tutkunları. Bu hafta tekrar yönümüzü Rize İkizdere ilçesine çevireceğiz. Sizinle çok popüler olmamış kendini tüllerin arkasında saklayan Petran Yaylası ile tanıştıracağım. Hani herkesin orada bir köy var uzakta dediği yer vardır ya işte öyle bir yer şu anki ismi Meşeköy olan Petran Yaylası köklü ve eski bir yerleşim yeridir.

Petran’a  Anzer vadisi yönünden ulaşılır.  Kama dibi dedikleri noktadan sapılarak kestin ve aniden yükselen virajlara giriyorsunuz. Yol sizi hem biraz ürkütüyor hem de kendine hayran  bırakıyor.  Petran Yaylası’nın rakımı yaklaşık 1500 metre açık havalarda denizi bile görebiliyorsunuz.

Karşı taraftaki Trabzon’a bağlı dağları da seyrede biliyorsunuz. Eğer bu bölgeye kışın gelirseniz sizi çok özel bir şenlik bekliyor diyebilirim.

Bir Petran Yaylası Sporu: Petranboard

Her yıl Ocak sonu Şubat başı gibi düzenlenen Petranboard şenliği her geçen yıl daha fazla talep görüyor. Aslında 150 yıldan fazladır var olan bu gelenek son birkaç yıldır adını duyurmuş durumda. İnsanların “lazboard” diye de adlandırdığı faaliyetin gerçek adı Yüzme Tahtası Şenliği’dir.

Ben bu şenliğe kez katılan biri olarak size şunu diye bilirim ki etnik ve kendine özgü bir şey arıyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz. Petranboard için Snowboard’un atası diyebiliriz. İster yazın ister kışın bu yaylaya geldiğiniz de önünden geçtiğiniz her kapı size samimiyetle açılır.

Bu seneki Petranboard şenliğinde buluşmaya ne dersiniz? Şenlikte kavurmalar kavrulur baklavalar çaylar ikram edilir. Kendine güvenenler meydana çıkıp tahtalarıyla yarışa katır. Şenlik 2 gün sürer petran da konaklama için bir yer bulunmamaktadır. İki seçeneğiniz vardır çadır kurmak ya da İkizdere ilçe merkezindeki öğretmen evinde konaklamak.

Petran Yaylası’na nasıl gidilir?

Rize merkez ile petran arası 65 km, İkizdere ile petran 15 km mesafededir. Trabzon yönünden geliyorsanız Yolcu360’tan kiralık araç fiyatlarına bakmanızda fayda var çünkü Trabzon Havalimanı araç kiralama makul bir seçenek olabilir. Not etmekte fayda var, Petran’a toplu taşıma ile ulaşım bulunmamakta. Son olarak 2 yıl önce bir grup Amerikalının Petranboard için yaptığı kısa bir filmi İnternet ortamında bulabilirsiniz. Bu videoyu izledikten sonra eminim ki şenlikte ki yerinizi alacaksınız.

Yorum ekle