Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Yaşar Kemal Seyahat Bursu nedir? Kimler faydalanabilir?

Yaşar Kemal Seyahat Bursu nedir? Kimler faydalanabilir?

Yaşar Kemal Seyahat Bursu , sosyal girişimci Önder Cırık tarafından 2016 yılında başlatılmış bir burs programıdır. Yaşar Kemal Seyahat Bursu programı adını Anadolu insanını satırlarına  en iyi taşıyan yazarlarımızdan biri olan Yaşar Kemal’den almakta. Temel amacı gençlerin coğrafya bilgilerinin sadece kitaplarla sınırlı kalmaması olan Yaşar Kemal Seyahat Bursu programı, gençlerimize dünya vatandaşı olabilmenin kapılarını aralıyor.

Yaşar Kemal kimdir?

Yaşar Kemal ya da doğum adıyla Kemal Sadık Gökçeli, 1923 yılında Osmaniye sınırları içerisinde olan Gökçedam’da doğmuş ; roman, senaryo ve öykü yazarıdır. Edebiyat yapmayı çok küçük yaşlarda kafasına koymuş olan Yaşar Kemal, ilk sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle başlamıştır. Yazar pek çok yapıtında Anadolu’nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. Böylesine derin bir altyapıyı oluşturmak içinse gençlik yıllarında Çukurovayı ve çevre illeri karış karış gezmiş yeni insanlarla tanışıp bilmediği şeyler öğrenmiş ve çoğundan eserlerinde yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesi olan yazar, aynı zamanda Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ve gerek yurt içinde gerek yurt dışında yapılan anketlerde Nobel Edebiyat Ödülünü alması gerektiği konusunda öne çıkan birkaç isimden birisidir. 2015 yılının 28 Şubat gününde aramızdan ayrılan usta kalem, 2011 yılında Fransada Legion dhonneur ödülüyle ödüllendirilmiş, ayrıca ülkemizde 2008 yılında aldığı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile onurlandırılmıştır. Ayrıca yazarın 2013 yılında Norveçte aldığı ‘Bjornson Ödülü kariyerinde önemli bir yer tutmaktadır.

Yaşar Kemal Seyahat Bursu’ndan kimler faydalanabilir?

Yaşar Kemal Seyahat Bursu bir seyahat bursudur ve gençlerin üretmesini amaçlar. Yapılacak olan seyahatin bir amacı ve seyahat tamamlandığında bu seyahatin sonunda bir üretim olmalıdır. Bir hikaye, araştırma, makale, kitap, kısa film, film, röportaj, fotoğraf albümü, müzikal derleme veya sanatsal, bilimsel ya da fikri üretim tarzı her şey olabilir. Seyahatin sonunda bursiyer ortaya bu üretimi koymalı ve kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yapılan sadece salt bir seyahat değil, aynı zamanda özgün bir keşif ve üretim projesidir.

YKSB olarak da anılan Burs programı hem yurtiçi, hem de yurtdışı seyahatler için burs vermektedir. İlk kez başvuru yapanlar sadece yurtiçi seyahat bursu için başvurabilirler. Yapılan burs başvuruları dört kişiden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilir, o yıl bursa hak kazanan öğrenciler seçici kurul tarafından oybirliği ile seçilir. Yurtiçi seyahati sona eren bursiyer proje sonuçlarını seçici kurul ve kamuoyu ile paylaşır. Seçici kurul tarafından seyahat projesinin sonuçları en iyi olarak belirlenen bursiyer ertesi yıl yurtdışı seyahat bursu için başvuru yapmaya hak kazanır. Burs kazanan her bir öğrenciye seçici kurul tarafından bir mentör, yani bir danışman kişi atanır. Mentör, proje boyunca bursiyer öğrenciye yol göstericilik yapar, kendi tecrübelerini paylaşır ve seyahat projesinin yönetimiyle ilgili tavsiyelerde bulunur. Bu süreç boyunca bursiyer de seçici kurula veya danışmanına seyahat ve proje süreçlerinin gidişatıyla ilgili bilgi vermelidir.

Yaşar Kemal Seyahat Bursu’na nasıl başvurulur?

YKSB başvurusu yapmak için aşağıdaki koşulları karşılamak gerekmektedir.

• T.C. vatandaşı olmak.
• 1 Temmuz 1993 ile 30 Haziran 1998 tarihleri arasında doğmuş olmak. (Her yıl yenilenmekte olup bu veriler 2016 yılı içindir)
• Seyahatini tek başına gerçekleştirmek.
• Seyahatini yurt içinde bir yere ya da yerlere yapmak.
• Sağlık durumu seyahat etmeye elverişli olmak.
• Seyahatini başvuru yılı içerisinde yapmak.
• Yüz kızartıcı herhangi bir suç işlememiş olmak. (Adli sicil kaydı başvuru dosyasına eklenebilir.)
• Burs başvurusunun kabulü halinde burs veren ile iyi niyet antlaşması imzalamak.

Aldığınız bursla yurt içi bir seyahate çıkacaksanız, bursunuzun bir kısmıyla kiralık araç tutmak isteyebilirsiniz. Bu durumda en az bir yıllık bir ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Yaş sınırı olarak ise her ne kadar firmalar 21 yaş kriterini sunsalar da Yolcu360’ın genç sürücü paketi ile 19 yaşa kadar, 1 yıllık ehliyeti olan sürücüler kiralık araç temin edebilmektedirler. Kiralık araçlarda yaş ve ehliyet sınırı hakkında detaylı bilgi için Yolcu360 Misafir Memnuniyet Merkezi’ne ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle