Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yarış Pistlerinden Yollara İnen 10 Teknoloji

Yarış Pistlerinden Yollara İnen 10 Teknoloji

Bugün hemen hepimizin arabasında bulunan ama aslında yarış arabaları için geliştirilmiş olan on harika teknolojiyi sizin için derledik. İşte yarışlar için geliştirilip şimdi otomobillere uyarlanan o harika oto mühendislik işleri… Yarış pistlerinden yollara inen 10 teknoloji yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.

Yarış Pistlerinden Yollara İnen 10 Teknoloji

Motor sporlarında kullanılan ve daha sonra yol arabalarına uygulanan on harika teknolojiyi birlikte inceleyelim. 

  • Sürüklenmeyi Azaltma Sistemi

F1 arabalarının arka kanatlarında sürtünmeyi azaltmak için ve sürücüye daha iyi sollama şansı vermek için ayarlanabilir kanatçıklar bulunur. Porsche 918 ve McLaren P1 gibi modellere bu özellik bugün aktarılmış durumda. 

  • Aerodinamik Tasarım

Havayı sürüklemeden yarabilmek yani havanın içinde geçmek, yüksek hıza ulaşmanın tek yolu. Bunun olabilmesi otomobilin tasarımının da buna hizmet etmesi önemli. Süper Hızlı otomobillerin tasarımındaki farkın ana nedeni işte bu aerodinamizm konusu. 

  • Bastırma Kuvveti

F1 araçlarında yaygın olarak görülen arka kanatlar, 1970’lerde yol araçlarında da uygulanır oldu. Bu kanat yapısı, yüksek hızda yol tutuşu kabiliyetini güçlendirdi. 

  • Hibrit Güç Üniteleri

Daha dayanıklı olan elektrikli güç ünitelerinin motorlara entegre edilmesi ile dayanıklılık ve ekstra güç elde ediliyor. 

  • Enerji Geri Kazanımı Teknolojisi

Hibrit ve elektrikli araçların ortak bir özelliği var: frenleme sırasında kaybettikleri enerjiyi geri kazanabiliyorlar. Bu teknoloji, şimdi pek çok lüks otomobilde de var. 

  • Aktif Süspansiyon Sistemi

Sıfır km otomobil alırken donanım paketinde Aktif Süspansiyon Sistemi başlığına rastlamış olanlar vardır. Bu sistem, yarış arabalarından binek araçlara aktarılmış bir teknolojidir. Aktif sönümleme de denilen sistem, farklı arazi koşullarında a aynı konforu yaşamanızı amaçlıyor. 

  • Aerodinamik Lastikler

Yüksek hızda yüksek ısıda dayanıklı olacak şekilde lastik üretiminde yaygın ve çoğu araç sahibi, bunu talep ediyor. Bu teknoloji de tamamen yarış pistlerinde geliştirildi. 

  • Düğmeyle Ateşleme Sistemi

Pek çok modern otomobilin motoru artık anahtarla çalışmıyor. Anahtar yerine düğmeye basmak gerekiyor. Bu teknoloji de yarış arabalarından esinlenilerek geliştirildi.

  • Karbon Fiber Gövde Kullanımı

F1 arabalarının çoğu, neredeyse tamamen karbon fiber malzemeden üretiliyor.  Bunun nedeni ise bu malzemenin hafif olması. Hafif olması, sizi yanıltmasın karbon fiber darbelere karşı çok da dayanıklı bir malzemedir. Bugün bazı süper spor otomobiller de karbon fiberden üretiliyor. 

  • Yarı Otomatik Şanzıman

Bugün işimizi kolaylaştıran yarı otomatik şanzımanın geçmişi de yarış arabalarına dayanıyor. İlk kez 1970’lerde kullanılmış.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle