Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yanlış Yakıt Dolumunda Kim Suçlu?

Yanlış Yakıt Dolumunda Kim Suçlu?

Yanlış yakıt dolumu nelere sebep olabilir? Araca yanlış yakıt konursa ne olur? Yanlış yakıt dolumu kimin suçu?

Yanlış Yakıt Dolumu Davaları

Aracınıza bile isteye yanlış yakıt doldurmazsınız şüphesiz. Ama son dönemde sıklıkla karşımıza çıkmaya başlayan problemlerden biri de yanlış yakıt dolumlarıyla ilgili. Doğal olarak da bu konuda açılmış bir çok yanlış yakıt dolumu davası da bulunuyor. Peki bu durumda hata kimde, yanlış yakıt dolumu fark edildiğinde neler yapılmalı gibi soruların cevabını biliyor musunuz?

Yanlış Yakıt Dolumunun Sonuçları

Aracınıza yanlış yakıt doldurulduğunu kontağı çalıştırmadan farkederseniz çok büyük bir problemle karşılaşmayacağınızı baştan belirtelim. Servise götürüp, depoyu komple temizletmekle kötü sonuçlardan kurtulabiliyorsunuz. Yanlış yakıtın farkına varmayıp kontağı çalıştırdığınızda ise çok ciddi problemler ve yüksek rakamlı tamirat fiyatları sizi bekliyor.

Dizel aracınıza benzin konulduysa ve siz kontağı çalıştırıp yola çıktıysanız probleminiz başlamış demektir. Yüksek basınçlı enjektörlere sahip dizel araçlarda kullanılan benzin, motor içi yağlanmayı sağlamıyor. Doğal olarak da siz aracı kullandığınız sürece yüksek hassasiyete ve fiyatlara sahip motor aksamına ciddi zararlar veriyorsunuz. Benzin, dizel yakıta göre daha çabuk tutuştuğu için de kuruluk ve düzensizliğe sebep oluyor. Aksamdaki küçük parçalardan mikron boyutunda kopma ve kırılmalar yaşanıyor ve sonucunda da tamiratı için ciddi paralar harcayacağınız hasarlar oluşuyor.

Diğer taraftan aracınız benzinliyse ve dizel yakıt konulduysa da ilk etapta motorunuz çalışmayabilir. Zira, dizel benzine oranla daha yoğun olduğu için tutuşması, benzinli araçların aksamına göre daha geç olacaktır. Yani kontağı çalıştırdığınız zaman aracın çalışmaması yüksek bir ihtimal. Ama bir şekilde yakıt tutuştu ve siz yola çıktıysanız, bir süre egzoztan yoğun duman çıkacak, kısa süre sonra da motor duracak ve çalışmayacak! Bu da size masraf yolunun göründüğü manasına geliyor.

Yanlış Yakıt Dolumundan Kim Sorumlu?

Başta da belirttiğimiz gibi, aracınıza farklı tipte yakıt koymak gibi bir düşünce ya da isteğinizin olacağını sanmıyoruz. Bu durumda da yanlış yakıt dolumundan pompacı ve akaryakıt istasyonu sorumlu oluyor. Siz yanlış yakıt isteğinde bulunmuş olsanız dahi, araçların depo girişleri yakıta göre farklı tipte olduğundan hatayı yapan kişi pompacı olarak kayda geçiyor. Eğer pompacı, yakıta göre farklı kalınlıklara sahip olan yakıt tabancasıyla dar olan depo deliğine geniş ya da geniş olan depo deliğine dar pompayı kullanıyorsa sorumluluğu doğal olarak üstüne alıyor. Fakat, hukuki açıdan da bunu kanıtlamak gerekiyor. Bir de hukuki açıdan bakıldığında pompacıya ait olan hata için pompacıyı ve bağlı bulunduğu akaryakıt istasyonunu dava edebilme hakkına sahip olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Ama dediğimiz gibi hatayı kanıtlamak da yasal zorunluluklardan biri.

Aracınıza yanlış yakıt konulduğunu farkettiyseniz aracınızı kullanmamalı, kullanırken yakıtın yanlış olduğunu farkettiyseniz de aracı durdurarak depoda en az 2-3 litre yanlış yakıt olduğundan emin olmalısınız. Yasal tahlil ve tetkikler için gerekli olan miktarın bu olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Unutmadan! Akaryakıt istasyonunda doğru pompayı seçmek de sizin sorumluluklarınız arasında.

Yanlış Yakıt Dolumunda Ne Yapılmalı?

Aracınıza yanlış yakıt doldurulduğunu anladığınız anda bunu satıcıya yani akaryakıt istasyonuna hemen bildirmeniz gerekiyor. Bu sürecin yasal olarak 15 gün olduğunu belirtelim ama siz ihmal etmeden aynı gün içerisinde mutlaka bildiriminizi yapın! Zira ya istasyonda fark etmiş olacaksınız ya da istasyondan çıktıktan sonra kullanım sırasında aracınızdaki performans düşüklüğünü ve olmaması gerekenleri farkedeceksiniz. Bildirimi yasal yollarla tebliğ etmeniz de yararınıza olacak durumlardan.

Konuyla ilgili her yıl onlarca dava açılıyor. Kararların pek çoğunda da pompacı ve akaryakıt istasyonu hatası görülüyor.

 

1 yorum

  • Adam araba kiralıyor ve aracın neyle çalıştığını bilmiyor. Benzinliğe gitti örneğin 250tl lik benzin istiyorum dedi ve markete kredi kartını geçmeye gitti pompacı da yoğunluktan dolayı benzin tabancasını depoya koyup yakıtı verdi ve diğer araçlara bakmaya gitti sonuç da her benzin pompssının başında 1er eleman olmuyor.
    Müşteri geldi fişini almadan istasyondan ayrıldı bir süre gittikten sonra araç arızalandı neden çünkü araç dizel!! Ama talep edilen yakıt benzin! Burada suçlu pompacı mıdır yoksa müşteri mi???