Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Yanartaş gezi rehberi / Antalya’nın en gizemli bölgesi

Yanartaş gezi rehberi / Antalya’nın en gizemli bölgesi

Yanartaş mistik Anadolu topraklarının şüphesiz en çok merak uyandıran gizemlerinden birini barındıran çok özel bir bölge.  İşte size tarihiyle, çevresiyle Yanartaş gezi rehberi.

Yanartaş : 1000 yıldır sönmeyen ateş

Chimera ya da bizdeki adıyla Yanartaş. Gecenin gizemli gölgelerine dönüşen ağaçların arasından ilerleyip dağa doğru biraz yorucu yolu çıkmaya heves edinenler bu güzelliği keşfetme fırsatına erişebilir. Kayaların arasından yükselen Yanartaş’ın alevleri 1000 yıldır yanıyor. Sonsuz ateş olarak da anılan ve doğal bir ateş kaynağına sahip Yanartaş,  Olympos’un Sönmeyen ateşi olarak da anılır. Turistler tarafından sık sık ziyaret edilen Chimera geceleri ayın denize yansıyıp oluşturduğu yakamozla bu bölgeye ışık saçar.

Mitoloji ve tarihte Yanartaş

Eski Yunan Mitolojisi ve Zerdüştlük İnancında yer yer konu edinmiştir. Yunan Mitolojisine göre Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponenes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve ‘’Belleros’u Yiyen’’anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeye kendine yakıştırmayan Argos Kralı onu Likya Kralına gönderir. Likya kralı bu genci öldürmeye kıyamaz ve onu Olympos dağında yaşayan aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağzından alevler çıkan canavar Chimera ile savaşmaya gönderir. Bellerophontes , Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider.  Chimera saldırdığından Pegassos yükselir ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile Chimera’yı yerin 7 kat dibine gömer. Chimera yerin 7 kat dibinden alevler püskürtmeye devam eder. Homeros Chimera’daki alevlerin efsanesi bu şekilde dile getirmiş.

Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’ta bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera’nın kutsal ateşiyle meşaleleri tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece2 daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan ‘’Olimpiyat Meşalesi’’ Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

Zerdüştlük inanışına göre ise daha çok dinsel törenler için kullanılan bu ateş Zerdüştlük dininin kurucusu Zoroaster’in izinden giden Zerdüşt korsanlarının törensel mekânı olarak kullanılmıştır. İranlı ışık ve ateş tanrısı Mitra’ya adanmış bu ateş ve korsanlar dini törenlerini bu adanmışlık üzerine yapmışlardır. 3. Yy ‘da Hristiyanlık baskın çıkana kadar Mitraizm Küçük Asya’da oldukça yaygın bir inanış olarak etkisini sürdürmüştür.

Peki, Yanartaş ’a nasıl gidilir?

Yola çıkmadan önce mutlaka Yolcu360‘tan kiralık araç fiyatlarına bir göz atın. Antalya Havalimanı araç kiralama seçenekleri arasından bir araç seçip yola çıkın. Havalimanı’ndan Çıralı istikametinde ilerletinÇıralı girişindeki köprüyü geçtikten sonra pansiyon ve portakal bahçelerinden sonra yaklaşık 4 km kadar ilerlediğinizde Yanartaş’ın girişine varmış olacaksınız. Otopark ücreti yok ancak giriş ücreti 7 tl’dir.  Müze kart geçerli değil.

Yanartaş gezi rehberi kapsamında ek olarak şunları da belirtmek isterim yaklaşık temponuza göre 25 ile 40 dakika kadar yürüyeceksiniz o yüzden uygun bir ayakkabı ve yeteri kadar suyunuzun olması işinizi kolaylaştırır. Taş merdivenlerden yukarıya doğru çıkacaksınız ve Yanartaş’a vardığınızda direk gaz kokusuyla karşı karşıya kalacağınızdan dolay,ı sağ tarafınızda yıkık bir kilisenin olduğu yerde biraz dinlenip yukarıya doğru çıkmanızı tavsiye ediyorum. Biz yanımızda Sandalye, fener, tava, bıçak, ekmek, sucuk, içecek vs götürdük çünkü geceye kalıp ayın denize yansıyan o güzelliğini görmek için hazırlıklı gittik. Fener almanızı özellikle tavsiye ediyorum çünkü gece döndüğünüz yol karanlık ve kaygan taşlarla örülü oluyor. Tavayı yapacağımız sucuğun direk gazla temas etmemesi için aldık. Size de bu şekilde direk gazla temas etmeyecek bir malzemeyle gitmenizi öneririm.  Kendinizi bu zevkten mahrum etmeyin ☺ Yanartaş gezi rehberi hoşunuza gittiyse Antalya gezi rehberimize de bir göz atın.

Yorum ekle