Yolcu360 Blog
Volvo’dan İklim Nötr Fabrika, daqing, çin, araba üretimi

Volvo’dan İklim Nötr Fabrika

Volvo’dan iklim nötr fabrika haberi! Elektrikli otomobiller geleceği şekillendirecek. Ayrıca fabrikalar da tamamen elektriğe geçecek. Yaşadığımız iklim krizine karşı bu çözümleri geliştirmemiz şart. 

Ünlü otomobil markalarından Volvo, fabrikalarını tamamen iklim nötr statüsüne getirmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Volvo Cars’ın 2040 yılına kadar tüm üretimini iklim nötre kaydırma hedeflediğini biliyoruz. Peki, iklim nötr ne demek?

İklim Nötr Nedir? Karbon Nötr Ne Demek? 

Günümüzde karbon emisyonuna neden olan yakıtları kullanmaya devam ediyoruz. 1850 yıllarında başlattığımız Sanayi Devrimi’nin birçok pozitif tarafının yan sıra negatif etkileri de oldu. Dünyadaki sera gazı yoğunluğunu yükselttik. 

Günümüzde ihtiyaç duyduğumuz enerjinin %87’sini fosil yakıtlardan elde ediyoruz. Bu yakıt türü sera gazlarını besleyerek dünyamızın iklim dengesi bozuyor ve küresel ısınmaya neden oluyor. Sera gazının baş elementi ise karbon. Yani küresel ısınmaya aşırı karbon salınımı yapmamız neden oluyor. 

İklim nötr ya da karbon nötr, bu probleme çözüm olabilir. En yalın haliyle anlatmak gerekirse iklim nötr, üretim, tüketim ve kullanım alanlarında karbon emisyonuna neden olmayan oluşuma verilen sıfattır. Bu noktada çevreye duyarlı, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları karşımıza çıkıyor. 

İklim nötr üretimle karbon emisyonlarını değerlendirerek karbon salınımını dengelemeyi hedefliyoruz. Yani iklim nötr bir şirket, öncelikle temiz enerji kaynaklarıyla üretime geçer. Karbon emisyonlarıyla ilgili ar-ge çalışmalarına yoğunluk vererek ortaya çıkardığı ürünlerin de çevreye duyarlı olmasını sağlar. 

Bunlarda biri de İsveç genleri ile hayatına Çin’de devam eden Volvo. Marka, Çin’deki %100 iklim-nötr fabrikası ile bir bir ilke imza atıyor. Volvo, 2020 yılı boyunca faaliyetlerinde bu konuya ağırlık verdi. Eylül 2021’de ise Çin’de %100 iklim nötr fabrikasını hizmete açtı. Markanın yeni fabrikaları %100 iklim nötr olmanın yanı sıra kullandığı enerji miktarını sürekli olarak azaltıyor. 

Volvo’dan İklim Nötr Fabrika, otomobil fabrikasıVolvo’dan İklim Nötr Fabrika: %100 Karbon Nötr Üretim!  

Volvo’nun Avrupa fabrikaları 2008’den beri iklim nötr elektrikle hizmet veriyor. Bu noktada enerji kaynağı olarak hidroelektrik kullanıyorlar. 

Çevreye duyarlı adımlarıyla adından sıkça söz ettiren Volvo, Çin’de faaliyete geçirdiği ikinci fabrikasını da yüzde 100 iklim nötr elektrikle faaliyete geçirdi. Ürün kuşağındaki elektrik dönüşümünü çevreye duyarlı üretim ve lojistik atılımlarıyla besleyen Volvo, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Chengun’da yüzde 100 elektrikle çalışmaya geçen yıl erişen diğer büyük fabrikanın izinden giderek yeni bir fabrika daha açtı. 

Volvo’nun Çin’deki %100 İklim Nötr Fabrikası Hakkında Bilgiler

Çin’in Daqing şehrindeki fabrika, tüm hazırlıkların ardından nihayet yüzde 100 iklim-nötr elektrikle çalışmaya başladı. Daqing’deki fabrikanın üretime başlamasıyla birlikte Volvo’nun otomobil üretimi iklime %90 oranında etki etmiyor. Bu gelişme, şirketin üretim faaliyetlerini 2025 yılına kadar iklim-nötr hale getirme amacına erişmesi için güçlü bir hamle olarak görülüyor. Heilongjiang eyaletinde bulunan Daqing fabrikası, senelik CO2 emisyonlarını ortalama 34.000 ton azaltacağı düşünülen, biyokütleden (yüzde 83) ve rüzgar enerjisinden (yüzde 17) temin edilen elektrikle çalıştırılacak. 

Kurumun üzerinde çalıştığı durumlarla ilgili Endüstriyel Operasyonlar ve Kaliteden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Javier Varela şöyle bir açıklama yapmıştı:

“Volvo Cars’ta sürdürülebilirlik, güvenlik kadar önemlidir. İddialı iklim hedeflerimize ulaşabilmek için, üretim ağımızdan kaynaklanan emisyonlarla başa çıkabilmemiz büyük önem taşıyor. Daqing’in yüzde 100 iklim-nötr elektrikle çalıştırılmasından çok memnunum. İklim hedeflerimize ancak tedarikçilerimizle birlikte çalışarak ulaşabiliriz. Çin’de aldığımız destekler bizi cesaretlendiriyor. Üretim endüstrisi için sürdürülebilirlik alanında bir mihenk taşı olmayı hedefliyoruz.”

Volvo, Daqing’in yanında diğer Çin tesislerinde de emisyonu düşürme hususunda ciddi başarılar elde etmiş. Yerel tedarikçileriyle son zamanlarda oldukça sık irtibatta olan şirket, tedarikçileri yüzde 100 iklim nötr güce geçme konusunda özendiriyor. Volvo, 2040’a kadar tamamen iklim-nötr bir kuruluş olmayı amaçlıyor. 

Kiralık Volvo mu Bakınıyorsunuz?

Araç kiralama ihtiyaçlarınız için Yolcu360’a şimdi göz atın. Size özel kampanyalarla en iyi fiyatları karşılaştırın, dilediğiniz aracı 1 dakikadan kısa sürede kiralayın!

Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

 

Yorum ekle