Yolcu360 Blog
Funda Arar

Vanlı Ünlüler Kimler?

anlı ünlüler kimler? Van’lı ünlü var mı? Van, muhteşem bir şehir. Bunu, sadece Türkiye için söylemiyoruz; dünya genelinde çok özel kabul edilecek bir kent Van. Biz, pek kıymetini bilemiyoruz ama Akdamar Adası, Van Gölü, çevrenin bozulmamış tarihi dokusu ve endemik bitkilerle çok değerli olduğunu bilim insanları söylüyor. Neyse, bu çok etkileyici coğrafyadan çıkan çok ünlü kişiler de var. Peki, bu Vanlı ünlüler kimler?

Vanlı ünlüler kimler?  Van, muhteşem bir şehir. Bunu, sadece Türkiye için söylemiyoruz; dünya genelinde çok özel kabul edilecek bir kent Van. Biz, pek kıymetini bilemiyoruz ama Akdamar Adası, Van Gölü, çevrenin bozulmamış tarihi dokusu ve endemik bitkilerle çok değerli olduğunu bilim insanları söylüyor. Neyse, bu çok etkileyici coğrafyadan çıkan çok ünlü kişiler de var. Peki, bu Vanlı ünlüler kimler?

Van Hakkında

Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna sahip şehirleri arasında 19. İlidir. 2016 verilerine göre nüfusu 1.100.190 kişidir. Bu nüfusa sahip olarak Doğu Anadolu’nun en kalabalık şehri Van’dır. 13 tane ilçesi bulunur. Başkale, Çıldıran, Erciş, Tuşba, Muradiye, Çatak, Gürpınar bu ilçelerin en başında gelenleridir. Dünyada yaşanılan en eski şehirler arasındadır. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer alan Van dünyaca ünlü kedisiyle, kaleleriyle, dört mevsim turizme elverişli coğrafyasıyla her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bir şehirdir. Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahip ve içerisinde canavarlar olduğu dedikoduları dönen Van Gölü de Van’a değer katan doğal güzelliklerinden.

Van’ın Tarihi

Şehrin tarihinin M.Ö 5000’li yıllara dayandığı düşünülmektedir. Tilkitepe ve Ernis Mezarlıkları’nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda Kalkolitik, Tunç ve Demir çağına ait kalıntılar bulunmuştur. M.Ö 2000 yıllarında bu bölgeye ilk hâkim olan devlet Hurriler’dir. Hurriler’den sonra gelen devlet Urartular olmuştur. Yaklaşık 247 yıl bu topraklarda hüküm sürmüşlerdir.  Sırasıyla bu bölgeye Persler, Makedonlar, Romalılar, Sasaniler yerleşmiştir. 644 yılında Müslümanlar burayı fethederek İslam devleti topraklarına katmıştır. Kanuni Sultan Süleyman devrinde,1458 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında Ruslar Van’ı işgal etmiş ve bölge halkının büyük çoğunluğu göç etmek zorunda kalmıştır. 1918 yılında harabeye dönen şehir yeniden alınmış ve Erek Dağı’nın eteklerine kurulmuştur. Şehrin isminin nereden geldiğiyle ilgili farklı rivayetler vardır. Bunlardan bir tanesi Evliya Çelebi’nin Seyahatname ’sinde Büyük İskender’in Van Kalesi’ndeki Vank adlı bir mabetten esinlenildiği yönünde.

Van’da Görülmesi Gereken Yerler

Eğer Van’a geldiyseniz tarihi güzelliklerini görmekle kalmayıp bir de Van Gölü’nde tekne turuna çıkabilirsiniz. Burayı gezip bitirmek için birkaç gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Gelip de görmeden gitmemeniz gereken yerlerin sıralı tam listesi şu şekilde başlıyor; Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Ayanis Kalesi, Van Gölü, Akdamar Adası, Peri Bacaları, Şeytan Köprüsü, Muradiye Şelalesi, Yedi Kilise.

Van’a Ulaşım

Van’a kara yolu, demir yolu ve hava yolu ile ulaşmak mümkün. Ankara’dan kara yolu ile Van’a ulaşmak isterseniz Ankara Van arası 1252 km yol kat etmelisiniz. İstanbul ile Van arası ise 1620 km. Demir yolunu tercih etmek isterseniz Ankara’dan başlayıp Tatvan’a varan, her Salı ve Pazar günleri hareket eden Van Gölü Ekspresi’ni kullanabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşım sağlamak isterseniz şehrin merkezinden 8 km uzaklıkta bulunan Van Ferit Melen Havaalanı’nı tercih edebilirsiniz. Bu arada Van Ferit Melen Havaalanı araç kiralama seçenekleri ile şehri keyifle gezebilirsiniz. 

Van Yemekleri

Van denilince ilk akla gelen şüphesiz Van’da Van kahvaltısıdır. Dillere destan kahvaltı kültürü Türkiye’yi dahi aşmıştır. Tabi ki Van’ın tek lezzeti kahvaltısı değil. Et ve sebze yemeklerinin yanında hamur işleri de önemli bir yerdedir. Van Gölü’nde yaşayan inci kefali yörenin en lezzetli balığıdır. Virik yöresel çorbalarının başında gelir. Ayran aşı, sengeser, kavurmalı uşgun ekşilisi, murtuğa, kurut köftesi, gavut, helise, çılış pilavı, borani ve erik kızartması tadına bakılması gerekenler listesindedir.

Vanlı Ünlüler Kimler?

Böyle bir şehirde yaşamış olmak elbette Vanlı olan ünlü isimlerin hayatlarını şekillendirmeye yetmiştir. Van hakkında yeterince bilgi sahibi olduktan sonra Van’da yaşamış ya da Vanlı olan ünlülere bir göz atalım.

Uğur YücelUğur Yücel

Uğur Yücel 1957 doğumlu, aslen Vanlıdır. Kendisini televizyon ekranlarından tanıyoruz. Birçok dizi ve filmlerde rol almasının yanında senarist ve yönetmenlik de yapmıştır. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirmiştir. 1977 senesinde tek kişilik gösterisi ile oyunculuğa adımını atmıştır. Kenter Tiyatrosu, Tef Kabare Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu ve Şan Müzikholünde çeşitli oyunlarda yer almıştır. Selamsız Bandosu ve Muhsin Bey gibi oyunlardaki rolleriyle büyük beğeni toplamıştır. En son yapıtları İçeride ve Nefes Nefese dizileridir.

Funda ArarFunda Arar

Funda Arar 1975 yılında doğmuştur. Baba tarafından aslen Vanlıdır. İlköğrenimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Muğla’da ve Adapazarı’nda tamamlamıştır. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musiki Devlet Konservatuarı’ndan mezun olmuştur. Üniversite eğitiminin ardından müzik öğretmenliği yapmış ve bu dönemde aynı zamanda sahne çalışmalarını sürdürmüştür. 2004 yılında müzisyen Febyo Taşel ile evlenmiş, Aras Taşel isminde bir de çocuk sahibi olmuştur.

Erol EvginErol Evgin

Erol Evgin 1947 yılında doğmuştur. Aslen baba tarafından Vanlıdır. Liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde okumuştur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü tamamlamıştır. Müzisyen kimliğinin yanı sıra oyunculuk, sunuculuk ve bir dönem de mimarlık yapmıştır. 2 çocuk sahibi olan Erol Evgin’in şu an da torunları vardır.

 İlker Kaleliİlker Kaleli

İlker Kaleli 1983 yılında doğmuş, baba tarafından Vanlıdır. Zor bir çocukluk geçiren Kaleli daha 17 yaşındayken kendi evine çıkmıştır. İstanbul’da Kültür Üniversitesi’nde Sanat Yönetimi okurken aynı zamanda iki sene boyunca Şahika Tekand’ın kurduğu Stüdyo Oyuncuları’nda eğitim almıştır. Mezun olduktan sonra Londra’ya gitmiştir. Londra’da LAMDA’da üç yıl oyunculuk eğitimi almış ve 2011 yılında mezun olmuştur. 2012 yılında Türkiye’den gelen teklif ile ilk dizisi Son’a başlamıştır. Daha sonra Kayıp Şehir, Kayıp dizilerinde rol almıştır. 2014 yılında Poyraz Karayel adlı dizideki başrolü ile zirvesini yaşamıştır. Yine 2014 yılında Silsile adlı filmde rol almıştır. En son bir internet yayını olan Dip dizisinin başrol oyunculuğunu yapmıştır.

Sinan ÇetinSinan Çetin

Sinan Çetin 1953 yılında Van’da dünyaya gelmiştir. Aslen de Vanlıdır. Plato film şirketinin sahibidir. Türkiye’nin önemli yönetmenlerindendir. Hacettepe Üniversitesi’nde sanat tarihi üzerine eğitim almıştır. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’ni kurdu ve buranın ilk başkanı oldu. O yıllarda Ankara gençliğinin bilincinin oluşmasında Aziz Nesin, Uğur Mumcu, Çetin Altan gibi önemli isimlerle organize ettiği sanat tartışmalarının yeri büyüktü. Sonraları sinemaya yöneldi ve ilk deneyimi Hanzo adlı filmde asistanlık göreviydi. 1980 ile 1982 yılları arasında Çirkinler de Sever, Çiçek Abbas filmlerini yönetti. 14 numara adlı film ile Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü aldı. Reklam filmleri çekmeye başlayan Çetin, binin üzerinde reklam filmi çekti. Okul, Avrupa Yakası, Komedi Dükkânı gibi sinema ve televizyonda iz bırakan işlerin yapımcılığını yaptı. 2 kez evlilik yapan Çetin ilk eşinden bir erkek çocuğu, ikinci eşinden üç çocuk sahibi olmuştur.

 

Yorum ekle