Yolcu360 Blog
Ülke Bayrakları ve Anlamları
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Ülke Bayraklarının Anlamları ve Hikayeleri

Ülke Bayraklarının Anlamları ve Hikayeleri

Bayrak, her ülkenin kendi değerini, kültürünü ve geçmişini sembolize eder ve o ülkeyi biricik kılar. Dünya bayrakları genelde aşina olduğumuz semboller olsa da ilk bakışta tüm bayraklar ne anlama gelir bilebilmek zordur. Yolcu360 ekibi olarak sizler için ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri nelermiş araştırdık ve detaylı bir yazı hazırladık.

Siz de Yolcu360’ın araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak bu ülkeleri keşfetmeye ne dersiniz? Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

 

Türk Bayrağı anlamı

Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı olan Türk bayrağı, 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.” Beyaz ay yıldızlı kırmızı bayrak anlamı; savaş esnasında şehitlerin kanları göl oluşturur. Bayraktaki kırmızı renk şehit kanlarını sembolize eder. Gölün yüzeyine yansıyan ay ve yıldız ise bayrağımızdaki ay ve yıldız olarak temsil edilir.

Ülke bayraklarının hikayeleri, Almanya bayrağı

Almanya Federal Cumhuriyeti

Almanya’nın bayrağını siyah, kırmızı sarı renkler oluşturuyor. 1813 yıllarında Napolyon’a karşı verilen savaşta Prusya yüksek oranda para ve asker kaybetti. Böylece, Lützow adı verilen gönüllü askeri birlik önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan Freikorps birliği kuruldu.

Yoksulluk yüzünden farklı renklerde olan askerî üniformalar, komple siyaha boyanınca sarı düğmelerin altında kalan kırmızı kısım, bugünkü Almanya bayrağını oluşturdu. 7 Haziran 1950’de alınan kararla renklerin anlamları Beraberlik, Hak ve Özgürlük şeklinde nitelendirildi.

Siyah, kırmızı sarı bayrak, millî ve resmî olarak ikiye ayrılıyor. 23 Mayıs 1949’da kullanılmaya başlanan millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal olan bayrak ise Almanya’nın resmî bayrağıdır ve devlet kurumları tarafından kullanılır.

Brezilya Bayrağı

Brezilya Federal Cumhuriyeti

Yeşil sarı mavi renklerden oluşan bayrak, Brezilya’daki geniş orman ve toprakları fon rengi olarak benimsiyor.

Ortadaki sarı eşkenar dörtgen Brezilya’nın büyük altın rezervlerini temsil ediyor.
Merkezdeki mavi kürenin ortalayan beyaz şeritteki “Ordem e Progresso” ifadesi, huzur ve kalkınma anlamına geliyor.

Mavi kürenin içindeki 27 adet yıldız ise Brezilya’daki 27 federal eyaleti simgeliyor. Ayrıca 27 yıldızın dizilişi de rastgele olmamakla birlikte astronomik temellere dayanıyor.

ülke bayraklarının anlamları, Fransa Bayrağı

Fransa Cumhuriyeti

Kırmızı mavi beyaz bayrak olarak da adlandırabileceğimiz Fransız bayrağı, tarihteki en köklü bayraklardan biridir. Beyaz renk, kralı temsil eder ve aynı zamanda Fransız Devrimi’ne kadar hükmeden Bourbon Hanedanı’nın geleneksel rengidir. Kırmızı ve mavi renk ise Fransa’nın başkenti Paris’i simgeliyor. Ayrıca kırmızı ve mavi, 1789 Fransız Devrimi’nde mücadele eden devrimcilerin de rengidir. Kırmızı mavi ve beyaz rengin birleşimi ise adaleti ve eşitliği simgeliyor.

Not: Bazı bayrakları yan çevirdiğinizde başka ülkenin bayrağını elde edersiniz. Örnek olarak Hollanda ve Fransa bayraklarını verebiliriz. Ancak dikkat ederseniz, iki bayrak da farklı renk tonlarındadır. Nitekim Hollanda bayrağının mavisi kobalt, kırmızı rengi ise parlak vermilyondur.

Çekya Bayrağı

Çekya

Çekya bayrağı, eski Çekoslovakya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya’nın dağılmasından sonra Slovakya’nın kendine yeni bayrak uyarlamasına rağmen Çekya tarihî bağlardan dolayı bayrağını değiştirmemiştir. Kırmızı ve beyaz Çekya bayrağının ana renklerini oluşturuyor ve aynı zamanda Bohemya bayrağında yer alıyor.

Çekya bayrağına uzun sürenin ardından, Polonya bayrağıyla aynı özellikleri taşıması ve Avusturya bayrağıyla aynı renklere sahip olması sebebiyle mavi kısmı ekledi. Çekoslovakya Millet Meclisi 30 Mart 1920’de resmi bayrağını kırmızı, mavi, beyaz bayrak olarak onayladı.

Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri, Rusya Bayrağı

Rusya Federasyonu

Beyaz, mavi, kırmızı renklerden oluşan Rusya bayrağının renkleri, Panslavizm siyasetini temsil eder. Rusya bayrağındaki beyaz renk Tanrı’yı, mavi hükümdarı ve kırmızı ise halkı simgeler.

Hollanda Bayrağı

Hollanda Krallığı

Kırmızı, beyaz mavi bayrak İspanya ve Hollanda’nın bağımsızlıkları için mücadele verdiği 80 Yıl Savaşları sonrasında ortaya çıktı. Orijinal renkleri turuncu, beyaz mavi olan bayrak o yıllara kadar Prens’in Bayrağı yani Prinsenvlag olarak anılıyordu.

Hollanda bağımsızlığını, milliyetçilerin lideri olan Orange Hanedan Prensi I. William önderliğinde İspanya’dan geri aldı ve böylece I. William, ülkenin vekili oldu. I. William’ın yönetimiyle ortaya çıkan Prinsenvlag, turuncu, beyaz mavi renkli bayraktı. Ama zaman içerisinde turuncu kısım, kırmızıya dönüştü.

Bu konuda çeşitli görüşler bulunuyor ve kimileri turuncu renk pigmentlerinin zamanla kırmızıya döndüğünü iddia ediyor. Öte yandan kimileri ise 17. yüzyılın ortalarında Hollanda ve İngiltere’nin imzaladığı savunma antlaşması sonucu, Orange Hanedanı’nın artık ülkeyi yönetemeyeceğini kabul etmesiyle onlara ait olan turuncu rengin kaldırıldığını öne sürüyor.

On sekizinci yüzyılın sonundaki ihtilal sonucunda Fransa, Hollanda’yı fethederek Prens’in Bayrağı’nı tamamen yasakladı. Fransızlar yeni bayrağın kendi bayraklarına benzemesini istedikleri için Hollanda’nın resmi bayrağını kırmızı, beyaz mavi bayrak olarak değiştirdiler.

1813’te Hollanda bağımsızlığını kazandıktan sonra Prinsenvlag bayrağını kullanmaya başlamasına rağmen kırmızı beyaz mavi bayrak kullanımdan kalkmadı. Hollanda 1937’te resmi bayrağın kırmızı beyaz mavi bayrak olmasını kararlaştırdı. Fakat günümüzde resmi bayramlarda hala turuncu, beyaz mavi bayrak kullanılıyor.

Portekiz Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Portekiz Cumhuriyeti

Kırmızı, yeşil bayrak 1910 Portekiz Devrimi’ni temsil eder ve bayraktaki yeşil renk ise umudu simgeler. Yeşil ve kırmızı kısmın ortasındaki beyaz kalkanın üzerinde beş beyaz noktalı ve beş adet ayrı mavi arma bulunur.

Portekiz bayrağındaki mavi kalkanlar, ülkenin ilk kralı Alfonso Henriques’in İsa’dan aldığı ilahi yardımla beş Faslı krala karşı kazandığı zaferi simgeler. Armaların üzerindeki beş nokta ise İsa’nın beş yarasını ve nitekim armada bulunan çaprazlık da Hristiyanlığı sembolize eder. Armanın üzerindeki kırmızı alana yerleştirilen 7 kale sembolü ise Algarve’yi de içeren Portekiz topraklarını işaret eder.

Arka plandaki sarı simge ise ilkel navigasyon aleti olan armillery sembolüdür. Sembol, kırmızı yeşil bayrak üzerinde deniz keşfini başlatarak Portekiz’in sömürge imparatorluğu olmasını sağlayan Prens Henry Navigator’un anısını yaşatır.

Maldivler Bayrağı

Maldivler

Bayraktaki ana renk olan kırmızı, ulusun geçmiş, bugün ve gelecekteki kahramanlarını sembolize ediyor. Kırmızı tabanın üzerindeki yeşil dikdörtgen bölüm Maldivler’deki hindistan cevizi ağaçlarını ve adayı, beyaz hilal ise İslam inancını temsil ediyor.

Bangladeş Bayrağı, Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Bangladeş

Bangladeş bayrağının yeşil zeminli olması ülkenin verimli topraklarını simgeliyor. Bunun yanı sıra zemin üzerindeki kırmızı yuvarlak ise bağımsızlık uğruna katlanılan zorlukları temsil ediyor.

İtalya Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

İtalya Cumhuriyeti

İtalya, yeşil beyaz ve kırmızı bayrak renklerini 1700’lerin sonunda bir akım olarak Fransa’nın etkisiyle seçti. Genel görüşe göre yeşil renk doğayı, beyaz Alplerdeki karı, kırmızı ise İtalyan Bağımsızlık Savaşı’nda akan kanı temsil ediyor. Dindar görüşlere göreyse yeşil renk umudu, beyaz kaderi, kırmızı ise hayırseverliği sembolize ediyor.

Bulgaristan Bayrağı, ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri

Bulgaristan

Bulgaristan bayrağı, eşit kalınlıkta alt alta sıralanan beyaz, yeşil ve kırmızı renkli 3 çizgiden oluşur. Bayraktaki beyaz renk barışı, yeşil ise ülke topraklarının verimliliğini, kırmızı da toplumun cesaretini simgeler.

Beyaz, yeşil, kırmızı bayrak, 19. yüzyılda Panislavizm etkisiyle farklı renklerden oluşuyordu. Ortadaki yeşil şerit maviydi ve bayrak Rusya bayrağına benziyordu. 1878’de Osmanlı Devleti’nden ayrılan Bulgaristan, tarım ülkesi olarak temsil amacıyla mavi çizgiyi yeşil olarak değiştirdi.

Ayrıca bu yıllarda bayrağın üst köşesinde devlet nişanı yer alıyordu. Nişanda, başaklar, şahlanmış aslan, beş köşeli yıldız, Bulgar Prensliği’nin ilan edildiği 681 ve Komünist Parti’nin iktidara geldiği 1944 tarihi yer alıyordu. Bulgaristan, 1989 yılında devlet nişanını kaldırarak bayrağa bugünkü şeklini verdi.

Hindistan Bayrağı

Hindistan

Kültürel zenginlikler ve hoşgörü ülkesi olan Hindistan, farklı dinden pek çok insan bir arada yaşıyor. Safran sarısı, beyaz yeşil bayrak da bünyesinde tam anlamıyla bu esintileri barındırıyor.

Hindistan bayrağındaki yeşil renk Müslümanları simgeliyor. Ayrıca safran sarısı Hinduları ve ortadaki beyaz ise bu iki inanç arasındaki barışı temsil ediyor. Bayrağın merkezinde bulunan mavi yuvarlakta günün 24 saatini ifade eden 24 adet mavi çubuk bulunuyor.

Ülke bayraklarının anlamları ve hikayeleri, Yunanistan Bayrağı

Yunanistan

Yunanistan bayrağındaki mavi renk gök ve denizi, simgeliyor. Bunun yanı sıra bayrağın sol üst köşesindeki haç sembolü Ortodoks kilisesini temsil ediyor. Rüzgarlı havadaki mavi beyaz bayrak dalgalanması Yunanlılara Ege Denizi’ni çağrıştırıyor. Yatay 9 adet çizgi, Osmanlı zamanında İmparatorluk’tan talep ettikleri 9 isteği yansıtıyor.

Arjantin Bayrağı

Arjantin

Arjantin Özgürlük Hareketi’nin lideri Manuel Belgrano, günümüzdeki açık mavi beyaz bayrak kombinasyonlarını ilk kez kullandı. Renkler anlamlarını Rosario Savaşı esnasında mavi gökyüzü üzerinde bulunan beyaz bulutlardan alıyor. Merkezdeki güneş ise savaş esnasında gökyüzünde parlayan Mayıs güneşini temsil ediyor.

İsrail Bayrağı

İsrail

Beyaz zeminden oluşan İsrail bayrağının alt ve üst kısmında mavi iki tane şerit var. Ek olarak bayrağın merkezinde Yahudiliğin sembolü olan Davut yıldızı yer alıyor. Bayrağın üzerindeki iki mavi şerit ise iki nehri simgeliyor.

Davut yıldızının iki şerit arasında merkezde olması, Tevrat’a göre Tanrı tarafından vadedilmiş toprakların İsrailoğulları’na ait olduğunu gösteriyor. Tevrat’ta bu iki nehir arasında bulunan ve Kenan ülkesi olarak adlandırılan yerin konumu belirsiz. En yaygın kanı, Nil ve Fırat nehirleri arasında olduğu.

Yorum ekle