Yolcu360 Blog
ucan-araba
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Uçan Araba Gerçek Mi? Uçan Araba Üreten Markalar Hangileri?

Uçan Araba Gerçek Mi? Uçan Araba Üreten Markalar Hangileri?

Uçan araba hem karadan hem de havadan ulaşım sağlayan bir araç alternatifi. Yola çıkabilen uçaklara da deniyor. Uçan araba terimi, hovercarları kapsayacak şekilde kullanılabilir. Yirminci yüzyıl başlarından itibaren dağıtılmış itme gücü gibi çeşitli uçuş teknolojileri kullanılarak bir çok prototip üretiliyor. Gelişen teknoloji ile birlikte uçan arabalara olan ilgi her geçen gün artıyor. 

ucan-araba-1.jpg

Bugüne dek Amerika Birleşik Devletleri’nde 133, İngiltere’de 37, Almanya’da 30, Çin’de 24 ve Fransa’da 22 adet uçan araba projesi mevcut. Türkiye’de ise 2 adet uçan araba projesi var. Bunlardan biri, Baykar firması tarafından geliştirilen Baykar Cezeri, diğeri ise Air CarCop firmasının geliştirdiği AirCar projesi. 

Düne kadar hayal bile edemediğimiz bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz uçan arabalar, satışa sunulmaya başladı bile. Bu durum teknolojinin ne kadar geliştiğinin bir kanıtı gibi adeta.

İleri teknolojiyi de çağrıştıran uçan otomobiller, yıllardır türlü türlü girişimlerle hayata geçirilmeye çalışılıyor. Henüz bunu gerçek anlamda başarabilen, başarsa dahi hem karayolları hem de hava yollarından izin alabilen olmadı diyebiliriz. 

Yıllardır hayal edilen ve birçok şirket tarafından hayata geçirilmesi planlanan projelerin neler olduğu çok merak edilen bir konu. Biz de bu yazımızda uçan arabaları konu edinmek istiyoruz. Çok merak edilen uçan araba üreticisi markalar hangileri, bu arabaların özellikleri neler, gelin hep birlikte bir bakalım.

ucan-araba-2.jpg

Türkiye’de Satılan Elektrikli Arabalar 2022 yazımız için tıklayın.

  • KleinVision AirCar

Slovakyalı girişimci Stefan Klein tarafından projelendiriliyor. Stefan Klein, KleinVision adını verdiği şirkette, 20 yıldır hayalini kurduğu uçan arabayı hayata geçiriyor. KleinVision şirketi 1989’da Aeromobil I, 7 yıl sonra Aeromobil II prototiplerini geliştirmeyi başarıyor. 2016 yılında ise AirCar’ın ilk örneğini dünyaya tanıtıyor.

2019 yılında şirket, AirCar modeli ile 12 farklı patentin sahibi olmuş durumda. 2021 yılında ise AirCar, Nitra ile Bratislava arasında ilk resmi uçuşunu gerçekleştiriyor. Uçan araba AirCar’ın kalkış hızı 115km/s, 2.800 d/d’da 180 km/s’lik uçuş seyir hızına ulaşıyor. Ayrıca AirCar, karada 160km/s hızı geride bırakabiliyor.

AirCar, arabadan uçağa ya da uçaktan arabaya dönüşebiliyor. 70 saatten fazla test uçuşu ile AirCar, 200 saat kalkış ve iniş denemesi ile 45 derecelik dar dönüş testlerinden başarıyla geçiyor. Böylece uzun çalışmalar sonucunda oluşturulan prototip, bu aşamayı geçerek seri üretim için onay almış durumda.

AirCar’ın kanatları tamamen toplanabilir oluşu, 140 HP’lik BMW motoru, sabit pervanesi ve balistik paraşütü var. Ayrıca 28 litre yakıtla 500 km ‘lik menzile ulaşmayı başarıyor. KleinVision şirketi, saatte 300 km/ s hızla 1000 km menzil uçabilen yeni prototipler üzerinde çalışmalar da yapıyor.

  • Hyundai UAM

Hyundai 2020 yılında duyurduğu uçan taksi projesine kentsel hava ulaşımının kısıtlaması olan, UAM (Urban Air Mobility) adını veriyor. Hyundai’nin Uber ile birlikte yürütmesi planlanan proje kapsamında üretilecek araçlarda Boeing ile birlikte yol aldıkları haberleri konuşuluyor. Ayrıca tasarım harikası elektrikli uçan taksiler, yaklaşık 290 km/s seyir hızına ulaşabiliyor.

  • XPeng

Çinli elektrikli araç üreticisi XPeng’in uçan araba projesini, 2021 yılında açıkladığını biliyoruz. Ayrıca şirket, uçan araba projesinin 2024 yılında yollara çıkacağını iddia ediyor. 

Projeye göre XPeng uçan arabalar, hem karada hem de havada gidebiliyor. XPeng şirketi uçan araba satış fiyatının 115.000 dolardan fazla olabileceğini söylüyor. XPeng kendi ismini verdiği uçan arabasını kamuoyuna sadece bilgisayar çizimi ile tanıtmış durumda.

  • Rolls – Royce e VTOL

Rolls – Royce, e VTOL isimli projesinde kentsel hava taşımacılığına dair çalışmalar yürütüyor. Bu projede uçan araçların, şehir taksisi ya da havaalanı transferi gibi hizmetlerde kullanılması planlanıyor. 

Rolls – Royce araçlarının, yaklaşık 2050 yılına kadar 37 milyar dolarlık bir pazar oluşturabileceğini öngörüyor.

  • AeroMobil

AeroMobil 2010 yılında kurulan bir marka. Firma, AirCar ile benzer bir tasarıma sahip. Bu uçan araba, seri üretim için Avrupa birliğinin desteğini aldı. 

Bu araç 3 dakikalık bir sürede otomobilden uçağa dönüşebiliyor. Ayrıca 300 HP’lik sistem gücüne ve turbo beslemeli hibrit motor gücüne sahip. AeroMobil’in araç halindeyken 2.2 metre genişliği, uçak halinde ise 8.8 metrelik kanat açıklığına sahip. Aracın tek kişilik yolculuklarda 740 km menzile kadar ulaşması planlanıyor.

Karada 160km/s hız yapabilen araç, havada ise 260km/s seyir hızına ulaşıyor. Bunun yanında yaklaşık olarak 300 – 400 metre içinde havalanma kabiliyetine sahip. AeroMobil, saniyede 20 feet kadar tırmanma yeteneği ile rakiplerini kıskandırmayı da başarıyor. Bu uçan arabanın satış fiyatı ise 1.5 milyon dolar civarında olacağa benziyor.

  • PAL-V Liberty

PAL-V Liberty, Hollanda mühendisliğinin, İtalyan tasarımıyla birleştiği şık bir kombinasyon. Pek çok model gibi kendisi de dünyanın ilk uçan arabası olduğunu iddia ediyor. Araç 2 kişilik olarak tasarlanmış ve yaklaşık 664 kg ağırlığında. 

Araç, bakıldığında biraz araba biraz helikoptere benziyor. Oldukça dikkat çekici bir tasarımı var. PAL-V Liberty’nin araba modunda 2 metre genişliği, uçuş modunda ise 6 metre genişliği var.

  • Terrafugia Transition

Terrafugia Transition, 2012 yılında New York Otomobil Fuarı’nda tanıtılıyor. Uçan arabalar arasında en popüler seçenekler arasında diyebiliriz. 

Çin’in en büyük otomotiv şirketlerinden Geely ile olan yatırımı sonrasında ise TF – X modelinin geliştirilmesine ağırlık veriliyor. Uçan arabanın satış fiyatının 400.000  dolar civarında olduğu da söyleniyor.

  • AirBus Pop.Up

AirBus Pop.Up projesi, 2017’de Cenevre Otomobil Fuarı’nda boy gösteriyor. Ayrıca araç, Audi ve İtaldesing işbirliği ile projelendiriliyor. Büyük boy bir dron gibi çalışan araç, elektrikli ve otonom özelliklere sahip. 

AirBus Pop.Up’a modüler kapsül, sürüş için bir şasiye bağlanırken uçmak için drone moduna entegre oluyor. Ek olarak kapsül, kısa mesafeli yolculuklar için 130 km/s menzile sahip olan otonom bir elektrikli şasiye oturuyor. Tamamen şoförsüz olarak tasarlanan bu araç, AirBus Pop.Up olarak henüz hayata geçmiş bir proje değil. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle