Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Türkiye’nin İlk Kadın Yarışçısı Samiye Cahid Morkaya Kimdir?

Türkiye’nin İlk Kadın Yarışçısı Samiye Cahid Morkaya Kimdir?

Türkiye’nin ilk kadın yarışçısı Samiye Cahid Morkaya ile sizleri tanıştırıyoruz. İlk kez 1922’de direksiyon başına geçerek, ilk ehliyetli kadın şoför unvanına sahip olmuştur. Bununla da kalmayıp düzenlenen ralli yarışlarında adını birinciliğe yazdırarak şampiyon olmuştur.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Samiye Cahid Morkaya Kimdir?

Tarihe yön veren isimlerden biri olan Samiye Cahid Morkaya’yı daha önce duymuş muydunuz? Kendisi kadınlarımıza ilham veren bir idoldür. Gelin Samiye Cahid’i yakından tanıyalım. Bir şeyh kızı olan bu değerli isim uzun yıllar özel hocalar eşliğinde eğitim görmüştür. Hatta şeyh kızı olmasına rağmen oldukça modern yetiştiğini söyleyebiliriz. Günümüzde dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde sayısız; birbirinden farklı otomobil yarışı görmemiz mümkün. Hatta bunlardan bazıları dünya çapında ses getiren yarışlar. Bu yarışlarda erkek pilotlar ağırlıkta olmasına rağmen kadın pilotların da hatrı sayılır bir yeri vardır. Geçmişe baktığımız zaman ise Türkiye’de ilk olarak 1927 yılında otomobil yarışları düzenlenmeye başlanmıştır. O yıllarda sadece erkek pilotların yarışlarda kıyasıya rekabet hakimdi. Osmanlı Devleti’ne 1800’lü yılların sonuna doğru gelen otomobillere, kadınların da ilgisi artmaya başladı. Nitekim onlardan biri olan Samiye Cahid Morkaya, otomobil hayranlığını hayatının bir parçası haline getirmişti. Böylece araba tutkusunu bir adım öteye taşıyarak araba yarışlarına katılmaya başlamıştır. 

Samiye Cahid Morkaya Yarış Hikayesi

samiye-cahid-

Samiye Cahid Morkaya yarış hikayesi bir tutkuyla başlamıştır. 1800’lü yıllarda İstanbul’da otomobil için uygun olmayan sokaklarda otomobiller artıp, insanlardaki modaya ayak uydurma hızı ile başlayınca araç sayısında hatırı sayılır bir artış olmuştur. Nitekim bu artışla birlikte sürücü sayısında da artışa ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Böylece sürücü yetiştiren ve ehliyet verme yetkisine sahip kurumlar ortaya çıkmıştır. Bu kurumlardan birinin üyesi de Samiye Cahid Morkaya’dır. Kendisi ilk kez 1922 yılında direksiyona geçmiştir. Türkiye’nin ilk kadın şoförü olan Samiye Cahid Morkaya; Buick, Cadillac, Nash, Fiat, Ford gibi o dönemin önde gelen araba modellerine sahip olmuştur. Otomobil tutkusunu hayatının merkezine koyan Samiye Cahid için bambaşka bir dönem başlamıştır. Üyesi olduğu Türkiye Turing Kulüp tarafından düzenlenen otomobil yarışlarına katılmaya başlayarak, yarış dünyasına ilk adımını atmıştır. Bunun sonucunda da Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı olma unvanına hak kazanmıştır.  

İlk Türk kadın rallici Samiye Cahid Morkaya, 1930-1931 yıllarında düzenlenen yarışlarda dereceye girmeyi başarmıştır. İstanbul’da, İstinye ile Zincirlikuyu arasında gerçekleşen, yaklaşık 10 km’lik parkurda düzenlenecek olan bir sonraki yarış için başvuru yapan ünlü rallici, yarışa başka kadın sürücü başvurmaması sebebi ile başvurusu reddedilir. Fakat Samiye Cahid Morkaya yine de vazgeçmez. Yeniden erkeklerle birlikte yarışmayı talep eder, yarış ister. Talebi kabul edilen Samiye Cahid Hanım yarışlara dahil olur. Böylece 1932 yılının da birincisi olarak şampiyon unvanına ikinci kez sahip olur. Bu sayede tüm dünya başarılı rallici Samiye Cahid Morkaya’yı tanımıştır. 

Samiye Cahid Morkaya Ralli Şampiyonu Oldu 

Samiye Cahid Morkaya, 1922 yılında ehliyet alarak Türkiye’nin ehliyet sahibi ilk Türk kadını unvanına da sahip oldu. O dönemlerde erkek egemen bir toplum hayatı hakimdi. Kendisi için adeta bir tutkuya dönüşen otomobil sevdasını daha fazla gizleyemedi. Nitekim bu büyük tutkusunu göstermek için araba yarışlarına katılmaya başladı. 1930’lu yıllara geldiğimizde ise Samiye Cahid Morkaya katıldığı yarışlarda çok önemli dereceler elde etti. Ayrıca ilk birinciliğini 1932 yılında İstanbul’da yer alan İstinye Köprüsü ile Zincirlikuyu arasındaki 9.5 kilometrelik parkurda gerçekleşen rallide kazandı. Buick, Cadillac, Fiat, Nash ve Ford gibi o dönemin sevilen otomobillerine de sahip olan Morkaya, Türkiye Turing Klübünün de üyesidir. Düzenlenen otomobil yarışlarına katılarak Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı olma unvanını da elinde tutmuştur. 


Kadın Olduğu İçin Birinciliğini Hazmedemediler

Hem 1932 yılında yapılan yarışlarda hem de 1933’teki yarışlarda birinciliği elden bırakmayan Samiye Cahid Morkaya dönemin gerici zihniyeti tarafından da hazmedilememiştir. Öyle ki şampiyonluğu sırf kadın olduğu için kabul görmemiş ve sonuç mahkemeye taşınsa da bu görüşün yersizliği mahkemece de onaylanmış ve resmi olarak birinciliği Samiye Cahid Morkaya almıştır. Hatta Sultanahmet Sulh Hukuk Mahkemesi’nin “Bir kadın, otomobil yarışlarına katılabilir ve kazanabilir.’’ şeklinde karar vermesi ile Samiye Cahid Morkaya birinciliğini kesin olarak tescillenir. Daha sonra 1933’te yapılan yarışta da birincilikte Samiye Cahid Morkaya olacaktır. 1934’e gelindiğinde yapılan bir yarışta ağır yaralı çıkan Morkaya yine de vazgeçmemiş yarışlara katılmasa da otomobil tutkusunu son ana dek sürdürmüştür. 1972 yılında hayata gözlerini yuman Morkaya, Günümüzde de halen birçok kadına ilham olmakta ve yollarına ışık olmaya devam etmektedir.

 

Yorum ekle