Yolcu360 Blog
istanbul-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Türkiye’nin En Yaşanılası Şehri Neresi ve Neden?

Türkiye’nin En Yaşanılası Şehri Neresi ve Neden?

Türkiye’nin en yaşanılası şehri sizce neresi? Güneşi ve deniziyle davetkar Antalya mı? Ege’nin İncisi İzmir mi? Yoksa kusursuz boğaz manzarasıyla gönülleri fetheden İstanbul mu? Gelin bu sorunun cevabını birlikte bulalım. 

Yaşanılabilir Şehir

Yaşadığınız şehirden memnun musunuz? Her sabah uyandığınızda: “İyi ki buradayım!” diyebiliyor musunuz? Şehrinizin havası, güneşi, enerjisi sizi mutlu etmeye yetiyor mu? 

Nasıl ki Zülfü Livaneli: “Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.” diyor. İnsanı sevmenin dünyaya bakışımızı, hayat felsefemizi değiştireceğine inanıyor. Tıpkı dediği gibi biz de insanın yaşadığı şehri sevmesiyle bambaşka biri olacağını düşünenlerdeniz. Şehrin havasını içine çekince huzur dolan, şehrin sokaklarını adımlarken neşeyle kahkaha atan insan ruhu bir başkadır. 

Kimisi sessizliği, huzuru sever. Kimisi kalabalığı, dinamik hayatı sever. Aslında herkesin ruhunda “Benim şehrim!” dediği bir yer vardır. Bazılarının şehrinde dalgalar kıyıya vurur, bazılarının şehrinde ise insanlar bir yerden bir yere koşturur.

Peki sizce Türkiye’de en yaşanılası şehir neresi? Aklınıza hemen birkaç isim mutlaka gelmiştir. Dünyaca ünlü Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre yaşanabilir şehri seçmenin birkaç kriteri var. Buna göre bir şehri yaşanabilir kılan etmenler:

  • Yenilikçilik
  • Hizmetlere erişebilirlik
  • Üretim potansiyeli
  • Ticaret becerisi 

Yani Türkiye’de yaşamak ve çalışmak için gelişmişlik seviyesi yüksek şehirler ilk sırada yer alıyor. 

En Yaşanılası Şehir: İstanbul

istanbul-2ABD dergisi Forbes’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin en yaşanılası şehri İstanbul. Evet şaşırdığınızı biliyoruz. Bu kadar kalabalığa, trafik sorununa ve hava kirliliğine rağmen İstanbul’un birinci seçilmesine hayret ediyorsunuz. Fakat dediğimiz gibi “yaşanılası şehir kriterleri” gelişmişlik ve ticaret seviyesini dikkate alıyor. Bu yüzden İstanbul 68,9 genel endeks puanı ile açık ara Türkiye’nin en yaşanılası şehri olmayı başarıyor. 

Gelin İstanbul’u farklı kılan sebeplere bir göz atalım.

  • Çalışma İmkanı

İş bulma amacıyla İstanbul’a giden insanlarla sıkça karşılaşırız. Eğer bulunduğunuz şehir küçük ve imkanları kısıtlıysa belki siz de çalışmak için İstanbul’a yerleşmişsinizdir. Genellikle çoğu fabrikanın üretim merkezleri ya da önemli firmaların ofisleri burada yer alıyor. Bu durum elemana ihtiyacı artırıyor. Haliyle iş bulma olasılığınız daha da katlanıyor. 

  • Hizmetler Elinizin Altında

Kırsalda yaşayan insanlar için başta sağlık olmak üzere pek çok hizmetten yararlanmak oldukça zordur. Küçük şehirlerde yaşayanlar tam teşekküllü hastanelerin kısıtlı oluşu, taşımalı eğitimin ulaşım sıkıntısı gibi durumlarla karşı karşıya kalıyor. Kamu hizmetlerinden yararlanmakta zorluk yaşayan insanlar bir an önce şehre taşınmak istiyor. İstanbul, metropol olması sebebiyle ihtiyacınız olan her türlü hizmet dilediğiniz an elinizin altında. Bu kriter İstanbul’u en yaşanılası şehir kılıyor. 

  • Eğitim ve Üniversite

Pek çoğumuz üniversite tercihinde bulunurken İstanbul’u listenin en başına yazmışızdır. Bitmek bilmeyen enerjisi ve göz alıcılığı canlılığıyla her tercih döneminde gençlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bunun yanı sıra pek çok üniversitenin ve sayısız bölümün yer alması İstanbul’u cazip kılıyor. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi donanımlı ve köklü üniversiteler İstanbul’un eğitim kalitesini epey artıyor. Hatta buraya eğitim için gelen çoğu öğrenci, mezun olduktan sonra İstanbul’a yerleşmeye karar veriyor. 

  • Kendine Özgü Semtler

İstanbul’un bildiğiniz gibi çok fazla semti vardır. Fakat hiçbiri birbirine benzemez. Her semtin kendine özgü lezzetleri, kendine özgü ruhu vardır. Eğer bu şehri adım adım gezme şansı yakalarsanız ne demek istediğimizi anlarsınız. Beyoğlu’nda kalabalığa karışıp, Eminönü’nde balık-ekmek yiyebilirsiniz. Nişantaşı’nda lüks mağazalardan alışveriş yapıp, Beşiktaş’ta bir kahve içebilirsiniz. Ardından Sarıyer’e uğrayıp mis gibi böreklerin tadını çıkarabilirsiniz. 

  • Tarihi Silüeti

İstanbul’un her ne kadar hızla şehirleştiğini düşünsek de bir yanı geçmişe bağlıdır. Yüksek katlı binalarla tarihi camiler, köprüler iç içedir. Bizans’tan Osmanlı’ya pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul köklü bir geçmişe sahiptir. Kız Kulesi’nin nefes kesen manzarası, Ayasofya’nın büyüleyici atmosferi ve yüzyıllara meydan okumuş sayısız eser İstanbul’un paha biçilemez tarihi silüetini oluşturur. İlk bakışta İstanbul’u kalabalık ve gürültülü olarak algılasak da şehrin derinlerinde huzur ve bereket hakimdir. 

  • Adalar Ruhu

Gerçekten “Adalar ruhu” diye bir şey olduğuna eminiz. İster günübirlik, ister birkaç günlük seyahate gidin Adalar’dan dönerken bambaşka bir enerjiye sahip olacağınızı düşünüyoruz. Öyle ki Adalar, doğal güzelliği ve tarihi geçmişiyle sizi adeta sarıp sarmalar. Aya Yorgi Kilisesi’nden, İsmet İnönü’nün Evi’ne; Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nden, Burgazada Camii’ne geçmişe ışık tutan değerli eserleri mutlaka görmelisiniz. Bize sorarsanız İstanbul’u en yaşanılası şehir kılan özelliği Adalar’a sahip olmasıdır. İstanbul’da yaşayıp, birkaç saatliğine nefes almak isteyenlerin vazgeçilmez adresidir.

İstanbul’un en iyi konser mekanlarını incelediğimiz yazımız için tıklayın.

Çoğu zaman insanlar bu şehre: “İstanbul, sen mi büyüksün ben mi?” diyerek meydan okurlar. Hatta boğaza karşı serzenişte bulunurlar. 

Başladıkları zorlu hayat yolculuğunda kimi zaman bu şehrin onları yok ettiğini düşünürler. Kaçıp kurtulmak isterler. Bir çıkış yolu ararlar.

Ama her seferinde İstanbul’a olan aşkları galip gelir. Yani İstanbul’un büyüklüğünü ve ihtişamını kalpleriyle kabul ederler. 😇

İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle