Yolcu360 Blog
müzeler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Türkiye’nin En Büyük Müzeleri

Türkiye’nin En Büyük Müzeleri

Türkiye’nin en büyük ve en ilginç müzeleri ile karşınızdayız. Tarihin derinliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız “Evet” ise Türkiye’nin en büyük müzeleri listemize göz atmalısınız. 

En Büyük Müzeler

Köklü tarihe sahip ülkemiz sayısız esere ecb sahipliği yapıyor. Haliyle ülkemizdeki müzeler oldukça değerli. Hemen hemen her şehirde bir müze olmasına rağmen bazı müzeler var ki büyüklüğü ile ön plana çıkıyor. İşte Türkiye’nin en büyük müzeleri. 

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

Türkiye'nin en büyük müzeleri, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

1965 yılından bu yana hizmet veren Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi görenleri büyülüyor. Türkiye’nin en büyük müzesi unvanına sahip eşsiz bir kültür timsali. Özellikle Göbeklitepe’nin keşfi ile dünya çapında tanınır hale geldi. İnsanlık tarihinin baslangıcını değiştiren bu tarihi mabet kocaman bir açık hava sergisi. 30.000 metrekarelik büyük bir alana yayılan Göbeklitepe her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Üstelik tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen ve Roma dönemine kadar uzanan nefes kesici bir geçmiş. Ayrıca müzede bulunan yaklaşık 60.000 taşla döşenmiş mozaikler de siz değerli ziyaretçilerini bekliyor. 

Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en büyük müzeleri

Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olarak kabul edilen Hatay Arkeoloji Müzesi göz kamaştırıyor. 2011 yılında inşa edilmeye başlayan müze tam tamına 32.754 metrekarelik kapalı alana sahip. Ek olarak arda kalan 10.700 metrekare ise sergi alanı görevini görüyor. Bunun yanı sıra 3.500 metrekarelik mozaik bölümü ile sanat severlere muazzam bir görüntü sunuyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

türkiye'nin en büyük müzeleri, türkiye'nin ilk müzesi, istanbul arkeoloji müzesi, müze-i humayun

Aslına bakarsanız İstanbul’da tarihi öneme sahip olan pek çok müze bulunuyor. Bunlardan üç tanesi Eminönü’nde yer alıyor. Hatta konum olarak sıra sıra dizilmiş. İlki Arkeoloji Müzesi,  ikincisi Antik Doğu Müzesi ve sonuncusu ise İslami Sanatlar Müzesi olarak adlandırılıyor. Medeniyete ışık tutan çağlardan kalma bir milyondan fazla eser bu müzelerde sergileniyor. İstanbul arkeoloji müzeleri aynı zamanda değişik temalardaki sergilere de ev sahipliği yapıyor. Aslında tüm bu müzelerin kuruluş tarihi 1866 yılına kadar uzanıyor.

Zeugma Mozaik Müzesi

En büyük müzelerden bahsederken Zeugma Mozaik Müzesi de listemizde yer alıyor. 2.000 yıllık mozaikler ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Gelieşen teknoloji sayesinde eksik mozaik parçaları lazer sistemi ile orijinal hali ile görüntülenebiliyor. Özellikle Çingene Kız mozaiği ile ünü ülke sınırlarını aşıyor. Gaziantepe yolunuz düşerse mutlaka Zeugma Mozaik Müzesi’ne uğramanızı tavsiye ediyoruz.

zeugma müzesi iç mekan, türkiye'nin en büyük müzeleri

Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi 1453 yılında İstanbul’un fethi ile şekillenmeye başlıyor. Tarihin dönüm noktası olarak kabul edilen Istanbul’un fethi şehre yeni bir silüet kazandırıyor. Fatih Sultan Mehmet’in devlet yönetimi için inşa ettirdiği saray şimdilerde kadim Osmanlı tarihinin sergilendiği müze olarak görev yapıyor. Yerli ve yabancı pek çok turistin en çok ilgi gösterdiği tarihi yapılar arasında. Dolayısıyla Türkiye’nin hem en büyük müzeleri arasında hem de en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yerini alıyor. 

topkapı sarayı müzesi, türkiye'nin en büyük müzeleri

Pamukkale Arkeoloji Müzesi – Denizli

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri

Denizli’nin Pamukkalesi, tüm dünyada meşhur. Doğal travertenlerin basamak basamak dizilimi ve akan cam gibi su ile oluşan beyaz pamuklar içinde turkuaz görünümü masal gibi. Ama Denizli’ye gidip de görülecek tek yer Pamukkale travertenleri değil. Hierapolis kentinin de içinde bulunduğu Pamukkale Arkeoloji Müzesi çok etkileyici. Spor ayakkabılarınızı giyip de gitmeniz önerilen Müze, çok büyük bir açık alana yayılmış durumda. Günlük yürüyüşünüzü tarihi keşfederek yapmak, size inanılmaz hissettirebilir. 1984 yılında kurulan müze, o günden bugüne sürekli olarak genişletiliyor. Pamukkale Arkeoloji Müzesi, kapalı alandaki eser sergi salonları ve açık alana yayılmış çok sayıda tarihi yapı kalıntısı ile çok değerli. 

Pamukkale Arkeoloji Müzesi Adresi: Sümer Mahallesi, 2259. Sokak No:12, 20020 Merkez/Pamukkale/Denizli

Bodrum Sualtı Müzesi – Muğla

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri

Dünyanın en eski batık gemi enkazına ev sahipliği yapan müze, farklı doğası ve eşsiz ambiyansı ile sanatseverlere kapılarını açıyor. Bodrum Kalesi içerisinde yer alan müze, toplamda 14 bölümden oluşuyor. En büyük Doğu Akdeniz sualtı müzesi olarak kabul edilmektedir. Su altı keşfi yapmayı, Bodrum’un denizcilikle olan yakınlığını keşfetmek için bu müzeyi mutlaka görmelisiniz. Çocuklar için de çok eşsiz bir seyir sunan müze, Bodrum’un en önemli gezi noktalarından biri. 

Bodrum Sualtı Müzesi Adres: Çarşı Mh., 48400 Bodrum/Muğla

Mevlana Müzesi – Konya

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri-.jpg

Konya’ya yapılan ziyaretlerin temelinde hep Mevlana Müzesi vardır. Mevlana Müzesi, hem içerdiği kutsal anlamlar hem de mimari değeri ile çok önemli. Yapı, Mevlana Türbesi olarak da bilinir. Mimari yapısı, gül bahçesi ve diğer detaylarla ziyaretçileri çok etkileyen özelliklere sahip. 

Konya Mevlana Müzesi Adresi: Aziziye Mah, Mevlana Cd. No:1, 42030 Karatay/Konya

Cumhuriyet Müzesi – Ankara

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri-1-1.jpg

Ankara, müzeler şehri olarak da bilinir. Cumhuriyetin nasıl kurulduğu, bugünün Türkiye’sinin nasıl inşa edildiği gibi bilgileri izlemek için Ankara Cumhuriyet Müzesi harika bir seçenek. 1924 – 1960 yılları arasında TBMM binası olarak kullanılmış olan yapının kendisi de bir mimarlık tarihi değeri. Yapı içinde ahşap detaylar, çiniler ve mimari unsurlar izleme değer. Meclis tavanındaki ahşap işçilik çok etkileyici. Alınan kararlar, Atatürk’ün sözleri, döneme ait fotoğraflar ve bazı belgeler de müze içinde sergileniyor. 

Cumhuriyet Müzesi Adres: ​​Doğanbey, Cumhuriyet Cd. No:7, 06050 Altındağ/Ankara

Sinop Cezaevi Müzesi

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri-2.jpg

Sinop, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri. Doğası, kültürel dokusu ve bozulmamış sosyo kültürel altyapısı ile Sinop, bir sahil şehri olarak çok değerli. Sinop’a gidip de görülmesi gereken yerlerden biri de Sinop Cezaevi Müzesi. 1887 yılında açılan cezaevi 1999 yılında kapatılmış. 2000 yılında da müze olarak kullanılmıştır. Korkunç bir görünümü olan yapı, Sabahattin Ali’nin de zamanında içinde hapsedildiği bir cezaevidir. Bu cezaevinde çok sayıda film de çekilmiştir. 

Sinop Cezaevi Adres: Kaleyazısı, Cumhuriyet Cd., 57000 Sinop Merkez/Sinop

Kariye Müzesi

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri-3.jpg

Kariye Kilisesi, Kariye Camii ve Kariye Müzesi olarak bilinir. Bizans döneminde İstanbul’da inşa edilmiş eşsiz bir eserdir. Fatih’te Edirnekapı semtinde konumlanır. Ortaçağ’da inşa edilmiş kiliseler içinde günümüze ulaşmış nadir örneklerden biri olan Kariye, mutlaka gezilmeli. Kilise içinde bulunan freskler yani duvar resimleri çok sanat tarihi için çok değerli. İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülmüş ve bu şekilde uzun yıllar ibadete açılmıştır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Yapı içindeki mozaikler ve freskler, Hıristiyanlık ve imparatorluk için adeta resimli roman gibi anlatım yapar. 

Kariye Müzesi Adres: Dervişali, Kariye Cami Sk. No:18, 34087 Fatih/İstanbul

Selçuk Efes Müzesi

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri-4

Selçuk Efes Müzesi, arkeoloji ve etnografya müzesi statüsündedir. İzmir Selçuk’ta yer alan müze, hem çok büyük bir yapı hem de içeriği çok zengin. Artemis Heykeli ile dünya genelinde tanınan Efes Müzesi, çok zengin içeriğe sahip. Müzeyi ziyaret etmek üzere Selçuk’a gittiyseniz yürüme mesafesinde çok sayıda etkileyici yapı olduğunu da bilmelisiniz. Selçuk İsa Bey Camii, Efes Antik Kenti Açık Hava Müzesi de bunlardan bir kaçı. Ayrıca Şirince köyüne de çok yakınsınız. 

Selçuk Efes Müzesi Adres: Atatürk Mah, Uğur Mumcu Sevgi Yolu No: 26, 35920 Selçuk/İzmir

Gemi Müzesi – İzmir

turkiyenin-en-buyuk-muzeleri-5

En büyük müzelerden biri değil ama en ilginç müzelerden biri olan Gemiz Müzesi, İzmir’e gidip de görmeden dönmemeniz gerekenlerden. Ücretsiz olarak rehber asker eşliğinde gezeceğiniz müze, özellikle çocuklar için çok etkileyici. Müze; savaş gemisi, deniz altı ve helikopterden oluşan üç aracı gezme ve inceleme keyfi sunuyor. Gezi süresi yaklaşık 1,5 saat. Yakınlarda çok iyi restoranlar olduğunu da eklemek gerek. 

İzmir Gemi Müzesi Adres: İnciraltı, Başak Sk., 35330 Balçova/İzmir

Türkiye’nin En İlginç Müzeleri

avanos saç müzesi, kapadokya

Kapadokya Avanos Saç Müzesi

Dünyanın en ilginç müzeleri listelerinde karşılaşabileceğiniz Avanos Saç Müzesi, 16 binden fazla kadına ait saç tutamına ev sahipliği yapıyor. Fakat hikayenin başı için 1979 yılına gitmemiz lazım. Ayrıca unutmadan ekleyelim, burada fotoğraf çekmek yasak! 

Avanos Saç Müzesi’nin Hikayesi 

Ünlü çömlek ustası Chez Galip Körükçü, çömlek atölyesinde Fransız bir kadınla tanışmış. Daha sonrasında 3 ay boyunca beraber vakit geçirmişler. 

Kadının ülkesine dönmesi gerektiğinde, Galip Körükçü hatıra olarak bir tutam saçını rica etmiş. Ayrıca saçıyla beraber adını ve iletişim bilgilerini Galip Körükçü’ye bırakan kadın, inanılmaz bir hikayeye başrol olur. Galip Körükçü saçı atölyesinin tavanına asar ve hikaye başlar. 

Atölyeye gelen başka bir kadın tavandaki saç tutamını sorar. Daha sonrasında hikayeyi öğrenince o da bir tutam saçını bırakır! Böylece bu bir geleneğe dönüşür. Sonuç olarak, Kapadokya’da burayı ziyaret eden kadınlar saç tutamlarını bırakmaya başlarlar!

Avanos Saç Müzesi Açılış Kapanış Saatleri

Her gün 08:30 – 19:30

sunay akın oyuncak müzesi, göztepe, retro oyuncaklar, vintage oyuncaklar

Sunay Akın Oyuncak Müzesi

Türkiye’de birçok oyuncak müzesi var ama bu akımı başlatan tabii ki Sunay Akın. İlk olarak Sunay Akın Oyuncak Müzesinde çocuklar için birçok atölye düzenleniyor. Ayrıca 1900’lü yıllardan günümüze en popüler oyuncakları keşfedebileceğiniz müze, çocuklar ve hep çocuk hissedenler için adeta bir mabet. 

Sunay Akın Oyuncak Müzesi Açılış Kapanış Saatleri

Pazartesi hariç her gün 10:00 – 18:00
Hafta sonu  10:00 – 18:30

turkcell diyalog müzesi, istanbul gayrettepe metro istasyonu

Turkcell Diyalog Müzesi

Görme ve işitme engellilerin dünyayı nasıl algıladığını merak ettiniz mi? Turkcell Diyalog Müzesi, Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikle Diyalog konseptleriyle sizi yeni dünyalara çağırıyor. Ayrıca müze, Gayrettepe Metro istasyonunda. 

Turkcell Diyalog Müzesi Açılış Kapanış Saatleri

Hafta içi ve cumartesi 11:00 – 18:30
Pazar 12:00 – 18:30

kastamonu şapka müzesi

Kastamonu Şapka Müzesi

Şapka İnkılabı hakkında ne biliyorsunuz? Merak ettiğiniz tüm detayları Kastamonu Şapka Müzesi’nde keşfedebilirsiniz. Ayrıca cumhuriyetin ilk yıllarından beri kullanılan erkek ve kadın şapkalarına göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra müzede Atatürk’ün şapkaları için ayrılmış bir bölüm var. 

Kastamonu Şapka Müzesi Açılış Kapanış Saatleri

Hafta içi 08:30 – 18:00
Hafta sonu 10:00 – 18:00

arkeoloji vadisi müze evi, tekkeköy mağaraları, türkiye'nin en büyük müzeleri

Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Tekkeköy Mağaraları

Türkiye’nin ilk imitasyon müzesini Samsun’da görebilirsiniz. Fakat imitasyon müzesi nedir? En basit haliyle, o dönemdeki bazı anların imitasyon araçlarla sergilenmesidir. Bunun yanı sıra Tekkeköy Mağaraları’nın tarihi Eski Taş Çağı’na kadar uzanıyor. 

Müze yetkilileri, bu dönemde kullanılan araç ve gereçlerin imitasyonunu yaparak çeşitli sergiler oluşturmuş. Böylece açık havada ilk insanların günlük yaşantısına şahit olabiliyorsunuz. 

Arkeoloji Vadisi Müze Evi Açılış Kapanış Saatleri

Hafta içi 08:00 – 17:00
Hafta sonu 08:00 – 17:00

Anadolu Medeniyetler Müzesi

Türkiye’nin en iyi müzelerinden bahsediyorsak, Anadolu Medeniyet Müzesini de listeye eklemek gerekir. Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu’da iz bırakmış kültürlere ait sergileri keşfedebileceğiniz müze, ayrıca Türkiye’deki en iyi müzeler arasında. 

Anadolu Medeniyetler Müzesi Açılış Kapanış Saatleri

Yaz dönemi 09:00 – 19:00
Kış dönemi  09:30 – 17:30

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. 

 

3 yorum

  • Türkiye’nin en büyük Arkeoloji Müzesi Şanlıurfa’da Haleplibahçe Müze kompleksi içerisinde yer alan Arkeoloji Müzesidir. Aynı zamanda Haleplibahçe Müze Kompleksi içerisinde Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Kızılkoyun Kaya Mezarlığı ve Roma Hamamı da yer almaktadır.