Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiyedeki En Büyük Sanat Galerilerini Araştırdık!

Türkiyedeki En Büyük Sanat Galerilerini Araştırdık!

Sanat galerisi gezmek neden faydalıdır peki, Türkiye’nin en iyi sanat galerileri hangileri…Aslında bu soruların yanıtları çok göreceli ama biz, sanat sever otomobil tutkunları için Türkiye’nin en büyük sanat galerilerini araştırdık. İşte Türkiye’nin en büyük sanat galerileri listesi

Türkiyedeki En Büyük Sanat Galerilerini Araştırdık!

Türkiye bünyesinde pek çok sanat galerisi barındırmakta olup, bunların sayısı ve genel olarak sanat piyasası, kültür ve sanat sektörü her geçen gün büyüyüp genişlemekte olan bir yer. Türkiye’de bulunan bu galerilerin arasından Galeri Nev, Maçka Sanat Galerisi, Apel Sanat Galerisi ve Saire gibi isimler en zengin eser sunanlardan.

Galeri Nev
Galeri Nev Sergi Salonu

Galeri Nev

Haldun Dostoğlu ve Ali Artun isimli iki mimar tarafından Ankara’da kurulan bu sanat galerisinin kuruluş tarihi 1984’tür. Bahsedilen iki mimar, Ankara’da kurulan bu galerinin ardından, üç yıl sonra, 1987’de, İstanbul’da da bir tane Galeri Nev açtılar. Bu önemli galeri 300 taneden fazla sergi düzenlemiş, 80’den fazla yayın yapmış ve pek çok uluslararası sanat fuarlarında ve diğer mecralarda Türkiye’yi temsil etmiştir.

Maçka Sanat Galerisi

Türkiye’nin önde gelen sanat galerilerinden biri olan Maçka Sanat Galerisi, 1976 senesinde Rabia Çapa ve Varlık Sadıkoğlu tarafından kurularak 42. yaşını doldurmakta. Cihat Burak, Nuri İyem, Neşet Günal, Turgut Zaim ve Nedim Günsür’ün  eserlerine yer verildiği “Beş Gerçekçi Türk Ressamı” galerinin açılış sergisidir. Bu sanat galerisi çeşitli sebeplerle 1998-1999 yıllarında kapanmak durumunda kalmış olsa da 2000 yılında tekrar açıldı. Maçka Sanat Galerisi 175 kişisel ve karma sanat sergisi sunmuştur, şimdiye değin.

Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi

1964 yılında, Beyoğlu Galatasaray’da, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusunun, yani Kazım Taşkent’in adıyla açılan bu sanat galerisi, amacı, ilk başlarda amatör sanatçılara yer ayırıp sanat faaliyetlerine katılımı arttırmak ve sanatı sevdirmek olduğundan 1988’e kadar bu politikayı takip etmiş, daha sonra ise alanında isim sahibi, yetkin şahısların eserlerine daha yer verme metodunu  tercih etmiştir. Son olarak bu galeri, 54 yıldır kesintisiz faal olan bir sanat galerisi olarak Türkiye’de pek nadide bir yere sahiptir.

Galeri Siyah Beyaz

Siyah Beyaz Galeri, 4 Şubat 1984 tarihinde Ankara’da kurulmuştur. Kuruluş hikayesi, mimarlık eğitimi için Fransa’ya, Paris’e gitmiş olan Faruk Sade’nin oradaki sanat camiasında bulunması ve bundan etkilenmesine dayanmaktadır. Galeri Siyah Beyaz, 1984 senesinde, Ankara ilinde kurulduğundan beri yenilikçi ve deneysel eğilimlere sahip sanatçılara ve çalışmalarına yer vermesi dolayısıyla da pek çok sanat galerisinden ayrı düşmektedir. 1992 yılında bünyelerine kattıkları Siyah Beyaz Özel Şeyler de Türkiye’nin ilk tasarım ve takı galerisidir.

Galeri Baraz

Galeri Baraz, 14 Kasım 1975 yılında, bundan 43 yıl kadar önce kendisi de bir sanat insanı olan Yahşi Baraz tarafından açıldı. Yüz elliyi aşkın kişisel ve karma sergi düzenlemiş olan Galeri Baraz, Türk resim sanatı ile ilintili oldukça kapsamlı bir arşive, bunun haricinde pek çok özel esere ev sahipliği yapan bir koleksiyona sahip oluşuyla da ön plana çıkmaktadır. Bunlara ek olarak, pek çok yayın yapmış, bu yayınlar  arasında dünya çapında kullanılabilecek bir katalog da ortaya çıkarmıştır.

Yorum ekle