Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller: 21 Farklı Model

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller: 21 Farklı Model

Türkiye’de elektrikli otomobil modelleri her geçen gün artıyor. 2022 yılında Türkiye’ye gelmesi beklenen araçları sizler için inceledik. Detaylarıyla Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller hangileri birlikte inceleyelim.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller

Değişim beklenen alanların belki de başında otomotiv şirketleri yer alıyor. Gelişen teknoloji ve sınırsız imkanlar sayesinde büyük yol kat etmeyi planlıyorlar. 

Son yıllarda elektrikli araçlara olan rağbet yadsınamaz. Daha temiz bir dünya anlayışıyla çıkılan bu yolda otomotiv şirketleri oldukça başarılı ilerliyor. 2023 yılında da Türkiye’de satılması planlanan bazı araçlar var. 

Bu araçlara daha yakından tanımak ister misiniz? Bakalım hangi markalar hangi modellerini piyasaya sunacak? 

elektrikli-araba.jpg

BMW i7 xDrive60

Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller listemizde elbette BMW ilk sırada yer alıyor. BMW için kendini aşmış bir seri diyebileceğimiz 7 Serisi, artık BMW i7 xDrive60 adını alarak tamamen elektrikli bir kimliğe bürünüyor. Güçlü Alman firması BMW’nin yaratmış olduğu otomobil ve radikal tasarım anlayışı bu seride, çift yapılı farlarında göze çarpıyor. Bunun yanı sıra otomobil sektöründeki en büyük arka sinema ekranı ve arka kapılardaki dokunmatik komuta bölümlerine sahip. Nitekim bu görünüm bizlere lüksün ve teknolojinin uyumunu ortaya koyuyor. BMW i7 xDrive60, 5 metreyi geçen uzunluğuyla ile de güçlü bir duruş sergiliyor. Ayrıca Pure Excellence ve M Excellence donanım paketlerinde 544 HP’lik devasa elektrikli çekiş gücü de sunuyor. Aracın fiyatı ise sizlere dizel motorlu eşdeğerine göre oldukça hesaplı ve daha güçlü bir avantaj sunuyor. 

BMW iX3

BMW iX3, halihazırda BMW X3’ün görünümünü halen koruyor. Farkı detaylarda gizli diyebiliriz. Nitekim BMW iX3 modeli tamamen elektrikli bir versiyon. Otomobilin pek çok noktasında karşımıza mavi renkli detaylar çıkıyor. Bunun yanı sıra 19 inçlik jantları da adeta elektrikli mobiliteyi vurguluyor. Yakıt deposunun yer aldığı kısımdan BMW iX3 elektriğin depolanmasını sağlıyor. Tam şarjlı sürüş halindeyken sizlere 460 km’ye kadar menzil sağlayabiliyor. Aynı zamanda BMW iX3, 150 kw’a kadar yüksek güçlü şarj edilebilme özelliğine de sahip. Bu seviyede şarj edilmesi halinde yaklaşık 34 dakikada yüzde 80 batarya doluluğuna ulaşılabiliyor. 286 HP seviyesinde güç ve 400 Nm tork üreten BMW iX3’e hiçbir rakibi karşı koyamıyor.  

BMW i4 eDrive40

Dünyaca ünlü marka BMW, ekoloji yaşam ve yaşanabilir dünya anlayışına 

oldukça önem veriyor. Geliştirdiği araçlarla karbon salınımını azaltmayı planlıyor. 

2022 yılının ilk aylarında çıkarmayı düşündüğü BMW i4 eDrive40 modeli ile iddialı duruyor. Geçen yıllarda Avrupa ülkelerinde satışa sunulan araç takdir kazanmayı başardı. BMW’nin ilk tam elektrikli sedan modelidir. 

544 beygir gücünde 80,7 kWh bataryaya sahip. Ayrıca 200 kW DC şarj kapasitesi bulunuyor. Böylece BMW i4 eDrive40, tam 510 kilometre yol alabiliyor. 

Mercedes Benz EQE

2023 yılında merakla beklenen bir diğer elektrikli otomobil ise Mercedes Benz EQE.

Benz EQE. Aslında geçtiğimiz yıl EQA, EQB ve EQS modelleriyle tanışmıştık. Bu yüzden Mercedes’in sürdürülebilir araçlarına aşinayız. Alman otomotiv devi 2022 yılında müşterilerine daha fazla araç sunmayı planlıyor. 

Mercedes’in ikinci elektrikli sedan modeli EQE, çift motorla çalışıyor. 292 beygir gücündeki motoru ile 660 km yol alma kapasitesine sahip. Aynı zamanda 90 kWh batarya ile yolculuklarınızın vazgeçilmezi olmayı hedefliyor. 

Audi A6 e-tron

Audi A6 e-tron, dış görünüşüyle sanki uzaydan gelmiş gibi büyüleyici

duruyor. Led ışıkları ve sportif duruşu onu daha da çekici kılıyor. 

Volkswagen grubuna ait olan Audi A6 e-tron, ilk elektrikli sedan model olarak üretildi. 

Çift motoruyla dinamik elektrikli arabalar arasında yerini almayı başarıyor. 468 beygir gücüyle ve 270 kW şarj kapasitesiyle sınırları zorlamaya hazır. 

Volkswagen ID.5

Sportif araç tasarımı ve yenilikçi bakış açısında akla ilk gelen marka

Volkswagen. Gelişen teknolojiyi araçlarına entegre etmeyi başarabilen bir markadır. Alman otomobil devi 2022 yılının başında çıkarmayı planladığı araçlar arasında elektrikli otomobilleri de yer alıyor. 

Volkswagen ID.5 modeli tam tamına 204 beygir gücüne sahip. Aynı zamanda 520 kilometre kesintisiz sürüş keyfi sunuyor. Geçtiğimiz yıl Amerika ve Avrupa’da adından söz ettirmeyi başardı. 

Tesla Cybertruck

Görüntü itibariyle en dikkat çeken elektrikli otomobildir. Alışılagelmiş araç

tasarımlarından oldukça farklıdır. Tesla, geleceği habercisi bir markadır. Daha piyasaya çıkmadan pek çok ülkede ön satışa sunulmuştur.

Tesla araçta kendi üretimi olan pilleri kullanacağını söylüyor. Dört motorlu yeni sürüş sistemiyle ABD’de satışa sunulacak. Tasarımıyla görenleri kendine hayran bırakmaya hazırlanıyor.  6 kişilik kapasiteye sahip olan Tesla 1.000 beygir gücüyle elektrikli arabada öncü olmayı planlıyor.

Toyota bZ4X

 Toyota, Japonya’nın önde gelen otomobil firmasıdır. Küresel yaşam şartları her geçen gün değişiyor. Toyota da elektrikli SUV aracıyla bu değişime ayak uydurmaya geliyor. Toyota bZ4X modeliyle oldukça iddialı. 460 km menzil mesafesi ve 217 HP gücü elektrikli araba severlerin karşısına çıkmayı bekliyor. 

Fisker Ocean

İsmen duymaya alışık olmadığımız bir marka Fisker Ocean. Kendisi uzun yıllardan sonra elektrikli otomobil sektöründe fark yaratmaya geliyor. 2022 Kasımında Türkiye’de müşterilerin beğenisine sunulacak.  80 kWh batarya kapasitesi ve 302 beygir gücündeki motoruyla 483 km menzil alabiliyor. 

Genesis GV60

Hyundai, hibrit motor ve sürdürülebilir yaşam tarzına daha çok ağırlık veriyor. 2022 yılında lüks araç olarak görülen Genesis GV60’ı piyasaya sürüyor. Dört çeker ve arkadan çekişli olarak iki farklı sürüş imkanı sağlıyor. Hyundai klasik araç tasarımından farklı daha lüks şekilde tasarlanmıştır. Haliyle bu durumun fiyatlara yansıması da bekleniyor.

NIO ET5

NIO ET5, Çinli otomobil firmasının bir tasarımıdır. Eylül 2022’de satışa sunulması planlanan NIO şimdiden merak konusu olmaya başladı. Tek şarjla 700 km menzil imkanı sağlıyor. Aynı zamanda 489 beygir gücüyle firmanın ikinci sedan aracı olma özelliğine sahiptir. 

Nissan Ariya

Nissan Ariya , 63 kWh ve 87 kWh olmak üzere iki batarya seçeceğiyle müşterilerin hizmetine sunuluyor. 394 beygir gücündeki en yüksek donanımlı paketi 580 km yol alabiliyor. Nissan Ariya, elektrikli otomobil markaları arasında geliyor. İngiltere’de 41.845 sterlinden ön satışları başladı.

Cadillac Lyrig 

General Motors’a ait Cadillac Lyrig elektrikli otomobil severlerin heyecanla beklediği bir markadır. 340 beygir güç üretebilen araç 483 km yol alabiliyor. Hızlı şarj özelliği ile hayatı daha da kolaylaştıracağa benziyor. 190 kW DC şarj gücüyle yeniliklere kapı aralıyor diyebiliriz.

TOGG C-SUV

Türkiye’nin kendi üretimi olan ilk yerli elektrikli otomobiliyle tanışın! Çift motor ve 400 beygir gücüyle yenilikçi bir SUV. 2022 yılının sonuna doğru satışa çıkacağını düşünüyoruz. Fiyatları belirlenirken o aylardaki kur dikkate alınacak. 

Yerli üretim TOGG için yurt dışından da talep geliyor. 500 km menzil gücüyle oldukça dikkat çekiyor. 

BMW iX xDrive 50

BMW, 2021’in öncü elektrikli araba markası olmayı başardı. Şimdi de yeni modelleriyle 2022 yılında çığır açmayı planlıyor. Çift motor ve dört çeker özelliğe sahip BMW iX xDrive50 oldukça güçlüdür.Tek şarjla 630 km yol alabilme imkanına sahipsiniz. Pek çok etkileyici özelliğe sahip BMW iX xDrive50 fiyatları kur üzerinden belirlenecektir.

Renault Megane E-Tech

Alıştığımız Megane serisi şimdi de elektrikli otomobil piyasasına el atıyor. Renault Megane E-Tech serinin ilk elektrikli otomobili olma özelliğine sahip. 218 beygir güç sayesinde 470 km yol alma potansiyeline sahip. 30 dakika içerisinde şarj olma özelliğiyle oldukça hızlı. 60 kWh bataryasıyla sürdürülebilir yaşam tercih edenlerin gözdesi.

Kona

Hyundai’nin B-SUV segmentindeki başarılı modeli Kona, Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller listemizde yerini alıyor. 484 km’lik menzil imkanı ile açık ara tüm elektrikli B-SUV’ler arasında üst sıralarda yerini koruyor.

Ioniq 5

Hyundai’nin bir diğer elektrikli otomobili ise Ioniq 5. Ioniq isminin Türkiye’deki ilk üyesi olan Ioniq 5 şimdiden merak uyandırmayı başardı. Aynı zamanda bu değerli otomobil, “World Car Of The Year” ödülünün de sahibi. Ultra hızlı şarj istasyonlarında sadece 18 dakikanızı ayırarak, yüzde 10’dan yüzde 80 düzeyine şarj edilebiliyorsunuz. WLTP’ye göre, Ioniq 5 kullanıcılarının 100 km menzil kazanması için ise aracınızı sadece 5 dakika şarj etmeniz yeterli oluyor. Bize sorarsanız sportif duruşa sahip Hyundai Ioniq 5 mutlaka yakından incelemelisiniz. 

MINI Cooper SE

Günümüzden yaklaşık 10 yıl önce piyasaya sürdüğü ilk elektrikli MINI modeli Cooper SE ile henüz tanışmadınız mı? O halde gelin yakından bakalım. MINI Cooper SE, sizleri tıpkı Go-Kart yapıyormuşsunuz hissi yaşatıyor. Bunun yanı sıra sessiz ve çevreci duruşu ile de gönüllerimizi fethediyor. 184 HP güç sunan araç, tam tamına 7.3 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor. Ayrıca hızlı şarj istasyonlarında sadece yarım saat içinde bataryalarını yüzde 80 doldurabiliyor. MINI Cooper SE, tam batarya doluluğunda ise mükemmel bir performans göstererek 232 km menzil sağlıyor.

Porsche Taycan

Porsche Taycan’ın 2020’de Türkiye’nin en çok satılan elektrikli otomobili olduğunu biliyor muydunuz? Şaşırdınız öyle değil mi? Her ne kadar fiyat skalası diğer araçlara göre yüksek seyretse de yine de vazgeçilmezler arasına girmeyi başarıyor. Taycan, Taycan 4S, Taycan Turbo ve Taycan Turbo S gibi versiyonları olan bu araçların adındaki “Turbo” ifadesi sizleri yanıltmasın. Buradaki Turbo ifadesi, aslına bakarsanız Porsche’nin performansı en yüksek efsane araçlarına bir nevi gönderme yapmaktır. Taycan’ın güç seviyeleri, 408 HP, 530 HP, 680 HP ve 761 HP arasında değişirken baz versiyonun 0-100 km/s hızlanması bile 5.4 saniye. En üst versiyon ise 2.8 saniye ile otomobil endüstrisindeki en performanslı seçeneklerden biri. 400 km’in üzerinde menzil sunabilen Porsche Taycan, her detayı ile geleceğin çevreci ulaşım çözümlerin kapılarını aralıyor. Her elektrikli otomobilde olduğu gibi farklı şarj koşullarına göre dolum süresi değişiklik gösteriyor. Porsche Taycan, hızlı şarj istasyonunda yaklaşık yarım saatte 100 km’lik menzil sağlanabilecek kadar bataryalarını doldurabiliyor. Bu sebeple Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller denince akıllara gelen isimler arasında bulunuyor.

Renault Zoe

Geçtiğimiz yılların en fazla satılan elektrikli otomobilleri arasında yerini alan Renault Zoe, 2023’te de adından söz ettireceğe benziyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de satın alabileceğiniz en uygun fiyatlı elektrikli arabalardan da biri olma özelliğine de sahip. Güncellenen versiyonu ile birlikte Renault Zoe, daha kısa şarj olabilme fırsatı da sunuyor. Aynı zamanda gidebildiği menzil süresi de epey uzadı. Tamamen elektrikli olması da çevre ile dostluğunu pekiştiriyor. 395 km’ye kadar menzil sunabilen Renault Zoe, 22 kW’lık halka açık şarj istasyonlarında 1 saatte 120 km sürüş menzili sunabilirken, 50 kW’lık hızlı şarj istasyonunda ise yaklaşık yarım saate 150 km’lik menzil sağlayabiliyor.

Elektrikli Araba Ne Kadar?

turkiyede-satilan-elektrikli-otomobiller-2

Sürdürülebilir yaşama olan ilgi hibrit araçlara da yansıyor. Nitekim son yıllarda artan elektrikli arabalar bunun somut örneğidir. Elbette akıllara “Elektrikli araba ne kadar?” sorusu geliyor. 

Bildiğiniz üzere elektrikli araçlar çift motorla çalışıyor. İster benzinli ister elektrikli motor seçimi yapma hakkına sahipsiniz. Bu durum fiyatlara da yansıyor. 

Hemen hemen tüm markalar hibrit araç üretimi yapıyor. Bu yüzden de fiyat skalası epey geniş. Akla ilk gelen bazı 2022 elektrikli otomobil fiyatlarını sizlerle paylaşalım.

  • İlk elektrikli gran coupe model olan BMW iX Drive40 tavsiye edilen satış fiyatı: 2.636.500 TL
  • Yerli üretimimiz TOGG C-SUV fiyatının ise 800.000 TL ile 1.000.000 TL arası değişiklik gösterecek. 
  • Renault Megane E-Tech güncel fiyatı yaklaşık: 1.000.000 TL’dir.

Elektrikli Otomobil Yakıt Maliyeti

Elektrikli araç almadan önce dikkat edilmesi gereken özellikler vardır. Bunlardan biri de aracın şarj gücü ve maliyetidir. Normal araçlara oranla %80 civarında tasarruf sağlasalar da yine de elektrikli araç almadan önce araştırmakta fayda var. 

Elektrikle çalıştıkları için dolum noktalarının lokasyonlarını bilmelisiniz. Türkiye’de yaklaşık 700 adet şarj istasyonu bulunduğu bilinmektedir. Dolayısıyla artan hibrit araç seçenekleriyle şarj dolum merkezlerinin de artacağı düşünülmektedir. 

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

 

 

Yorum ekle