Yolcu360 Blog
Antalya Oyuncak Müzesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Türkiye Oyuncak Müzesi Listesi

Türkiye Oyuncak Müzesi Listesi

Oyuncak müzesi gezisine ne dersiniz?

oyuncak müzesi

Türkiye’deki Oyuncak Müzeleri

Sunay Akın’ın 2005 yılında İstanbul’da açtığı müze ile gündeme gelen oyuncak müzelerinin tarihi aslında ülkemizde 1990’lı yıllara dayanıyor. Çocukların ve hayatı boyunca çocuk yanlarını kaybetmeyenlerin en sevdiği şeylerden biri olan oyuncaklar, hayatımızda tahmin ettiğimizden daha geniş bir alan kaplıyor.

Oyuncak Müzeleri

Oyuncak Müzesi Seyahati: Türkiye’deki Oyuncak Müzeleri Listesi

Oyun dünyasına seyahat, sadece çocukları değil biz yetişkinleri de heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor. Ayrıca küçükken hayallerimizi süsleyen çizgi film kahramanlarını bir anda karşımızda buluyoruz. Ya da tam çocukluğumuzu anlatan oyuncakları görme şansı yakalıyoruz.

Yaşınız kaç olursa olsun emin olun bu müzeler sizi cezbedecek. İster ailecek ister kendi başınıza bu gezi deneyimini yaşamalısınız. Peki, bu müzeler nerede?

oyuncak müzesi

Türkiye’deki Oyuncak Müzeleri

Oyuncak müzesi gezisi dediğimizde aklınıza öncelikle Sunay Akın geldi değil mi? Haksız sayılmazsınız.

Ne de olsa adını en sık duyduğumuz yer, Sunay Akın Oyuncak Müzesi. Aslında buradan çok eski başka oyuncak müzeleri de var.

Gelin hem İstanbul’un farklı semtlerindeki oyuncak müzelerini keşfedelim. Hem de İstanbul dışındaki illerde bulunan müzelere göz atalım.

Kim bilir Türkiye’nin bu alanda ilk müzesi belki İstanbul’da değildir? İşte tüm detayları ile oyun konusunda müzeler rehberi.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

İşte karşınızda Türkiye’nin ilki: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müze, 23 Nisan 1990 tarihinde Prof. Dr. Bekir Onur tarafından açılmış. Müze, sadece anılarda yolculuk yaptırmayı değil, Türkiye’nin çocuk tarihine de kaynaklık etmeyi amaçlıyor.

Yaklaşık 2000 oyuncağın bulunduğu müzede beş bölüm var. Birinci bölümde Eyüp oyuncakları gibi geleneksel, el yapımı oyuncaklar bulunuyor.

Oyuncak müzesinin ikinci bölümünde fabrika üretimi oyuncaklar var. Bu oyuncaklar ise metal, ahşap ve ayrıca plastik gibi yapıldıkları malzemelere göre kategorize edilmiş.

Üçüncü bölümde ise oyuncak müzesinin ev sahipliği yaptığı en eski oyuncaklar yer alıyor. Bunun yanı sıra en eskisinin tarihi 1890 yılına uzanan bölümün ismi ise yabancı oyuncaklar. Ayrıca 90’larda çocuk olduysanız bu bölüm tam size göre. Yurt dışından gelen o hayran olduğunuz oyuncaklar işte bu bölümde sergileniyor.

Ankara’daki bu oyuncak müzesinin dördüncü bölümü arkeoloji tutkunlarını ilgilendiriyor. Bunun yanı sıra Antik oyuncaklar bölümünde, Türkiye’nin çeşitli arkeoloji müzelerinde sergilenen oyuncakların kopyaları var.

Beşinci ve son bölüm ise yeni oyuncaklar için ayrılmış. Burada ise çizgi film karakteri gibi popüler kültür etkisi ile üretilen yeni oyuncaklar sergileniyor.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Nerede?

Müze, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Cebeci kampüsü, Cemal Gürsel Caddesinde. Ayrıca müze sadece salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri açık.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi İzmir

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi İzmir

İzmir Oyuncak Müzesi olarak da bilinen bu mekanda binden fazla eser var. Seramik sanatçısı Ümran Baradan, yurt dışından topladığı oyuncaklarla müzeyi açmış.

2004 yılında açılan müzenin koleksiyonu genişletilmiş ve 2010 yılında İzmir Konak Belediyesi’ne devredilmiş. Bu süreç Sunay Akın’ın verdiği konsept danışmanlığı ile yürütülmüş.

Müzede gerçek çocukların saçını taşıyan bebeklerden bebek evlerine kadar pek çok oyuncak var. İzmir Oyuncak Müzesi’ndeki en eski oyuncağın tarihi ise 1800’lere dayanıyor.

Müze, başarılı çalışmaları nedeni ile yurtiçi ve yurtdışında ödüle layık görülmüş. İzmir’deki bu oyuncak müzesinde yıl boyu çocuk atölyelerine de katılabiliyorsunuz.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi Nerede?

Müze, İzmir’in Konak ilçesinde, Konak meydanına yakın bir konumda. Çocuğunuzla birlikte hiç yorulmadan müzeye ulaşmak için İzmir merkez araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

istanbul-oyuncak-muzesi-

İstanbul Oyuncak Müzesi

Bu en meşhur müzelerden Sunay Akın Belgin Akın tarafından 2005 yılında kurulmuş. Bu nedenle Sunay Akın Oyuncak Müzesi olarak da anılıyor.

Müze sadece muhteşem oyuncaklar ile değil, oyuncakların sergilendiği tarihi köşk ile de dikkat çekiyor. Köşkte sergilenen oyuncakların tarihi ise 1700’lü yıllara dayanıyor.

Müze kurucusu Sunay Akın, 20 yılda 40 ülke gezerek burada sergilenen oyuncakları derlemiş. Müzede hafta sonu çocuklara yönelik tiyatrolar da görebilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi Nerede?

Sunay Akın Müzesi Kadıköy’e bağlı Göztepe’de Ömer Paşa Caddesinde yer alıyor. Pazartesi hariç haftanın tüm günleri açık olan müzeye ulaşım otobüs ve tren ile sağlanabiliyor.

kartal masal müzesi

Masal Müzesi Kartal

Müzenin ismi sakın sizi yanıltmasın. Daha bahçesinden girer girmez sizi oyuncakların karşılayacağı bir müze burası.

Kartal Masal Müzesi yine Sunay Akın’ın küratörlüğünde 2017 yılında kapılarını açtı. Diğer müzelerden farklı olarak masallara özel oyuncakların yer aldığı bölümler var. Müzede çocuklara özel etkinlikler de var.

Masal Müzesi Nerede?

Masal Müzesi, İstanbul Anadolu yakasında Kartal ilçesinde yer alıyor. Kartal’ın Yakacık semtindeki müze pazartesi hariç tüm günler açık. Giriş ücreti ise bulunmuyor. Belediyeye ait bu müze ücretsiz gezilebiliyor.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak müzesi de mekanı ile büyüleyen yerlerden birisi. Müze, avlulu, tarihi bir Antep evi içinde.

Müze, bu konuda Türkiye’nin dördüncü müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzede 1700 ile 1990 yılları arasına ait oyuncakları görebilirsiniz.

Dokuz ayrı bölümlü müzede 600’e yakın oyuncak var. Oyuncakların bir kısmı el yapımı bir kısmı ise fabrika üretimi.

Gaziantep Oyuncak Müzesine Nasıl Gidilir?

Müze Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yer alıyor. Müzenin telefonu ise 0 342 220 15 51. Ayrıca bilet fiyatları ve adres gibi bilgiler için müzeyi arayabilirsiniz.

Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Oyuncak Müzesi

Müze, 23 Nisan 2011 yılından beri açık. Bunun yanı sıra burada yerli ve yabancı üretim 3 bin oyuncak var.

Sunay Akın’ın küratörlüğünü yaptığı müzede çocuklara özel etkinliklere de katılabiliyorsunuz.

Antalya Oyuncak Müzesi Nerede?

Müze, Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer alıyor. Ayrıca müze pazartesi hariç tüm günler ziyarete açık.

Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi Bademli

Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi Bademli

İzmir’in şirin köylerinden biri olan Bademli bir oyuncak müzesine de ev sahipliği yapıyor. Müzeyi 1990 yılında arkeolog Musa Baran açmış. Müzede farklı dönemlerde çocukların oynadığı oyuncaklar yer alıyor.

Musa Baran Oyun ve Oyuncak Müzesi Nerede?

Müze, İzmir’in Urla İlçesine bağlı Bademler köyünde yer alıyor.

yolcu360 blog arama banner

Türkiye’yi Keşfederken Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

1 yorum

  • Merhaba oyuncak müzelerinden bahsederken , ürgüp mustafapaşa daki bebek müzesine değinmek gerek.https://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g297989-d3632412-r187020220-Cappadocia_Art_History_Museum-Urgup_Cappadocia.html